Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

В Турция започва мегапроцес срещу генерали и журналисти

Обвинението е в подготвяне на преврат и тероризъм


Главният прокурор Айкут Дженгиз Енгин, който внесе обвинителния акт в съда, се въздържа да даде подробности по делото и да съобщи имената на обвиняемите. Според турските медии обаче сред подсъдимите са ключови лица от армията и обществения живот.
[Reuters]
Паралелно на делото за забрана на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция започва нов грандиозен процес. В понеделник главният прокурор на страната Айкут Дженгиз Енгин повдигна обвинение в опит за преврат и тероризъм срещу 86 души, между които висши генерали и журналисти.
Заподозрените бяха задържани в рамките на разследването на националистическата организация "Ергенекон", след като преди близо две години в къща в Истанбул бяха открити експлозиви. Според обвинителния акт организацията е подготвяла убийствата на известни личности, включително и на Нобеловия лауреат Орхан Памук и кюрдски лидери. Обвинението посочва още, че задържаните са отговорни за взривовете в редакцията на национален всекидневник и в сградата на Касационния съд. Според акта крайната цел на "Ергенекон" е да тласне страната към хаос, след което да извърши държавен преврат. Планът предвиждал организирането на митинги, провокирането на въоръжени сблъсъци и извършването на серия от атентати.
Преди две седмици бяха задържани бившият командващ жандармерията Шенер Еруйгур и бившият командир на Първа армия Хуршит Толон по подозрения в ръководене на терористична организация. Те не са между обвиняемите, но според информации в турската преса в списъка в 86 лица има други висши офицери. Подобен знаков арест и подобно дело са прецедент за страната, където армията се счита за една от основите на държавността. В Турция армията има сериозен дял в определянето на управлението - от 1960 г. насам тя е провеждала четири преврата, като при първия са били екзекутирани сваленият премиер и част от министрите. При последния през 1997 г. премиерът Неджметтин Ербакан беше принуден да се оттегли под натиска на армията, която го определи като заплаха за светския режим на страната.
Разследването е продължило повече от година, а обвинителният акт е дълъг над 2500 страници. Очаква се изходът от него да стане ясен скоро. В същото време обаче след по-малко от месец се очаква Конституционният съд на страната да излезе с решение по делото за забрана на управляващата партия с мотива, че застрашава светските устои на държавата. Новият процес демонстрира все по-увеличаващото се напрежение между проислямистката и силно одобрявана от населението партия на Реджеп Ердоган и армията. Въпреки че в понеделник финансовите пазари и ЕС не реагираха на новината, подобни съдебни дела забавят европейката перспектива на Турция в дългосрочен план и охлаждат интереса на инвеститорите.
Inform,юли 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP