Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Над 70% от турците гледат положително на шериата

Според анкетата обаче едва 7% от турците искат в страната да бъде въведен пълен шериат, който да замени светския режим.

Снимка: bigfoto

Седемдесет и четири процента от турците гледат положително на шериата, показват резултатите от проучване на агенцията за изследване на общественото мнение "Галъп", цитирано от турския новинарски сайт Журнал тюрк.

Проучването, осъществено миналата година сред 737 пълнолетни турци, показва, че позитивно мнение за шериата имат мнозинството (74%) от гражданите в мюсюлманска, но строго светска Турция.

Според анкетата обаче едва 7% от турците искат в страната да бъде въведен пълен шериат, който да замени светския режим.

Двадесет и шест процента подкрепят някои от повелите на шериата да бъдат въведени под някаква форма в турската правна система, а други 26% са се въздържали да съобщят мнението си по въпроса.

Като основна причина за положителната си оценка за шериата мнозинството от турците са посочили намаляването на корупцията.

Този аргумент е следван от осигуряването на справедливост за жените, ограничаването на престъпленията, изграждането на честна правна система и защитаването на човешките права.

Подобни проучвания в други страни показват, че положително мнение за шериата в Египет имат 91% от гражданите, а в Иран - 90%.

Inform,юли 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP