Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус,25.07.08

Морски таксита започват да работят в Истанбул
25 юли 2008 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Истанбул. От днес официално започват да работят четири морски таксита в района на Босфора в Истанбул, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Първото беше пуснато на вода през месец май и първоначално беше предвидено морските таксита да започнат да работят от септември. На първия етап морските таксита ще се движат между 27 пристанища в района на Босфора, като постепенно ще се премине към обслужване на 82 пристанища. Морските таксита ще може да се повиват по телефона или с изпращане на sms. Капацитетът на едно морско такси е до 10 души. През деня цената започва с първоначална такса от 15 турски лири /около 15 лева/ и по 10 турски лири на всяка морска миля, а във времето между 24.00 и 6.00 ч. таксата става 20 турски лири и по 15 турски лири на измината морска миля.

Валутните резерви на Централната банка на Турция са нараснали
25 юли 2008 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Валутните резерви на Централната банка на Турция са се увеличили с 463 милиона долара в периода 11 – 18 юли и са възлезли на 75,664 млрд. долара, предава информационната агенция АНКА. Няма промяна в размера на златния резерв и той остава на равнището от 3,477 млрд. долара. Общо златните и валутните резерви на Турция към 18 юли са достигнали 79,141 млрд.долара.

Абдуллах Гюл ще се срещне с председателя на Върховния касационен съд Хасан Герчекер
25 юли 2008 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще се срещне днес с председателя на Върховния касационен съд Хасан Герчекер, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Според съобщение на президентския пресцентър Гюл ще приеме високопоставения магистрат в президентския дворец “Чанкая” в 14,30 часа. Повече подробности не се съобщават. Информацията за изненадващата среща предизвиква различни коментари в куликсите на Анкара, пише вестникът.

Али Бабаджан коментира от Ню Йорк отстраняването на председателя на турското историческо дружество
25 юли 2008 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Намиращият се на посещение в Ню Йорк министър на външните работи Али Бабаджан коментира отстраняването от длъжност на председателя на турското историческо дружество Юсуф Халаджоглу, предава Анадолската агенция. На пресконференция в Ню Йорк Али Бабаджан /на снимката/ подчерта, че е погрешно това отстраняване да бъде оценявано в рамките на процеса на нормализиране на отношенията на Турция с Армения и като стъпка в този процес. Във връзка с присъствието на представител на Армения на приема, даден от него в Ню Йорк, Али Бабаджан обясни, че той е бил поканен и освен това Армения е държава, призната от Турция.

В района на турско-сирийската граница са извадени 311 мини
25 юли 2008 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Мардин. В рамките на започналата преди един месец дейност за прочистване от мини на район, където ще бъде изграден нов ГКПП на турско-сирийската граница в околия Нусайбин на провинция Мардин, досега са извадени 311 мини и една ръчна бомба, предава Анадолската агенция. Шестчленен екип за 28 дни е обработил площ от 200 декара. От извадените досега мини, 286 са противопехотни мини и 25 –противотанкови. Работата се затруднява от това, че земята не е била обработвана от дълго време и на повърхността се е образувала плътна и дебела покривка от пръст, камъни и парчета скали, посочва агенцията.

Имаме готовност за предсрочни избори до края на 2008 година, каза Муаммер Айдън
25 юли 2008 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Висшата избирателна комисия в Турция Муаммер Айдън заяви, че ако се вземе решение за предсрочни парламентарни избори, имат готовност те да бъдат произведени до края на 2008 година, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Муаммер Айдън посочи, че през март 2009 година предстоят местни избори и се прави рутинна подготовка за тях, като бюлетините се печатат във Финландия. Айдън каза, че за предсрочни парламентарни избори разполагат с достатъчно бюлетини.

“Заман”: Президентът на Судан ще присъства на африканска среща на върха в Истанбул
25 юли 2008 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Судан Омар ал Бешир, срещу когото има заведено дело за геноцид в Международния наказателен съд в Хага, ще присъства на срещата на високо равнище Турция-Африка, която ще се състои в периода 18-21 август в Истанбул, пише днес вестник “Заман”. На тази среща са поканени общо 53 страни, като се очаква да присъстват държавни и правителствени ръководители от 20-22 страни. Представител на турското външно министерство е потвърдил, че Судан ще участва на равнище президент и се очаква при нормални условия суданският държавен глава да пристигне в Истанбул. През януари тази година Омар ал Бешир също посети Турция и това даде повод за редица критики, посочва всекидневникът.

“Сабах”: Аферата “Ергенекон” счупи всички рекорди в “Гугъл”
25 юли 2008 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Аферата “Ергенекон” е най-често обсъжданата тема в Турция, а самата дума ”Ергенекон” счупи всички рекорди в най-използваната интернет търсачка “Гугъл”, пише турският вестник “Сабах”. До вчера броят на страниците, в които фигурира думата “Ергенекон”, достигна 8 270 000. В рамките на аферата “Ергенекон” най-голям интерес се проявява към запасния подофицер Октай Йълдъръм – броят на страниците, свързани с него, достигна 947 000. Следва го о.з. армейски генерал Шенер Еруйгур с брой на страниците 847 000. На трето място по проявяван интерес е о.з. бригаден генерал от жандармерията Вели Кючюк, задържан още миналата година при първата вълна от арести по аферата “Ергенекон”.

Армия журналисти обградиха съда в Бешикташ, Истанбул, в очакване на решението по случая “Ергенекон”
25 юли 2008 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Цяла армия представители на печатните и електронните медии в Турция “изгради лагер” пред съда в Бешикташ в Истанбул в очакване на обявяването на решението на съда да приеме или да не приеме обвинителния акт срещу скандалната организация “Ергенекон”, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. От рано сутринта журналистите са се позиционирали в градината пред сградата на съда и очакват какво ще решат магистратите. Все още обвинителният акт не е въведен в националната правосъдна мрежа (UYAP) с аргумента, че е много голям по обем. Ако съдът отхвърли обвинителния акт, прокуратурата може да се обяви срещу това решение.

Кметът на Одрин е възстановен на длъжност
25 юли 2008 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Одрин. Арестуваният в рамките на операция “Араста” кмет на Одрин Хамди Седефчи е възстановен от министерството на вътрешните работи на длъжност, пише вестник “Сабах”. Срещу Хамди Седефчи бяха повдигнати обвинения за опорочаване на тръжна процедура и получаване на подкупи и той престоя в затвора четири месеца. Съдът го освободи от затвора, но продължава да бъде обвиняем по дело, което се води срещу престъпна групировка, занимаваща се с даване и получаване на подкупи и злоупотреба с обществени средства.

“Хюриет”: Иран ще посредничи между Турция и Армения
25 юли 2008 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. Докато Турция се е нагърбила с посредническа роля в района на Близкия изток, изглежда че Иран се нагърбва с подобна инициатива по линията на отношенията Турция-Армения, пише днес вестник “Хюриет”. Според съобщение на арменската информационна агенция “Медиямакс” в моментаq когато високопоставени дипломати от министерствата на външните работи на Турция и Армения водеха първите тайни преговори в Швейцария, намиращият се на официално посещение в Турция министър на външните работи на Иран Манушехр Мутаки е водил директно телефонен разговор с министъра на външните работи на Армения Едуард Налбандиян направо от Анкара, без да чака да се завърне в Техеран. Това според агенцията е достатъчно показателно, че Иран е готов да бъде посредник за намиране на решение на съществуващите проблеми между Турция и Армения. Все още обаче не известно дали изненадващото нагърбване на Иран с тази посредническа мисия е по молба на Анкара, посочва турският всекидневник.

Бившият лидер на прокюрдската партия в Турция е осъден на една година затвор
25 юли 2008 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият лидер на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ нуретин Демирташ беше осъден на една година затвор за използване на фалшиво медицинско свидетелство за неправомерно отклоняване от военна служба, предава Анадолската агенция. Военен съд към командването на ВВС установи, че представеното от Демирташ медицинско свидетелство с дата 1 декември 2006 г. за заболяване от туберкулоза е фалшиво и въз основа на него на 11 декември същата година са направени постъпки пред военното окръжие за освобождаване от военна служба.
Процесът се води общо срещу 71 души за неправомерно освобождаване от военна служба, като съдът постанови общо 177 години и 6 месеца затвор за подсъдимите, посочва агенцията.

Горещините в Турция станаха причина за падане на цените на ягодите
25 юли 2008 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Мерсин. Производителите на ягоди в околия Силифке на провинция Мерсин, Южна Турция, се оплакват, че големите горещини оказват влияние за падане на цените на ягодите, пише вестник “Хюриет”. Миналата година цените на ягодите са били 1,20-1,40 турски лири за килограм /около 1,20-1,40 лева/, а тази година са паднали до 0,80 турски лири. Това е така, защото ягодите от други конкурентни райони в Турция нормално узряват 15 дни по-късно, а тази година са узрели по-рано и това оказва влияние за насищането на пазара.
В Мерсин миналата година от общо 14 хиляди декара реколтата е била 56 хиляди тона ягоди, а тази година от 20 хиляди декара реколтата е достигнала 80 хиляди това ягоди, но производителите пак не са доволни поради ниските цени.
От цялото производство около 40 хиляди тона ягоди се изнасят за Русия, Полша и Украйна, а останалите количества се изпращат в други турски провинции, предимно в Истанбул, Анкара и Измир.

“Хюриет”: Група на ПКК откри масиран огън срещу 4-то бригадно командване в Тунджели
25 юли 2008 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Група терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Тунджели откриха масиран огън с дългоцевно оръжие срещу 4-то бригадно командване, пише турският вестник “Хюриет”. Срещу патрулните позиции на 4-то бригадно командване, намиращо се в Байрактепе, квартал Ататюрк в Тунджели, е бил открит огън от група на ПКК от долината Динар и района Чъъ. Силите за сигурност веднага са отвърнали на огъня с масирана стрелба, при което терористите са избягали в гората. Те са били обстрелвани от турските военни части близо още час. Няма загинали турски военнослужещи при стрелбата, пише вестникът.

2-километрова опашка образуваха на граничния пункт Капъкуле турските гурбетчии, завръщащи се от Европа
25 юли 2008 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Одрин. Дълга опашка образуваха на граничния пункт Капъкуле турските граждани, които работят и живеят в чужбина и се завръщат в Турция за лятна отпуска, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Според информация на валийството в Одрин за последните 24 часа през граничните пунктове Капъкуле, Хамзабейли, Ипсала и Пазаркуле са преминали 4 663 автомобила с общо 31 967 пътници. Най-натоварен е граничният пункт Капъкуле, където се е образувала опашка от 2 километра автомобили, поради което турските гранични служители отклоняват влизащите в Турция към пунктовете Хамзабейли и Пазаркуле. Гурбетчиите заявиха пред медиите, че всяка година се сблъскват с едни и същи проблеми при завръщането си за лятото и критикуваха властите, че толкова години не са намерили решение на проблема. Да чакат на границата са принудени и излизащите от Турция гурбетчии, които са по-малко на брой, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Осем от последните 27 задържани по случая “Ергенекон” са освободени
25 юли 2008 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Коня. 8 души от последните 27 задържани по скандала “Ергенекон” онзи ден при операцията в Коня и други градове бяха освободени, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Сред освободените са рекламният координатор на Националния канал Нуран Гьокдемир и автори в списанието “Национално решение”, сред които Мевлют Сонгур, Мехмет Адландъгил, Али Айкут Акдаг и други. След освобождаването си Нуран Гьокдемир даде пресконференция в централата на Работническата партия в Коня, на която заяви, че “Ергенекон” е един само предлог. Целта е да се ударят и разпръснат националните сили в Турция, да се доведат до положение, при което нямат позиции, влияние и възможности. Разпитът на последните задържани и разследването срещу тях ще се проведе от Републиканската прокуратура в Адана, посочва телевизията.

“Сабах”: Наказанието заради корупцията на България е предупреждение и към Турция, пише “Гардиън”
25 юли 2008 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Наказанието на ЕС на България заради това, че не можа да се справи с корупцията, същевременно е и едно предупреждение към Турция да ускори реформите, пише британският вестник “Гардиън”. Публикацията е цитирана днес от турския всекидневник “Сабах”, който посочва, че според “Гардиън” наложената най-строга досега санкция от страна на ЕС може да се възприеме и като предупреждение за подобна стъпка и спрямо кандидатите за членство в общността – Турция, Хърватия и Сърбия. В коментара на “Гардиън”, основаващ се на мнението на политически анализатори, се казва: “Тази стъпка е един ясен сигнал и към страните със статут на кандидати за членство в общността да ускорят реализацията на пакетите от реформи в областта на своите наказателни системи и в борбата с корупцията”.

“Милиет”: Остри противоречия в православния свят
25 юли 2008 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Острите противоречия между Вселенската патриаршия със седалище в Истанбул и Руската православна църква пораждат опасност от ново разцепление в православния свят, пише вестник “Милиет”. Утре всички погледи ще бъдат насочени към вселенския патриарх Вартоломей, който се очаква официално да признае автокефалността на украинската църква, която се стреми да се освободи от опеката на Москва в религиозната област. Смята се, че ако вселенският патриарх вземе исканото от Украйна решение, това ще бъде сериозен удар срещу Руската православна църква. Влизането на Киев в орбитата на Вселенската патриаршия ще подсили амбициите тя да бъде наистина вселенска, т.е. на нейните усилия да се утвърди като безспорен център на православния свят, посочва турският всекидневник.

Наказателният съд в Истанбул се произнася днес дали приема обвинителния акт по случая “Ергенекон”
25 юли 2008 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 13-ти съд за тежки наказания в Истанбул ще се произнесе днес дали приема обвинителния акт по случая “Ергенекон” и открива дело срещу организацията или отхвърля акта, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Обвинителният акт беше внесен в съда на 14 юли. Свързаните с организацията “Ергенекон” са обвинявани в изграждане на въоръжена организация, подстрекателство към обществено неподчинение, създаване на хаос, намерение за сваляне на правителството чрез създаване на хаос и насилствени действия, подбуждане към омраза и ненавист между гражданите, посочва телевизията.

“Сабах”: “Върхът” на Турция се събра на връчването на дипломите на дипломантите от Военната академия
25 юли 2008 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Дипломантите във Военната академия в Анкара получиха вчера дипломите си на официална церемония в културния център “Ататюрк” към командването на военните академии в присъствието на най-високопоставените държавни представители, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. На церемонията един до друг бяха президентът Абдуллах Гюл, премиерът Реджеп Тайип Ердоган, председателят на парламента Кьоксал Топтан, началникът на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът и съпругата му и енерал Илкер Башбуу, който предстои да заеме поста на Бююканът. Дипломите на първенците на випуска бяха връчени от президента Абдуллах Гюл. Сред дипломантите има и жена, която ще служи във военноморските сили, пише вестникът.

“Заман”: Конституционните съдии в Турция ще се изказват по старшинство на делото срещу ПСР
25 юли 2008 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конституционният съд на Турция започва на 28 юли разглеждането на делото срещу управляващата Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, пише турският вестник “Заман”. Според правилника за дейността на Конституционния съд конституционните съдии ще се изказват според старшинството си в съда, което се определя от датата на избирането им за конституционни съдии. При вземането на решение отново ще се следва продължителността на службата като конституционен съдия. Пръв ще изложи своята позиция най-последно избарният за такъв. Така на делото първа ще говори Зехра Айля Перкташ, избрана от квотата на Държавния съвет, а последен председателят Хашим Кълъч. Решенията ще се вземат по същия ред. Последен ще обяви своето решение Хашим Кълъч. Обсъжданията ще продължат до вземането на решение без прекъсване за ваканция на съда, пише вестникът.

“Заман”: Истанбул се издигна нагоре в класацията на градовете в света по скъп живот
25 юли 2008 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбул се издигна на първите места в класацията на градовете в света по скъп живот, пише турският вестник “Заман”. Според изследване на консултантската компания “Mercer”, докато през 2007 година Истанбул е бил на 38-мо място в класацията на най-скъпите градове в света, тази година е на 23-то място. Пред Истанбул на 22-ро място е Ню Йорк, а най-скъпият град в света отново е Москва, следвана от Токио и Лондон, пише вестникът.

Турски печат: 13 цели на ПКК са ликвидирани при въздушна операция в района Зап в Северен Ирак

25 юли 2008 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските всекидневници днес обръщат внимание на нападението на турските въздушни сили срещу лагерите на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в района Зап в Северен Ирак. Вестник “Хюриет” пише, че 13 цели на ПКК, която се опитва да се събере отново след близо месец и половина след последното нападение в района Зап, са били подложени на удари от въздуха с изтребители Ф-4 и Ф-16 предишната нощ. Вестникът посочва, че според информацията на Генералния щаб на Турция обстрелваните цели са изравнени със земята. Изтребителите Ф-4 са излетели от военновъздушната база в Малатия в 22 часа предната нощ и са навлезли 15-20 километра навътре във въздушното пространство на Ирак. Към тях са се присъединили и самолети Ф-16, които са излетели от Диарбекир. Операцията е продължила два часа.
Вестник ”Радикал” също помества информация за турската въздушна операция в Северен Ирак предишната нощ. Вестникът пише, че продължава установяването на точния брой на ликвидираните терористи от ПКК/КОНГРА-ГЕЛ.
На въздушния удар над убежищата на ПКК в Северен Ирак се спира и вестник “Милиет”. Вестникът отбелязва, че в снимките, разпространени от Генералния щаб, се вижда, че са ударени скривалищата Чамежу, Шажа, Марява и Разга, ликвидирани са 4 депа за взривни материали и оръжие, 7 скривалища и 2 пещери, където се съхраняват провизии от сепаратистите.
Вестник “Сабах” в публикация, озаглавена “Новаторска криза в Национален възглед” обръща внимание на личностните противоборства в център-дясното пространство в Турция, като посочва, че “новаторите” в Партията на благополучието на бившия премиер Неджметтин Ербакан са предприели действия срещу настоящия председател Реджаи Кутан и ръководство на партията.

Турският Генерален щаб разпространи видеоматериали за въздушната операция в Северен Ирак
25 юли 2008 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският Генерален щаб разпространи видеоматериали за въздушната операция, осъществена вчера в Северен Ирак в района на Зап срещу цели на терористичната организация КПП/КОНТРА-ГЕЛ, предава Анадолската агенция. В съобщението на Генералния щаб се посочва, че са били нанесени въздушни удари по 13 цели на терористичната организация. В резултат на въздушната операция напълно са унищожени седем укрития, четири склада за взривни материали и две пещери.

Си Ен Ен Тюрк: Ракетно нападение на ПКК срещу полицейски контролен пункт в провинция Хаккяри
25 юли 2008 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Терористи от ПКК предприеха ракетно нападение и стрелба с автоматично оръжие срещу полицейски контролен пункт в района на граничната с Ирак околия Юксекова на провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Нападението е било осъществено снощи към 23 ч. Няма убити или ранени при нападението. Полицаите са отговорили на огъня и терористите са били принудени да избягат. В района е започнала широкомащабна операция за залавянето им. Терористите са изстреляли две ракети, но те не са улучили контролния пункт на полицията. Населението в района е обезпокоено от действията на терористите, посочва телевизията.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP