Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус,23.07.08

Кметството в Одрин одобри плана за реконструкция на граничния пункт Капъкуле
23 юли 2008 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Одрин. Общинският съвет в Одрин одобри плана за реконструкция и благоустройство на граничния пункт Капъкуле, предава Анадолската агенция. Планът предвижда разширяването на пункта с цел улесняване на транспортния поток от и за Турция.

Президентите на Турция, Азербайджан и Грузия ще положат основите на железница, свързваща трите страни
23 юли 2008 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Карс. Президентът на Турция Абдуллах Гюл замина за град Карс, където ще посрещне утре президентите на Азербайджан и Грузия Илхам Алиев и Михаил Саакашвили, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Тримата президенти ще участват в церемонията по първата копка за изграждането на железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс, пише вестникът.

1605 чужди фирми са били основани в Истанбул от началото на 2008 година насам
23 юли 2008 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Истанбул. С 2,43 % е нараснал броят на чуждестранните инвеститори в Истанбул през първите 6 месеца на 2008 година в сравнение с второто полугодие на 2007 година, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Това сочи доклад на Истанбулската търговска палата. 1605 фирми са били основани от началото на 2008 година насам от чуждестранни инвеститори. 59 от тях са създадени от инвеститори от Азербайджан, 21 от Индия и 8 от Сингапур.

Парламентарната подкомисия за разследването на убийството на Хрант Динк представи доклада си
23 юли 2008 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Подкомисията, сформирана в рамките на Комисията за разследване на спазването на човешките права към турския парламент, оповести доклада си по разследването на убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк, предава Анадолската агенция. Докладът се състои от 180 страници. На пресконференция при представянето му депутатът от Партията на справедливостта и развитието Мехмет Оджактан посочи, че e установена липса на координация в разследването както на служители на полицията, така и на жандармерията. Той обаче отказа да коментира твърдението дали обвинява полицията и жандармерията за бездействие за предотвратяване на злодеянието, а посочи, че съдът ще може да направи нещо в тази насока.

Делото срещу ПСР няма да попречи на назначенията във Висшия военен съвет, каза турски вицепремиер
23 юли 2008 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Висшият военен съвет на Турция ще заседава между 1 и 4 август, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Вицепремиерът Джемил Чичек разкритикува като неуважение към правосъдието и институциите сценариите, които се коментират в медиите и публичното пространство какво ще се случи с новите назначения във Военния съвет и Генералния щаб, ако управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ бъде забранена. Той посочи, че Висшият военен съвет може да заседава и да бъдат направени нови назначения дори ПСР да бъде забранена, защото решението на съда все още няма да е излязло в “Държавен вестник”. По въпроса за назначаване на началник на Генералния щаб Чичек каза, че премиерът има това пълномощие и може да го назначи без да чака Висшия военен съвет, пише вестникът.

Високопоставен член на ПКК е задържан в Германия
23 юли 2008 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Берлин/Анкара. Високопоставен член на Кюрдската работническа партия /ПКК/ е задържан в Германия, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Германската федерална прокуратура обяви, че задържаният член на ПКК Хюсеин А., 47-годишен, е бил до миналия месец отговорникът на организацията за Германия. Той е ползвал псевдонима Хюсеин Чолак. Между март и юни 2007 година той е отговарял за организацията в Южна Германия, а след това е поел функциите за надзор на групите в цялата страна, посочва телевизията.

Ен Ти Ви: ЕС спря финансовата помощ за България
23 юли 2008 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Брюксел/София/Анкара. Европейската комисия спря финансовата помощ за България с аргумента, че страната няма успех в борбата със злоупотребите и организираната престъпност, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Досега това е най-острото решение на Европейската комисия срещу членка на ЕС, коментира турската телевизия. При влизането си в ЕС преди 18 месеца България беше заявила, че ще вземе най-строги мерки срещу престъпността, злоупотребите и организираната престъпност. Но Европейската комисия реши, въпреки усилията на българските упълномощени представители, че нещата изглеждат добре на хартия, но изпълнението на необходимите действия в тази насока е безуспешно и спря близо 500 милиона евро финансова помощ. Острото наказание за София е и тежко послание срещу новите членки колко висока ще е цената, ако не се съобразяват с условията. Европейската комисия критикува и Румъния, че не проявява достатъчно усилия в борба със злоупотребите, но не наложи финансово наказание на тази страна, посочва медията.

40 нелегални имигранти са задържани в провинция Одрин
23 юли 2008 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Одрин. 40 нелегални имигранти са били задържани в провинция Одрин при опит да преминат турската граница, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Според получената информация жандармерийски екипи и екипи на граничната охрана са задържали при проверка в околиите Ипсала, Кешан и Мерич 40 души от Пакистан, Палестинската автономия, Ирак и Миянмар /Бирма/, които се готвели да преминат нелегално от Турция в трета страна. Задържаните са предадени на отдела за чужденци в полицията в Одрин за извършване на необходимите процедури за експулсиране от страната, пише вестникът.

Над 20 души са арестувани в Турция при операция във връзка с разследването по скандала “Ергенекон”
23 юли 2008 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Над 20 души са арестувани в Турция при операция, започнала тази сутрин във връзка с разследването по скандала “Ергенекон”, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Операцията е по искане на Републиканската прокуратура в Истанбул. Арестуваните са привърженици на Работническата партия и списанието “Национално решение”. В рамките на операцията тази сутрин екипи на полицията в Коня са организирали операции в 5 провинции, при които са задържали главния редактор на списанието “Национално решение” Ахмет Акгюл и някои автори в списанието в Коня, Истанбул, Коджаели, Мерсин и Елязъг и членовете на ръководството на Работническата партия проф. д-р Учкун Герай, Юсуф Булду и Нуран Гьокдемир. Задържаните ще бъдат разпитани, пише вестникът.

“Милиет”: Турски готвачи ще участват в световна олимпиада на храните в Германия
23 юли 2008 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски готвачи ще участват в Световна олимпиада на храните, която се организира в Германия в периода 20-23 октомври, пише вестник “Милиет”. Основен коз на турските готвачи ще бъдат специалитети от османската кухня. На тази олимпиада ще се състезават готвачи от 77 страни. Най-добрите седем турски готвачи ще формират заедно със седем готвачи от Германия, Китай, Гърция и Швеция смесен европейски отбор и с него ще се явят на олимпиадата, като целта е спечелването на златния медал.

Турската “Вакъфбанк” получава кредит от 750 милиона долара
23 юли 2008 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската “Вакъфбанк” подписва днес споразумение за синдикален кредит в размер на 750 милиона долара от 25 банки от 12 страни, пише вестник ”Заман”. Кредитът ще бъде със срок на погасяване от една година. Генералният директор на “Вакъфбанк” Билял Караман заяви, че на подписването ще присъстват висши представители на 25-те чужди банки.

Трима души загинаха при инцидент в луксозен хотел в Турция
23 юли 2008 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Трима души са загинали при токов удар, двама от тях чуждестранни туристи, в луксозен хотел в южната част на Турция, предаде АФП.
Самоличността на туристите не е установена, а третата жертва е местен жител, работел в хотела в Анталия. Инцидентът е предизвикан от дефектна машина за пяна по време на забавя в 5-звездния хотел.

“Заман”: Автобусът, който откарва Белград към ЕС
23 юли 2008 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Белград. Лидерът на босненските сърби Радован Караджич е бил заловен в петък в градски автобус в центъра на Белград, пише днес вестник “Заман”. Може да се окаже, че именно това е автобусът, който ще откара Белград до ЕС, коментира всекидневникът и обръща внимание, че в миналото са сe появявали информации, че Радован Караджич е бил виждан да се разхожда по пазари в Белград. Това извежда на преден план извода, че след двегодишна непримирима борба между националистическото крило и привържениците на Запада, в Белград вече победителите са прозападно ориентираните кръгове, отбелязва “Заман”.

“Хюриет”: Европейската диета на сърбите
23 юли 2008 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Белград/Анкара. Залавянето на “звяра от Босна и Сребреница” Радован Караджич отново въодушеви сърбите по техния път към членство в ЕС, пише днес турският вестник “Хюриет”. Министърът на външните работи на Сърбия Вук Йеремич заяви, че страната му осъществява сътрудничество с Международния трибунал в Хага и в рамките на системата за междудържавното право в света и даде уверения, че “Сърбия ще бъде основен камък в ЕС”. В изказванията си представители на ЕС не спестиха възхвалите си за сърбите. По този начин като че ли приключва европейската диета на сърбите, коментира всекидневникът.

“Милиет”: “Европейският Бин Ладен” беше заловен в автобус
23 юли 2008 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Беулград/Анкара. Лидерът на босненските сърби Радован Караджич, който е обвинен в геноцид над мюсюлманите по време на войната в Босна, беше заловен в общински автобус в Белград, пише днес турският вестник “Милиет” Това става след 12 години, след като “европейският Бин Ладен” е включен в списъка на най-издирваните хора в света. Радован Караджич е един от най-големите военнопрестъпници след Втората световна война и е издирван от Международния трибунал в Хага по 15 отделни обвинения още от времето на войната в Босна /1992-1995 г./, посочва всекидневникът.

“Сабах”, Турция: Арестът на Радован Караджич носи успокоение за душите на 20 000 избити бошняци
23 юли 2008 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Белград/Анкара. С арестуването в Белград на сръбския касапин Радован Караджич се дава покой на душите на 20 000 избити бошняци, за чиято смърт е отговорен именно той,пише днес вестник “Сабах”. Бившият лидер на босненските сърби се издирваше в продължение на 11 години. По негови нареждания най-малко 20 000 босненски мюсюлмани са били насилствено отделени от семействата си, без разлика от това дали са мъже или жени. Някои от тях са екзекутирани в лагерите, други са били убити чрез безогледни бомбардировки. След извършения геноцид продължават да се откриват неизвестни досега масови гробове на мюсюлмани, посочва всекидневникът.

“Заман”: Нараснал е броят на чуждите инвеститори в Истанбул
23 юли 2008 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Истанбул. С 2,43% е нараснал броят на чуждестранните инвеститори в Истанбул в периода януари – юни т. г. в сравнение със същия период на 2007 г., пише вестник “Заман”. Увеличението на размера на чуждите капитали за същия период е с цели 55,62%. Сред новите инвеститори отново германците са на първо място по численост и обем на капиталите. Това се казва в доклада на Истанбулската търговска палата за новорегистрираните и за закритите фирми. Нараснал е интересът към Истанбул от страна на инвеститори от Азия и Далечния изток. Така например, през първите 6 месеца на 2008 г. има новорегистрирани инвеститори от Азербайджан – 59, от Индия – 21, от Сингапур – 8 и от Малайзия – 6. Регистрираните инвестиции на фирми от тези четири страни от района на Азия и Далечния изток възлизат на 77,39 милиона турски лири /около 80 милиона лева/ и представляват 29% от общите нови инвестиции в Истанбул.

“Сабах”: Продължаваме напред с духа от изборите на 22 юли 2007 г., каза Ердоган
23 юли 2008 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган напомни на годишнината от предсрочните общи избори на 22 юли 2007 г. свои предишни изказвания, пише днес вестник “Сабах”. Пред депутатите от парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Ердоган подчерта, че на 22 юли миналата година нацията е дала отново силна подкрепа на ПСР и тя няма никакво намерение да спира, да се отклонява от своя път, като с пълна сила продължава напред. Същевременно турският премиер уточни, че “търсенето на консенсус с другите политически сили не означава постигане на 100% съгласие”.

Турски печат: Кой ще назначи новия началник на Генералния щаб, ако управляващата партия бъде закрита?
23 юли 2008 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Анкара.Определената дата от Конституционния съд за гледане на делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПС е основна тема на днешните турски всекидневници.
Вестник “Радикал” обръща внимание по темата с публикация, озаглавена “Кой ще назначи новия началник на Генералния щаб, ако управляващата ПСР бъде закрита?”. Това е една от най-често дискутираните теми в Анкара, след като Конституционният съд оповести, че ще гледа делото за закриване на ПСР на 28 юли. Ако съдът постанови закриване на партията и наложи политическа забрана на премиера Реджеп Тайип Ердоган преди периода 1-3 август, когато ще се проведе редовното годишно заседание на Висшия военен съвет /ВВС/, възниква сериозен проблем за назначаването на новия началник на Генералния щаб. На 30 август сегашният началник армейски генерал Яшар Бююканът трябва да се пенсионира, а същевременно ще изтече и срокът за престой в длъжност на сегашния командващ сухопътните войски армейски генерал Илкер Башбуг, който се очаква да бъде назначен за нов началник на Генщаба. При това положение е възможно правителството да назначи за началник на Генералния щаб някой друг командващ
вид въоръжени сили. Друг е въпросът и той също е дискусионен, дали при отсъствието на премиера негов заместник може да подпише подобен документ. Досега в Турция не е имало подобен прецедент и се посочват два възможни пътя за изход от деликатната ситуация. Първо, премиерът Ердоган да подпише назначаването на новия началник на Генщаба преди 28 юли и да предложи на президента Абдуллах Гюл да издаде указ за това. Второ, дори и да не стане това, влиза в сила чл. 8 от конституцията – назначаването става с подписите на заместника на премиера и президента.
Вестник “Сабах” съобщава, че Конституционният съд ще започне гледането на делото срещу ПСР на 28 юли, понеделник. Средно делата за закриване на партии продължават 5 дни, посочва всекидневникът и припомня, че делото за закриване на ПСР е започнало на 14 март.
Вестник “Милиет” обръща внимание, че навремето делото за закриване на Партията на благополучието на бившия премиер Неджметтин Ербакан е продължило 7 месеца и 25 дни.
Вестник “Хюриет” информира, че периодът за вземане на решение от Конституционния съд по делото срещу ПСР може да продължи от 3 до 10 дни. При това положение делото ще приключи в срок от 4,5 месеца, което ще бъде един рекордно малък срок.

“Сабах” : Държавата трябва "да спечели кюрдите", каза лидерът на прокюрдската партия в Турция

23 юли 2008 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новият лидер на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ Ахмет Тюрк заяви, че държавата трябва да спечели кюрдите, пише вестник “Сабах”. Ако ПДО бъде закрита от Конституционния съд, в страната ще започне един “твърде болезнен период”, каза Ахмет Тюрк. Той настоява също да се отчитат и посланията на лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан, който излежава доживотна присъда в затвора на остров Имралъ. Става въпрос за даване на културни права на кюрдите и гарантиране на тяхната самобитност. Ахмет Тюрк счита също, че стъпка по стъпка трябва да се върви към обща амнистия.

“Заман”: Земеделците в провинция Урфа искат да се отсрочи връщането на кредити
23 юли 2008 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Урфа. Земеделските производители в провинция Урфа, Югоизточна Турция, поискаха да бъде отложено безлихвено с една година връщането на получените от тях кредити, пише вестник .“Заман”. Става въпрос за получената финансова подкрепа от земеделските производители за торове, нафта и семена. Урфа е една от провинциите, които най-много са засегнати от засушаването през тази година, посочва всекидневникът.

"Заман": 28 юли ще бъде решаващ за Турция
23 юли 2008 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конституционният съд на Турция реши съдебното заседание, на което ще се разгледа делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, да се състои на 28 юли, пише днес турският вестник “Заман”.
Изборът на датата означава, че решението на съда може да има огромно влияние за назначаването на началника на Генералния щаб и върху решенията, които ще се вземат от Висшия военен съвет. Заседанието, на което се взимат решения за повишенията, уволненията и пенсионирането в армията, ще бъде в първите дни на август. Ако Конституционният съд постанови да бъде закрита и успее да публикува това постановление в Държавен вестник преди срещата на Висшия военен съвет, премиерът, който ще определи бъдещия началник на Генералния щаб, няма да бъде Реджеп Таийп Ердоган, а някой друг, коментира вестникът.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP