Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Футболът може да сдобри Турция и Армения

Двете страни са в една група за Мондиал 2010

Серж Саркисян

Абдуллах Гюл

Възможно е най-популярната игра в света да се окаже от значение за двустранните отношения между Ереван и Анкара. Арменският президент Серж Саркисян покани турския си колега Абдуллах Гюл на мача между националните отбори на двете страни на 6 септември в арменската столица, като по този начин направи първата крачка в уреждането на кризата между двете държави, съобщи Нюз Ру. Националните отбори на Турция и Армения попаднаха в една квалификационна група за Световното първенство по футбол през 2010 г., напомня агенцията.
Присъствието на турския държавен глава на мача в Ереван ще зависи от развитието на отношенията между двете страни. Това каза турският външен министър Али Бабаджан, цитиран от Ройтерс.
Макар че Турция бе една от първите държави, признали независимостта на Армения след разпадането на СССР, тя не установи дипломатически отношения с нея. След конфликта между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах в началото на 90-те години, когато Ереван установи контрол върху малкото парче земя, Турция затвори границата с Армения, като по този начин подкрепи в спора близкия си съюзник Азербайджан. В момента няма установени дипломатически връзки между двете страни заради спорове относно избиването на арменци от отоманските турци в началото на 20 век и турската подкрепа за големия враг на Армения Азербайджан. Наскоро бяха отправени призиви за отваряне на границата между бившата съветска република и Турция и засилване на търговските връзки между тях, които в момента се осъществяват чрез трети страни като Грузия.
Въпреки всичко има сигнали на надежда, че Ереван и Анкара ще се помирят. Гюл бе сред първите, които поздравиха новия арменски президент Серж Саркисян, дошъл на поста след оспорвани избори през февруари.

Inform,юли 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP