Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,21.07.08

Висшият съвет за борба с тероризма в Турция ще заседава утре следобед
21 юли 2008 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Висшият съвет за борба с тероризма в Турция ще заседава утре, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Заседанието ще се председателства от държавния министър и вицепремиер и координатор на дейността за борба срещу тероризма Джемил Чичек. То ще започне в 14,30 часа в голямата правителствена зала, пише вестникът.

Съдът в Истанбул ще обяви в четвъртък или петък дали ще приеме обвинителния акт по случая “Ергенекон”
21 юли 2008 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 13-ти съд за тежки престъпления в Истанбул продължава разследването на обвинителния акт по случая “Ергенекон”, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Очаква се в четвъртък или петък съдът да обяви дали ще приеме обвинителния акт и ще образува дело или ще го отхвърли. 15-дневният срок, даден на съда за проучване, приключва на 28 юли, понеделник. В момента съдът проучва дали обвинителният акт е изготвен съобразно изискванията на закона за наказателния съд. Ако в него бъде установена някаква нередност, той ще бъде върнат на разследващите органи за премахване на пропуските, посочва телевизията.

Броят на чуждите туристи в Анталия от началото на годината насам надмина 4,5 милиона души
21 юли 2008 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Анталия. Броят на чуждите туристи, пристигнали в Анталия със самолет от началото на годината насам надмина 4,5 милиона, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Според информация от Дирекцията на държавните летища в Анталия само между 18-20 юли на терминала за външни линии на летището са кацнали и излетели 1702 самолета, с които в града са пристигнали 165 034 чужди туристи. За периода 1-20 юли турският курорт е била посетен от 995 688 чужди туристи, а от началото на годината броят им е 4 527 447, което е с 22 % повече от миналата година, пише вестникът.

Прокуратура в Анкара започна разследване във връзка с изказвания на конгреса на прокюрдската ПДО
21 юли 2008 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Републиканската прокуратура в Анкара започна разследване във връзка със състоялия се вчера конгрес на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Разследването е повдигнато по член 215 на турския наказателен кодекс във връзка с изказвания на някои членове на партията и лозунги, които са скандирани и издигнати на конгреса. Според информацията на състоялия се вчера конгрес на ПДО някои говорещи, включително и избрания за председател Ахмет Тюрк, са използвали обръщението “господин” за лидера на терористичната организация Абдуллах Йоджалан и в залата са били закачени негови портрети, пише вестникът.

Тримата германски алпинисти, отвлечени от ПКК и освободени вчера, са в град Ерзурум
21 юли 2008 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Агръ/Ерзурум. Тримата германски алпинисти, които бяха отвлечени от членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/ от лагер в планината Агръ през нощта на 8 юли 2008 година, се намират в Ерзурум, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Тримата алпинисти бяха освободени вчера. Те са прекарали нощта в полицията в Агръ и в сутрешните часове са били откарани с кола на валийството в Ерзурум, откъдето със самолет ще заминат за Анкара, пише вестникът.

Имаме резервни планове Б и С при евентуална забрана на ПСР, каза заместник-председател на партията
21 юли 2008 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заместник-председателят на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция Шабан Дишли заяви, че имат резервни планове Б и С при евентуална забрана на ПСР, но ще ги приведат в действие когато това се наложи, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В разговор с журналисти Дишли изтъкна, че се надяват неопределеността по делото срещу ПСР да се изясни до края на месеца или през първата седмица на август. Той посочи, че след като парламентът излезе във ваканция те ще продължат с провеждането на областните конференции на партията и с подготовката за местните избори. Заместник-председателят на ПСР посочи, че подкрепата на народа за партията не е намаляла, защото те не са се отклонили от програмата си, посочва телевизията.

39 килограма наркотици залови полицията в провинция Измир, Западна Турция
21 юли 2008 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Измир. 39 килограма наркотици са били заловени при операция в провинция Измир, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Според получената информация екипи на бюрото за борба с наркотиците към отдела за борба с организираната престъпност и нелегалния трафик към полицията в Измир са получили информация за търговия с наркотици от група, ръководена от регистрирания в полицията М. Т. Екипи на бюрото за започнали проследяване на групата. В гора край община Кайнаклар към околия Буджа, провинция Измир, те са локализирали площи, засети с индийски коноп от лица, свързани с групата. Те изсушавали семената от растението и продавали получената дрога на пазара. Групата, която се занимавала с престъпната дейност, е взела мерки срещу евентуалното си разкриване от полицията. Полицията обаче е предприела операция по залавянето им при засилени камуфлажни мерки. Полицаите са задържали петима от членовете на групата, сред които и лидерът, в гората при събиране на растенията за изсушаване. При претърсване на дома на лидера на групата са били открити 750 грама дрога и пистолет без разрешително. Задържана е била и съпругата му. Задържаните членове на престъпната група са предадени на прокуратурата за разпит, пише вестникът.

Абдуллах Гюл ще направи посещение в Ирак през есента
21 юли 2008 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. След визитата на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Багдад се подготвя и посещение на президента Абдуллах Гюл в Ирак, пише днес турският вестник “Сабах”. Очаква се Абдуллах Гюл да се срещне с иракския президент Джалал Талабани в Багдад през есента. Визитата на турския държавен глава се планира за периода септември-октомври.

Турският парламент ще обсъжда искането да се гласува недоверие на министъра на транспорта
21 юли 2008 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Предстои нова напрегната седмица за турския парламент, предава Анадолската агенция. Депутатите ще заседават в пленарна зала на 22 юли, вторник, от 15.00 до 20.00 ч. и на 23 и 24 юли, сряда и четвъртък, от 13.00 до 20.00 ч.. Ще бъде дискутирано дали в дневния ред да бъде включено искането да се гласува недоверие на министъра на транспорта Бинали Йълдъръм, внесено от основната опозиционна Народнорепубликанска партия. Освен това ще бъдат разгледани законопроектите за методиката на обществените финанси, за създаване на арбитражни съдилища, за статута на горското стопанство на името на Ататюрк в Анкара, за промени в закона за обществените търгове и за електронните комуникации.

Конституционният съд на Турция утре ще насрочи делото срещу управляващата партия
21 юли 2008 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конституционният съд се събира утре, за да определи датата за гледане на делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, предава Анадолската агенция. Заседанието на висшите магистрати започва гледане на първо четене и по същество на 10 заведени дела с искане за спиране на действието и отмяна на някои закони. След това висшите съдии, които са се запознали с доклада на докладчика по делото срещу ПСР Осман Джан, ще определят ден, на който ще бъде гледано самото дело. На това заседание 11-те конституционни съдии трябва да вземат решение по искането за закриване на ПСР. Ако някой от тях отсъства, мястото му се заема по старшинство от един от четиримата резервни съдии. За закриване на политическа партия се изисква квалифицирано мнозинство от 7 от всички 11 съдии.

Стотици деца са се разболели от питейната вода в турската провинция Маниса
21 юли 2008 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Маниса. Стотици деца са се разболели от питейната вода във водопроводната мрежа в околия Къркагач на провинция Маниса, Югозападна Турция, и са настанени на болнично лечение, предава Анадолската агенция. Броят на потърсилите медицинска помощ в местната болница бързо е нараснал на 490 деца и постоянно се увеличава. В град Маниса периодично се отправят предупреждения по високоговорители да не се използва за пиене водата от водопроводната мрежа. Отпуските в болницата са прекратени и спешно е извикан целият персонал, удължено е работното време на аптеките в града.

Анадолска агенция: В Турция 25% от консумираното месо е контрабандно
21 юли 2008 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на дружеството на селскостопанските производители в Турция Ибрахим Йеткин заяви, че в страната 25% от консумираното месо е контрабандно, предава Анадолската агенция. Това означава, че около 400 хиляди тона месо е произведено без никаква регистрация в сивия сектор на икономиката. Специално в Истанбул 60% от месото и месните изделия са извън всякакъв контрол, а делът на местата, където се продават месо и месни изделия със законни разрешителни от компетентните власти, не надвишава 30%.

Истанбул вече ще излъчва 85 депутати за парламента на Турция
21 юли 2008 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Висшата избирателна комисия промени броя на депутатите, избирани в различните турски провинции, въз основа на данните за адресната регистрация на населението през 2007 година, пише турският вестник “Заман”. Според новото разпределение на депутатските мандати, в 24 провинции се намалява броят на избираните депутати, в 11 провинции се увеличава, а в останалите 56 провинции няма промяна. Най-голямо е увеличението в Истанбул – там вече ще бъдат избирани 85 депутати вместо досегашните 70 депутати за 550-членния турски парламент. В Анкара броят на избираните депутати се увеличава от 29 на 31, а в Измир – от 24 на 26 депутати.

Частично е овладян големият горски пожар в провинция Измир
21 юли 2008 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Измир. Частично е овладян големият горски пожар в района на околия Мендерес на провинция Измир, който бушува от снощи, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Под влияние на силния вятър пожарът е обхвана площ от близо 800 хектара. За гасенето са привлечени 17 булдозера, 50 тежки пътни машини, 26 местни екипа, 6 хеликоптера, 5 самолета, един амфибиен самолет, 24 пожарни автомобила, 300 горски служители и много военни части.

Министърът на външните работи на Турция замина за Ню Йорк
21 юли 2008 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан замина за Ню Йорк, предава информационната агенция АНКА. Целта на визитата му e серия срещи и контакти за осигуряване на подкрепа за кандидатурата на Турция за непостоянен член на съвета за сигурност на ООН.
Преди отпътуването си от летище Ататюрк в Истанбул Али Бабаджан заяви, че през последните години са осъществени многобройни контакти на ниво президент, премиер и министър на външните работи със страни-членки на ООН, изпращани са били и редица специални пратеници за да се получи подкрепа за кандидатурата на Турция за непостоянен член на Съвета за сигурност на световната организация.

Али Бабаджан ще лобира в Ню Йорк за място на страната си в Съвета за сигурност на ООН
21 юли 2008 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският министър на външните работи Али Бабаджан замина за Ню Йорк, за да събере подкрепа в ООН за кандидатурата на страната си за непостоянен член на Съвета за сигурност, предаде АФП.
В изказване преди отпътуването си от Истанбул, Бабаджан заяви, че ще се срещне с генералния секретар на организацията Бан Ки-мун и посланиците на ред страни, които през октомври ще изберат два нови члена на Съвета за сигурност за 2009 – 2010 г..
“Ще им обясним нашата външна политика и приноса, който Турция е направила за сигурността, стабилността и мира в региона,” каза Бабаджан. Австрия и Исландия са другите две държави-кандидати за места в съвета.
Бабаджан каза още, че подновените дипломатически усилия за преодоляване на дългогодишния конфликт в Кипър и развитието на ситуацията в Ирак също ще бъдат в програмата на срещата му с Бан.
През последните две години Турция води усилена кампания за място в Съвета за сигурност на ООН, като се обърна за подкрепа към страни от Африка и Тихоокеанския регион, с които в миналото поддържаше ограничени отношения.

“Хюриет”: Косово ще открие първото си посолство в Турция
21 юли 2008 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Прищина/Анкара. Косово, което обяви независимостта си от Сърбия на 17 февруари, е взело решение да открие първото си посолство в Турция, пише днес вестник “Хюриет”. След консултации с правителството президентството на Косово уведоми официално Анкара, че е решено да бъдат установени дипломатически отношения с Турция на ниво посланик. Президентът на страната Фатмир Сейду е дал указания на външно министерство да намери подходящо място за посолство и в най-кратко време да приключи процедурите по откриването на дипломатическото представителство. След като Косово открие посолство в Анкара се очаква и Турция да трансформира дипломатическото си бюро в Прищина в посолство, посочва всекидневникът.

“Заман”: Портрети на Ленин на митинга а в подкрепа на задържаните по аферата ”Ергенекон”
21 юли 2008 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Истанбул. На митинга в Истанбул в подкрепа на задържаните в рамките на разследването и съдебния процес по аферата “Ергенекон” вчера бяха издигани портрети на Ленин, пише турският вестник “Заман”. Митингът бе на площада на пристанището в квартал Кадъкьой в азиатската част на Истанбул и бе организиран от Дружеството за защита на идеите на Ататюрк под надслов “Ататюрк и демокрацията”. Полицията взе строги мерки за охрана, но участниците не бяха повече от 2 000, макар че имаше и пристигнали от други градове, посочва всекидневникът.

“Милиет”: Още един човек е задържан във връзка с аферата “Ергенекон”
21 юли 2008 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Още един човек е задържан в рамките на разследването и започналото съдебно дело по аферата “Ергенекон”, пише днес турският вестник “Милиет”. Това е Ялчън Танфер, за когото се твърди, че е оповестил, че шофьорът на бившия депутат Седат Буджак – Ръфат Йозкая, е свързан с ЖИТЕМ /бившата скандална разузнавателна организация към жандармерийските войски, чието съществуване дълго време беше отричано – бел. на “Фокус”/. Вчера Ялчън Танфер е бил доведен от Кютахия в Истанбул, а името му често се споменава покрай името на един от главните заподозрени по аферата “Ергенекон” – о.з. бригаден генерал от жандармерията Вели Кючюк.

“Сабах”: Абдуллах Гюл вече се движи с обикновена охрана
21 юли 2008 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. След като влезе в президентския дворец Чанкая президентът Абдуллах Гюл направи серия от промени, включително на личната си охрана, пише днес вестник “Сабах”. Абдуллах Гюл вече се движи със съвсем обикновена охрана. В кортежа на турския президент са включени само два джипа и общо седем автомобила. След опростяването на охраната автомобилите са били боядисани в един цвят,като е бил предпочетен черният.
Близката охрана на Абдуллах Гюл включва 25 охранители в екипи от по трима души и 75 униформени полицаи. В трите резиденции на турския президент са ангажирани други 300 полицаи.

Ройтерс: Служители на турските органи на реда ще бъдат разследвани за убийството на Хрант Динк
21 юли 2008 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Двама представители на органите на реда в Турция ще бъдат разследвани заради убийството на турския журналист от арменски произход Хрант Динк, предаде агенция Ройтерс.
Двамата, които са обявени само като полковник А. О. и М. И., са заподозрени в “укриване на информация и бездействие” във връзка със заплахите срещу Хрант Динк, който бе убит в Истанбул през януари 2007 г.

Али Бабаджан: Турция подпомага преговорите по иранския ядрен въпрос
21 юли 2008 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран и шестте страни, преговарящи с Техеран по кризата с ядрената му програма са поискали помощта на Турция, заяви турският министър на външните работи Али Бабаджан, цитиран от АФП.
“Няма причина за песимизъм” по отношение на възможното решение, каза той след среща в неделя с главния преговарящ на Ислямската република Саид Джалили, който се отби в Истанбул на път от Женева след разговори с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана.
“Г-н Джалили и г-н Солана казаха, че ще осъществят отново контакт до няколко седмици. Дотогава нашите контакти с двете страни ще продължат,” каза министърът.
“Това е молба, която идва и от двете страни,” добави той.
Турция не е поела официална посредническа мисия, обясни Бабаджан, като определи ролята на страната си като “такава, която консолидира и подпомага” преговорите между Иран и петте постоянни страни-членки на Съвета за сигурност (Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ) плюс Германия. Последните предложиха на Техеран нов пакет със стимули в замяна на замразяване на дейностите по обогатяване на уран, за което Западът се опасява, че може да е част от оръжейна ядрена програма.

Турски печат: Ердоган критикува ЕС заради Северен Кипър
21 юли 2008 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Посещението на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Северен Кипър за участие в тържественото отбелязване на 34-та годишнина от турския военен десант на остров Кипър, освобождаването на отвлечените германски алпинисти и разследването по аферата “Ергенекон” са сред централните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Сабах” информира, че премиерът Ердоган е участвал заедно със съпругата си Емине Ердоган, сина си Билял Ердоган и още осем турски министри в тържественото отбелязване в Никозия на 34-та годишнина от военния десант на турската армия на остров Кипър. В изказването си на тържеството Ердоган отправи критика към ЕС и към международната общност, които “не са изпълнили дадената дума на кипърските турци”.
От своя страна “Хюриет” откроява инцидента, съпътствал визитата на Ердоган в Никозия. Група демонстранти са скандирали, че не се отказват от независимостта на Северен Кипър и са издигнали плакати с надписи: “Северен Кипър стъпка ли е по пътя на Турция към ЕС?”. Ердоган се е ядосал на тези плакати и охраната му ги е събрала и унищожила, посочва всекидневникът.
“Заман” обръща внимание на изразената позиция от новоизбрания лидер на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ Ахмет Тюрк, че разрешаването на кюрдския проблем в Турция минава през пълното разнищване на аферата “Ергенекон”. В публикацията се посочва, че на втория редовен конгрес на ПДО на 20 юли Махмут Алънак е оттеглил кандидатурата си и Ахмет Тюрк единодушно е бил избран за лидер на прокюрдската партия.
Вниманието на вестник “Милиет” е привлечено от загадката около въоръженото нападение срещу сградата на Върховния административен съд /ВАС/, при което беше застрелян висш магистрат. Първоначално компетентният съд в Анкара не е взел решение по делото и е постановил, че става въпрос за нападение на “религиозни” елементи. Сега в хода на делото по аферата “Ергенекон” става известно, че атентаторът – адвокатът Алпарслан Асланq е бил във връзка с съдените членове на организацията “Ергенекон”, което e диаметрално противоположно на позицията на анкарския съд.
Вестник “Радикал” съобщава, че са били освободени отвлечените на 8 юли в планината Агръ в Източна Турция трима германски алпинисти. Посочва се, че здравословното им състояние е добро. За освобождаването на тримата заложници пишат и всички други централни всекидневници.

В Турция започна подготовката за бюджета за 2009 г.
21 юли 2008 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Започна работата по изготвянето на бюджета на Турция за 2009 година, предава Анадолската агенция. Основните макроикономически показатели за следващата година са инфлация в размер от 7,5% и икономически растеж от 5%. Обществените институции трябва да представят на министерството на финансите своите искания за плащания по държавния бюджет до 31 юли. Министерството на финансите поиска плащанията по бюджета да бъдат ограничени до 243 милиарда турски лири /около 250 милиарда лева/ в общата част и до 15,5 милиарда лева /около 16 милиарда лева/ - в специалната част, като предупреждава, че няма да бъдат правени никакви отстъпки от строгата финансова дисциплина.

Ахмет Тюрк е избран за лидер на прокюрдската пария в Турция
21 юли 2008 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ахмет Тюрк е избран за лидер на прокюрдската Пария на демократичното общество /ПДО/ на втория редовен партиен конгрес на 20 юли в Анкара, предава Анадолската агенция. В избора са участвали 587 от общо 916 делегати. От тях 574 гласове са били действителни и всички са били за Ахмет Тюрк. Останалите 13 са обявени за недействителни. След избора Ахмет Тюрк е подчертал, че “винаги е готов да създава мирна обстановка за формиране на условия за съвместно живеене с турския народ с цел да се гарантират мирът, демокрацията и свободата”.

Анадолска агенция: Двама терористи от ПКК са убити в провинция Хаккяри

21 юли 2008 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Двама терористи от ПКК са били убити при възникнала престрелка със силите за сигурност в планински район на околия Юксекова на провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, предава Анадолската агенция. При претърсване на района след престрелката са били намерени седем ръчни бомби, 98 патрона различен калибър, пет електрически капсул-детонатора, 20 метра фитил, 10 метра електрически кабел за взривове, два бинокъла и различни вещи от първа необходимост.

“Заман”: Рауф Денкташ поиска от Абдуллах Гюл амнистия за Неджметтин Ербакан
21 юли 2008 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Никозия/Анкара. Бившият президент на Северен Кипър Рауф Денкташ поиска от турския президент Абдуллах Гюл да използва правото си за амнистия на бившия премиер и лидер на забранената в Турция Партия на благоденствието Неджметтин Ербакан, пише турският вестник “Заман”. Молбата е била отправена на среща на Рауф Денкташ с намиращия се в Никозия главен секретар на турското президентство Мустафа Исен. Рауф Денкташ е посочил, че по време на военния десант на турската армия на остров Кипър през 1974 година Неджметтин Ербакан е бил вицепремиер в тогавашното правителство на Бюлент Еджевит и е изтъкнал като сериозен аргумент и напредналата възраст и здравословното състояние на Ербакан.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP