Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,24.07.08

Турската пивоварна Тюрк Туборг е продадена на израелска икономическа групировка
24 юли 2008 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската пивоварна Тюрк Туборг на Карсберг е продадена на израелска икономическа групировка Си Би Си за производство и търговия с бира, предава Анадолската агенция. Това е оповестено на Истанбулската фондова борса. Сделката е на обща стойност 80 милиона долара, като е прехвърлена собствеността на 96,36% от акциите на Тюрк Туборг.

Анадолска агенция: ТЮПРАШ отново е най-голямата турска компания
24 юли 2008 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбулската промишлена палата оповести списъка на 500-те най-големи турски компании през миналата година, предава Анадолската агенция. На първо място отново е Обединението на турските петролни рафинерии /ТЮПРАШ/ с нетно производство и продажби през 2007 година в размер на 18,450 милиарда турски лири /около 19 милиарда лева/. На второ място е автомобилният гигант “Форд Отомотив” с 6,230 милиарда турски лири, а на трето място – Генералната дирекция за производство на електроенергия /ЕЮАШ/ с 4,624 милиарда турски лири.

Банките в Турция за 1 година са наели на работа близо 19 000 души
24 юли 2008 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският банков сектор продължава да се развива бързо въпреки забавянето в икономиката и през последната една година значително е увеличил броя на банковите клонове и наетия персонал, предава информационната агенция АНКА. Към края на месец юни банковите клонове са се увеличи с 997 в сравнение с положението преди година и вече възлизат общо на 8 174 в цялата страна. През същия период числеността на наетия персонал е нараснал с 18 867 души и вече достига внушителното число от 166 997 души. Най-голямото увеличение на персонала с нови 3004 служители е в “Гаранти банкасъ”. Същевременно “Зираат банкасъ” продължава да е на първо място по най-многоброен персонал – 20 427 души.

Абдуллах Гюл, Илхам Алиев и Михаил Саакашвили положиха основите на жп линията Баку-Тбилиси-Карс
24 юли 2008 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Карс. Президентите на Турция, Азербайджан и Грузия Абдуллах Гюл, Илхам Алиев и Михаил Саакашвили положиха основите на железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс, предаде Анадолската агенция. Тримата президенти подредиха символично релсите върху карта, на която бяха изобразени трите страни. На тържествената церемония в Карс Абдуллах Гюл заяви, че с този проект се възражда историческият път на коприната и се засилва сътрудничеството между трите страни. Министърът на транспорта и съобщенията на Турция Бинали Йълдъръм посочи, че с приключването на първия етап от проекта ще бъдат превозвани 6,5 милиона тона стоки годишно и ще пътуват 1 милион пътници.

Президентът на Иран ще направи през август посещение в Анкара
24 юли 2008 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. Анкара се готви да посрещне през август президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад, пише днес турският вестник “Заман”. Избраният за президент на Иран през 2005 г. Ахмадинеджад нееднократно е заявявал, че очаква от Турция покана за посещение. По време на президентството си предишният държавен глава на Турция Ахмет Недждет Сезер така и не отговори положително на исканията на Техеран за визита на Ахмадинеджад в Анкара. Това искане беше повторено след избирането на Абдуллах Гюл за президент и Анкара отговори, че е съгласна за подобна визита, посочва всекидневникът. На Техеран е било съобщено, че месец август е подходящ за визита на най-високо равнище и след като иранската страна е намерила това за подходящо, са отстранени всички пречки за идването на Ахмадинеджад в Турция.

Увеличава се броят на недоволните местни туристи в Анталия
24 юли 2008 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Анталия. Председателят на клона в Анталия на Организацията за защита на потребителите в Турция адвокат Абдуллах Йозчулджу заяви, че силно е нараснал броят на туристите, които се оплакват от хотелите и туристическите агенции, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Йозчулджу посочи, че в последните години местните туристи планират предварително отпуските и почивките си и резервират туристически пакети в агенциите, но впоследствие се оказва, че почивките им не отговарят на очакванията. Поне 2-3 туристи средно на ден депозират жалби в офиса на организацията, каза той, като най-чести са оплакванията по повод направените резервации. Той посъветва туристите да отправят оплаквания незабавно към туристическите агенции, които са ползвали, а не към хотелите, и да искат решение на проблема си от тях, както и да сключват предварителни писмени договори с ясни клаузи.

“Милиет”: Решението дали да бъде приет обвинителният акт по разследването “Ергенекон” ще бъде взето утре
24 юли 2008 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Критичното решение дали да бъде приет или отхвърлен обвинителният акт по разследването срещу скандалната организация “Ергенекон” в Турция ще бъде взето утре, 25 юли, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Председателят на 13-ти съд за тежки престъпления в Истанбул Кьоксал Шенгюн посочи, че след като бъде взето решение дали обвинителният акт съответсва на изискванията, ще бъде определена и датата на съдебното заседание. Според предварителната информация вероятността обвинителният акт да бъде приет е изключително голяма, а съдебното заседание може да бъде насрочено за средата на август.

“Сабах”: ДЛП в Турция призова организациите си да бъдат готови за предсрочни парламентарни избори
24 юли 2008 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ръководството на Демократичната лява партия /ДЛП/ в Турция отправи призив към организациите си да имат готовност за предсрочни парламентарни избори, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Призивът на ДЛП е в унисон с активизирането на политическите партии в страната за предсрочни избори в резултат на делото срещу Партията на справедливостта и развитието и скандала “Ергенекон”. Ръководството на ДЛП разпрати до организациите си да бъдат готови за предсрочни избори и да предприемат действия за активизиране на членовете си и привличане на симпатизанти. В писмото се посочва, че партията стриктно ще следва своята програма и правилник, няма да отстъпи от принципите си и да предаде националната независимост на страната, пише вестникът.

РФИ: Турция е новата “входна врата” за нелегални имигранти към Европа
24 юли 2008 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Всеки ден десетки нелегални имигранти рискуват живота си, за да влязат на територията на Европа. В последното десетилетие Турция се превърна във “входна врата” към Стария континент за голям брой африканци. Това е съвсем нов феномен. Как и защо Турция се сдоби с тази репутация? Коментар на Жером Бастион, РФИ, Истанбул: “Турция е страна, за която гражданите на много държави от региона нямат нужда от виза. Турция е и най-близката граница до Европа, както земна, така и морска. Само няколко километра делят турския бряг от гръцките острови, част от територията на Европейския съюз и от Шенгенското пространство. Освен всичко друго Турция няма късмет с геополитическото си положение, като се има предвид близостта й с много конфликтни региони като Афганистан и Ирак например. За азиатците това е най-нормалният път – да тръгнат от Изток и да пристигнат на Запад, минавайки през Турция, през Босфора или Егейско море и гръцките острови. Много африканци изпитват все повече трудности да преминат през Средиземно море, Гибралтар и Канарските острови”.

“Заман”: Кризата в Демократичната лява партия в Турция се задълбочава
24 юли 2008 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кризата в Демократичната лява партия в Турция, започнала с искането на оставката на председателя Зеки Сезер от страна на Рахшан Еджевит, се задълбочава, пише турският вестник “Заман”. Средите, които са противници на Зеки Сезер в ДЛП, внесоха писмо в председателството на парламента, с което отвориха врата за остър сблъсък в партията. Сезер заяви, че ще потърси правата си срещу средите, които се опитват да му нанесат “удари под кръста” по съдебен път. Привърженици на Зеки Сезер определиха писмото като мръсна игра и неуважение към името на Бюлент Еджевит, пише вестникът.

“Хюриет”: Наказание за корупцията
24 юли 2008 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Комисията на ЕС, която е взела на “специално следене” България и Румъния, станали членове на общността на 1 януари 2007 г., показа на София “червен картон”, а на Букурещ – “жълт картон”, пише днес турският вестник “Хюриет”. Замразено е отпускането на помощи в размер на близо 550 милиона евро за България заради нейното недостатъчно ефективно справяне с корупцията. Румъния е критикувана заради това, че забавя извършването на реформите и заради някои твърдения за корупция на високопоставени държавни служители. Решението на ЕК за замразяване на финансовата помощ за България беше оповестено вчера. “Предупреждението за санкции”, отправено от ЕС само 18 месеца след като България стана пълноправен член на общността, постави властите в София в изключително трудно положение. Още повече че в доклада на ЕК се посочва растящото безпокойство спрямо България сред останалите страни-членки на ЕС, отбелязва всекидневникът.

“Милиет”: Остри санкции от ЕС за София
24 юли 2008 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Комисията на ЕС замрази отпускането на фондове в размер на половин милиард евро за България заради лошо управление и недостатъчно успешна борба с корупцията, пише днес турският вестник “Милиет”. България, която стана член на общността въпреки че не беше изпълнила изцяло всички условия за членство в Европейския съюз, се сблъска със санкциите на Брюксел след изминаването на по-малко от две години от това членство. Комисията на ЕС замрази отпускането на някои фондове за България в размер на близо половин милиард долара заради недостатъчно ефективна борба с корупцията и организираната престъпност, лошо управление и допускани пропуски при контрола. Първата стъпка е замразяването на тези фондове на стойност близо 500 милиона евро, а втората стъпка – анулирането на акредитацията на две публични агенции, които са отговорни за усвояването на тези фондове. ЕК оповести, че тези санкции ще останат в сила докато София не вземе нужните мерки за справяне със сегашното положение, посочва всекидневникът.

Турското министерство на отбраната обяви поразяването на 13 обекта на ПКК в Северен Ирак
24 юли 2008 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турското министерство на отбраната оповести днес, че военни самолети са поразили 13 обекта на кюрдските сепаратисти в Северен Ирак вчера, като добави, че все още е в процес на установяване какви щети са понесли терористите, предаде Ройтерс.
В изявление, публикувано на електронната страница на министерството, се посочва, че операцията срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) ще продължи.
ПКК използва Северен Ирак за база, от която атакува турската армия.
Министерството добавя, че са обстрелвани само цели на ПКК и че няма цивилни жертви или щети.
Операцията е предприета седмица след началото на тежките сражения между кюрдски екстремисти и армията в Югоизточна Турция. В момента по границата на Турция с Ирак е разположена около 40-хилядна армия.
Над 40 хиляди са убитите от 1984 г. до днес, откакто ПКК започна въоръжена борба за отвоюване на етническата си родина в Източна Турция, припомня агенцията.
Европейският съюз и САЩ, както и Турция, считат ПКК за терористична организация.

“Заман”: Цел на нападението срещу консулството на САЩ в Истанбул е Турция, а не САЩ, каза Джемил Чичек
24 юли 2008 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Висшият съвет за борба с тероризма в Турция направи интригуващи разкрития за последните терористични акции в страната, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. На заседанието на съвета под председателството на вицепремиера Джемил Чичек е било разисквано нападението срещу генералното консулство на САЩ в Истанбул на 9 юли, при което загинаха трима полицаи. Във връзка с излезлите твърдения за връзка между “Ал-Кайда” и нападението Чичек посочи, че “Ал-Кайда” е претърпяла сериозни загуби при операция на турските служби в Газиантеп. “Нападението е дело на група, свързана с Афганистан и неговата цел не е САЩ, а Турция, колкото и на пръв вид да изглежда обратното”, каза турският вицепремиер. Според Чичек Турция изобщо е една от целите на “Ал-Кайда” и явен показател за това е изборът на Истанбул за нападението, пише вестникът.

“Сабах”: Корупцията в България предизвика прекратяване на отпускането на фондове от ЕС
24 юли 2008 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. България, която влезе в ЕС преди 18 месеца, но въпреки всички предупреждения на Брюксел не успя да се пребори с корупцията, получи първия удар от общността, пише днес турският вестник “Сабах”. Европейската комисия взе решение да преустанови отпускането на фондове, плащани като помощи на най-бедната страна на съюза. България е силно ядосана на констатациите на инспекторите от ЕС, пише вестникът. Това е най-острото решение за налагане на санкции в цялата история на съюза. Премиерът на страната Сергей Станишев, който е обвиняван, че не е бил ефективен в противопоставянето срещу корупцията, изживява трудни дни с убийствените критики на опозицията вътре в България.
Комисията на ЕС отправя последно предупреждение и към Румъния за хода на реформите в страната, посочва всекидневникът.

“Заман”: Изтребители Ф-16 подложиха на масиран обстрел района Зап в Северен Ирак
24 юли 2008 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски военни самолети са бомбардирали вчера масирано 13 цели на Кюрдската работническа партия /ПКК/КОНГРА-ГЕЛ/ в района Зап в Северен Ирак, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Това посочи в изявление Генералния щаб на Турция. Не са нанесени щети на цивилното население и на граждански обекти. В изявлението се казва, че операциите срещу терористичната организация вътре и извън страната ще продължат, пише вестникът.

“Милиет”: Турция не трябва да се превръща в гробище на партии, каза синдикален лидер
24 юли 2008 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Конфедерацията на революционните работнически синдикати в Турция Сюлейман Челеби заяви, че делото срещу Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ и скандалът “Ергенекон” са застанали пред много по-важни за турското общество проблеми като безработицата и бедността, пише турският вестник “Милиет”. Челеби изтъкна, че не намират за правилно забраната на нито една партия, както и това със скандала “Ергенекон” да бъдат “смлени” всички кръгове, които са опозиция на правителството. Той призова симпатизантите на синдиката на митинг срещу престъпните групи и превратаджиите в Турция и подчерта, че те трябва да отговарят пред съдебната система, пише вестникът.

“Радикал”: 118 чужди посланици присъстваха на прием на Али Бабаджан в Ню Йорк
24 юли 2008 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. На приема на министъра на външните работи на Турция Али Бабаджан, даден в Ню Йорк, са присъствали 118 чужди посланици – постоянни представители на своите държави в ООН, пише днес вестник ”Радикал”. Али Бабаджан е в Ню Йорк във връзка с кандидатурата на Турция за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Сред присъстващите на приема са били постоянните представители в ООН на Русия, Франция, Великобритания и Китай, помощникът на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун по политическите въпроси Лин Пескоу и председателят на Общото събрание на ООН Сърджан Керим. На приема Али Бабаджан е разменил мнения с чуждите посланици и се е постарал по възможност да получи тяхната подкрепа за гласуването в средата на месец октомври на новите членове на Съвета за сигурност на ООН, посочва всекидневникът.

Си Ен Ен Тюрк: Европейският съюз замрази 400 милиона евро финансова помощ за България
24 юли 2008 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Брюксел/София/Анкара. Европейският съюз замрази 400 милиона евро финансова помощ за България, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Мотивът за решението е несправянето на България със злоупотребите и организираната престъпност. България след приемането си в ЕС през януари 2007 година беше взета под наблюдение от Брюксел заради опасения, че не може да се справи със злоупотребите. Във вчерашното остро послание към България се посочва, че усилията на българските институции на хартия изглеждат добре, но реалните действия в тази насока са недостатъчни и липсват резултати. Това решение на Европейската комисия е знак и за затрудняване на преговорите за приемане на нови страни в Съюза, както и за това, че с приемането не приключва мониторинговият процес на новите членки.

Над 26 кг наркотици са заловени във влак в Югоизточна Турция
24 юли 2008 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Малатия. Наркотици с общо тегло 26,5 кг, опаковани в 17 пакета, са намерени при претърсване на експресния влак “Юг” на гара Малатия, Югоизточна Турция, съобщава Анадолската агенция. Задържаният по случая е непълнолетен и е предаден на полицейския отдел за работа с деца. Екипи на отделите за борба с организираната престъпност и контрабандата от Диарбекир и Малатия са предприели по получен сигнал акцията във влака, движещ се от Диарбекир за Адана. При операцията е използвано специално обучено куче. Дрогата била поставена в два куфара, в които имало и голямо количество чесън и червен пипер, а отвън били напръскани със специален спрей, за да се заблуди кучето.

В Югоизточна Турция се очакват температури до 42 градуса
24 юли 2008 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Силните горещини и сухият въздух се отразяват негативно на живота на различни места в Турция, В югоизточните турски провинции Диарбекир, Батман, Мардин, Сиирт и Шърнак се измерват температури над 40 градуса, пише днес вестник “Радикал”. В Диарбекир повечето от гражданите се стараят да не излизат навън между 11 и 16 ч., а някои търсят прохлада в паркове край историческите градски стени, за да се разхладят. Вчера в Диарбекир температурата е била 41 градуса и днес се очаква горещите също да продължат, като в петък ще достигнат 42 градуса.
Метеоролозите посочват, че сегашните температури в района на Югоизточен Анадол са в рамките на нормалните, като по-специално в Диарбекир средномесечната юлска температура от години е в рамките на 39-40 градуса.

Турски печат: Нови арести по “Ергенекон” разтърсват политическата обстановка в Турция
24 юли 2008 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новите арести по скандала “Ергенекон”, отражението на делото срещу Партията на справедливостта и развитието върху политическия живот в страната, свалянето на председателя на Турското историческо дружество проф. Юсуф Халаджоглу от поста му и докладът на парламентарната подкомисия по разследването на убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк са водещите теми в турския печат днес. Вестник “Хюриет” в публикация под заглавие “Ергенекон в Коня” пише, че екипи на отдела за борба с тероризма към полицията в Коня са организирали вчера едновременна операция в 5 провинции, при което са арестували 26 души по обвинение, че участват в действия с цел предизвикване на хаос и сваляне на правителството. Вестникът посочва, че арестуваните са свързани със списанието “Национално решение” и Работническата партия.
Вестник “Радикал” под заглавие “Председателят на Турското историческо дружество Халаджоглу беше свален от поста си докато беше на почивка” помества информация за проф. Юсуф Халаджоглу и коментари за свалянето от поста му. Вестникът цитира думите на Халаджоглу, че е научил информацията от медиите. Изданието посочва, че срещу Халаджоглу е имало силна реакция миналото лято за изказване, засягащо произхода на кюрдите в страната.
Вестник “Заман” представя в публикация под заглавие “Парламентът: Има безсилие на сигурността в убийството на Динк” констатациите на парламентарната подкомисия за разследването на убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк.
Вестник “Милиет” под заглавие “Какво ще стане ако ПСР бъде забранена?” се спира на сценариите, които могат да се разиграят в Турция при евентуална забрана на Партията на справедливостта и развитието.

АФП: Турската армия бомбардира обекти на ПКК в Северен Ирак
24 юли 2008 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Самолети на турската армия са бомбардирали обекти на Кюрдската работническа партия (ПКК) в северната част на Ирак през тази нощ, съобщи източник от министерството на отбраната на Турция, предаде АФП.
Според информацията на турската армия са засегнати най-малко 13 обекта на терористичната организация. Повечето бази на ПКК са в Северен Ирак, допълва агенцията.

“Хюриет”: Големият горски пожар в Измир е загасен след 34 часа и 535 полета на авиацията
24 юли 2008 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Измир. Големият горски пожар в района на околия Мендерес на турската провинция Измир е бил загасен след като е изпепелил площ от 800 хектара. Борбата с огъня е продължила 34 часа, самолети и хеликоптери са извършили 535 полета, пише вестник “Хюриет. Пожарът е избухнал в края на миналата седмица от искра от високоволтов електропровод. За гасенето му са пристигнали 600 горски служители от 11 провинции с 67 тежки пътни машини и 17 булдозера. Използвани са били и пет самолета и пет хеликоптера, които при 535 полета са хвърлили върху огнената стихия общо 1150 тона вода.

Си Ен Ен Тюрк: Али Бабаджан се срещна с Бан Ки-мун и представители на еврейски организации в Ню Йорк

24 юли 2008 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан се срещна в Ню Йорк с Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и представители на еврейски организации, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Eврейските организации са се поинтересували от ролята на Турция в развитието на преговорния процес за мир между Израел и Египет и в преговорите по иранската ядрена програма. Бабаджан e изтъкнал, че основен въпрос при обсъждането на иранската ядрена програма е бил “проблемът за липсата на сигурност”. Във връзка с израелско-сирийския преговорен процес е посочил, че Сирия е страна, която не трябва да бъде изолирана. Еврейските организации са изтъкнали пред турския външен министър, че противниците на САЩ в Турция в последно време се увеличават, което не прави добро впечатление на бизнес средите зад океана.
На срещата си с Генералния секретар на НАТО Бан Ки-мун Бабаджан е разговарял за предстоящите преговори за Кипър. Той е посочил, че очакванията на Турция са за федеративна държава от две провинции с политическа равнопоставеност. Двамата са обсъдили и положението в Ирак. Бан Ки-мун е изразил задоволство от визитата на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Ирак. Също така на среща с лидери на арабските страни и Организация ислямска конференция Бабаджан е получил подкрепа за кандидатурата на Турция за Съвета за сигурност.

Си Ен Ен Тюрк: Президентите на Турция, Азербайджан и Грузия ще положат основите на “железния път на коприната”
24 юли 2008 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Карс. Днес президентите на Турция, Азербайджан и Грузия Абдуллах Гюл, Илхам Алиев и Михаил Саакашвили ще направят днес в турския град Карс първата копка по изграждането на железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Проектът, определян като “железен път на коприната”, ще има стратегическо значение за региона и ще бъде врата на Турция към Евразия. Изграждането на тази железница е втората стъпка към реализирането на проекта Мармарай, с което ще стане възможно извозването на стоки по железница, свързваща Китай с Европа. 76 километра от 105-километровата железопътна линия, която ще бъде изградена, се намират в Турция.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP