Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,17.07.08

В турските авиолинии ще отчитат с карти времето за пушене
17 юли 2008 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Истанбул. След технологията, отчитаща времето за престоя на служителите в тоалетните, сега се въвежда подобна картова система и за времето за почивка за пушене, пише днес вестник “Сабах”. За пръв път системата ще бъде изпробвана за техническия персонал на турските авиолинии. Те ще имат право на две почивки за цигара – една преди обяд и една след обяд. Имат право да престоят извън работните помещения за изпушване на една цигара до 10 минути. Ако просрочат това време, картата им няма да може да отвори вратата за да влязат отново в работното помещение.

Готови сме да съдействаме по всякакъв начин за диалог по ядрената програма на Иран, каза Али Бабаджан
17 юли 2008 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан заяви, че са готови да направят всичко възможно за решаване чрез диалог на проблема с иранската ядрена програма, предаде Анадолската агенция. На пресконференция след срещата си със съветника по националната сигурност на Джордж Буш Стивън Хадли и с председателя на Африканския съюз Жан Пинг Бабаджан подчерта, че Турция винаги е искала този въпрос да бъде решен чрез преговори. Той посочи, че при срещата си утре с министъра на външните работи на Иран Манучехр Мутаки ще бъде обсъдена и ядрената програма на Иран.

4 терористи от ПКК са задържани в в провинциите Ван, Диарбекир и Битлис в Турция
17 юли 2008 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Ван. Турските сили за сигурност задържаха четирима терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в провинциите Ван, Диарбекир и Битлис, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Сблъсък с група терористи е възникнал при претърсване на планинския район на околия Ерджиш, провинция Ван, предната вечер в 22, 30 часа. При сблъсъка са били задържани двама ранени терористи заедно с 4 броя автомати “Калашников”, 2 пистолета и 210 броя патрони. Също така вчера в околия Бисмил, провинция Диарбекир и в Битлис са били задържани други двама терористи.

Турция се опитва да помогне за разрешаване на иранския ядрен спор, заяви Али Бабаджан
17 юли 2008 | 14:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция полага интензивни усилия да помогне за разрешаване на международната криза около иранската ядрена програма, каза турският външен министър Али Бабаджан, цитиран от АФП. По думите му, Анкара поддържа близки контакти с източния си съсед Иран и петте постоянни страни-членки на Съвета за сигурност плюс Германия, които предложиха на Техеран пакет от стимули, за да замрази програмата си за обогатяване на уран. Западът се опасява, че тя се използва за прикритие на оръжейна програма.
“Добрите връзки с всички страни задължават Турция да подпомага диалога,” каза Бабаджан на пресконференция с намиращия се на посещение в Анкара председател на Комисията на Африканския съюз Жан Пинг.
“Разговаряме и с двете страни по всички аспекти на проекта,” каза той. “Осъществихме интензивни контакти през миналия месец.”

Искаме най-скоро ПКК да падне от дневния ред на отношенията ни с Ирак, каза Али Бабаджан
17 юли 2008 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан заяви, че искат възможно най-скоро въпросът за Кюрдската работническа партия /ПКК/ да падне от дневния ред на отношенията с Ирак, предаде Анадолската агенция. Бабаджан изтъкна, че е особено важно за стабилността на Ирак да бъде изградено правителство, което представлява всички групи в страната. “Турция е готова на диалог с всички тези групи и в тази връзка е започнала от месеци насам контакти с местните кюрдски власти в Северен Ирак, с което очаква да бъде по-ефективно противодействието срещу терористичната организация”, каза турският външен министър.

Турските авиолинии ще ремонтират самолетни двигатели съвместно с американски партньор
17 юли 2008 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турските авиолинии са се договорили с американската фирма Прат енд Уитни и ще ремонтират съвместно самолетни двигатели, пише вестник “Хюриет”. На летище Сабиха Гокчен край Истанбул е започнало изграждането на център за ремонт и техническо обслужване на самолетни двигатели. Центърът ще бъде разположен на площ от 25 декара и ще осигурява заетост на 550 души. При достигане на пълна производствена мощност ще може да извършва ремонт и техническо обслужване на над 200 самолетни двигатели годишно.

Наемите над 500 турски лири ще се плащат само по банков път в Турция
17 юли 2008 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Наемите в Турция над 500 турски лири /около 500 лева/ месечно вече ще се изплащат само по банков път, пише днес вестник “Сабах”. Наредбата за това ще бъде публикувана следващата седмица, а прилагането й ще започне от началото на следващата година. За спазването на наредбата ще носят отговорност наемодателите, като при констатирани нарушения търговците първа категория ще бъдат глобявани най-малко с 1 490 турски лири; търговците втора категория – най-малко 680 турски лири, а всички останали – най-малко с 320 турски лири.
В момента при 15 милиона работещи в Турция има 13 милиона наемодатели.

САЩ е решена да работи с Турция по въпросите за ПКК и Ирак, каза Стивън Хадли17 юли 2008 13:38 Агенция "Фокус"Анкара. Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Стивън Хадли заяви, че САЩ вижда Турция като стратегически партньор и е решена да работи с нея по въпросите на борбата срещу тероризма на Кюрдската работническа партия /ПКК/ и Ирак, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Хадли каза това след срещата си с премиера Реджеп Тайип Ердоган в Анкара, продължила 50 минути. Хадли е изразил дълбоко съжаление за загиналите турски полицаи при нападението срещу американското консулство в Истанбул. Той е изтъкнал, че Турция е близък партньор на САЩ за справяне с предизвикателствата на 21 век в глобален мащаб и сътрудничеството в борбата срещу тероризма, пише вестникът.

Премиерът на Турция прие Стивън Хадли17 юли 2008 13:37 Агенция "Фокус"Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган прие съветника на президента на САЩ по националната сигурност Стивън Хадли, който е на еднодневно посещение в Анкара, съобщава електронното издание на вестник “Заман”. След близо едночасовата среща Хадли заяви, че САЩ и Турция действат заедно в борбата с тероризма и продължава двустранното сътрудничество в Ирак срещу “общия терористичен враг” ПКК /Кюрдската работническа партия/..“Между САЩ и Турция има силно стратегическо партньорство и САЩ желаят да засилят и да продължат това партньорство и в бъдеще”, посочи съветникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Стивън Хадли.

Турската Акбанк е обявена за продажба17 юли 2008 13:35 Агенция "Фокус"Анкара. Турската Акбанк отново е обявена за продажба с пърновачална тръжна оценка от 55 млн. долара, пише вестник “Хюриет”. Обявата е публикувана в “Държавен вестник”. Участниците в търга трябва да представят временни гаранции в размер на 5,5 млн. долара. Търгът ще се състои на 10 септември, когато ще бъдат отворени пликовете със запечатаните оферти. Ако комисията вземе решение търгът да продължи с открито наддаване, самото наддаване ще стане на 12 септември.

ДХА: Операцията срещу корупцията в община в Източна Турция се разширява17 юли 2008 13:25 Агенция "Фокус"Чорлу. Разширява се операцията срещу корупцията в община Чорлу на провинция Текирдаг в Източна Тракия, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. На първия етап на операцията са задържани 12 души, сред които кметът на град Чорлу Алтан Ерсин, който е от основната опозиционна Народнорепубликанска партия. На 20 юни е осъществена втората фаза на операцията, а вчера е извършена третата серия арести. Сред задържаните са и заместниците на кмета. До сега съдът е вкарал в затвора общо 17 души по обвинение за “опорочаване на тръжна процедура и членуване в престъпна организация”, посочва агенцията.

Софтуерната компания Адобе ще ръководи дейността си в Югоизточна Европа от Турция17 юли 2008 13:18 Агенция "Фокус"Анкара. Американската софтуерна компания Адобе, която има приходи от 3,2 милиарда долара годишно и над 7 хиляди служители, изгради свой център в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. През централата си в Турция Адобе ще направлява и дейността си в цяла Югоизточна Европа – в България, Унгария, Румъния, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Молдова, Словения, Македония и Албания. Според директора на централата Селями Гюл изборът на Турция е мотивиран от това, че турският пазар е бързо разрастващ се и предоставя печеливши възможности. Компанията официално обяви намерението си да разшири мрежата и структурите си и креативността си страната, пише вестникът.

Турската полиция залови 5 кг наркотици в провинция Измир17 юли 2008 13:15 Агенция "Фокус"Измир. Пет килограма наркотици са заловени и петима души са задържани при полицейска операция под кодовото наименование “Орхидея” в околиите Нарлъдере и Конак на провинция Измир, предава турската информационна агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Установено е, че наркотиците са докарани от Диарбекир и е било планирано да бъдат продавани в курортните центрове край Измир.

"Заман": Замесен в аферата “Ергенекон” запасен адмирал се оказа масон17 юли 2008 13:12 Агенция "Фокус"Анкара. Замесеният в аферата “Ергенекон” о.з. бригаден адмирал Илкер Гювен се оказа член на Масонската ложа, пише днес турският вестник “Заман”. При обиск в неговото жилище са намерени документи, свързани с Масонската ложа. От тях личи, че запасният адмирал е станал член на Масонската ложа през 1994 година, а през 1998 година е станал Велик майстор. След напускането на армията запасният адмирал е станал член и на Дружеството за защита kd идеите на Ататюрк.Съгласно правилника за вътрешната служба в турската армия, масонството е категорично забранено. През 2002 година Генералният щаб публикува специална заповед за запознаване на целия личен състав на армията срещу подпис, в която се напомня, че съгласно правилника за вътрешната служба членството в дружества на масоните, на Лайънс клуб и на Ротъри клуб е забранено. В заповедта се обръща внимание, че е установено нарушаване на тази забрана от някои военнослужещи.

Опозицията в Турция иска оставката на транспортния министър17 юли 2008 13:07 Агенция "Фокус"Анкара.Основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ поиска оставката на министъра на транспорта на Турция Бинали Йълдъръм, предава информационната агенция АНКА. Искането е подписано от трима депутати и e внесено в деловодството на парламента. Мотивите за исканата оставка на министъра на транспорта са във връзка с падналия на 9 януари 2007 година край Багдад самолет Ан 26, превозващ турски работници. При катастрофата загинаха 28 турски работници и 5-членен екипаж.

Бунтовник от ПКК е убит при престрелка в турската провинция Диарбекир17 юли 2008 12:54 Агенция "Фокус"Диарбекир. При престрелка на силите за сигурност с членове на терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ в района на околия Чермик на провинция Диарбекир е бил убит един терорист, а друг терорист е ранен и задържан, предава електронното издание на вестник ”Заман”. Изстрелите от престрелката са се чували до сутринта в околийския център. Престрелката е започнала след като силите за сигурност са започнали претърсване на землището на село Айналъ, посочва изданието.

Франция реши приемането на Турция в ЕС да бъде подложено на референдум17 юли 2008 12:47 Агенция "Фокус"Париж/Анкара. Франция реши приемането на Турция в ЕС да бъде подложено на референдум, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Френският сенат гласува тази сутрин пакета от промени в конституцията, които касаят приемането на нови страни в ЕС, в това число и Турция. За новите страни, които ще бъдат приети в ЕС, трябва да има референдум. За промените са гласували 162 души, а против 125. На приемането на промените са се противопоставили социалистите, комунистите и зелените в сената. На 21 юли пакетът от промени в конституцията трябва да бъде гласуван от парламента на Франция, пише вестникът.

“Сабах”: Премиерът отхвърли твърденията за задаваща се икономическа криза в Турция17 юли 2008 12:31 Агенция "Фокус"Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган отхвърли твърденията за задаваща се икономическа криза в Турция и посочи, че само през първото тримесечие на годината в страната са продадени 164 000 автомобила, пише днес вестник “Сабах”. Ердоган реагира остро на упреците, че управляващата партия продава Турция и контрира с аргумента, че само броят на продадените хладилници в страната е 1,9 милиона. Турският премиер участва в тържественото откриване на новата сграда на Анкарската индустриална палата и в изказването си цитира някои данни за развитието на икономиката при досегашното управление в продължение на 25 тримесечия на Партията на справедливостта и развитието.

Би Би Си: Докладчикът на Конституционния съд застана зад управляващата партия в Турция17 юли 2008 12:25 Агенция "Фокус"Лондон/Анкара. Оповестеното от докладчика на Конституционния съд Осман Джан становище по делото за закриване на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ партията да не се закрива намира широк отзвук и зад граница, предава турската информационна агенция АНКА. Би Би Си посочва, че Осман Джан препоръчва в доклада си на висшите турски магистрати да не закриват ПСР заради нейната дейност против светския характер на държавата и коментара, че “съветникът на върховния турски съд застава зад ПСР”, отбелязва агенцията.

Турските железници ще обновят 390 км от жп мрежата в страната17 юли 2008 12:21 Агенция "Фокус"Анкара. Турските държавни железници ще обновят тази година 390 километра от железопътните линии в страната, пише днес вестник “Заман”. Сега турските държавни железници разполагат с мрежа от общо 10 984 километра, от които 8 697 километра са основни линии и 2 287 километра - странични линии и линии за маневри. Досега през тази година са обновени 35 километра от железопътната мрежа в страната.


ПКК вреди и на нас, каза Сафин Дизаи
17 юли 2008 11:46 Агенция "Фокус"
Ербил/Истанбул. Отговарящият за външните отношения на Демократичната партия на Кюрдистан в Северен Ирак Сафин Дизаи заяви, че искат да разширят отношенията си с Турция във всички посоки, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. В интервю за телевизията в Истанбул Дизаи коментира предстоящата визита на северноиракския кюрдски лидер Масут Барзани във Вашингтон и връзките с Турция. Той посочи, че атмосферата е по-благоприятна отпреди и споразумението с Багдад може да бъде приложено за кюрдския район в Северен Ирак. Дизаи изтъкна, че желаят разширяването на връзките с Турция в областта на сигурността и в икономическата, научната, културната област. Той каза, че не одобряват методите на ПКК и тя нанася вреди и на тях, но имат различия с Турция относно пътищата за решаването на проблема. Дизаи заяви позицията на северноиракското кюрдско управление, че военната операция не е най-доброто решение, посочва телевизията.

Лидерът на въоръженото крило на ПКК е ранен при турски въздушни удари в Северен Ирак според източници
17 юли 2008 11:15 Агенция "Фокус"
Ербил/Анкара. При последната въздушна операция в Северен Ирак е бил тежко ранен отговорникът на въоръженото крило на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Фехман Хюсеин, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Докато продължават операциите срещу ПКК вътре в страната, Турция провежда периодично и въздушни операции в Северен Ирак. При последната операция на самолети на военновъздушните сили в Диарбекир са били нанесени тежки удари на терористичната организация. Според местни източници при въздушните атаки в мястото Орамар в района Зап е бил ранен лидерът на въоръженото крило на ПКК Фехман Хюсеин, който е известен с кодовото име д-р Бехоз Ердал и е от сирийски произход.

Депутат от ПДО и депутат националист в Турция обсъдиха съвместното решаване на кюрдския въпрос
17 юли 2008 10:51 Агенция "Фокус"
Анкара. Депутатът от Партията на демократичното общество /ПДО/ в Турция Нури Яман поиска среща с лидера на Партията на националистическото движение /ПНД/ Девлет Бахчели за съвместно решаване на кюрдския въпрос, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. “Да смъкнем заедно от планините вълците и кюрдите”, се казва в посланието, което Яман отправи към Бахчели чрез своя колега от ПНД и бивш полицейски директор Хасан Йоздемир. Прави впечатление, че между ПДО и ПНД често под чадъра на парламента се изживяват топли диалози, а на различни платформи и семинари те също водят доброжелателни разговори. Въпреки различните си позиции по въпроса за произхода и идентичността на турците и кюрдите, депутатите от двете сили изразиха готовност за живот в мир, пише вестникът.

“Заман”: България затрудни процедурата за издаване на визи на граждани извън ЕС
17 юли 2008 10:13 Агенция "Фокус"
София/Анкара. Министерството на вътрешните работи на България въведе промени във визовия режим, които затрудняват посещенията на турските граждани, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. България направи промени във визовия режим за гражданите на ЕС и други страни. Според промяната, която влезе в сила на 10 юли, за издаване на виза на граждани на страни извън ЕС, в това число и на турски граждани, ще се изисква покана, която да е нотариално заверена и с полицейски печат и потвърждение. Ще има четири формуляра за покана според това дали се иска туристическа или работна виза, които ще се дават от отдела по миграция към полицията. За издаване на виза от онези, които канят турски граждани, ще е необходима покана, заверена нотариално и с полицейски печат. Също така гражданинът от Турция, който влиза в България, ще трябва да декларира писмено при влизането си през границата целта на своето посещение и адреса, на който ще пребивава. Домакините ще трябва също до 5-ия ден да уведомят службата по миграция към полицията за пристигането на своите гости. За престой на граждани на ЕС в срок на 3 месеца няма да се иска виза, пише вестникът.

Съветникът на президента на САЩ по националнага сигурност Стивън Хадли е на визита в Анкара

17 юли 2008 09:13 Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Съветникът на президента на САЩ по националнага сигурност Стивън Хадли е на еднодневно посещение в Анкара, пише турският вестник “Хюриет”. Хадли ще се срещне най-напред с министъра на външните работи и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан. В 11 часа той ще бъде приет от премиера Реджеп Тайип Ердоган, а след това и от президента Абдуллах Гюл, пише вестникът.

“Радикал”: Ще се промени тонът на турско-американските отношения при забрана на ПСР, каза Марк Парис
17 юли 2008 09:01 Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Бившият посланик на САЩ в Анкара Марк Парис заяви, че решение по делото срещу Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ ще бъде взето в средата на август, в петъчен ден, пише турският вестник “Радикал”. Марк Парис каза това на кръгла маса за последните събития в Турция в Института за стратегически изследвания във Вашингтон след визитата си в Анкара. Парис посочи, че е вероятна възможността да бъде потърсено решение по делото извън забрана на партията. На въпрос как ще се отрази евентуална забрана на ПСР на турско-американските отношения Парис каза, че най-малкото ще има промяна в тона, пише вестникът.

“Сабах”: Решимостта ни към ЕС продължава, въпреки всички отрицателни събития, каза турският премиер
17 юли 2008 08:37 Агенция "Фокус"
Анкара. Запазваме решимостта и въодушевеността си за присъединяване към ЕС, въпреки всички отрицателни събития в страната, каза премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, пише турският вестник “Сабах”. На вечеря с посланиците на Турция в рамките на конференцията за турската външна политика в Анкара Ердоган изтъкна, че страната вече провежда активна външна политика. Той заяви, че се решават проблемите със съседите. Турският премиер каза във връзка с реформения процес към ЕС, че не може да става дума за неговото спиране или забавяне и решимостта за провеждане на реформите не е отслабнала, пише вестникът.

Турски печат: Управляващата ПСР да не бъде забранявана, е позицията на докладчика на Конституционния съд
17 юли 2008 08:15 Агенция "Фокус"
Анкара. Докладът, внесен в Конституционния съд от докладчика по делото за забрана на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция е сред основните теми в турските всекидневници днес. Вестник “Хюриет” в публикация, озаглавена “Гледището на докладчика: ПСР да не се забранява”, пише, че Осман Джан, който е докладчик по делото, е изразил в доклада позиция управляващата партия да не се забранява. Джан предлага основният аргумент по делото - въпросът за забрадките в университетите да не бъде третиран като партиен въпрос, а като действие на законодателните органи. Той посочва в доклада си, че не се съвместява с принципите на демокрацията забраната на партии, които не са замесени в насилие и тероризъм.
Вестник “Радикал” озаглавява публикацията си по темата “Докладчикът предложи един избор: ПСР да не се забранява”. Вестникът пише, че вчера Осман Джан е внесъл в Конституционния съд чакания с нетърпение от обществото доклад по делото срещу ПСР. В него той цитира Венецианските критерии, решения на Международния съд по правата на човека и Европейската харта за правата на човека. Според изразеното от него гледище думите на ръководителите и членовете на партията не могат да се считат за достатъчно основание за забрана на партията.
На темата в голяма публикация се спира и вестник “Заман”. Той пише, че делото срещу ПСР наближава към своя край. Оторизираният член на съда Осман Джан предлага партията да не бъде закривана, защото тя не е център на действия, насочени срещу светския характер и светското управление на Турция. В доклада се посочва също, че президентът, който е сред 71-те членове на партията, за които се иска забрана за политическа дейност и съдебно преследване за изказвания и действия, засягащи светския характер на страната, не може да бъде съден, защото това ще противоречи на член 105 от конституцията.
Вестник “Милиет” помества публикация под заглавие “Докладчикът: Делото за забрана на ПСР да се отхвърли”. Вестникът представя позицията на Осман Джан, според когото изказванията на представители на партията трябва да се тълкуват от гледна точка на свободата на словото и мисълта. Според него забраната на партията ще противоречи на напредналите демокрации, където не се забраняват партии, ако не проповядват насилие.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP