Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Истанбул: 17 загинали, над 150 ранени при две бомбени експлозии (ОБЗОР)

28 юли 2008 | 17:18 | Агенция "Фокус"

Двете бомбени експлозии, разтърсили снощи Истанбул, по последни данни са отнели живота на 17 души, а 154 са ранени. Двойният атентат в работнически квартал на 11-милионния град измести интереса на медиите от планираното за днес заседание на Конституционния съд за разглеждане на делото срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието. Правителството отмени предвиденото заседание и премиерът заедно с министри замина за Истанбул. Все още никой не е поел отговорност за атентатите, но специалисти и политици сочат Кюрдската работническа партия като извършител на терористичния акт.
В квартала, арена на кървавия инцидент, гражданите окачиха турски знамена по сградите в знак на протест срещу тероризма. Атентатът бе осъден от ЕС, НАТО, САЩ.

Турция
Трябва да сме единни и да изолираме тероризма, каза премиерът Реджеп Тайип Ердоган Ердоган по повод атентатите в Истанбул. Министър-председателят, съпровождан от вицепремиера Джемил Чичек и много министри, между които Назъм Екрен, Хаяти Язъджъ, Нимет Чубукчу, Мурат Башесгиоглу, Бешир Аталай, Мехмет Али Шахин, Реджеп Акдаа пристигнаха в Истанбул на мястото на трагедията. Събрали се там граждани скандираха лозунги “Да бъде проклета ПКК”,
Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай заяви, че “почеркът на сепаратистката организация /ПКК/ се вижда, но още се работи в тази насока”, Атентатите бяха осъдени и от началника на Генералния щаб генерал Яшар Бююканът. В неговото обръщение се посочва, че последните експлозии още повече ще засилят решимостта и единството на нацията и на армията в тяхното борба срещу тероризма.

Лидерът на прокюрдската Партия на демократичното общество в Турция Ахмет Тюрк осъди остро атентата. Той определи случилото се като събитие, което е разтърсило Турция и е потопило в мъка всеки и изтъкна, че тълкуват това действие като удар срещу бъдещето. Тюрк изказа съболезнования на семействата на загиналите и пожела бързо оздравяване на ранените. Той изтъкна също, че бързо трябва да се разследва откъде идва атаката, а не да се създава напрежение с бързо посочване на адреси, за което още не са събрани достатъчно доказателства. Политикът от кюрдски произход посочи, че за подобни атаки в Шемдинли, Бингьол и Лидже също е била обвинена ПКК, но впоследствие е станало ясно, че зад тях стоят “Ергенекон” и “дълбоката държава” /както в Турция наричат тайните служби/.
Според лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал експлозиите са дело на ПКК. Той посети мястото на взривовете. Лидерът на НРП е на мнение, че става въпрос за типично терористично нападение.

Използваните бомби при двете експлозии са типични за Кюрдската работническа партия /ПКК/, пишат днес турски вестници. Полицията оповести, че подобни бомби са били използвани и по-рано от ПКК. Установено е, че те са от типа RDX, при които основна съставка са пластичните взривни вещества А-4 и С-4.

Светът
НАТО осъди двете бомбени нападения. “Осъждам най-остро взривовете в Истанбул. Тези ужасни терористични нападение са насочени преднамерено към невинни цели по жесток начин”, каза генералният секретар на НАТО Яп Де Хоп Схефер.“НАТО ще продължи да подкрепя твърдо турския народ в борбата му с тероризма”, се посочва в изявлението му.
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана осъди “ужасяващата” двойна бомбена атака в Истанбул и обеща подкрепата на блока за Турция. “В тези трудни моменти Турция може да разчита на подкрепата на Европейския съюз”, заяви той. “Надявам се извършителите на този ужасяващ терористичен акт да бъдат изправени пред правосъдието”, добави Солана.
Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение в Афганистан, осъди най-остро “този сляп акт на терор”.
Министър-председателят на Гърция Костас Караманлис изпрати съболезнователна телеграма до турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.
Външният министър Дора Бакояни също изпрати телеграма до ръководителя на турската дипломация Али Бабаджан, в която изразява острото си възмущение от терористичната атака и изказва съболезнованията на гръцкия народ към семействата на жертвите.
САЩ обещаха подкрепа на Турция след атентатите. “Стоим до народа на Турция в борбата с тероризма”, заяви говорителят по въпросите на националната сигурност Гордън Джондроу. “Ще продължим да бъде партньори с Турция, за да се справим с този проблем”, допълни той. Посолството на САЩ в Анкара изказа в изявление най-дълбоки съболезнования на семействата на загиналите при ужасното и вероломно действие и посочи, че за убийството на невинни хора не може да има никакви оправдания и мотиви. САЩ ще продължават да подкрепят съюзника си Турция в борбата срещу тероризма, се посочва в изявлението.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP