Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,29.07.08

Ердоган зове за единство срещу тероризма Истанбул блокиран от полиция

Анкара

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова за единство пред лицето на тероризма и заяви, че виновниците за бомбените експлозии, при които загинаха 17 души и бяха ранени 150 души, ще бъдат предадени на правосъдието, съобщи ДПА.

“Терорът показа истинското си лице, но те няма да постигнат тъмните си цели. Ние ще превъзмогнем тези трудни моменти и заедно ще доживеем дни, каквито сме заслужили ", каза Ердоган на заседание на парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието в Анкара .

Той отказа да назове кого подозира, че стои зад атентатите.

Турската полиция продължава разследването. Издирва се мъж в черна риза, който бил заснет от камера на мобилен телефон да бяга по улица в истанбулското предградие Гюнгьорен само секунди след избухването на експлозията, съобщи турският вестник "Йенишафак".

Според вестника взривното вещество във втората бомба е било тринитротолуол (ТНТ). ИТАР-ТАСС отбелязва, че използваният взрив е като този, който обикновено употребяват при нападенията си членовете на ПКК. Лидерът на военното крило на ПКК Мурат Карайълан споменал пък в интервю за Би Би Си преди няколко седмици за възможността за атентати срещу икономически и военни мишени в Турция.

Съпредседателят на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ г-жа Емине Айна заявява за в. “Гардиън”, че бомбените атентати в истанбулския квартал Гюнгьорен на 27 юли са извършени от нелегалната организация “Ергенекон”, срещу която в момента се води дело за опит за държавен преврат. Представителката на ПДО отхвърля твърденията за връзка на ПКК с експлозиите и защитава позицията, че в осъществените терористични актове личи почеркът именно на организацията “Ергенекон”. Същото предположение направиха и много турски медии.

Над 5000 души, включително премиерът Реджеп Тайип Ердоган и някои министри, присъстваха вчера на погребението на десет от жертвите на атентата в Истанбул, предаде Ройтерс. Погребението се превърнало в своеобразен митинг.

В Истанбул всички големи пешеходни улици, най-важните транспортни възли и обществени места се охраняват с подсилени отряди на полицията. От прозорците и балконите на жилищните сгради са спуснати държавни знамена в памет на загиналите в атентата.

Inform,юли 2008

*
Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад прие Али Бабаджан
29 юли 2008 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан беше приет от президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Али Бабаджан се намира в Техеран за конференцията на необвързаните страни. Според програмата срещата Бабаджан-Ахмадинеджад беше планирана за утре. След срещата двамата не са направили изявления. Бабаджан се е срещнал също с председателя на Висшия съвет за национална сигурност на Иран Саид Джалили и с иранския външен министър Манучехр Моттаки. Иранските представители са осъдили атентата в Истанбул в неделя. Очаква се в рамките на конференцията Бабаджан да се срещне и с министъра на външните работи на Куба Фелипе Перез Рок.

“Хюриет”: В България продължават убийствата на мафията
29 юли 2008 | 18:57 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. При две нападения срещу лица, заподозрени във връзки с мафията в България, един е загинал, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Тотьо Тотев -36-годишен гражданин на град Казанлък, е бил прострелян днес от неизвестно лице пред дома му. Според информации в медиите Тотев е бил заподозрян за престъпления като трафик на наркотици и склоняване към проституция. Също така бомба е избухнала в автомобил в град Враца. Автомобилът “Мазда” се е разцепил на две, но по щастлива случайност 28-годишният собственик не е загинал. Тези две нападения станаха в деня, когато опозицията поиска вот на недоверие за правителството заради критиките на Европейската комисия към българското правителство за неуспехи в борбата с мафията, организираната престъпност и злоупотребите и спирането на еврофондовете. Опозицията посочи тези случаи като пример за неуспеха на правителството в борбата срещу организираната престъпност, пише вестникът.

Светът подкрепи Турция в борбата срещу тероризма след бомбените експлозии в Истанбул
29 юли 2008 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Светът подкрепи Турция в борбата срещу тероризма след нападението в Истанбул, причинило смъртта на 17 души, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. “Осъждаме най-остро терористичното нападение в истанбулския квартал Гюнгьорен и заявяваме, че подкрепяме Турция в борбата срещу тероризма”, каза говорителят на Европейската комисия Амадеу Алтафаж. Ротационната председателка на ЕС Франция заяви, че е срещу всякакъв вид тероризъм и стои на страната на Турция в борбата срещу тероризма. В посланието си председателят на парламента на ПАСЕ Луис Мариа де Пуиг също изтъкна, че не никой в света не може да оправдае подобно действие.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също осъди остро терористичния акт и изказа съболезноваяния на семействата на загиналите. Атентатът беше осъден и от Генералния секретар на НАТО, от президента на Русия Дмитрий Медведев и от президенти, премиери и външни министри на други страни, пише вестникът.

Ще свалим маската на тероризма, каза турският премиер Ердоган пред съпартийци
29 юли 2008 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви днес на заседание на парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието, че ще свалят маската на тероризма и на извършителите на терористичния акт в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Споделяйки голямата мъка на сънародниците си, Ердоган каза, че злощастието няма да стане причина за стъпка назад в борбата с тероризма и извършителите на зловещия акт ще платят за това действие. Пред съпартийците си турският премиер изтъкна, че тероризмът е показал зловещото си лице като противник на човечеството. Той прикани семействата на жертвите към търпение и посочи, че службите за сигурност ще намерят извършителите. “Страната е в един глас срещу тероризма – с управляващите, опозицията, медиите, армията, полицията, правосъдието и който иска да отведе Турция към дестабилизация и несигурност с терористични действия и да мисли, че ще я отклони от пътя си, няма да успее в тези начинания”, каза Ердоган. Той посочи, че тероризмът няма националност и в борбата срещу него трябва да се включат всички сили. Премиерът призова медиите да не тълкуват терористичните действия и да не споменават името на терористичната организация, защото така правят пропаганда в нейна полза, а да оставят с това да се занимават службите за сигурност, пише вестникът.

Млад мъж с черно облекло е оставил пакета с експлозив в Истанбул, според показания на дете очевидец
29 юли 2008 | 16:50 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Облечено в черно лице е оставило пакета с експлозив в квартал Гюнгьорен в Истанбул предната вечер, каза дете, загубило майка си при експлозиите, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. 10-годишният син на Фадиме Бешкан Емре Бешкан каза, че вечерта в неделя са седели с майка си и леля си Есра Бешкан в парка в квартал Гюнгьорен. Малко преди нещастния случай майка му е казала, че нещо се притеснява и е поискала да си тръгнат. Докато се прибирали към дома, е станала експлозията. Според показанията на момчето онзи, който е оставил пакета с експлозива, е бил млад човек, облечен в черно. Той е оставил черен пакет сред стълбовете на мястото. Парчетата от избухналата бомба са разкъсали майка му, която е загинала, а едно парче е ударило неговия ляв крак, но той само полилавял, без да бъде откъснат.
Загиналата майка на детето беше погребана днес в родното си село Халкапънар в провинция Коня. На погребението са присъствали близки, валията на Коня Осман Айдън, депутати и други официални лица.

ДПА: Турски самолети нанесоха удари срещу цели на ПКК в Северен Ирак
29 юли 2008 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски бойни самолети обстрелваха днес сутринта позиции на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Северен Ирак, се казва в съобщение на Генералния щаб на турските въоръжени сили, цитирано от ДПА. Нападението е предприето след получени от разузнаването сведения, че между 30 и 40 бунтовници от ПКК се намирали в голяма пещера в планините Кандил, близо до границата с Иран. В съобщението, поместено на страницата в Интернет на Генералния щаб, се посочва, че самолетите са нанесли удари по пещерата и околния район В резултат на въздушната операция пещерата е напълно разрушена. “Освен неизвестен брой терористи вътре в пещерата, по-голямата част от терористичната група, намираща се извън пещерата, е неефективна в резултат на операцията”, се казва в съобщението.
Други самолети са поразили днес цели на ПКК в района Зап, Северен Ирак.
Това е третото въздушно нападение в рамките на една седмица и се извършва два дни след като бомбени експлозии в Истанбул убиха 17 души, отбелязва агенцията.

Турски въздушни атаки унищожиха група на ПКК в Северен Ирак
29 юли 2008 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Група от 30-40 терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ е била ликвидирана днес при въздушна операция на турските сили в планината Кандил в Северен Ирак, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Според съобщение в интернет сайта на Генералния щаб на Турция днес, 29 юли, районът на Кандил в Северен Ирак е бил обстрелван с масиран огън от въздуха, след като терористи са били засечени при голяма пещера, ползвана като скривалище. В резултат на масираната стрелба скривалището е било унищожено, а терористите, намиращи се в пещерата и в близост до нея са били ликвидирани. Точният им брой все още не е точно установен. Била е ударена също и цел в района Зап. След изпълнението на задачата военните самолети са се завърнали в базите си, пише вестникът.

“Ястреби за освобождение на Кюрдистан” са отговорни за атентатите в Истанбул, според арменско издание
29 юли 2008 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Групировката “Ястреби за освобождение на Кюрдистан” е поела отговорност за взривете в Истанбул на 27 юли, при които загинаха 17 души, съобщава арменско електронно издание.
Официално потвърждение на тази информация няма. Изданието се позовава на източници от спецслужбите на Турция, цитирани от турската преса.
Същата информация разпространява и руският вестник “Газета”.

Джалал Талабани осъди атентатите в Истанбул в телефонен разговор с Абдуллах Гюл
29 юли 2008 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Багдад/Анкара. Президентът на Ирак Джалал Талабани осъди терористичния акт в квартал Гюнгьорен в Истанбул, отнел живота на 17 души и ранил над 150, в телефонен разговор с президента на Турция Абдуллах Гюл, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Талабани е изказал съболезнования на Гюл и на семействата на загиналите и го е информирал за вчерашния атентат в Киркук и за нападението срещу сграда на Иракския тюркменски фронт. Иракският президент е изтъкнал, че в Киркук всички етнически общности трябва да се научат да живеят заедно. Гюл също е изказал съболезнования за жертвите на атентатите в Киркук от вчерашния ден и е изразил готовност за помощ към Ирак, посочва телевизията.

РФИ: Все още липсва хипотеза за организаторите на атентатите в Истанбул
29 юли 2008 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Над 5000 души, включително премиерът Реджеп Тайип Ердоган, президентът Абдуллах Гюл и министри, присъстваха на погребението на десет от жертвите на двойния атентат в Истанбул. Премиерът Ердоган спомена кюрдските сепаратисти, без да цитира конкретно Кюрдската работническа партия (ПКК). Двете експлозии в Истанбул причиниха смъртта на 17 души. Междувременно ПКК отрече да стои зад терористичното нападение. От Истанбул Фатма Кизилбога, РФИ: “24 часа след експлозиите все още никой не е поел отговорност, но най-вероятна остава хипотезата за атентат. Все пак властите полагат големи усилия да не съобщават подробностите от разследването, но като по рефлекс вниманието на турците се насочва към кюрдската работническа партия ПКК, срещу която турската армия продължава да провежда операция. Правителството в Анкара подозира отмъщение на Кюрдската партия зад атентата в Истанбул. Обвинението бе отхвърлено от Зубейдир Хайдар, един от лидерите на кюрдите, който дори изрази съболезнованията си на семействата на жертвите, чрез агенция близка до ПКК. Специалистите обръщат внимание на подробностите от атентата, които не отговарят на почерка на ПКК.”

Дениз Байкал призова за кампания на национално осъждане на тероризма
29 юли 2008 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция Дениз Байкал заяви, че атенатите в квартал Гюнгьорен в Истанбул са израз на безнадеждност и поражение на извършителите им, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Байкал призова за кампания за национално осъждане на тези действия като в Испания. Турският политик посети заедно с депутати от НРП квартала, в който станаха експлозиите и изказа съболезнования на гражданите там. Той каза, че това нападение ясно показва, че на прицел са взети обикновени и невинни хора и изтъкна, че не е възможно да се следва и постигне каквато и да е голяма политическа цел, като се отнема животът дори на един гражданин. Байкал изрази надежда, че всички в страната стоят заедно срещу тероризма на Кюрдската работническа партия /ПКК/.

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад пристига на посещение в Турция на 14 август
29 юли 2008 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад пристига на посещение в Турция на 14 август, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Визитата на Ахмадинеджад се осъществява в момент, когато текат преговорите със Запада за иранската ядрена програма. Според коментарите визитата на иранския президент се реализира с внушенията на западните страни. Срещите ще се състоят в Истанбул и няма да бъде приложен официален държавен протокол. Ахмадинеджат отдавна искаше да посети Анкара, но досега не му беше дадена зелена светлина. Западните страни отправиха послания към Анкара да се срещне и убеди Иран в рамките на започналите преговори на 20 юли в Женева за иранската ядрена програма. С предприетата дипломатическа активност Анкара ще бъде своеобразен гарант за обещанията, дадени от Иран. Засега е планирано визитата да продължи един ден, посочва телевизията.

Полицията в Истанбул работи върху идентифицирането на лицата, поставили бомбите в квартал Гюнгьорен
29 юли 2008 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Двете бомби, които избухнаха в квартал Гюнгьорен в Истанбул предната нощ, са експлозирали в интервал от 8 минути, беше установено при анализа на информацията от мобилните термокамери, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Бомбите са били поставени в телефонна кабина и бетонна кофа за боклук и са били с часовников механизъм. Според полицейски служител терористите са били някъде наблизо при избухването на бомбите и са избрали късо време между избухванията, за да могат да възпрепятстват намирането на местонахождението на бомбите. Полицейските служители и експертите се опитват да идентифицират лицата, които са оставили бочмбите. Полицията отрече твърденията, че бомбите са били изработени с RDX /циклотриметиленетринитрамин /хексоген, Т 4/ - мощен експлозив от групата на нитроамините, а каза, че са тротилови /ТНТ/. Разследването продължава, пише вестникът.

Скривалище на ПКК унищожиха турските сили в провинция Ерзурум, Източна Турция
29 юли 2008 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Ерзурум. Скривалище на терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ е било открито в полските части на околия Хънъс, провинция Ерзурум, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. В рамките на операция “Буря – 128” в района на Бююк Кох Тепе в околия Хънъс край село Гюзелдере турските сили за сигурност са открили скривалище на ПКК, в което са били укрити тютюн, пластични материали за укриване и други провизии. Въпросното скривалище е било използвано вероятно от терористите М. К. и С. К., които са били задържани живи в края на 2006 година. Скривалището е било унищожено от силите за сигурност, пише вестникът.

“Радикал”: Турция е на прага на национално бедствие, според британски вестник
29 юли 2008 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Турция е на прага на национално бедствие според публикация в британския вестник “Файненшъл таймс”, пише турският вестник “Радикал”. Според британското издание с бомбената експлозия в истанбулския квартал Гюнгьорен политическата криза в страната се е задълбочила, а забраната на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ ще доведе до по-голям хаос в страната. Вестникът обръща внимание на това, че бомбеният атентат в Истанбул съвпада с деня, когато започваше разглеждането на делото срещу ПСР от Конституционния съд. Според вестника евентуалното налагане на забрана за политическа дейност на премиера Реджеп Тайип Ердоган и президента Абдуллах Гюл ще бъде съдебен преврат срещу избирателите.

Си Ен Ен Тюрк: Али Бабаджан пристигна в Иран
29 юли 2008 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан пристигна в Техеран за участие в 15-та министерска среща на движението на необвързаните и за разговори с компетентните ирански власти по ядрената програма на тази страна, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Очаква се в рамките на двудневната си визита в Техеран Али Бабаджан да се срещне с министъра на външните работи на Иран Манучехр Моттаки, с генералния секретар на Съвета за национална сигурност и главен преговарящ за иранската ядрена програма Саид Джалили и с президента Махмуд Ахмадинеджад.
Освен това Али Бабаджан ще се срещне и с министъра на външните работи на Куба Фелипе Перес Роке.
В 15-та министерска среща участват представители на 118 страни-членки, на 15 страни със статут на наблюдатели и на осем регионални и международни институции.

Проливен дъжд вали в Истанбул
29 юли 2008 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Истанбул. От ранните часове днес в Истанбул вали проливен дъжд, особено в азиатската част на града, съобщава електронното издание на вестник “Заман”. Валежите започнаха към 5 ч. и са съпроводени с гръмотевични бури. Лошото време затруднява пътния трафик в европейската част на града, по-специално в районите Бейоглу, Шишли, Бешикташ, Фатих, Зейтинбурну и Кяътхане.

Турските сили за сигурност са задържали 30 нелегални имигранти на 27 юли
29 юли 2008 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. На 27 юли силите за сигурност са задържали общо 30 нелегални имигранти при операции вътре в страната и по границите на Турция, предава електронното издание на вестник “Сабах”. При операции в района на Текирдаг, Измир, Муш, Батман и Одрин са били задържани общо 29 чужденци, граждани на Бирма – 13 души, на Ирак – 7 души, на Палестинската автономия – 4 души, на Сомалия – 2 души и по един гражданин на Судан, Афганистан и Етиопия, както и четирима турски граждани, които са били във връзка с нелегалните имигранти.
На турско-гръцката граница е задържан един турски гражданин, който се опитвал да премине нелегално от Турция в Гърция.

Правителството на Турция трябва да засили борбата с тероризма, смята Девлет Бахчели
29 юли 2008 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение /ПНД/ Девлет Бахчели заяви по повод атентатите в истанбулския квартал Гюнгьорен, че правителството трябва да засили мерките и решимостта си за борба срещу тероризма, предава Анадолската агенция. “Правителството е длъжно да повиши мерките и без да показва никаква слабост трябва да води решително борбата срещу тероризма. Политиката трябва да стои далече от изявления и подстрекателски действия, които увеличават напрежението и капсулирането. Медиите от своя страна следва да избягват коментари, информации, снимки и видеоматериали, които обслужват целите на тероризма”, се казва в писмена декларация на лидера на ПНД.

“Заман”: Одринските производители на дини и пъпеши се оплакват от ниските цени
29 юли 2008 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Одрин. Одринските производители на дини и пъпеши се оплакват от непрекъснато падащите цени и от това, че не могат да продадат продукцията си, пише днес вестник “Заман”. Причината е, че закупчиците на едро от Истанбул не изпълняват дадените обещания за изкупуват дини и пъпеши и това значително намалява цените. Производителите са принудени да обикалят с продукцията си по улиците и да предлагат дините не на килограм, а на бройка – на цена по 1 турска лира /1 лев/. От страх да не остане нереализирана на нивите реколтата, дините и пъпешите се предлагат на цена 0,20-0,25 турски лири на килограм. Естествено от това изключително доволни са потребителите, посочва всекидневникът.

"Заман": Започна второто заседание на турския Конституционен съд по делото срещу ПСР
29 юли 2008 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Започна второто заседание на Конституционния съд по делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, което ще окаже влияние върху бъдещето на Турция, предава електронното издание на вестник “Заман”. Докладчикът по делото Осман Джан ще направи исканите от членовете на съда пояснения по изготвения от него доклад и ще има готовност да отговаря на задавани от тях въпроси.
На вчерашното заседание на съда Осман Джан е прочел доклада, в който се препоръчва ПСР да не бъде закривана. Вчерашното заседание на висшите магистрати е продължило 11 часа – от 09.35 ч. до 22 ч., с един час и половина почивка на обяд, посочва изданието.

Взривовете в Истанбул са дело на организацията “Ергенекон”, смятат от прокюрдската партия
29 юли 2008 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Лондон/Истанбул. Съпредседателят на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ г-жа Емине Айна заявява за британския вестник “Гардиън”, че бомбените атентати в истанбулския квартал Гюнгьорен на 27 юли са извършени от нелегалната организация “Ергенекон”, срещу която в момента се води дело за опит за държавен преврат, предава турската информационна агенция АНКА. Представителката на ПДО отхвърля твърденията за връзка на Кюрдската работническа партия /ПКК/ с експлозиите и защитава позицията, че в осъществените терористични актове личи почеркът именно на организацията “Ергенекон”.

АФП: Турският конституционен съд заседава отново по иска за забрана на управляващата партия
29 юли 2008 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският конституционен съд заседава за втори пореден ден, за да обсъди иска на прокуратурата да постави извън закона управляващата партия, която води началото си от забранено ислямистко движение, по обвинения в опит за подкопаване на светската система в страната, предаде АФП.
11-те съдии, чието първо съвещание продължи до късно вечерта в понеделник, ще заседават всеки ден, докато постигнат решение.
Партията на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайип Ердоган, бе обвинена, че насочва Турция към радикален ислямистки режим. Забраняването й може да предизвика политически хаос, да навреди на кандидатурата на Турция за членство в ЕС и да нанесе удар по икономиката й.
Главният прокурор Абдурахам Ялчинкая призова още за забрана за политическа дейност на президента Абдуллах Гюл, премиера Ердоган и други 69 активисти на управляващата партия, която контролира парламента и продължава да е най-популярната политическа сила в страната.

Турция и Корея подписват споразумение за сътрудничество по проект в областта на отбраната
29 юли 2008 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на националната отбрана Веджди Гьонюл прие намиращия се на посещение в Турция министър на националната отбрана на Корея Санг-Хий Лий, пише вестник “Милиет”. След срещата Веджди Гьонюл посочи, че днес в Сакария ще бъдат подписано споразумение за турско-корейско сътрудничество в рамките на проекта за “Национален танк”. Веджди Гьонюл припомни сътрудничеството между двете страни за реализацията на други проекти на отбранителната промишленост – за съвместното производство на гаубицата “ Фъртуна”, симулатор на самолета “Каса” и учебен самолет.

ЕК ще се интересува и от мотивите по делото за закриване на управляващата в Турция партия
29 юли 2008 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Европейската комисия /ЕК/ оповести, че ще се интересува не само от решението по делото за закриване на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, но и от самите мотиви на решението на съда, предава Анадолската агенция. Говорителят на ЕК Амадеу Алтафаж Таридо заяви на редовната си пресконференция, че ще бъде погрешен подход да се изказват идеи и внушения за евентуалното отражение на делото върху преговорите на Турция с ЕС преди да е приключило самото дело. Говорителят на ЕК подчерта, че е необходимо да се проявява уважение към работата на съда и припомни значението на принципа за разделението на властите.

Иракският вицепрезидент Тарик Хашими е опериран и изписан от военната болница в Анкара
29 юли 2008 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Иракският вицепрезидент Тарик Хашими, който е на лечение в Анкара, е претърпял малка операция и вчера е изписан от военномедицинската академия Гюлхане, предава Анадолската агенция. По данни от иракското посолство Хашими е постъпил в болницата миналия петък и там е бил подложен на малка операция на носа. Здравословното му състояние е добро и в края на тази седмица ще отпътува от Анкара.
При пристигането си в Анкара миналата седмица Хашими разговаря по телефона с президента Абдуллах Гюл и се срещна с премиера Реджеп Тайип Ердоган и с първия заместник-министър на външните работи посланик Ертугрул Апакан, посочва агенцията.

Турското президентство е изхарчило близо 21 млн. туски лири за шест месеца
29 юли 2008 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. През първото полугодие на 2008 г. турското президентство е изхарчило 20,916 милиона турски лири /около 21 милиона лева/, пише днес вестник “Милиет”. През шестте месеца до края на годината президентството ще изхарчи оставащите 34,644 милиона турски лири от бюджета си. Първият бюджет на Абдуллах Гюл като президент е по-голям с 63,9% в сравнение с бюджета на президентството през 2007 година, но прави впечатление, че през първите 6 месеца на 2008 г. не са изразходвани никакви средства по перото “опазване на културното наследство”, посочва вестникът.
По времето на десетия президент - Ахмет Недждет Сезер се предвиждаше бюджет за президентството за 2008 г. в размер на 39,523 милиона турски лири, но след като стана държавен глава, Абдуллах Гюл намери тази сума за недостатъчна. Вместо разбиранията за “икономии” на Сезер, Абдуллах Гюл счита, че президентството трябва да бъде “място, което най-добре представя страната”. Поради това бюджетът на президентството за 2008 г. беше увеличен с 63,9% и възлиза общо на 55,561 милиона турски лири.

“Милиет”: Бомбените експлозии в Истанбул станаха водещи новини на световните медии
29 юли 2008 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Бомбените експлозии в Истанбул на 27 юли късно вечерта окупираха дневния ред на световните медии, пише днес турският вестник “Милиет”. На страницата си за международни новини американският вестник “Ню Йорк” таймс” пише, че бомбените взривове в истанбулския квартал Гюнгьорен са “заварили неподготвени” турските органи за сигурност. В публикацията се посочва, че това е най-големият терористичен акт в Турция след атентатите през 2003 година срещу двете синагоги и централата на банката HSBC в Истанбул.
Американската информационна агенция АП, британската Ройтерс и френска АФП периодично информираха своите абонати за развитието на събитията във връзка с взривовете в Истанбул, посочва всекидневникът.

Турски печат: Разглежда се историческото дело за закриване на управляващата партия

29 юли 2008 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Започналото гледане от Конституционния съд на делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и терористичните нападения в истанбулския квартал Гюнгьорен са основни теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Сабах” на централно място пише за започналото гледане на историческото дело за закриване на управляващата ПСР, което ще преформатира политиката в Турция и ще предизвика редица конкретни развития в краткосрочен план – от предсрочни общи избори до назначаването на следващия началник на Генералния щаб. В заседателната зала вчера първоначално е била направена щателна проверка за монтирани подслушвателни устройства. През първия ден от заседанието, на което ще се вземе решение за съдбата на ПСР, е бил прочетен изготвеният доклад от докладчика на Конституционния съд Осман Джан, в който се препоръчва партията да не бъде закривана.
“Милиет” съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган и президентът Абдуллах Гюл са се срещнали тайно в жилището на депутата от ПСР Мехмет Текелиоглу в анкарския квартал Чукурамбар часове преди началото на делото за закриване на ПСР. “Хюриет” уточнява, че тайната среща между Ердоган и Абдуллах Гюл е продължила 5 часа. Двамата са дошли на мястото на тайната среща с автомобили с цивилни регистрационни номера и с много малка охрана, точно 12 часа преди започване на заседанието на Конституционния съд. Пред журналисти въпросният депутат на ПСР от Измир, в чието жилище в Анкара се е състояла срещата, обяснява, че е зет на Абдуллах Гюл и той от време на време му идвал на гости.
“Заман” информира, че премиерът Ердоган е посетил мястото на терористичните нападения в истанбулския квартал Гюнгьорен и е призовал нацията да се съсредоточи върху борбата срещу тероризма. В прочувствено слово Ердоган се обяви против политиката на насилие, която се гради върху убийствата и проливането на кръв, пише всекидневникът.
“Радикал” обръща внимание, че според компетентните власти терористичните взривове в Истанбул са дело на Кюрдската работническа партия /ПКК/. Валията на Истанбул Муаммер Гюлер заяви, че се вижда връзка с терористичната сепаратистка организация и се работи предимно по тази версия за разкриване на извършителите на атентатите.

Турският външен министър е на посещение в Иран
29 юли 2008 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. Започва визитата на министъра на външните работи на Турция Али Бабаджан в Иран. Формалният повод е участието му в 15-та министерска среща на движението на необвързаните,организирана в Техеран, но истинският дневен ред на посещението е иранската ядрена програма, пише турският печат.
В навечерието на състоялите се на 20 юли в Женева преговори по иранската ядрена програма министърът на външните работи на Иран Манучехр Моттаки посети Анкара и разговаря с президента Абдуллах Гюл, премиера Реджеп Тайип Ердоган и външния министер Али Бабаджан. След преговорите в Женева генералният секретар на Съвета за национална сигурност на Иран и главен преговарящ по ядрената програма Саид Джалили се срещна в Истанбул с Али Бабаджан.
Турция иска от Иран да направи стъпка за продължаване на дипломатическия процес за намиране на разрешение на проблема. На този фон специалистът по въпросите на Близкия изток от Института за глобални стратегии Йозюм С. Узун предупреждава, че ако САЩ и Израел поставят на дневен ред опцията за провеждане на военна операция срещу иранската ядрена програма, Турция може да бъде принудена да заеме страна по конфликта, но категорично трябва да се въздържа от това.

Анадолска агенция: Първото заседание по делото за закриване на ПСР продължи 12 часа
29 юли 2008 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Гледането на делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ от Конституционния съд вчера продължи 12 часа, предава Анадолската агенция. След вчерашното заседание председателят на Конституционния съд Хашим Кълъч заяви за журналистите, че то ще продължи във вторник, 29 юли, от 09.30 часа. Висшите магистрати ще заседават непрекъснато всеки ден до вземане на решение по делото, посочва агенцията.

В Конституционния съд на Турция продължава разглеждането на делото за закриване на ПСР
29 юли 2008 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конституционният съд на Турция продължава разглеждането на делото за забрана на управляващата Партия на справедливостта и развитието, съобщават турските медии. Гледането на делото по същество започна вчера. Обичайната практика е да приключи в рамките на 5-10 дни и висшите магистрати да вземат решение по обвинителния акт на главния прокурор на Върховната касационна прокуратура Абдуррахман Ялчънкая.

АНКА: Турция ще изпрати два санитарни самолета за ранените при самоубийствените атентати в Киркук
29 юли 2008 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Киркук. Турция ще изпрати два санитарни самолета с цел транспортиране за лечение в Анкара на ранените при самоубийствени атентати в град Киркук в Северен Ирак, предава турската информационна агенция АНКА. Това става по личните указания на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Самолетите са осигурени от турския Генерален щаб. Ще транспортират в Турция около 20-25 иракски граждани, ранени пре вчерашните самоубийствени атентати в град Киркук, за да им бъде оказана необходимата медицинска помощ, посочва агенцията.

ДХА: В последния момент е била предотвратена трагедия със самоубийствен атентат в провинция Бингьол
29 юли 2008 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Бингьол. В последния момент е била предотвратена трагедия със самоубийствен атентат в провинция Бингьол при бомбеното нападение срещу сградата на екипите на полицията за поддържане на обществения ред, намираща се близо до автогарата в град Бингьол, предава турската информационна агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Нападението на четирима терористи от ПКК е извършено по същото време, когато в истанбулския квартал Гюнгьорен избухнаха двете експлозии на 27 юли късно вечерта, при които загинаха 17 души и бяха ранени над 150 души. Благодарение на бързите и професионални действия на полицията е бил убит един терорист – жена и ранени другите трима терористи, единият от които все пак е успял да избяга. Терористката е държала в ръката си ръчна бомба, която е избухнали преди да успее да я хвърли по полицаите. Оказало се е, че тя е била обвита със самоделно взривно устройство и подготвена да действа като камикадзе, посочва агенцията.

Кюрдски бунтовнически лидер предупредил преди седмици за атаки в Турция
29 юли 2008 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на въоръженото крило на Кюрдската работническа партия (ПКК) предупреждава в свое интервю за Би Би Си от преди няколко седмици за възможни нападения на кюрдски бунтовници в Турция.
ПКК отхвърли отговорност за двете бомбени експлозии, които причиниха смъртта на 17 души в Истанбул в неделя вечерта, предаде АФП. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обвини непряко кюрдските сепаратисти за атентатите без да спомене конкретно името на ПКК.
В понеделник Би Би Си излъчи интервюто с Мурат Карайилан, лидер на въоръженото крило на Кюрдската работническа партия, взето преди седмици в планините Кандил в Северен Ирак.
“Възможно е да започнем кампания от нападения срещу икономически и военни обекти в турските градове,” казва Карайилан.
“Ако техните войници продължат да ни атакуват, готови сме да направим това.”
ПКК е смятана за терористична групировка в Турция, САЩ и ЕС. Повече от 37 хил. души са загинали от 1984 г. в резултат на борбата й за кюрдска държава в Югоизточна Турция.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP