Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Ислямистите вече удрят по свои

Истанбул
Нахиде Дениз
специално за "Стандарт"
29.07.08

Истанбул беше разтърсен от двата атентата в неделя. Разтърсен буквално. Но и вътрешно. Досега терористичните удари бяха насочени срещу централни обекти, срещу немюсюлманите или по чужденците в курортите. За пръв път мишена на ударите стана местното население. Което вече е тревожно.
Експлозиите станаха на улица в квартала Гюнгьорен, която е обявена за пешеходна зона и винаги е препълнена с хора. Очевидци разказват, че в момента на взривовете районът се е превърнал в касапница. В квартала настанала паника. За да не предизвиква още по-силни страхове у населението, председателят на Съвета за радио и телевизия Захид Акман призова турските медии да не показват кървави кадри, на което медиите тутакси се отзоваха. Всъщност тази реакция показва по-зряло и рационално съзнание по отношение на терора, което е последица от горчивия опит на Турция, натрупан през последните години. Атентатът от неделя се случва в доста напрегнат от политическа гледна точка период. В момента в страната вървят паралелно две дела - едното в Конституционния съд с иска за забрана на партията на премиера Реджеп Таип Ердоган. Другото е срещу групата "Ергенекон", която е обвинена в планиране на въоръжен преврат срещу Ердоган и правителството му. Турция преживява много силна поляризация между ислямистите и светските среди. И атентатите вдигнаха още повече градуса на напрежението. Посред нощ от Анкара в Истанбул пристигнаха няколко министри и председателят на парламента. Президентът Абдуллах Гюл, премиерът Ердоган и лидерът на опозицията Дениз Байкал заклеймиха терора.
Другото, което е необичайно в неделния атентат, е мишената на ударите. Гюнгьорен е беден квартал. Той е с над 500 000 души население. Там живеят много кюрди, консервативни ислямисти и много пришълци от Анадола. Това усложнява и версиите за извършителя. Официално никой не е поел отговорност. Работи се по няколко версии. Едната е, че извършителят е забранената кюрдска организация ПКК. Атентатът бил реванш срещу ударите, които турската армия нанася по позициите им в Северен Ирак. Освен това ПКК още преди време заяви, че започва атентати в големите градове. Но и тази версия има много въпросителни. Ударен е квартал, в който живее и кюрдско население. Има предположения, че има група в ПКК, чиято цел е да се предизвикат стълкновения между кюрдите и турците. Ако това е така, организацията удря собствените си хора и това е особено сериозен симптом. Той може да доведе до гражданска война. Твърде възможно е атентатът да е дело на фундаменталистки или други екстремистки групи, което пък подсилва версията, че терорът в Турция променя профила си.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP