Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

"Тюрксел" купува телеком в Беларус за 500 млн. долара

Най-големият мобилен оператор в Турция - "Тюрксел" (Turkcell Iletisim Hizmetleri ) ще купи от правителството на Беларус 80% от Беларуската "Телекомуникационни мрежи" ( Belarussian Telecommunications Network, BeST), съобщи "Блумбърг".

Цената на сделката е 500 млн. долара. Купувачът ще плати допълнително 100 млн. долара, когато телекомът регистрира първата си годишна нетна печалба, се казва в официално съобщение на "Тюрксел".

Очаква се до 30 дни турският оператор да извърши прехвърлянето на акциите, съобщава зам.- главният директор на компанията Тайфун Чаталтепе. Правителството на Беларус ще държи миноритарен дял в телефонната компания най-малко още 5 години, са се договорили двете страни. Най-малко 300 млн. евро от сумата по сделката купувачът ще плати със собствени средства. Ще се търсят и външни източници на финансиране за покупката.

Сделката ще даде възможност на "Тюрксел", която контролира повече от половината от пазара на мобилни услуги в Турция, да разшири позициите си и на развиващ се пазар. Към края на 2007 г. близо 60% от населението на Беларус използва клетъчни телефони, докато в Турция за същия период те наброяват 88 на сто. "Тюрксел" вече има поделения в Украйна и в други страни от страни от бившия Съветски съюз.

"Тюрксел" беше сред 12 -те компании, която проявиха интерес към лиценза за четвърти мобилен оператор в България и беше спрягана като стратегически инвеститор. Телекомът купи тръжни книжа, но в крайна сметка не подаде оферта. "Тюрксел" не планира да наддава за лиценз в България, е заявил финансовият директор на компанията Серкан Окандан, цитиран от Блимбърг. Компанията обаче може да реши да се включи в наддаване в Киргизстан, е заявил още той.

Inform,30.07.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP