Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Един глас спаси партията на Ердоган от забрана


Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ се спаси от забрана след повече от 4 месеца несигурност. Конституционният съд взе решение по делото за забрана на партията на премиера Ердоган. Десетима от 11-членния състав на съда са изразили становище, че ПСР е център на действия, насочени срещу светския характер на държавата. Четирима от тях обаче са преценили, че тези действия все още нямат такава тежест, за да бъде забранена партията, а са поискали само наказание лишаване от половината държавна финансова субсидия за идната година. С 6 гласа “за” забраната й, с 4 за частично лишаване от субсидия и с един глас “против” Конституционният съд отправя сериозно предупреждение към управляващата партия. 7 положителни гласа бяха нужни, за да бъде обявена извън закова управляващата политическа сила. Срещу забраната е гласувал само председателят Хашим Кълъч. Съдът не наложи и забрана за политическа дейност на 71-те членове на партията, каквато беше поискал прокурорът Абдуррахман Ялчънкая.

В своето изявление Кълъч посочва, че решението на съда е едно предупреждение към ПСР и се надява тя добре да го анализира и да извлече поуки. Неговото послание към политиците е да променят с диалог законовите текстове, засягащи забраната на политически партии съобразно модерните демократични модели в света. Той изтъква, че този тип дела са най-тежки за конституционните съдии.

След обявяването на решението на съда лидерът на ПСР и премиер на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че оттук нататък трябва да действат с голяма отговорност и ще направят каквото е правилно за страната. В изявлението Ердоган заявява категорично, че ще спазват и охраняват принципите на Ататюрк и републиката. Цяла Турция се е спасила от една несправедливост и неправда, допълни министър-председателят. Той заяви, че като управляваща сила ПСР “ще прегърне” всички турски граждани, независимо дали са привърженици, или не на неговата партия. “Нека да бъде на добро за Турция. Вече няма спиране. Ще работим много повече. Оттук нататък трябва да се концентрираме върху бъдещето ни”, смята Ердоган.

Началникът на Генералния щаб Яшар Бююканът отказа да даде изявление пред медиите с обяснението, че съдът е оповестил своето решение.

Според решението на Конституционния съд ПСР ще бъде лишена от половината от предоставената през тази година държавна субсидия от 45,6 милиона турски лири /около 50 милиона лева/. След предсрочните общи избори на 22 юли 2007 г. три партии получиха правото на държавна субсидия, съобразно броя на получените гласове: ПСР – 45,6 милиона турски лири; Народнорепубликанската партия – 20,4 милиона турски лири и Партията на националистическото движение – 13,9 милиона турски лири. Съгласно наредбата държавните помощи се изплащат в рамките на 10 дни от влизането в сила на бюджета. Така ПСР е получила на 10 януари тази година 45,6 милиона турски лири и сега трябва да връща половината от тази сума.

След като Конституционният съд се произнесе, еврокомисарят по разширяването Оли Рен призова Турция да навакса изгубеното време и да ускори реформите. Според Рен решението на съда отразява влиянието на европейските ценности върху Турция. Той подкани правителството на премиера Ердоган да поднови усилията си за социални и икономически реформи, за да може страната да покрие европейските стандарти, след като политическата нестабилност през последните две години “отне от времето, през което тези реформи можеха да бъдат извършени”.

Inform,четвъртък,31 юли 2008


Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP