Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,30.07.08

5 години затвор иска прокуратурата за бившата депутатка от кюрдски произход Лейла Зана
30 юли 2008 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. 5 години затвор бяха поискани за бившата депутатка от кюрдски произход в турския парламент Лейла Зана за пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Обвинението срещу Лейла Зана беше повдигнато от Републиканската прокуратура в Диарбекир, която беше сезирана от Министерството на правосъдието. След приключване на разследването прокуратурата завежда дело срещу Зана за изказване в британския парламент преди 3 месеца. Според обвинителния акт в изказването си на тема “Турция, кюрдите и Европейският съюз” тя е пропагандирала за ПКК и е действала в посока на възприемане и разпространяване на възгледите и идеите на лидера на терористичната организация Абдуллах Йоджалан сред обществото и по член 7, алинея 2 от Закона за борба с тероризма иска до 5 години затвор. Съдебният процес срещу Зана ще започне в следващите дни, пише вестникът.

Представители на Конституционния съд на Турция отрекоха, че ще има изявление по делото срещу ПСР
30 юли 2008 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Представители на Конституционния съд на Турция отрекоха, че съдът ще направи днес изявление за решението по делото срещу Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Твърденията, че ще има изявление, се появиха след като охраната на съда вдигна бариерите и пусна журналистите в салона на съда. После стана ясно, че те са допуснати в сградата по грешка. Съдът удължи днес обедната си почивка и започна заседанието малко след 14,30 часа, пише вестникът.

Очаква се изявление на Конституционният съд на Турция във връзка в решението по делото срещу ПСР
30 юли 2008 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Очаква се Конституционният съд на Турция да направи изявление във връзка в решението по делото срещу Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Бариерите, ограждащи съда, бяха вдигнати и представителите на медиите влязоха в салона. От самия Конституционен съд обаче няма съобщение, че със сигурност ще има изявление по решение по делото. Сигнали, че ПСР няма да бъде забранявана обаче “взривиха” борсата, пише вестникът.


ДХА: Близо 500 бутилки контрабандна водка са заловени в околия Мармарис
30 юли 2008 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Мугла. Екипи на отдела за борба с контрабандата и организираната престъпност са заловили в околия Мармарис, провинция Мугла, 463 бутилки контрабандна водка, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. По случая е задържан един човек, в чиято кола е била открита контрабандната водка. Пазарната й стойност е близо 15 000 турски лири /около 15 000 лева/, посочва агенцията.

Анадолска агенция: 71 нелегални имигранти са задържани в провинция Одрин
30 юли 2008 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Одрин. Екипи на жандармерията и на гранични войски са задържали в село Боснакьой край Одрин и околиите Ипсала, Мерич и Енез 71 нелегални имигранти, които са се опитвали да преминат нелегално турско-гръцката граница, предава Анадолската агенция. Задържаните са граждани на Палестинската автономия, Афганистан, Мианмар, Сомалия и Ирак. Предадени са на отдел “Чужденци” на одринската дирекция по сигурността, за да бъдат експулсирани от страната.

Двама високопоставени членове на ПКК са убити при операцията в провинция Шърнак, Югоизточна Турция
30 юли 2008 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Двама от петимата убити членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/ при операцията в района Беста, провинция Шърнак, са били високопоставени представители на организацията, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Според информацията през юли са били убити при операции 63 членове на ПКК, а двама от последните убити са членове на военния съвет на организацията – Назан Байрам с кодово име “Нуда Каркер” и Абдуррахман Налиоглу с кодово име Ферхат Дерсим, пише вестникът.

Развитието на делото срещу ПСР в Турция предизвика въодушевление на борсата
30 юли 2008 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Очакванията, че делото срещу Партията на справедливостта и развитието в Турция ще приключи така, както желаят финансовите пазари, увеличава цените на борсата, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Тази ситуация предизвика радост и въодушевление сред борсовите играчи. След като вчера борсовият индекс нарасна с 2,7 % и надвиши 39 000 пункта, днес също се отбелязва бързо нарастване като той надминава 40 000 пункта. След близо два месеца борсовият индекс на пазарите в страната достигна днес до ниво 40 500. Така за последния месец борсовите цени в Турция нараснаха със 17 %. Според специалистите това е свързано с делото срещу ПСР. В Турция продължава и падането на курса на долара, който се разменя на нива 1,18-1,19 турски лири за долар, пише вестникът.

Висшият военен съвет на Турция се събира на редовно заседание на 1 август
30 юли 2008 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Висшият военен съвет /ВВС/ на Турция се събира на редовно годишно заседание на 1 август, пише днес вестник “Хюриет”. Заседанието на ВВС ще се състои в зала “Чакмак” в сградата на Генералния щаб. В заседанието участват премиерът Реджеп Тайип Ердоган, началникът на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът, министърът на националната отбрана Веджди Гьонюл и всички действащи армейски генерали и адмирали в турската армия. Заседанието на ВВС ще продължи до 4 август и на него ще бъдат извършени новите назначения на висшия команден състав. Назначенията ще бъдат оповестени пред обществеността и влизат в сила след като бъдат утвърдени от президента Абдуллах Гюл.

Близо 14 млрд. турски лири е дефицитът в системата за социално осигуряване в Турция
30 юли 2008 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Дефицитът в системата за социално осигуряване в Турция непрекъснато се увеличава, предава информационната агенция АНКА. През периода януари-юни миналата година дефицитът е бил 11,542 млрд. турски лири, а през същия период на тази година се е увеличил с 21,2% и възлиза на 13,997 млрд.турски лири /около 14 милиарда лева/. През първите шест месеца на 2008 г. системата за социално осигуряване има приходи в размер на 30,781 млрд. турски лири и разходи в размер на 44,778 млрд. турски лири. За покриване на дефицита и за други неотложни плащания в социалната сфера от държавния бюджет са преведени общо 17,596 млрд. турски лири, посочва агенцията.

Си Ен Ен Тюрк: Иракските кюрди поканиха Турция да разследва последните случаи на насилие в Киркук
30 юли 2008 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Киркук/Анкара. Представителят на Патриотичния съюз на Кюрдистан / ПСК, с лидер президента на Ирак Джалал Талабани – бел. на “Фокус”/ Бахрос Галали реагира остро срещу действията на Фронта на иракските тюркмени по време на случая на насилие преди два дни в северноиракския град Киркук и покани турска делегация да дойде на място и да направи разследване на станалото, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. От ПСК дават уверения, че ще приемат изготвения доклад от турската делегация, каквото и да е неговото съдържание.

Агенция “Фокус” припомня:

На 28 юли по време на разрешена демонстрация на граждани на град Киркук, Северен Ирак, беше извършен терористичен акт, при който загинаха 27 души и бяха ранени над 150 души. Атентатът става на 30 метра от сградата на Фронта на иракските тюркмени, където се взривява жена-камикадзе. Уплашените хора се втурват към близките сгради, една от които е тази на Фронта на иракските тюркмени. Оттам обаче откриват огън, от който са убити 4 души от опитващите да се приютят в сградата демонстранти.

В Турция е подписан проект за производство на първия турски танк
30 юли 2008 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган участва в подписването на проекта за производство на турски национални танкове /проектът Алтай/, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Според проекта Турция ще произведе първия си национален танк, с което продължават усилията за увеличаване на собственото производство в сферата на отбранителната промишленост. При подписването на проекта Ердоган заяви, че с оглед на регионалната и глобалната си роля Турция се нуждае от силна и модернизирана армия и посочи, че отдават голямо значение на модернизирането на оръжията и другите технически средства в турските въоръжени сили. В тази връзка в последните години са реализирани много проекти и до 2011 година се планира армията да бъде въоръжена с най-малко 50 % оръжия и технически средства собствено производство. Според проекта “Алтай” старите танкове ще бъдат заменени с нови танкове с трето поколение технологии. Той предвижда първият турски танк да бъде произведен за 78,5 месеца, но премиерът Ердоган намери този срок за много дълъг и поиска дейността да бъде ускорена и приключена за по-кратко време.
Проектът ще се реализира от фирмата “Отокар”, част от турската компания “Коч холдинг” и южнокорейския концерн “Хюндай”. За проектирането, тестването и изработването на танка се предвиждат 500 милиона долара бюджет. Прототипът на танка ще бъде готов в 2012 година, след което на първо време ще бъдат серийно произведени 250 танка.

На 1 август в Турция започва съдебната ваканция
30 юли 2008 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. На 1 август в Турция започва съдебната ваканция, което означава “групово използване на отпуските”, предава Анадолската агенция. През съдебната ваканция в страната ще има дежурни съдилища. Те ще разглеждат положението на задържани лица и ще гледат спешни дела. Другите дела ще бъдат отлагани до започването на новата съдебна година.
Във висшите съдебни органи – Върховен административен съд, Върховен касационен съд, Военен касационен съд и Военен административен съд, ще има дежурни съдии и съдебни състави. Създадените на мястото на бившите съдилища за държавна сигурност съдилища за тежки престъпления и военните съдилища не влизат в схемата на общата съдебна ваканция.
Конституционният съд също не е обвързан с тази схема.
Съдебната ваканция в Турция приключва на 6 септември, но тъй като денят е събота, откриването на новата съдебна година ще стане на 8 септември, понеделник, на тържествено заседание в сградата на Върховния касационен съд.

“Сабах”: Събитията в Турция разделиха образования елит и специалистите в Европа
30 юли 2008 | 12:52 | Агенция "Фокус"
>Лондон/Мадрид/Анкара. Събитията в Турция разделиха образования елит и специалистите в Европа, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. В коментарите си за политическата криза в страната британският вестник “Гардиън” пише, че Партията на справедливостта и развитието продължава кампанията си за ислямизиране, докато испанският “Ел Паис” пише, че авторитарният кемализъм е преминал към настъпление по всички фронтове срещу демокрацията. Професорът по философия в Лондонския университет Антъни Грейлинг в статията си в британското издание пише, че религиозно настроените хора искат да ни върнат към средновековието и турските ислямисти подтикват жените да се забраждат. Като цитира думи на Ататюрк, британският професор посочва, че проблемът на Турция е проблем на света.
В статия под заглавие “Турция е между два огъня” в испанския “Ел Паис” известният специалист по сигурността и отбраната Йесус Нунес Вилаверде пише, че продължаващото политическо напрежение в Турция създава големи опасения и отбелязва, че авторитарният кемализъм е готов да атакува по всякакъв начин. Той изтъква, че кемализмът не решава всички проблеми на 70 милиони турски граждани, а Партията на справедливостта и развитието се опитва да доведе Турция до днешния свят и тя е отворила вратите на Брюксел като е започнала икономически, политически и социални реформи.

“Заман”: Турция ще стане пълноправен член на ЕБВР
30 юли 2008 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще стане пълноправен член на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/,”, пише днес вестник “Заман”. Новият управител на банката германецът Томас Миров заяви, че е привърженик на пълноправното членство на Турция и на заседание на общото събрание на банката това членство ще бъде прието ако не “единодушно”, то поне с “впечатляващо мнозинство”. Смята се, че членството в ЕБВР е стъпка към пълноправното членство на Турция в ЕС, отбелязва вестникът. След утвърждаване на пълноправното членство на Турция в ЕБВР през следващата година банката ще започне дейност в страната.

“Хюриет”: Актуализирани са целите в бюджета на Турция за 2008 г.
30 юли 2008 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на финансите на Турция оповести вчера, че са актуализирани целите в държавния бюджет за тази година, пише вестник “Хюриет”. След последното развитие на икономиката разходната част от бюджета е увеличена от 222,553 милиарда турски лири на 232,899 милиарда турски лири /около 240 милиарда лева/. Приходната част на бюджета е увеличена от 204,556 милиарда турски лири на 216,990 милиарда турски лири /около 220 милиарда лева/. Дефицитът в държавния бюджет е намален с 2,088 милиарда турски лири и от 17,997 милиарда турски лири става 15,909 милиарда турски лири /около 16 милиарда лева/.

Си Ен Ен Тюрк: 13 трупа на нелегални имигранти са намерени в истанбулски район
30 юли 2008 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Полицията е намерила днес сутринта близо до село Каябашъ в истанбулски район Кючюкчекмедже 13 трупа на хора, захвърлени в местността, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Установено е, че повечето от труповете са на нелегални имигранти от Пакистан. Предполага се, че те са били натоварени от трафиканти на хора в камион или ТИР и са починали поради липса на въздух, след което са били изхвърлени в местността. Продължава разследването на случая.

“Заман”: В доклад на МИТ Дениз Байкал е включен в схемата на нелегалната организация “Ергенекон”
30 юли 2008 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. В шокиращ доклад на Националната разузнавателна организация /МИТ/ лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал е включен в схемата на нелегалната организация “Ергенекон”, поставила си за цел да свали от власт Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, пише турският вестник “Заман”. Според информация на вестник “Тараф” МИТ е изготвила схема на организацията “Ергенекон”, като се позовава на предупредително писмо, изпратено от Истанбул през 2002 г. /годината, в която ПСР дойде еднолично на власт в Турция – бел. на “Фокус”/. Доклад, включващ тази схема, бил изпратен през юли 2003 г. на Генералния щаб, а през ноември 2003 г. - и на Министерския съвет. Във въпросната схема на организацията “Ергенекон” фигурирали известни политици и журналисти, се твърди в публикацията във вестник “Тараф”.

“Сабах”: В Турция се води война за демокрацията
30 юли 2008 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Анкара/Лондон. Западният печат се съсредоточава върху делата за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и за нелегалната организация “Ергенекон”, поставила си за цел свалянето от власт на ПСР, като прави заключението, че в Турция има война за демокрацията, пише днес вестник “Сабах”. Британският вестник “Индипендънт” отбелязва във връзка с делото за ПСР, че Конституционният съд на Турция ще вземе най-трудното си решение в своята 46- годишна история и ако то бъде срещу ПСР, това ще предизвика истински хаос в страната.

“Сабах”: Създател на ПКК твърди, че организацията е използвала агент на турското разузнаване
30 юли 2008 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Мустафа Карасу, който е един от създателите на Кюрдската работническа партия /ПКК/, направи шокиращи изявления за турската Национална разузнавателна организация /МИТ/, пише днес вестник “Сабах”. В статия, публикувана във вестник “Йени йозгюр политика” /”Нова свободна политика”/, Мустафа Карасу пише, че навремето МИТ внедрила свой агент в ПКК, но не той използвал партията, а ПКК използвала него. В статията също така се твърди, че журналистът от вестник “Джумхуриет” Угур Мумджу е забелязал това и именно заради това е бил убит.

Агенция “Фокус” припомня, че Угур Мумджу, коментатор във вестник “Джумхуриет”, е взривен в колата си през януари 1993 г. Според някои мнения причината за атентата са негови скандални разследвания за връзките на мафията с турския политически елит.

“Радикал”: За изготвяне на взривните устройства, избухнали в Истанбул, е използван динамит

30 юли 2008 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. За изготвяне на взривните устройства, които избухнаха в Истанбул на 28 юли, е използван динамит /тринитротолуол/, пише днес турският вестник “Радикал”. Това e съобщил министърът на вътрешните работи Бешир Аталай. Полицията разполага с видеозаписи на бомбените взривове от една полицейска камера и от една камера на банков клон.
При атентата загинаха 17 души, над 150 бяха ранени.
На роднините на загинали ще бъде изплатено обезщетение от 20 000 турски лири /около 20 000 лева/. 104 от ранените вече са изписани от болницата. Продължава лечението на 35 души, като състоянието на един от тях е сериозно.

“Хюриет”: Абдуллах Гюл ще посети мястото на терористичните взривове в Истанбул
30 юли 2008 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът Абдуллах Гюл ще посети мястото на терористичните взривове в истанбулския квартал Гюнгьорен, където на 28 юли загинаха 17 души и бяха ранени над 150 души, пише турският вестник “Хюриет”. Абдуллах Гюл ще отиде и в болницата в квартал Багджълар, където са настанени ранените при експлозиите.

Конституционният съд на Турция не взе решение и през втория ден от заседанието по делото срещу ПСР
30 юли 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. И през втория ден на заседанието на Конституционния съд, започнало на 28 юли, няма решение по делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, предава Анадолската агенция. Заседанието вчера започна в 9.30 ч продължи 13 часа. В късните вечерни часове докладчикът на Конституционния съд Осман Джан даде изявления за журналисти, че до края на заседанието няма да може да бъде взето решене. Осман Джан обаче отказа да отговори дали съдът е разгледал една трета от представените по делото доказателства, посочва агенцията.

Турски печат: Гледането на делото срещу ПСР е в последния си етап
30 юли 2008 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продължаващото гледане от Конституционния съд на делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ е основна тема на днешните турски всекидневници.
Вестник “Милиет” пише, че гледането на делото срещу ПСР от Конституционния съд е в последния си етап, което се потвърждава и от рекордно дългите заседания на висшите магистрати. Според някои мнения възможно е дори решението за съдбата на управляващата партия да бъде взето още днес или утре, посочва всекидневникът.
“Хюриет” се спира на коментарите на депутати от управляващата ПСР за тайната среща между премиера Реджеп Таийп Ердоган и президента Абдуллах Гюл в частно жилище в Анкара на депутат от ПСР. Анализите за тази среща се насочват в няколко основни направления, като “определяне на начина на поведение и ръководство в зависимост от това дали ПСР ще бъде закрита или няма да бъде закрита”; “определяне на наследниците и продължителите на партията, ако тя бъде закрита”; “подготовка на послание към всички, че дори и да бъде закрита, решението за това ще бъде взето от самата партия”.
“Радикал” обръща внимание, че и през втория ден от заседанието на Конституционния съд не е взето решение по делото за закриване на ПСР. Изказва се предположение, че ако висшите магистрати не успят своевременно да вземат решение, е възможно да бъде отменено планираното за 11 август посещение в Русия на председателя на съда Хашим Кълъч и на още четирима членове на съда.
“Заман” съобщава, че според представители на неправителствените организации евентуалното закриване на ПСР ще върне Турция 50 години назад. Става въпрос за мнението на шест профсъюзни централи, които обединяват близо 4,5 милиона работници.
Сабах” информира за подписаното в Сакария споразумение по проекта за производство на първия национален турски танк Алтай, за който ще бъдат изразходвани 500 милиона долара. На церемонията по подписването премиерът Реджеп Тайип Ердоган е помолил министъра на националната отбрана на Корея Санг-Хий Лий да бъде скъсен периодът на разработване и започване на серийното производство. Новият танк Алтай ще замени намиращите се на въоръжение в турската армия стари танкове М-48 и един нов танк ще може да изпълнява функциите на четири стари танка. Това е един исторически проект, който ще позволи на Турция да има най-силната армия в района и същевременно ще намали външната зависимост на страната, се посочва в публикацията.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP