Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,19.07.08

Турският премиер изрази надежда преговорите в Кипър да започнат скоро
19 юли 2008 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Никозия. Турският министър- председател Реджеп Тайип Ердоган изрази днес убедеността си, че преки мирни преговори за обединението на разделения остров Кипър ще започнат скоро, предава АФП.
“Очакваме двамата кипърски лидери да се споразумеят за дата за възобновяване на преговорите” , заяви Ердоган на обща пресконференция с лидера на кипърските турци Мехмет Али Талят.
“Ако двете страни проявят воля за успех, смятам, че решението ще бъде постигнато бързо. Турция, като гарант, вярва силно в това”, добави премиерът.
Президентът на Кипър Димитрис Христофяс и Мехмет Али Талят трябва да се срещнат на 25 юли, за последни подготвителни дискусии, преди началото на преките преговори между двете страни.

Ройтерс: Десет кюрдски бунтовници са убити при въоръжени сблъсъци в Североизточна Турция
19 юли 2008 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Десет кюрдски бунтовници са убити при въоръжени сблъсъци в Североизточна Турция, предава Ройтерс. Убитите са членове на сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК). Инцидентът е станал късно снощи при сблъсък с турските въоръжени сили в североизточната част на страната.
Шестима членове на ПКК са убити при престрелка в провинция Сирт, след като кюрдски екстремисти са взривили самоделно взривно устройство, поставено под училищен микробус, при което са ранени двама души.
Силите за сигурност информират, че сблъсъците са резултат от предприетата операция за залавяне на групата, отговорна за атентата.

Министърът на промишлеността на Турция Зафер Чаалаян постави основите на 10 нови фабрики в Анкара
19 юли 2008 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на промишлеността и търговията на Турция Зафер Чаалаян хвърли основите на 10 нови фабрики в Анкара, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Зафер Чаалаян участва в церемония по поставянето на основите на 10 нови фабрики в промишлената зона на Анкара днес. В словото си на събитието турският министър каза, че истинският дневен ред на страната е развитието на икономиката и се обърна към индустриалците и бизнесмените да гледат съвестно своята работа и задачите си, а другите въпроси – политически и правни ще намерят своя път. Той изтъкна, че в изграждането на промишлената зона в Анкара от 1997 година насам са вложени 100 милиона турски лири от турските индустриалци и работата е била съпроводена с огромни трудности, но те вече са преодолени. Министърът посочи, че с изграждането на тези фабрики и на следващите, които са планирани, ще бъде осигурена работа на 100 хиляди души, пише вестникът.

Али Бабаджан разговаря с Кондолиза Райс, Валтер Щайнмайер и Хавиер Солана за иранската ядрена програма
19 юли 2008 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан е разговарял по телефона с държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс, с министъра на външните работи на Германия Франк Валтер Щайнмайер и висшия представител на ЕС за общата външна политика и сигурност Хавиер Солана за иранската ядрена програма, предаде Анадолската агенция. При продължителните разговори Бабаджан е подчертал, че въпросът върви към диалог.

Агенция “Фокус” припомня, че преди срещата за иранската ядрена програма, която започна днес в Женева, Али Бабаджан се срещна с министъра на външните работи на Иран Манучехр Мутаки, който посети Анкара на 17 и 18 юли, и обсъди с него въпросите за преодоляване на напрежението по въпроса за иранската ядрена програма.

Годишно в Турция се потребява дрога за 5 милиарда долара, каза депутат и член на парламентарна комисия
19 юли 2008 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Годишно в Турция се потребява дрога за 5 милиарда долара, заяви членът на парламентарната комисия за борба с наркотиците в Турция Хасан Йоздемир, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Йоздемир, който е депутат от Партията на националистическото движение, каза, че според показанията на онези, които се лекуват в центровете за лечение от зависимост към наркотици, една доза хероин между кварталите в градовете се продава за 5 турски лири. Той определи положението като много опасно и тревожно и изтъкна, че докладът, изготвен от комисията, констатира, че с всеки изминал ден употребата на наркотици в Турция се разраства. Според турския депутат и член на комисията това налага въпросът бързо да бъде поставен на дневен ред, да се предприемат кампании против дрогата, да се изградят центрове за лечение на зависимост и да се засилят мерките срещу търговията с наркотици.

Двама терористи от ПКК са били убити от турските сили в провинция Бингьол
19 юли 2008 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Бингьол. Двама терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са били убити в околия Йедису, провинция Бингьол, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Според получената информация снощи терористи от ПКК дошли за хранителни провизии в село Гюзгюлю, околия Йедису. Турските сили за сигурност, които са охранявали района за евентуална поява на групата, която е идвала в селото и преди това, е влязла във въоръжен сблъсък с тях. При сблъсъка са били убити двама от терористите, а третият е бил ранен, но е избягал. Продължават операциите за прочистване на района.

Ройтерс: Шестима кюрдски сепаратисти бяха елиминирани в Югоизточна Турция
19 юли 2008 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Шестима екстремисти от Кюрдската работническа партия (ПКК) бяха елиминирани при сблъсък с турската армия в югоизточната част на Турция късно снощи, предаде агенция Ройтерс.
Престрелката избухнала след като терористите взривили импровизирано устройство под автобус, превозващ ученици, ранявайки двама души. Силите за сигурност предприели акция по издирването на извършителите, което довело до престрелката, в която шестимата екстремисти са елиминирани.

Втори редовен конгрес на прокюрдската ПДО в Турция ще се състои утре
19 юли 2008 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вторият редовен конгрес на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в Турция ще се състои утре, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. На конгреса почти категорично се планира за председател на партията да бъде избран депутатът от Мардин Ахмет Тюрк. Конгресът ще започне в 10 часа в закритатата спортна зала “Ататюрк” в Анкара. На него ще присъстват 916 делегати. На него ще бъдат избрани председател на партията, партиен съвет и централен дисциплинарен съвет. След конференцията в Диарбекир, състояла се на 12-13 юли, името на Ахмет Тюрк се спряга за лидер на партията. За кандидат за председател обаче обяви, че ще се кандидатира и депутатът от Карс Махмут Алънак. Сред поканените на конгреса утре са и президентът на Ирак Джалал Талабани и лидерът на северноиракското кюрдско самоуправление Масуд Барзани, посланиците на САЩ и на страните от ЕС. На форума не са поканени Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, Народнорепубликанската партия /НРП/, Партията на националистическото движение /ПНД/ и Демократичната лява партия /ДЛП/, но са поканени представители на непарламентарно представени партии и на много граждански и неправителствени организации, пише вестникът.

Автобус с украински туристи претърпя пътнотранспортно произшествие в Турция
19 юли 2008 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Автобус с украински туристи претърпя пътнотранспортно произшествие в турския курорт Анталия, съобщава Интерфакс, позовавайки се на информация на украинското посолство в Истанбул.
Местните власти поясниха, че автобусът, превозващ около 20 души, десет от които украинци, се е врязал в товарен камион. В резултат на инцидента трима украински граждани са били леко ранени. Те се чувстват в добро здраве.
Подробна информация не се съобщава.

Митинг в защита на Ататюрк и демокрацията се състои в Истанбул
19 юли 2008 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Дружеството за Ататюркова мисъл в Турция организира днес митинг в защита на Ататюрк и демокрацията в район Кадъкьой, Истанбул, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Митингът e започнал малко след 11 часа и в него се включват много демократични организации, синдикати, професионални сдружения. Политическа подкрепа за митинга дават Рабогническата партия, Народнорепубликанската партия и Демократичната лява партия. Участниците, които са близо 2 хиляди души, носят портрети на Ататюрк и турското знаме. В ръцете на някои участници е и портретът на един от основните обвиняеми по делото “Ергенекон” пенсионираният генерал Шенер Еруйгур. Заради митинга полицията в Истанбул затвори за движение редица булеварди в района на събитието, пише вестникът.

Разследването срещу офицерите във военновъздушните сили няма връзка с “Ергенекон”, каза Генералният щаб
19 юли 2008 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният щаб на Турция отрече разследването на военната прокуратура срещу над 20 действащи офицери във военновъздушните сили да има връзка с разследването “Ергенекон”, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Началникът на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът посочи, че това е едно старо разследване и то няма връзка със случая, който от дни наред е в дневния ред на правосъдието и обществото. В изявлението на Генералния щаб се изразява съжаление, че средите, които се опитват при всеки удобен случай да поставят турските въоръжени сили и служителите им вътре в събитията, са се превърнали в център, който разрушава стабилността в Турция.

Военната прокуратура на Турция започна разследване срещу 20 действащи офицери за нелегално организиране
19 юли 2008 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Разследването по случая “Ергенекон” в Турция обхвана и офицери на действаща служба, пише турският вестник “Радикал”. Военната прокуратура започна разследване срещу повече от 20 офицери от турските военновъздушни сили за участие в нелегално организиране с цел преврат в държавата. В числото на разследваните офицери има шестима полковници. Разследването е резултат от информация на Националната разузнавателна организация /МИТ/. Документът на МИТ за тези офицери е изготвен още преди 3 години и като строго секретен е изпратен на началника на Генералния щаб, а от там на тогавашния командващ военновъздушните сили Фарук Джьомерт. Прокурорът Зекерия Йоз, изготвил обвинителния акт по “Ергенекон”, не е включил случая с 20-те офицери в документа, защото са на действаща служба, но е поискал военната прокуратура да се заеме със случая. Докато документът е бил представен на военното разузнаване в рамките на разследването “Ергенекон”, той е бил открит в компютъра на офицер във Военната академия, а после и в компютърната система на Работническата партия. По случая ще бъдат разпитани и пенсионираните вече офицери, имащи отношение към случая, сред които и бившия началник на Генералния щаб на Турция генерал Хилми Йозкьок и генерал Фарук Джьомерт, пише вестникът.

Приемането на Турция в ЕС е първа цел на турската дипломация, каза Абдуллах Гюл
19 юли 2008 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Влизането на Турция в ЕС показа като първа цел на турската външна политика президентът Абдуллах Гюл, пише турският вестник “Заман”. На срещата на турските посланици и дипломатически представители тази седмица в Анкара Гюл изтъкна, че дипломатическата активност за приемане на Турция в ЕС е основната задача и мисия на турската дипломация. Турският президент посочи, че турската дипломация ще развива една по-широкообхватна дейност през 21 век и ще има нови роли, които трябва да изпълнява. Той обърна внимание на това че срещата съвпада със засилването на ролята на турската външна политика за решаване на проблемите в Близкия изток, пише вестникът.

Кьоксал Топтан изпрати поздравителна телеграма на президента на Северен Кипър Мехмет Али Талят
19 юли 2008 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Анкара/Никозия. Председателят на парламента на Турция Кьоксал Топтан изпрати поздравителна телеграма на президента на Севернокипърската турска република Мехмет Али Талят по повод празника на свободата и мира на 20 юли, предаде Анадолската агенция. В телеграмата Топтан изтъква, че движението за мир и свобода на острова през юли 1974 година се опира на историческите, договорните и човешките права и задължения и установява сигурност и стабилност за всички жители. Той уверява севернокипърския президент, че турският парламент ще продължава да полага усилия за всеобхватно и справедливо решаване на проблемите на острова, които да включват политическа равнопоставеност на Севернокипърската турска република и благоденствие за кипърските турци.

Агенция Фокус припомня, че турски военни части нахлуват на остров Кипър през юли след военен преврат на острова, подкрепен от управляващата военна хунта в Гърция, който има за цел да присъедини Кипър към Гърция. Опасявайки се от подобно действие, Турция изпраща свои военни части на острова, което довежда до провал на военния преврат и възстановяване на предишната кипърска власт. След възстановяване на статуквото обаче Турция отказва да изтегли своите части с аргумент за защита на турското население на острова. Така Кипър бива разделен на северна част, контролирана от Турция и южна част, която е под контрола на кипърските гърци. Северен Кипър и Турция квалифицират събитията през юли 1974 година и турския десант на острова като “движение за мир и свобода”.

Турският премиер Ердоган е в Кипър за 34-та годишнина от “движението за мир” на острова

19 юли 2008 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Никозия/Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е в Севернокипърската турска република за отбелязване на 34-та годишнина от навлизането на турските сили в Кипър, предаде Анадолската агенция. В рамките на честването заедно с кипърските си домакини Ердоган гледа приятелския мач между депутати от турския и севернокипърския парламент. Първите удари на топката в мача направиха Ердоган и премиерът на Севернокипърската република Ферди Сабит Сойер, посочва агенцията.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP