Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,16.07.08

Руската компания “Татнефт” увеличи износа си на петрол за Турция за сметка на износа си в Чехия
16 юли 2008 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Руската петролна компания “Татнефт” увеличи количеството на изнасяния за Турция петрол за сметка на износа си в Чешката република, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според представителите на компанията пазарът в Турция е много по-печеливш от този в Чехия. Заместник-директорът на компанията Нурислам Сабуев посочи, че турският им партньор “Тюпраш” е добър търговски играч познат на турския пазар и сътрудничеството им с тях е много ползотворно, посочва телевизията.

Докладчикът по делото срещу ПСР в Турция внесе доклада си в Конституционния съд
16 юли 2008 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Конституционния съд на Турция Хашим Кълъч заяви, че докладът по делото за забрана на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ е готов и е раздаден на членовете на съда, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Кълъч посочи, че работата на членовете на съда по делото след защитите на прокуратурата и ПСР продължава и в удобно време ще разгледат доклада на докладчика и ще вземат решение. Той призова журналистите да оставят на спокойствие съдът да си свърши работата.

Отвлечените от ПКК германски алпинисти се намират в планината Агръ
16 юли 2008 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Агръ. Германските алпинисти, отвлечени от Кюрдската работническа партия /ПКК/ се намират като заложници в планината Агръ, където се намират убежища на ПКК, предаде Анадолската агенция. Това заяви кметът на Агръ Мехмет Четин, опирайки се на наличната информация. Засега не се съобщава друго за похитените, както и за действията по спасяването им.

Ще отворим две преговорни глави с Турция, каза френският външен министър Бернар Кушнер
16 юли 2008 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Министърът на външните работи на Франция Бернард Кушнер заяви, че е взето решение по време на френското председателство да се започнат преговори по две глави с Турция, предаде Анадолската агенция. Пред Комитета за външни връзки на Европейския парламент Кушнер посочи, че това е твърдо решение на Франция. Той посочи, че преди да влезе в сила Лисабонският договор няма да бъдат приети нови членки в Евросъюза.

Турция ще изпробва първите си ракети с лазерно управление “Джирит”
16 юли 2008 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. В края на месеца Турция ще изпробва първите си ракети с лазерно управление “Джирит” собствена разработка и производство, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Ракетите с 6 километра радиус на действие са разработени от Турция и ще бъдат представени на военно учение в Шерефликочхисар в края на този месец. Те ще бъдат закачени на хеликоптери, произвеждани от италианската фирма “Агуста Вестланд” в Турция. Според военни източници ракетите са разработени с цел намаляване на зависимостта от военна техника, закупувана отвън, пише вестникът.

“Ергенекон” е планирала да бъде тайната господстваща сила в Турция
16 юли 2008 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Излязоха наяве нови сведения в рамките на разследването по случая “Ергенекон”, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Според тях след създаването си организацията е планирала да бъде тайната господстваща сила в Турция. Според разпорежданията организацията е трябвало да не излиза на преден план в обществените събития. Според обвинителния акт “Ергенекон” е имала тайни връзки с Кюрдската работническа партия /ПКК/, като дори се споменава името на Абдуллах Йоджалан. Според разкритите документи на организацията всички автори на свои рубрики и журналисти във вестниците са квалифицирани като агенти на Националната разузнавателна служба на Турция, на МОСАД и ЦРУ. Документите от разследването разкриват подробности от някои убийства на публични личности от периода 1991-2007 година. Според изнесените сведения организацията е планирала преврат срещу последното правителство на Бюлент Еджевит. Все още не е установено откъде идват финансовите източници на организацията, но се предполага, че основна част от тях са от търговия с наркотици. Членове на организацията са били хора от различни течения на политическия спектър, които обаче не са имали информация един за друг, разкриват данните от разследването.

Износът от Егейския район на Турция е за над 6,320 млрд. долара през първите пет месеца на годината
16 юли 2008 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Измир. През първите пет месеца на тази година износът от Егейския район на Турция се е увеличил с 24% в сравнение със същия период на миналата година и е на стойност над 6,320 милиарда долара, предава Анадолската агенция. Така за една година /периода май 2007 – май 2008 год./ износът от Егейския район на Турция възлиза общо на повече от 15 милиарда долара, посочва агенцията.

Иранският външен министър Манучехр Мутаки ще посети Анкара в петък
16 юли 2008 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. Министърът на външните работи на Иран Манучехр Мутаки пристига в петък, 18 юли, в Анкара, пише турският вестник “Милиет”. Турският външен министър Али Бабаджан заяви, че решаването на въпроса с иранската ядрена програма трябва да бъде постигнато с диалог и очаква посещението на иранския му колега в Турция да допринесе за това. Бабаджан изтъкна, че Турция е една от най-стабилните страни в региона и чрез дипломацията си иска да даде принос за решаването на спорните въпроси и осигуряването на стабилност. Той призовава за по-активни и добронамерени преговори във връзка с ядрената програма на Иран и отказа да коментира евентуална възможна атака срещу Иран. Той категорично подчерта, че Турция винаги е била на страната на диалога и ще направи възможното в този случай за понижаване на напрежението.

Турската футболна звезда Хакан Шюкюр влиза в политиката
16 юли 2008 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Известната турска футболна звезда от националния отбор Хакан Шюкюр се завръща в родното си място Сакария, но този път не като футболист, а като политик, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Хакан Шюкюр се намира на сложен кръстопът. От една страна той има изгодни предложения за трансфер в чужбина, от друга ръководството на клуба “Галатасарай” му предлага да остави футбола и да му издигне бюст във “Флория”, където се намира седалището и тренировъчната база на клуба. Според осведомени източници обаче умът на Шюкюр е зает от друго съблазнително предложение. Вчера Хакан Шюкюр се срещна с президента Абдуллах Гюл, а днес ще се срещне с премиера Реджеп Тайип Ердоган. Стана ясно, че към турската футболна звезда е отправено предложение да остави футбола, да не мисли за приемане на предложенията за Америка, Канада и Катар, а да стане кмет на Адапазаръ на предстоящите догодина местни избори. Според слуховете Шюкюр под натиска и на семейството си ще се раздели с футбола и ще приеме предложението на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, пише вестникът.

Али Бабаджан: Израел и Сирия са ангажирани с постигането на мир
16 юли 2008 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция вярва, че и Израел, и Сирия са ангажирани с постигането на мир, заяви днес турският външен министър Али Бабаджан пред четвъртия кръг от индиректни мирни преговори, при които Анкара е посредник, предаде АФП.
“Преговорите засега се водят в искрена и конструктивна атмосфера”, каза Бабаджан.
Взето е решение за дата за четвъртия кръг от преговори, но турският външен министър отказа да я съобщи.

Агенция “Фокус” припомня:

Сирийският президент Башар Асад заяви на 3 юни, че едва ли ще се състоят преки преговори с Израел преди 2009 г., като добави, че провеждането им зависи и от стабилността на израелското правителство. “Датата на започването на преговорите зависи от Израел, тъй като в момента израелското правителство е в криза, свързана с премиера Ехуд Олмерт”, заяви още Асад по време на посещението си в Обединените арабски емирства. “Преговорите няма да започнат преди началото на следващата година и зависят от стабилността на израелското правителство и от сериозните намерения на другата страна”, подчерта Асад. По думите му непреките преговори с Израел, които се осъществяват с посредничеството на Турция, най-вероятно ще имат нужда от “международната подкрепа” от страна на САЩ.
Миналия месец Израел и Сирия потвърдиха, че са с посредничеството подновили на Турция през февруари мирния диалог след осемгодишно прекъсване.

Група от ПДО в Турция предлага смъкване на 10-процентната избирателна бариера
16 юли 2008 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Група депутати от прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в Турция внесе в председателството на парламента предложение за смъкване на избирателната бариера от 10 на 3%, за получаване на държавни помощи от партии, които получат над 1 % гласове на изборите и за водене на пропаганда и на други езици извън турския, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Депутатите Гюлтан Къшанак, Селахаттин Демирташ и други двама депутати внесоха предложение за промяна в избирателния закон, закона за политическите партии и за основните положения на изборите. Според тях бариерата от 10 % не е донесла години наред стабилност и справедливост. Те смятат, че настоящата система предполага извънмерно представителство на една партия, което е несправедливо, пише вестникът.

Един от главните обвиняеми по случая “Ергенекон” е поставен под медицинско наблюдение
16 юли 2008 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продължава лечението на един от основните обвиняеми по делото “Ергенекон” бригаден генерал Вели Кючюк, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Генерал Кючюк, който е задържан и е в затвора от тип Ф в Коджаели, беше приет в болница предишната нощ. След падане вчера сутринта той беше поставен под засилено медицинско наблюдение. По препоръка на лекарите лечението на Кючюк ще продължи, пише вестникът.

Иранският външен министър ще посети Турция на 18 юли
16 юли 2008 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Иранският външен министър Манучехр Моттаки ще проведе преговори с турското ръководство, съобщи днес министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан, цитиран от АФП.
На фона на засилващото се напрежение между Запада и Иран заради ядрената програма на Ислямската република, Бабаджан подчерта, че Анкара настоява кризата да бъде разрешена с помощта на диалог.

Партиите може да бъдат закривани само от народа, каза турски депутат
16 юли 2008 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на парламентарната група на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ г-жа Емине Айна заяви, че партиите може да бъдат закривани само от народа, пише днес вестник “Сабах”. На заседание на парламентарната група на ПДО Емине Айна посочи, че съдебните въпроси са окупирали първо място l дневния ред на Турция и разкритикува делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието. По този повод председателят на парламентарната група на ПДО, срещу която също е заведено дело за закриване, посочи: “Една партия, която е получила гласовете на народа, трябва да може да бъде закривана не от системата, а от самия народ”.

Над 46 кг хероин са заловени в турската провинция Бурса
16 юли 2008 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Бурса. Екипи на жандармерията са заловили човек с 46,5 килограма хероин, доставен от Иран, предава Анадолската агенция. Операцията е предприета след сигнал, че внесеният от Иран в Турция наркотик ще бъде изнесен зад граница по морски път от околия Гемлик на провинция Бурса. Хероинът бил укрит в автомобила на Е.К., с който трябвало да бъде закаран до пристанище Гемпорт. Операцията продължава, като броят на задържаните може да нарасне, посочва агенцията.

Съветникът на президента Буш по сигурността Стивън Хадли пристига в Анкара
16 юли 2008 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съветникът на президента Джордж Буш по националната сигурност Стивън Хадли пристига утре в Анкара, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. По време на еднодневната си визита Хадли ще се срещне с президента Абдуллах Гюл, премиера Реджеп Тайип Ердоган и министъра на външните работи Али Бабаджан. По време на срещите ще бъдат обсъдени регионални въпроси, пише вестникът.

С 43% е нараснал турският автомобилен износ през първото полугодие на 2008 г.
16 юли 2008 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Истанбул. . Износът на турската автомобилна промишленост през първото полугодие на 2008 година е нараснал с 43% в сравнение с първите шест месеца на 2007 година и възлиза на 13,156 милиарда долара, предава информационната агенция АНКА. Производството на автомобили е нараснало през първите шест месеца на годината с 30% в сравнение със същия период на миналата година и възлиза общо на близо 725 000 автомобила от различен вид и клас. От тях автомобилите с търговско предназначение са над 333 000, а тракторите – над 15 000 броя.

6 турски офицери са ранени при пътен инцидент с военен автомобил в провинция Хатай, Южна Турция
16 юли 2008 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Хатай. 6 младши офицери са ранени при преобръщане на военен камион в околия Белен, провинция Хатай, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Пътният инцидент е станал в 10 часа в мястото Гедик. Военният автомобил, чийто номер и водач още не е известен, се е връщал от дежурство от база на въздушно-радарно командване. Ранените са приети в болница в Искендерун. Започнало е разследване във връзка с инцидента, пише вестникът.

Турски политически лидер поиска парламентарно разследване за действия, насочени към преварти
16 юли 2008 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на свободата и подкрепата в Турция и депутат от Истанбул Уфук Урас поиска парламентарно разследване за действия, насочени към преврат и меморандуми, които са извъндемократични, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. На пресконференция в парламента Уфук Урас заяви, че през последните 50 години Турция е премазвана от военни преврати и действия в изгода на онези, които с меморандуми държат в ръцете си държавната мощ и не признават законите. Той посочи, че Турция е пълна с “герои”, които са участници в преврати и политици с тайни връзки с тях, които трябва да излязат наяве. Урас изтъкна, че на мястото на конституцията, изготвена в резултат на военния преврат от 12 септември 1980 година трябва да бъде изготвена нова демократична защитаваща свободите конституция, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: 11 терористи от ПКК са били ликвидирани в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция
16 юли 2008 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Генералният щаб на Турция посочи в изявление, че при операциите на турските сили срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/ в района на планините Бузул в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, от 13 юли насам са убити 11 терористи, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според изнесената информация операцията продължава.

Определени са премиите и обезщетенията за лоша реколта в турското земеделие
16 юли 2008 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на земеделието Мехмет Мехди Екер оповести, че тази година в Турция ще бъдат изплащани премии както за зърнените, така и за бобовите култури и оповести размера на тези премии, както и общия сума на обезщетенията на земеделските производители за лоша реколта, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Премията на килограм за пшеницата ще бъде по 5 куруша /около 5 стотинки/; за ечемика, ръжта и овеса – по 4 куруша; за ориза, зрелия фасул, нахута и лещата – по 10 куруша.
Министърът очаква реколта от пшеницата в Турция тази година не по-малко от 18 милиона тона, като посочва, че цените на пшеницата в страната са над световните цени и поради това цените, които ще бъдат оповестени, може да окажат понижаващо въздействие върху пазара.
В рамките на програма за подпомагане на земеделските производители за лошата реколта през тази година ще бъдат отпуснати общо 700 милиона турски лири /около 700 милиона лева/ в 35 провинции и 210 околии. Повечето от тях са в Източен и Югоизточен Анадол и частично – в Централен Анадол. От помощите ще могат да се възползуват производителите, чиято реколта е пострадала в размер над 30%.

“Сабах”: В турската армия се води проверка, а не разследване по аферата “Ергенекон”
16 юли 2008 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Военната прокуратура опроверга информациите, че в рамките на разследването по аферата “Ергенекон” е започнало разследване и на действащ военен персонал и че във връзка с това истанбулската прокуратура е изискала всички документи и сведения, пише днес вестник “Сабах”. Става въпрос по-конкретно за съдържанието на документи, намерени в офисите на арестуваните двама запасни армейски генерали. От военната прокуратура уточняват, че се извършва не разследване, а проверка на тези документи.

Турски печат: Финализиране на делото за закриване на управляващата партия
16 юли 2008 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Финализирането на делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, разследването на въоръженото нападение на сградата на генералното консулство на САЩ в Истанбул и разследването по аферата “Ергенекон” са сред централните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Хюриет” съобщава, че бившият посланик на САЩ в Анкара Марк Парис е дал датата, на която ще бъде оповестено решението на съда по делото за закриване на управляващата ПСР. В изказване в Центъра за международни стратегически проучвания със седалище във Вашингтон Маркс Парис е заявил, че това вероятно ще стане в средата на август, или през третата седмица на август, “най-вероятно в един петъчен ден”. Бившият посланик на САЩ е на мнение, че ако бъде взето решение за закриване на ПСР това “ще окаже влияние на тона на отношенията на Турция със САЩ и отрицателно ще повлияе процеса на членство на Турция в ЕС, който и без това е спрял на едно място”.
Вестник “Милиет” обръща внимание на позицията на председателя на Конституционния съд Хашим Кълъч, който е на мнение, че никой няма полза от постоянното нагнетяване на напрежение с опасенията, че светският характер на държавата се изплъзва от контрол. “Партиите могат да бъдат закривани. Това е един процес вътре в системата. Ако една страна всеки ден казва, че “ще се разцепи, ще се срине”, това едни ден настина може да се случи”, предупреждава висшият магистрат.
Вестник “Радикал” съобщава, че ЦРУ работи заедно с турска та Национална разузнавателна организация /МИТ/ за разнищване на въоръженото нападение на сградата на генералното консулство на САЩ в Истанбул. Особено внимание се обръща на изясняването дали застреляните терористи имат връзка с “Ал Кайда”. Ангажирани са опитни агенти от ЦРУ, по глобалната борба на САЩ срещу “Ал Кайда” и разпитите в затвора в Гуантанамо.
Вниманието на вестник “Сабах” е привлечено от острия отговор на премиера Реджеп Тайип Ердоган на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Дениз Байкал относно разследването на аферата “Ергенекон”. На думите на Дениз Байкал, че “премиерът е прокурор по това дело”, Ердоган отговаря язвително и дръзко: “Да, от името на нацията съм прокурор по това дело”.

“Радикал”: Земетресение уплаши летуващи в Турция
16 юли 2008 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Мугла. Земетресението рано сутринта в понеделник 06.26 часа с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер и с епицентър гръцкия остров Родос изплаши летуващите в турската провинция Мугла, където се намира морския курорт Мармарис, пише днес вестник “Радикал”. Земетресението е усетено по цялото турско крайбрежие и особено в провинция Мугла. Специалистите предупреждават, в рамките на следващите 15 дни че са възможни вторични трусове със сила 5,5 – 6 по скалата на Рихтер.

“Заман”: Злоупотреби с държавните помощи в земеделието
16 юли 2008 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. От помощите, които отпуска министерството на земеделието в Турция за засаждането на нови площи с маслини, са се възползвали измамници, пише вестник “Заман”. Установено е, че измамници са получили подобни помощи за фиктивно засадени над 500 000 дръвчета маслини и с това са ощетили държавата с около 5 милиона турски лири /около 5 милиона лева/.
Министерството е започнало разследване, а изплащането на поощренията за нови маслинови засаждения е спряна на територията на цяла Турция. Първоначално се е плащало по 30 турски лири на декар, а след това помощта е била увеличена на 250 турски лири на декар.

“Сабах”: Пенсиите в Турция - увеличени с 4%
16 юли 2008 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. От 1 юли пенсиите в Турция са индексирани с 4% съобразно процента на инфлацията в страната, пише вестник “Сабах”. През следващите шест месеца /юли-декември 2008 година/ бившите президенти ще получават месечна пенсия в размер на 9 470 турски лири /около 9 500 лева/, а бившите премиери – 7 102 турски лири /около 7 100 лева/. Пенсионираните депутати ще получават със срок на държавна служба над 25 години ще получават пенсия в размер на 4 129,70 турски лири, а с “допълнителните плащания”, които заместват връщането на данъци, от 165,20 турски лири тяхната пенсия ще стане 4 294,90 турски лири. Пенсионираните депутати със срок на държавна служба над 30 години ще получават пенсия в размер 4 420,70 турски лири. Пенсионираните началници на Генералния щаб със срок на служба над 30 години ще взимат пенсия от 5 223,20 турски лири, а тези със срок на служба над 25 години – 5 097,40 турски лири.
Военноинвалидната пенсия става 301,60 турски лири, пенсията за вдовици – 241,30 турски лири, а за сираци – 167, 80 турски лири.

“Хюриет”: Затруднява се издаването на кредитни карти в Турция

16 юли 2008 | 10:54 | Агенция "Фокус"

Анкара. Съветът за регулиране на банковия сектор подготвя радикални промени по отношение на кредитните карти, с които значително ще се затрудни тяхното издаване, пише вестник “Хюриет”. С новата регулация се слага край на практиката за продаване на кредитни карти на улицата; за ненужно притежаване на много и различни кредитни карти; за покриване на задълженията по кредитна карта с използване на кредитна карта от друга банка. В бъдеще за издаването на кредитна карта няма да бъде достатъчно само наличието на достатъчно доходи на даден човек. Ще бъде проучвано гражданското състояние на съответния потребител на тази услуга; неговият потенциал да израства на работното място; вероятността да бъде повишен; наличието на гаранция за запазване на трудовата заетост и получаването на постоянни доходи. Отделно от това ще се вземат и специални “декларации” от потребителите на услугата за верността на подадените от тях данни. Ще бъдат проучвани и лимитите на кредитните карти, получени от потребителите от други банки. На тези, които имат повече от една кредитна карта и които са просрочили задълженията си няма да бъдат издавани нови кредитни карти.

“Заман”: Скок на цените на контрабандното гориво

16 юли 2008 | 10:40 | Агенция "Фокус"

Анкара. Нарастването на цените на световните петролни пазари оказвал влияние и върху цените на контрабандното гориво в Турция, пише вестник “Заман”. В пограничните провинции и в някои големи градове цената на контрабандната нафта се е повишила от 0,90-1 турска лира на литър от миналата година до 1,50 турски лири /около 1,50 лева/ на литър през тази година. Още повече са нараснали цените на контрабандния бензин – от 1,40 – 1,50 турски лири през миналата година на 2,40 турски лири през тази година. Официално цената на бензин А 95 в бензиностанциите в Турция е 3,61 турски лири на литър а на дизеловото гориво - 3,11 турски лири.
Годишно загубите на Турция от контрабандното гориво са за около 3 милиарда турски лири, посочва всекидневникът.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP