Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Трудни времена в Турция

Първо атентатите, при които загинаха 17 души, след това заседаването на конституционния съд относно евентуалната забрана на управляващата партия на Ердоган. Не е ясно дали има връзка между двете.

Все още не е ясно какви са причините за атентатите. Чуват се безброй слухове, но няма никакви доказателства. Вътрешният министър Безир Аталай заяви:

"Нашата цел е да разрешим този случай възможно най-бързо. Разследването върви във всички посоки. Разбира се, ще ползваме и записите от камерите."

ПКК отхвърли обвиненията

Това, че някои подозират ПКК за атентатите само показва колко неясна е ситуацията. Вчера ръководителят на Кюрдската работническа партия Айдар се появи в интернет-съобщение и отхвърли категорично подозренията. Дали обаче може да се вярва на изказването, също остава под въпрос. Защото най-късно след отвличането на тримата германски алпинисти е ясно, че отделни фракции на ПКК могат да извършат нещо без знанието на висшето ръководство.

Ще се докажат ли обвиненията срещу ПКК?

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ще се докажат ли обвиненията срещу ПКК?

Така погледнато, единственото, което може да се направи сега, е да се изчака. Ето какво каза премиерът Реджеп Ердоган:

"Този ден е ден на единството и солидарността. Колкото по-единно и солидарно реагираме на терора, толкова по-успешни ще сме. Терорът трябва да загуби подкрепата си сред населението. Ако народът продължава да подкрепя терористични организации, това служи като потвърждение и подкрепа и така те се чувстват по-силни."

Партията на премиера: в очакване на присъдата

Заради атентатите министър-председателят отложи две заседания и отпътува за Истанбул.Призивът му за единство и солидарност вероятно е насочен и към проблемите на собствената му партия. Конституционният съд заседава вчера за последен път преди обявяване на присъдата дали Партията на справедливостта и развитието ще бъде забранена или не. Министърът на правосъдието Мехмед Али Сахин каза по този повод:

"Никога досега процес срещу някоя партия не е бил следен с такова внимание от международната общественост. Партията не бива проверявана пред турския съд, а сякаш пред очите на целия свят. Уверен съм, че турското право ще издържи този изпит."

Как ще реагира турският премиер на очакваното решение за партията му?

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Как ще реагира турският премиер на очакваното решение за партията му?

Обвинението към партията на Ердоган е, че иска да подкопае светските устои на държавата и да я превърне в ислямска република. Тъй като 8 от 11-те съдии са критично настроени към Партията на справедливостта и развитието, а за присъда са нужни 7 гласа, очаква се решението да е във вреда на Ердоган и неговите съмишленици.

Inform,29.07.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP