Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,27.07.08

АФП: Турция поднови въздушните нападения срещу бази на ПКК на територията на Ирак
27 юли 2008 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. През тази нощ турската армия е провела нови въздушни нападения срещу позиции на Кюрдската работническа партия (ПКК) на територията на Северен Ирак, предаде АФП.
Информацията е на турското министерство на отбраната. Нападенията са започнали около полунощ българско време и са били насочени към 12 цели на радикалната групировка в планините Кандил, където е и основната база на ПКК.

Агенция “Фокус” припомня:
ПКК е обявена за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС и се бори за независимост на турските и иракски територии с преобладаващо кюрдско население. Почти 40 хил. души са загинали в конфликта, продължаващ от 1984 г. насам.

В Централна Турция промениха работното време в община заради горещините
27 юли 2008 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Кайсери. В общината на околийския център Талас в провинция Кайсери, Централна Турция, е променено работното време на техническия персонал поради големите горещини, предава Анадолската агенция. Кметът на Талас - Рифат Йълдъръм, заяви, че промененото работно време засяга около 200 души технически персонал в три дирекции на общината – наука и образование, чистота, паркове и градини. Новото работно време на тези три дирекции е сутрин от 07.00 до 11.00 часа и сред обяд от 16.00 до 20.00 часа. Връщането към обичайното работно време ще стане след като температурите спаднат до нормални стойности.

За седем месеца турската армия е унищожила 201 взривни устройства на ПКК
27 юли 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. От януари досега турската армия е открила и унищожила 201 взривни устройства, изработени и заложени от Кюрдската работническа партия /ПКК/, предава информационната агенция АНКА. За изготвянето им са били използвани 37 килограма тротил, 44,8 килограма пластичен взрив А-4, 84,6 килограма пластичен взрив С-4, 16,1 килограма пластичен взрив С-3, 2 508 килограма амониев нитрат, 29 броя противопехотни мини, една противотанкова мина.
Изготвените от терористичната организация и реално избухнали самоделни взривни устройства са общо 84. Предполага се, че за тях са били използвани 445 килограма различни експлозиви, 13 броя мини и 6 броя различни други боеприпаси.

“Обзървър”: Турският премиер призова за помирение преди вота на Конституционния съд за забрана на партията му27 юли 2008 05:11 Агенция "Фокус"Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган отправи прочувствен апел за мир и национално помирение в събота, няколко дни преди важно съдебно решение, което може да му забрани да участва в политическия живот на страната, да разпусне неговата партия, а Турция да бъде хвърлена в политическа криза, коментира на страниците си Обзървър”, неделното издание на британският “Гардиън”. Изказването се оценява като последен опит за избягване на забраната, която може да се окаже политическа катастрофа за управляващата Партия на справедливостта и развитието.Утре започва разглеждането на делото, а решението се очаква още във вторник. Повечето анализатори прогнозират, че Конституционният съд на страната ще приеме аргумента на прокуратурата, че 71 членове на парламента, включително премиера Ердоган и президента Абдуллах Гюл, се опитват да наложат ислямски режим в Турция, която е светска държава, въпреки преобладаващо мюсюлманското си население.Всичко това се случва на фона на ожесточената битка за власт между светски настроените националисти в средите на турското правосъдие и армията и популисткото, проевропейско, умерено ислямистко правителство с подкрепа сред новия елит в страната и особено от страна на средната класа в градовете.


Два самолета “Чесна” се разбиха при аварийно кацане в Турция
27 юли 2008 02:14 Агенция "Фокус"
Анталия. Два малки самолета “Чесна”, управлявани от двама хървати, извършиха аварийно кацане в Турция в района на Анталия, при което единият пилот бе сериозно ранен, съобщи късно в събота хърватската телевизия, предаде РИА Новости.
Предполага се, че и на двата самолета, излетели от Велика Горица за Турция, им е свършило едновременно горивото.
Единият от пилотите успял да приземи успешно своя самолет на равен участък, но другият се разбил по време на принудителното кацане. Пилотът му получил фрактури на челюстта, ръцете и краката и бил откаран в болница. Обстоятелствата на инцидента се изясняват в момента.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP