Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,22.07.08

Не мога да кажа колко дни ще продължи разглеждането на делото срещу ПСР, каза Хашим Кълъч
22 юли 2008 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Конституционния съд на Турция Хашим Кълъч заяви, че разглеждането на делото срещу Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ ще започне на 28 юли, но не може да определи колко дни ще продължи този процес, предава Анадолската агенция. “Дали ще го разглеждаме 3 дни, 5 дни или 10, това не мога да кажа”, каза Кълъч. На въпрос дали предстоящото работно посещение на състава на турския конституционен съд в Русия ще прекъсне разглеждането на делото, той посочи, че въпросите на страната са на преден план и ако е необходимо посещението ще бъде отложено.

Най-скъпият бензин в света е в Турция
22 юли 2008 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-скъпият бензин в света е в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Цената на литър бензин, който се увеличава успоредно с нарастването на цените на петрола в глобален мащаб, достигна най-високи продажбени цени в Турция, където литър гориво се продава за 2,92 долара. Най-ниска е цената на петрола в Иран – 0,11 долара. В Китай, която е втора по потребление на бензиново и дизелово гориво също цените бяха увеличени с 18 %, пише вестникът.

Турски опозиционен лидер призова бързо да бъде приключено делото срещу управляващата ПСР
22 юли 2008 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение в Турция Девлет Бахчели призова час по-скоро да приключи делото срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Бахчели посочи, че в страната съществува кризисна ситуация, която се разраства безконтролно. Той призова правосъдните институции да работят независимо един от друг по съдебните процеси, които от седмици наред занимават турското общество и по които се правят много спекулации. Опозиционният лидер изтъкна, че Турция преминава през един черен период и 2008 година ще се запомни със скандали, политически разчиствания на сметки, пише вестникът.

Делото срещу управляващата ПСР в Турция ще се разглежда на 28 юли, реши Конституционният съд22 юли 2008 16:30 Агенция "Фокус"Анкара. Конституционният съд на Турция обяви, че делото по искането за забрана на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ ще се разглежда на 28 юли, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Решението беше взето на заседанието, започнало днес в 13,30 часа. Повече подробности не се съобщават.

Турското правителство се опитва да привлече ООН за премахване на изолацията на Северен Кипър22 юли 2008 15:58 Агенция "Фокус"Анкара/Никозия. Турското правителство се опитва да вкара ООН в действията за премахване на изолацията на Северен Кипър, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че докладът на бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан е приет за основа в Съвета за сигурност към ООН и този доклад трябва да стане известен. Той каза на заседание на парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ във връзка с посещението си в Кипър по случай 34-та годишнина от турския десант, че той, неговото правителство и партия още от началото са на страната на мира в решаването на проблема. Турският премиер подчерта, че всеобхватно решение е възможно само при признаване на реалностите на острова, което означава равнопоставеност на кипърския турски народ. “Турция ще бъде гарант на тази политическа равнопоставеност и ние не можем да направим крачка назад от това”, каза премиерът. Той разкритикува онези среди в Турция, които го обвиняват, че “продава” Кипър, че прави крачка назад и каза, че те не са направили нищо за Кипър, нищо за мира и решаването на проблема.

Терористи от ПКК нападнаха жандармерийски участък в провинция Елязъг, Югоизточна Турция22 юли 2008 15:25 Агенция "Фокус"Елязъг. Терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са нападнали вчера вечерта с ракети и дългоцевни оръжия жандармерийски участък в провинция Елязъг, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Вчера в 20,30 часа група на ПКК е нападнала участък на жандармерията в село Базлама, околия Каракочан. В резултат на нападението е била предприета широкомащабна операция за задържане на терористите с помощта на хеликоптери от поделението в Елязъг. При сблъсъка, възникнал по време на операцията, е бил ранен младши офицер Али Аксу. Според информацията терористите са притиснати. Сблъсъците продължават на места в района, пише вестникът.

Германски евродепутат от турски произход призова Берлин да активизира политиката си към Турция22 юли 2008 15:04 Агенция "Фокус"Берлин/Анкара. Депутатът от групата на зелените в Европейския парламент Джем Йоздемир призова германското правителство да премине към атака в политиката си към Турция, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. “Надявам се Берлин в политиката си към Турция да не чака Обама”, каза германският депутат от турски произход. Йоздемир каза, че вътре в Кюрдската работническа партия /ПКК/ има две групи – едната група е изморена от воюване и търси мирно решение, а другата е въоръженото крило, което иска продължаване на сблъсъците. Той призова Анкара, Берлин и другите европейски страни да засилят контактите си с групата, която търси мир. Според него досега в тази насока не е направено почти нищо. Йоздемир изтъкна, че Германия трябва да бъде активна в политиката си към Турция, а не да чака кандидатът за президент на САЩ Барак Обама да поеме функциите на ЕС към тази страна, пише вестникът.

Очите са насочени към Конституционния съд на Турция22 юли 2008 14:47 Агенция "Фокус"Анкара. Конституционният съд на Турция провежда заседание, на което ще бъде насрочена датата за гледане на делото по искането за забрана на управляващата Партия на справедливостта и развитието, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Заседанието започна в 13,30 часа при засилен интерес от страна на медиите. Журналисти от печатни и електронни медии бяха обградили сградата на съда много преди започването на заседанието и чакат приключването му и обявяването на решението, пише вестникът.


Турската жандармерия задържа нелегални имигранти в провинция Ван
22 юли 2008 13:52 Агенция "Фокус"
Ван. Нелегални имигранти Пакистан /18 души/, Афганистан /11 души/ и Бангладеш /7 души/ са били задържани от жандармерията в околия Геваш на провинция Ван, Източна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Чужденците са били натоварени на два паркирани край пътя камиона.Установено е, че са влезли по незаконни пътища в Турция и след приключване на законовите процедури ще бъдат експулсирани от страната.

Руска туристическа компания нае верига хотели в турския курорт Анталия
22 юли 2008 13:48 Агенция "Фокус"
Анталия. Една от най-големите руски туристически компании – “Интурист” постигна договорка и нае в турския морски курорт Анталия веригата хотели “Юстинияно” , която е една от най-известните марки в туристическия сектор, пише вестник “Заман”. “Интурист” нае за срок от пет години петте хотела от тази верига в Анталия. Единият от тях е четиризвезден, а другите са 5 – звездни и имат общ капацитет от 2 416 легла. Представител на веригата хотели “Юстинияно” потвърди, че руснаците са наели пет от шестте им хотела на Средиземноморското крайбрежие на Турция. Това по думите му не означава, че се оттеглят от туристическия пазар, а чрез новите инвестиции в Турция веригата хотели ще укрепне още повече.

АНКА: 70% от новите абонати на “Авеа” идват от други мобилни оператори
22 юли 2008 13:40 Агенция "Фокус"
Анкара.Генералният директор на мобилния оператор “Авеа” Гюнейд Тюрктан заяви, че 70% от новите абонати идват от други мобилни оператори, предава информационната агенция АНКА. В “Авеа” правят оценката, че вече е започнало разместване на пазара и на мястото на обвързаността към използвания номер на мобилния телефон идват други характеристики на услугата – преди всичко по-простите тарифи и качеството на самата услуга. От “Авеа” също така отчитат, че 30% от новите абонати представляват новия динамичен сектор на сегашния турски пазар на услугите на мобилните оператори.

ДЖИХАН: Ердоган не коментира предстоящото заседание на турския Конституционен съд
22 юли 2008 13:31 Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган се задоволи с думите “Откъде да знам, да им е честито” за днешното заседание на Конституционния съд, на което ще бъде определена дата за вземане на решение по делото за закриване на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, предава информационната агенция ДЖИХАН. Ердоган каза това на влизане в сградата на парламента. Очаква се по-късно днес висшите магистрати да определят ден, в който ще гледат делото срещу ПСР, заведено от главния прокурор на Върховна касационна прокуратура Абдуррахман Ялчънкая.

Анадолска агенция: 36 нелегални имигранти са задържани в провинция Мугла
22 юли 2008 13:27 Агенция "Фокус"
Мугла. Екипи на жандармерията са задържали в района на околия Датча на провинция Мугла, Югозападна Турция, 36 нелегални имигранти двама 2 турски граждани, които са им помагали да преминат нелегално на някой гръцки остров в Егейско море, предава Анадолската агенция. Чужденците са били укрити и са изчаквали в луксозна лодка на брега. Граждани са на Ирак, Иран и Палестинската автономия, като сред тях има деца и жени. Двамата турски граждани са задържани в курортното селище Мармарис, посочва агенцията.

Си Ен Ен Тюрк: Задържан е издирваният 13 години военнопрестъпник Радован Караджич
22 юли 2008 12:01 Агенция "Фокус"
Белград. При операция в Сърбия е заловен издирваният от 13 години военнопрестъпник Радован Караджич, който като лидер на босненските сърби носи главната отговорност за извършените масови убийства и геноцид над босненските мюсюлмани и над хърватите, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Радован Караджич ще бъде изправен пред съдии от специално създадения съд за съдене на военнопрестъпниците от бивша Югославия.
След края на Втората световна война Караджич се определя като най-големият военнопрестъпник в Европа, отбелязва телевизията.
Съдията по делото Милан Дилпарич днес сутринта посочи, че Радован Караджич е бил разпитан с цел да му бъдат предявени обвиненията; да му бъде даден срок от три дни за евентуално възражение от негова страна срещу предстоящото му предаване на Международния трибунал в Хага; както и като първи етап от съдебната процедура.
Специални части тежко въоръжени сръбски жандармеристи са взели засилени мерки за сигурност и охраняват района на съда за военнопрестъпници в Белград.
Братът на Караджич – Лука Караджич, който чака пред съда, посочи, че брат му не се е предал, защото той няма навик да се предава, посочва СИ Ен Ен Тюрк. Привърженици на Караджич, които са се събрали край сградата на съда, издигат лозунги: “Караджич е герой” и “Тадич е предател на родината”. Задържани са привърженици на Караджич, които са нападали чакащите пред сградата на съда журналисти, предава телевизията.

“Милиет”: Задържането на Радован Караджич е добра новина за международната общност
22 юли 2008 11:38 Агенция "Фокус"
Белград. Издирваният от години от Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия в Хага заради извършените престъпления по време на войната в Босна лидер на босненските сърби Радован Караджич е бил заловен в Сърбия, пише днес вестник “Милиет”. В изявление късно снощи на кабинета на сръбския президент Борис Тадич се казва, че Радован Караджич е бил задържан от сръбските сили за сигурност, но без да се дават подробности за задържането. Отбелязва се, че Радован Караджич ще бъде изправен за разпит пред съдия в Белград. Задържаният за извършените масови убийства и геноцид над босненските мюсюлмани и хървати Радован Караджич е издирван от повече от 10 години. Все още в неизвестност е и военният лидер на босненските сърби Ратко Младич.
От централата на НАТО оценяват задържането Радован Караджич като “добра новина за международната общност”.

“Сабах”: След 13 години е заловена “лисицата” Радован Караджич
22 юли 2008 11:32 Агенция "Фокус"
Белград. При операция в Сърбия e бил заловен босненският сръбски военнопрестъпник Радован Караджич, пише турският вестник “Сабах”. Това беше оповестено от канцеларията на сръбския президент Борис Тадич. Лидерът на босненiките сърби Радован Караджич, който е известен и с прозвището си “лисицата”, заедно с командващия силите на босненските сърби Ратко Младич са убили през 1995 г. 8 000 босненски мъже в Сребреница и са отговорни за убийството на 10 хиляди цивилни през периода 1992-1995 г. при обсадата на Сараево. През 1995 г. Международният трибунал в Хага заведе дело срещу Караджич заради неговите военни престъпления по време на войната в Босна.
За главата на Караджич от САЩ беше определена награда от 5 милиона долара. Лидерът на босненските сърби изчезна, след като падна от власт през 1997 г. и следите му се изгубиха.
Министърът на правосъдието на Сърбия даде дума, че ще бъде задържан и Ратко Младич, който в момента се издирва, отбелязва всекидневникът.

“Заман”: Заловен е сръбският военнопрестъпник Радован Караджич
22 юли 2008 10:49 Агенция "Фокус"
Белград. Заловен и арестуван е лидерът на босненските сърби Радован Караджич, който е обвиняван в извършването на геноцид по време на войната в Босна /1992-1995 г./, пише днес турският вестник “Заман”. В изявление от канцеларията на сръбския президент Борис Тадич се използва изразът: “местонахождението на Караджич беше установено и той беше задържан”. Посочва се, че той ще бъде изправен пред прокурори от специално създадения съд за съдене на военнопрестъпниците в бившата Югославия. Радован Караджич беше издирван заедно със сръбския военен командир Ратко Младич по обвинения в геноцид, включително за убийството на 8 000 души в босненския град Сребреница. Предаването на военнопрестъпниците беше поставено като едно от условията на Сърбия за нейното членство в ЕС, посочва всекидневникът.

“Радикал”: Заловен е касапинът от Сребреница Радован Караджич
22 юли 2008 10:42 Агенция "Фокус"
Белград. След 13 години е заловен военновременният президент на босненските сърби Радован Караджич, който е отговорен за масовите убийства в Босна и Херцеговина на цивилни, които не са от сръбски произход, пише днес турският вестник “Радикал”. От канцеларията на президента на Сърбия Борис Тадич оповестиха, че Радован Караджич е бил задържан след операция на сръбските сили за сигурност.
Главният прокурор на Международния съд за военни престъпления в бишва Югославия Серж Брамерц изрази задоволство от задържането на Караджич и поздрави от името на Трибунала сръбските власти и по-специално ангажираните по случая екипи от Съвета за национална сигурност.

Турски печат: Ердоган има резервни планове, ако управляващата партия бъде закрита
22 юли 2008 10:31 Агенция "Фокус"
Анкара.Делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР, разследването по аферата “Ергенекон” и освобождаването на отвлечените в източната провинция Агръ германски алпинисти са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Сабах” обръща централно внимание на изявленията на заместник генералния председател на управляващата ПСР Шабан Дишли, че в края на този месец или в началото на август ще приключи неизвестността около делото за закриването на партията. Шабан Дишли уверява, че партията продължава да развива своята дейност сякаш нищо извънредно не се е случило и пояснява: “Кой е най-лошият сценарий? Партията да бъде закрита, да бъдат наложени политически забрани н т.н. Народът продължава да оказва невероятната си подкрепа за ПСР. Това произтича от доверието към премиера, към неговите държавнически качества. В случай че партията бъде закрита, има планове Б и В, но те ще влязат в сила когато му дойде времето. Иначе като план е продължаване на сегашното положение.”.
“Заман” пише, че днес Конституционният съд ще определи датата, на която ще се гледа делото срещу ПСР. Висшите магистрати ще решат кога да се произнесат по заведеното дело за закриване на партията. Съгласно досегашната практика съдът се събира, за да вземе решение 11-12 дни след като докладчикът по това дело раздаде на другите членове на съда своя доклад, посочва всекидневникът.
“Милиет” отбелязва, че в рамките на досегашното разследване по аферата “Ергенекон” сведенията за запасния майор Фикрет Емек са твърде малко, но в дома на майка му е било открито най-голямото досега количество взривни материали, заловени по този случай. Отгоре на това серийните номера на тези бомби съвпадат със серийните номера на хвърлените срещу редакцията на вестник “Джумхуриет”, посочва всекидневникът.
В публикация по темата вестник “Радикал” подчертава, че сега погледите са насочени към Турските бригади за отмъщение. Обръща се внимание на многозначителната връзка между заподозрения по аферата “Ергенекон” Музаффер Текин и Семих Гюлайтай от Турските бригади за отмъщение.
“Хюриет” обръща внимание на предположенията, че е бил платен откуп за освобождаването на отвлечените германски алпинисти в източната турска провинция Агръ. На този въпрос канцлерът на Германия Ангела Меркел е казала само това: “Знаете, че направихме всичко, което зависи от нас. Успяхме и няма повече какво да се каже по този въпрос”.


“Хюриет”: Укриващият се военнопрестъпник Радован Караджич е арестуван
22 юли 2008 09:49 Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на босненските сърби от времето на войната Радован Караджич, издирван за подготовката и издаването на заповеди за най-големите злодеяния в Европа след Втората световна война, е арестуван, след като се укрива в продължение на 11 години, пише турският вестник “Хюриет”.
Новината за ареста накара много хора да излязат през нощта по уличите на Сараево – града, който безмилостно бе обстрелван от войските на Караджич през 43-месечната обсада, за да отпразнуват задържането на Човека, обвинени в разрешаването на учияството на 11 000 техни сънародници, отбелязва изданието.
Източници от правителството на Сърбия казаха, че Караджич е бил под наблюдение в продължение на няколко седмици, след като се получила информация от чужда разузнавателна служба, пише “Хюриет”. Вестникът цитира адвоката на задържания - Светозар Вуячич, който казал пред журналисти, че Караджич бил арестуван в петък вечерта, докато пътувал между два крайни квартала на Белград, а арестът е огласен три дни по-късно.

“Хюриет”: Близо 23 000 шофьори са глобени в Истанбул за една седмица
22 юли 2008 09:37 Агенция "Фокус"
Истанбул. При проверки на пътната полиция в Истанбул през миналата седмица са наложени глоби на 22 951 шофьори, пише вестник “Хюриет”. През седмицата 14-20 юли са проверени общо 44 384 автомобила. Установени са нарушения и са наложени глоби за незаконно паркиране – на 5 414 шофьори; за преминаване на червена светлина на светофара – на 5 531 шофьори; за шофиране в нетрезво състояние – на 347 шофьори; за незаконно монтиране на цветни стъкла на автомобилите – на 132 шофьори; за навлизане в лентата за насрещно движение – на 2 048 шофьори; за носене на товари над допустимите норми – на 109 шофьори, за други нарушения на правилника за движение по пътищата – на 8 550 шофьори.
През същия период в Истанбул са станали две катастрофи със смъртни случаи; При 145 катастрофи е имало ранени и при 638 катастрофи са причинени материални щети.

Нечирван Барзани смята, че Турция трябва да мисли за “политическо решение” за ПКК
22 юли 2008 09:33 Агенция "Фокус"
Ербил/Анкара. Премиерът на автономното кюрдско самоуправление в Северен Ирак Нечирван Барзани заяви, че проблемът с Кюрдската работническа партия /ПКК/ изисква “политическо разрешение”, предава информационната агенция АНКА. Нечирван Барзани посочва, че досегашните военни операции срещу ПКК няма да дадат резултат. “Аз съм на мнение, че вече е дошло време Турция да мисли за намиране на радикално и мирно решение на проблема. Решението категорично не може да бъде с военни средства”, е позицията на Барзани.

Конституционният съд на Турция ще определи дата за делото срещу управляващата партия

22 юли 2008 07:26 Агенция "Фокус"
Анкара. Конституционният съд на Турция днес ще определи датата за гледане на делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, предаде Анадолската агенция. Висшите магистрати най-напред ще разгледат на първо четене и по същество 10 заведени дела с искане за спиране на действието и отмяна на някои закони. След това висшите съдии, които са се запознали с доклада на докладчика по делото срещу ПСР Осман Джан, ще определят ден, на който ще бъде гледано самото дело. На това заседание 11-те конституционни съдии трябва да вземат решение по искането за закриване на ПСР. Ако някой от тях отсъства, мястото му се заема по старшинство от един от четиримата резервни съдии. За закриване на политическа партия се изисква квалифицирано мнозинство от 7 от всички 11 съдии.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP