Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Радован Караджич

Си Ен Ен Тюрк: Задържан е издирваният 13 години военнопрестъпник Радован Караджич
22 юли 2008 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Белград. При операция в Сърбия е заловен издирваният от 13 години военнопрестъпник Радован Караджич, който като лидер на босненските сърби носи главната отговорност за извършените масови убийства и геноцид над босненските мюсюлмани и над хърватите, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Радован Караджич ще бъде изправен пред съдии от специално създадения съд за съдене на военнопрестъпниците от бивша Югославия.
След края на Втората световна война Караджич се определя като най-големият военнопрестъпник в Европа, отбелязва телевизията.
Съдията по делото Милан Дилпарич днес сутринта посочи, че Радован Караджич е бил разпитан с цел да му бъдат предявени обвиненията; да му бъде даден срок от три дни за евентуално възражение от негова страна срещу предстоящото му предаване на Международния трибунал в Хага; както и като първи етап от съдебната процедура.
Специални части тежко въоръжени сръбски жандармеристи са взели засилени мерки за сигурност и охраняват района на съда за военнопрестъпници в Белград.
Братът на Караджич – Лука Караджич, който чака пред съда, посочи, че брат му не се е предал, защото той няма навик да се предава, посочва СИ Ен Ен Тюрк. Привърженици на Караджич, които са се събрали край сградата на съда, издигат лозунги: “Караджич е герой” и “Тадич е предател на родината”. Задържани са привърженици на Караджич, които са нападали чакащите пред сградата на съда журналисти, предава телевизията.

“Милиет”: Задържането на Радован Караджич е добра новина за международната общност
22 юли 2008 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Белград. Издирваният от години от Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия в Хага заради извършените престъпления по време на войната в Босна лидер на босненските сърби Радован Караджич е бил заловен в Сърбия, пише днес вестник “Милиет”. В изявление късно снощи на кабинета на сръбския президент Борис Тадич се казва, че Радован Караджич е бил задържан от сръбските сили за сигурност, но без да се дават подробности за задържането. Отбелязва се, че Радован Караджич ще бъде изправен за разпит пред съдия в Белград. Задържаният за извършените масови убийства и геноцид над босненските мюсюлмани и хървати Радован Караджич е издирван от повече от 10 години. Все още в неизвестност е и военният лидер на босненските сърби Ратко Младич.
От централата на НАТО оценяват задържането Радован Караджич като “добра новина за международната общност”.

“Сабах”: След 13 години е заловена “лисицата” Радован Караджич
22 юли 2008 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Белград. При операция в Сърбия e бил заловен босненският сръбски военнопрестъпник Радован Караджич, пише турският вестник “Сабах”. Това беше оповестено от канцеларията на сръбския президент Борис Тадич. Лидерът на босненiките сърби Радован Караджич, който е известен и с прозвището си “лисицата”, заедно с командващия силите на босненските сърби Ратко Младич са убили през 1995 г. 8 000 босненски мъже в Сребреница и са отговорни за убийството на 10 хиляди цивилни през периода 1992-1995 г. при обсадата на Сараево. През 1995 г. Международният трибунал в Хага заведе дело срещу Караджич заради неговите военни престъпления по време на войната в Босна.
За главата на Караджич от САЩ беше определена награда от 5 милиона долара. Лидерът на босненските сърби изчезна, след като падна от власт през 1997 г. и следите му се изгубиха.
Министърът на правосъдието на Сърбия даде дума, че ще бъде задържан и Ратко Младич, който в момента се издирва, отбелязва всекидневникът.

“Заман”: Заловен е сръбският военнопрестъпник Радован Караджич
22 юли 2008 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Белград. Заловен и арестуван е лидерът на босненските сърби Радован Караджич, който е обвиняван в извършването на геноцид по време на войната в Босна /1992-1995 г./, пише днес турският вестник “Заман”. В изявление от канцеларията на сръбския президент Борис Тадич се използва изразът: “местонахождението на Караджич беше установено и той беше задържан”. Посочва се, че той ще бъде изправен пред прокурори от специално създадения съд за съдене на военнопрестъпниците в бившата Югославия. Радован Караджич беше издирван заедно със сръбския военен командир Ратко Младич по обвинения в геноцид, включително за убийството на 8 000 души в босненския град Сребреница. Предаването на военнопрестъпниците беше поставено като едно от условията на Сърбия за нейното членство в ЕС, посочва всекидневникът.

“Радикал”: Заловен е касапинът от Сребреница Радован Караджич
22 юли 2008 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Белград. След 13 години е заловен военновременният президент на босненските сърби Радован Караджич, който е отговорен за масовите убийства в Босна и Херцеговина на цивилни, които не са от сръбски произход, пише днес турският вестник “Радикал”. От канцеларията на президента на Сърбия Борис Тадич оповестиха, че Радован Караджич е бил задържан след операция на сръбските сили за сигурност.
Главният прокурор на Международния съд за военни престъпления в бишва Югославия Серж Брамерц изрази задоволство от задържането на Караджич и поздрави от името на Трибунала сръбските власти и по-специално ангажираните по случая екипи от Съвета за национална сигурност.

“Хюриет”: Укриващият се военнопрестъпник Радован Караджич е арестуван
22 юли 2008 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на босненските сърби от времето на войната Радован Караджич, издирван за подготовката и издаването на заповеди за най-големите злодеяния в Европа след Втората световна война, е арестуван, след като се укрива в продължение на 11 години, пише турският вестник “Хюриет”.
Новината за ареста накара много хора да излязат през нощта по уличите на Сараево – града, който безмилостно бе обстрелван от войските на Караджич през 43-месечната обсада, за да отпразнуват задържането на Човека, обвинени в разрешаването на учияството на 11 000 техни сънародници, отбелязва изданието.
Източници от правителството на Сърбия казаха, че Караджич е бил под наблюдение в продължение на няколко седмици, след като се получила информация от чужда разузнавателна служба, пише “Хюриет”. Вестникът цитира адвоката на задържания - Светозар Вуячич, който казал пред журналисти, че Караджич бил арестуван в петък вечерта, докато пътувал между два крайни квартала на Белград, а арестът е огласен три дни по-късно.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP