Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,28.07.08

РФИ: В Истанбул са взети строги мерки за сигурност
28 юли 2008 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Броят на жертвите на двете бомбени експлозии снощи в Истанбул достигна 17 души, след като още един от ранените почина в болница. Състоянието на още шестима пострадали е критично. В болница сега са 115 души, останалите, с по-леки наранявания, са изписани. Две експлозии станаха снощи около 21.30 ч. в интервал от десет минути на пешеходна улица с магазини и офиси, където вечер се разхождат много хора. Гюнгьорен е гъсто населен работнически квартал в европейската част на Истанбул. Във връзка с атентата са задържани за разпит трима младежи на възраст 16-17 години. В Истанбул са взети строги мерки за сигурност, има опасения за нови терористични актове. Повечето турски медии смятат, че отговорна за атентата е терористичната Кюрдска работническа партия /ПКК/, която води от 1984 година въоръжена борба за автономна кюрдска държава в Югоизточна Турция. Установено е, че мощна бомба е била поставена в кофа за боклук. Тя избухнала след експлозия на шумова граната в телефонна кабина към 21.45 ч. При настъпилата паника, част от хората се разбягали, други се втурнали да помагат на ранените. Все още никой не е поел отговорност за нападенията, но полицията допуска, че бомбените нападения са извършени от бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК). Терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК) отхвърли отговорността за експлозиите в Истанбул снощи, предаде РФИ.

Турските авиолинии обявиха специални цени за задграничните полети през август
28 юли 2008 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турските авиолинии обявиха промоционални цени за своите задгранични полети през август, пише вестник “Радикал”.

Инфлацията в Турция ще бъде 10,6% в края на годината
28 юли 2008 | 17:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управителят на Централната банка на Турция Дурмуш Йълмаз очаква в края годината инфлацията в страната ще бъде 10,6%, пише вестник “Радикал”. Дурмуш Йълмаз представи третия доклад за 2008 г.за нивото на инфлацията в Турция. В него се предвижда към края на тази година в страната да има известни ограничени парични затруднения. С вероятност от 70% за 2009 година се прогнозира средна инфлация от 7,6%, която да варира от 5,9% до 9,3%; за 2010 година очакваното средно ниво на инфлацията е 5,9%, варираща между 4% и 7,8%.

Истанбул: 17 загинали, над 150 ранени при две бомбени експлозии (ОБЗОР)
28 юли 2008 | 17:18 | Агенция "Фокус"
Двете бомбени експлозии, разтърсили снощи Истанбул, по последни данни са отнели живота на 17 души, а 154 са ранени. Двойният атентат в работнически квартал на 11-милионния град измести интереса на медиите от планираното за днес заседание на Конституционния съд за разглеждане на делото срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието. Правителството отмени предвиденото заседание и премиерът заедно с министри замина за Истанбул. Все още никой не е поел отговорност за атентатите, но специалисти и политици сочат Кюрдската работническа партия като извършител на терористичния акт.
В квартала, арена на кървавия инцидент, гражданите окачиха турски знамена по сградите в знак на протест срещу тероризма. Атентатът бе осъден от ЕС, НАТО, САЩ.

Турция
Трябва да сме единни и да изолираме тероризма, каза премиерът Реджеп Тайип Ердоган Ердоган по повод атентатите в Истанбул. Министър-председателят, съпровождан от вицепремиера Джемил Чичек и много министри, между които Назъм Екрен, Хаяти Язъджъ, Нимет Чубукчу, Мурат Башесгиоглу, Бешир Аталай, Мехмет Али Шахин, Реджеп Акдаа пристигнаха в Истанбул на мястото на трагедията. Събрали се там граждани скандираха лозунги “Да бъде проклета ПКК”,
Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай заяви, че “почеркът на сепаратистката организация /ПКК/ се вижда, но още се работи в тази насока”, Атентатите бяха осъдени и от началника на Генералния щаб генерал Яшар Бююканът. В неговото обръщение се посочва, че последните експлозии още повече ще засилят решимостта и единството на нацията и на армията в тяхното борба срещу тероризма.

Лидерът на прокюрдската Партия на демократичното общество в Турция Ахмет Тюрк осъди остро атентата. Той определи случилото се като събитие, което е разтърсило Турция и е потопило в мъка всеки и изтъкна, че тълкуват това действие като удар срещу бъдещето. Тюрк изказа съболезнования на семействата на загиналите и пожела бързо оздравяване на ранените. Той изтъкна също, че бързо трябва да се разследва откъде идва атаката, а не да се създава напрежение с бързо посочване на адреси, за което още не са събрани достатъчно доказателства. Политикът от кюрдски произход посочи, че за подобни атаки в Шемдинли, Бингьол и Лидже също е била обвинена ПКК, но впоследствие е станало ясно, че зад тях стоят “Ергенекон” и “дълбоката държава” /както в Турция наричат тайните служби/.
Според лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал експлозиите са дело на ПКК. Той посети мястото на взривовете. Лидерът на НРП е на мнение, че става въпрос за типично терористично нападение.

Използваните бомби при двете експлозии са типични за Кюрдската работническа партия /ПКК/, пишат днес турски вестници. Полицията оповести, че подобни бомби са били използвани и по-рано от ПКК. Установено е, че те са от типа RDX, при които основна съставка са пластичните взривни вещества А-4 и С-4.

Светът
НАТО осъди двете бомбени нападения. “Осъждам най-остро взривовете в Истанбул. Тези ужасни терористични нападение са насочени преднамерено към невинни цели по жесток начин”, каза генералният секретар на НАТО Яп Де Хоп Схефер.“НАТО ще продължи да подкрепя твърдо турския народ в борбата му с тероризма”, се посочва в изявлението му.
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана осъди “ужасяващата” двойна бомбена атака в Истанбул и обеща подкрепата на блока за Турция. “В тези трудни моменти Турция може да разчита на подкрепата на Европейския съюз”, заяви той. “Надявам се извършителите на този ужасяващ терористичен акт да бъдат изправени пред правосъдието”, добави Солана.
Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение в Афганистан, осъди най-остро “този сляп акт на терор”.
Министър-председателят на Гърция Костас Караманлис изпрати съболезнователна телеграма до турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.
Външният министър Дора Бакояни също изпрати телеграма до ръководителя на турската дипломация Али Бабаджан, в която изразява острото си възмущение от терористичната атака и изказва съболезнованията на гръцкия народ към семействата на жертвите.
САЩ обещаха подкрепа на Турция след атентатите. “Стоим до народа на Турция в борбата с тероризма”, заяви говорителят по въпросите на националната сигурност Гордън Джондроу. “Ще продължим да бъде партньори с Турция, за да се справим с този проблем”, допълни той. Посолството на САЩ в Анкара изказа в изявление най-дълбоки съболезнования на семействата на загиналите при ужасното и вероломно действие и посочи, че за убийството на невинни хора не може да има никакви оправдания и мотиви. САЩ ще продължават да подкрепят съюзника си Турция в борбата срещу тероризма, се посочва в изявлението.

АФП: Турският конституционен съд обсъжда иска за забрана на управляващата партия
28 юли 2008 | 17:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският конституционен съд проведе свое заседание в понеделник, за да реши дали да забрани управляващата партия с ислямистко минало, която бе обвинена в подкопаване на светския характер на държавата – действие, което може да предизвика политическа криза, отбелязва АФП. Единайсетте съдии ще заседават всеки ден докато постигнат решение.
Преди заседанието напрежението се повиши и заради двете бомбени експлозии през нощта в Истанбул, при които загинаха най-малко 17 души и над 150 бяха ранени.
Премиерът Реджеп Тайип Ердоган отмени заседание на кабинета и замина за Истанбул, за да посети мястото на атентата, за който се смята, че е дело на кюрдски сепаратисти.
Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, която води началото си от забранено ислямистко движение, е обвинена в опит за подкопаване на светската система в Турция и подмяната й с радикален ислямистки режим.
Освен за поставяне на партията извън закона, прокуратурата поиска съдът да забрани участие в политиката за пет години на президента Абдуллах Гюл, премиера Ердоган и други 69 партийни представители.
Управляващите отхвърлят обвиненията като политически мотивирани и настояват, че са изправени пред “съдебен преврат” за свалянето им от власт.
Наблюдателите отбелязват, че забраната на Партията на справедливостта и развитието може да въвлече Турция в политически хаос, да навреди на преговорите за членство в Европейския съюз в момент на глобални икономически проблеми и повишаващи се цени на енергийните ресурси.

САЩ обещаха подкрепа на Турция след атентатите в Истанбул
28 юли 2008 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ обещаха подкрепа на Турция след бомбените атаки в Истанбул, при които загинаха по последни данни 17 души, предаде АФП.
“Стоим до народа на Турция в борбата с тероризма”, заяви говорителят по въпросите на националната сигурност Гордън Джондроу. “Ще продължим да бъде партньори с Турция, за да се справим с този проблем”, допълни той.

На всеки 100 турски лири събрани данъци 43 лири идват от Истанбул
28 юли 2008 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбул. На всеки 100 турски лири събрани данъци в Турция 43 лири идват от Истанбул, пише днес вестник “Сабах”. По данни на министерското на финансите през първото полугодие на 2008 г. са събрани под формата на данъци общо 82,752 милиарда турски лири /около 85 милиарда лева/. От тях над 35,380 милиарда турски лири идват от Истанбул, което представлява 42,79%. Общо четирите най-силно развити икономически турски провинции осигуряват 79,6% от събираните данъци в цялата страна, посочва “Сабах”.
Населението на Турция е 74,8 млн. души, а жителите на Истанбул са над 11 милиона.

В САЩ се интересуват от делото за закриване на ПСР, пише турски вестник
28 юли 2008 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. “Сабах”. Али Бардакоглу е участвал в поредица конференции в САЩ, организирани от Католическия университет, Колумбийския университет и Харвардския университет и постоянно е трябвало да отговаря на подобни въпроси, посочва всекидневникът.

Мехмет Агар взел 60 млн. долара от премиера на Турция, пише в обвинителния акт по делото “Ергенекон”
28 юли 2008 | 15:33 | Агенция "Фокус"
София. Анкара. В обвинителния акт по делото “Ергенекон” фигурира запис на телефонен разговор, според който бившият лидер на Демократическата партия /ДП/ Мехмет Агар, който така и не успя да обедини ДП с Отечествената партия, е вземал подкупи, включително от премиера Реджеп Таийп Ердоган, пише днес турският вестник “Милиет”. Става въпрос за телефонен разговор на бившия собственик на зала за хазартни игри Сами Хоштан, който е осъден на затвор по делото “Сусурлук” - за връзки на мафията с висши представители на властта и на органите за сигурност. Във въпросния телефонен запис той твърдял, че “за последно Мехмет Агар е взел 60 милиона долара от Реджеп Таийп Ердоган”, посочва всекидневникът.

Трябва да сме единни и да изолираме тероризма, каза премиерът Ердоган по повод атентатите в Истанбул
28 юли 2008 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Истанбул. “Денят е ден за единство, ден, в който всички трябва да бъдем заедно. Колкото като нация сме единни срещу тероризма, колкото се подкрепяме помежду си, колкото можем да отведем тероризма към изолация, толкова можем да сме по-успешни”, каза премиерът Реджеп Тайип Ердоган по повод терористичните акции снощи в Истанбул, предаде Анадолската агенция. Изказвайки съболезнования на семействата на жертвите турският премиер продължи “Тероризмът е феномен, който няма религия, раса, етнос, родина. От 30-35 години насам Турция се бори с тероризма. Може ли да се спре борбата срещу този тероризъм. Не, тя ще продължи докато бъде ликвидиран”, изтъкна той. Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай заяви във връзка със събитието, че най-важното сега е пълното изясняване на случая и задържането на извършителите. “Почеркът на сепаратистката организация се вижда, но още се работи в тази насока”, допълни министърът. Атентатите, причинили смъртта на 17 души и ранили повече от 100 бяха осъдени и от началника на Генералния щаб на Турция генерал Яшар Бююканът, посочва агенцията.

Заплатите на 180 000 турски полицаи се увеличават средно с 200 лири от август
28 юли 2008 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Таийп Ердоган удържа на дадената дума и още от август ще бъдат увеличени средно с 200 турски лири /около 200 лева/ заплатите на 187 938 турски полицаи, пише днес вестник “Сабах”. Според званието, длъжността и процентите за прослужено време, увеличението на заплатите на полицаите ще варира от 450 до 51 турски лири.
Ердоган оповести увеличението на тържество по случай завършване на поредния випуск в полицейската академия. Преди това министърът на финансите Кемал Унакътан предложи увеличението да е в рамките на 150 турски лири, което е във възможностите на бюджета, но Ердоган остана непреклонен и настоя това увеличение да е в размер на 200 турски лири.

В района на Кушадасъ са заловени 31 нелегални имигранти малко преди да потънат в морето
28 юли 2008 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Айдън. В района на морския курорт Кушадасъ в провинция Айдън са били заловени 31 нелегални имигранти малко преди да потънат в морето, предава Анадолската агенция. По получен сигнал екипи на турската брегова охрана задържали в надуваема гумена лодка 31 чужденци, граждани на Палестинската автономия – 12 души, на Сомалия – 10 души и на Еритрея – 9 души. Целта на нелегалните имигранти била Италия. Те дошли в Турция натоварени от трафикантите на хора в машинното отделение на товарен кораб.

Конституционният съд на Турция отхвърли искане за отстраняване на 4 съдии от делото срещу ПСР
28 юли 2008 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конституционният съд на Турция отхвърли искането, внесено от адвоката Мустафа Кемал Туран четирима от редовните членове на съда да бъдат оттеглени от делото срещу Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ и започна разглеждането му, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Сутрешното заседание на съда приключи в 12,10 часа. В 13,40 часа Конституционният съд се събра отново, за да продължи обсъжданията. Адвокат Туран заяви по повод отхвърленото искане, че ще се обърне към Европейския съд по правата на човека. Той посочи, че четиримата съдии, чието отстраняване е поискал са известни със своите позиции и някои с близостта си към ПСР и те няма да вземат безпристрастно решение.

Всички задържани обвиняеми по случая “Ергенекон” ще бъдат преместени в затвора в Силиври
28 юли 2008 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 13-ти съд за тежки наказания в Истанбул даде разрешение всички задържани обвиняеми по случая “Ергенекон” да бъдат преместени в кампуса за изпълнение на наказания в Силиври, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Съдът ще изпрати писмо за това до Дирекцията на местата за излежаване на наказания към Министердтвото на правосъдието и Републиканската прокуратура в Силиври. Поради големия брой задържани обвиняеми заседанията по делото ще се състоят в салона за заседания на затвора в Силиври. Първото заседание е насрочено за 20 откомври от 09,00 часа.

Турският премиер Ердоган пристигна на мястото на експлозиите в Истанбул
28 юли 2008 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Анкара/Истанбул. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган пристигна на мястото на експлозията в квартал Гюнгьорен в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Премиерът е съпровождан от вицепремиера Джемил Чичек и много министри, сред които Назъм Екрен, Хаяти Язъджъ, Нимет Чубукчу, Мурат Башесгиоглу, Бешир Аталай, Мехмет Али Шахин, Реджеп Акдаа. При пристигането на мястото на злощастието гражданите, които са се били събрали, са скандирали лозунги “Да бъде проклета ПКК”, пише вестникът.

“Хюриет”: Лидерът на прокюрдската ПДО в Турция Ахмет Тюрк осъди остро атентата в Истанбул
28 юли 2008 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Лидерът на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в Турция Ахмет Тюрк осъди остро атентата в истанбулския квартал Гюнгьорен, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. “Остро и с отвращение осъждаме този акт, откъдето и да идва той”, каза Тюрк на партийния съвет на ПДО, който се събра за първи път след втория редовен конгрес на партията. Той определи пред съпартийците си случилото се като събитие, което е разтърсило Турция и е потопило в мъка всеки и изтъкна, че тълкуват това действие като удар срещу бъдещето. Тюрк изказа съболезнования на семействата на загиналите и пожела бързо оздравяване на ранените. Той изтъкна също, че бързо трябва да се разследва откъде идва атаката, а не да се създава напрежение с бързо посочване на адреси, за което още не са събрани достатъчно доказателства. Политикът от кюрдски произход посочи, че за подобни атаки в Шемдинли, Бингьол и Лидже също е била обвинена ПКК, но впоследствие е станало ясно, че зад тях стоят “Ергенекон” и “дълбоката държава”. Той призова управляващите да вземат мерки страната да не бъде изправена пред по-голяма опасност.

“Хюриет”: Извършителите ще бъдат задържани в най-скоро време, каза Муаммер Гюлер за атентатите в Истанбул
28 юли 2008 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Най-внимателно са проучени и продължават да се проучват всички мобилни термокамери и частни камери, които са били на работни места в района на експлозиите и извършителите ще бъдат задържани в най-скоро време, заяви валията на Истанбул Муаммер Гюлер при посрещането на премиера Реджеп Тайип Ердоган на летището в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Още на летището истанбулският валия даде на премиера информация за последиците от терористичните актове и за хода на разследването. Според информацията 11 от загиналите са мъже, а 6 жени, като в това число са 5 деца. На въпрос на журналист терористичният акт има ли връзка с ПКК, Гюлер отговори, че се вижда почерка на сепаратитската организация и разследванията по тази нишка продължават. Той посочи, че е нямало предварително сведение за планирана терористична атака. “Сепаратистката организация извършва този тип акции винаги изненадващо”, допълни Гюлер. Той и Ердоган ще посетят ранените в болниците и ще вземат участие в погребенията на загиналите, пише вестникът.

В истанбулския квартал Гюнгьорен протестират срещу тероризма с турски национални знамена по сградите
28 юли 2008 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В знак на протест срещу тероризма по сградите на истанбулския квартал Гюнгьорен, където снощи имаше две последователни експлозии с много човешки жертви и ранени, гражданите са окачили турски национални знамена, предава информационната агенция АНКА. Екипи на общината работиха цяла нощ, за да заличат следите от двете експлозии. Постепенно животът в кварталd се връща към нормалното положение, собствениците на магазини и други работни места са започнали да отстраняват нанесените щети по сградите.В обръщенията си президентът Абдуллах Гюл, премиерът Реджеп Таийп Ердоган и началникът на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът заклеймиха тероризма. По-специално в обръщението на Яшар Бююканът се посочва, че последните експлозии още повече ще засилят решимостта и единството на нацията и на армията в тяхното борба срещу тероризма.

“Хюриет”: САЩ осъдиха терористичните атентати в Истанбул
28 юли 2008 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Посолството на САЩ в Анкара осъди терористичните атентати, разтърсили снощи в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. В изявление на посолството се изказват най-дълбоки съболезнования на семействата на загиналите в резултат на ужасното и вероломно действие и се посочва, че за убийството на невинни хора не може да има никакви оправдания и мотиви. В него се изтъква, че САЩ ще продължават да подкрепят съюзника си Турция в борбата срещу тероризма.

“Сабах”: Турското правителство отложи заседанието си заради атентатите в Истанбул
28 юли 2008 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Анкара/Истанбул. Правителството на Турция отложи днешното си заседание заради бомбените експлозии в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Заседанието трябваше да започне в 11 часа в централната сграда на Министерския съвет. Премиерът ще пътува за Истанбул във връзка с атентатите, отнели живота на 17 души и ранили повече от 100, пише вестникът.

“Сабах”: Загубилите живота си при експлозиите в Истанбул са вече 17 души
28 юли 2008 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Броят на загиналите при експлозиите в квартал Гюнгьорен в Истанбул достигна 17 души, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. 115 души се намират в болниците за лечение. 7 от тях са в тежко състояние и има опасност за живота им, пише вестникът.

Ен Ти Ви: При засилени мерки за сигурност започна заседанието по делото срещу ПСР в Турция
28 юли 2008 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заседанието на Конституционния съд в Турция за решение по делото срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ започна в 09,30 часа, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Членовете на съда ще разглеждат и разискват устната и писмена защита на ПСР и обвинителния акт и позицията на прокурора Абдуррахман Ялчънкая. Делото се разглежда от председателя Хашим Кълъч, заместник-председателя Осман Паксют, членовете на съда Фулйя Кантарджъоглу, Ахмет Акялчън, Саджит Адалъ, Мехмет Ертен, Неджми Йозлер, Шевкет Апалак, Сердер Йозгюлдюр, Серрух Калели и Айля Перкташ. В заседанието участва и докладчикът Осман Джан, който ще отговаря на въпроси и ще представя позициите си по събрания доказателствен материал.
Медиите в Турция проявяват голям интерес към делото. Още от ранните часове на деня журналисти от повече от 20 телевизии и от много печатни издания бяха край съда. Сградата е поставена под засилени мерки за сигурност.

Ройтерс: Броят на загиналите при атентатите в Турция достигна 17 души
28 юли 2008 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Броят на загиналите при бомбените експлозии в Истанбул достигна 17 души, предаде агенция Ройтерс. Пострадалите са над 150 души.
Състоянието на над десет души, пострадали при взривовете, е сериозно.
Премиерът Реджеп Тайип Ердоган отмени седмичното заседание на кабинета си, за да посети Истанбул, допълва агенцията.

АФП: Конституционният съд на Турция ще реши съдбата на Партията на справедливостта и развитието
28 юли 2008 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конституционният съд на Турция ще бъде свикан днес, за да реши дали да прекрати дейността на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, която е обвинена в застрашаване на светския характер на турската република - стъпка, която може да предизвика политическа криза в страната, предава АФП.
11-те съдии ще се съберат днес на редовно заседание, за да постановят решение по въпроса
Министър-председателят и лидер на ислямистката Партия на справедливостта и развитието Реджеп Тайип Ердоган е обвинен в нарушаване на светските принципи, върху които е изградена конституцията на Турция.
Прокуратурата е предявила иск за преустановяване на политическата дейност на турския президент Абдуллах Гюл, на Ердоган и на 69 членове на ПСР за срок от пет години.

“Милиет”: Очите са в 11-те членове на Конституционния съд
28 юли 2008 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Членовете на Конституционния съд в Турция ще заседават от днес нататък всеки ден докато вземат решение да бъде забранена или не Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция, пише турският вестник “Милиет”. В предишни подобни случаи Върховният съд e взел решение по делото срещу Партията на добродетелта за 11 дни, а срещу Партията на благоденствието за 8 дни. Заседанията по делото срещу ПСР започват днес и ще продължат без прекъсване до взимането на решение. Обвинителният акт с искане за забрана на ПСР беше внесен от прокурора Абдуррахман Ялчънкая на 14 март тази година. Заедно със забраната на ПСР Ялчънкая поиска забрана за политическа дейност на 71 членове на ПСР, сред които и премиерът Реджеп Тайип Ердоган, президентът Абдуллах Гюл и бившият председател на парламента Бюлент Арънч. ПСР представи предварителната си защита в Конституционния съд на 30 април, а прокурорът Ялчънкая представи своето становище на 30 май. След това според процедурата на 16 юни ПСР представи същинската си защита, а на 3 юли вицепремиерът Джемил Чичек изложи устната защита от името на партията. Докладчикът по делото Осман Джан представи на 16 юли своя доклад с позиция, че ПСР не трябва да бъде забранявана. Така след 4 месеца и половина делото стигна до стъпало, при което трябва да бъде взето решение. За забрана на партията са необходими 7 положителни гласа от 11-членния състав Конституционен съд. Забрана за политическа дейност ще може да бъде наложена само при решение за забрана на партията. То ще може да бъде взето с 6 гласа.

“Сабах”: Дениз Байкал определи обвинителния акт по случая “Ергенекон” като разправа с ататюркизма
28 юли 2008 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ в Турция Дениз Байкал, чието име често се споменава в обвинителния акт по случая “Ергенекон”, заяви, че ще коментира тези твърдения на заседанието на парламентарната група във вторник, 29 юли, пише турският вестник “Сабах”. Името на Дениз Байкал се споменава в акта в широк диапазон - от получил подкуп до човек, срещу когото е планирано покушение. Байкал определи обвинителния акт по “Ергенекон” като документ, който носи характер на разправа с ататюркизма и посочи, че хората, които повдигат тези обвинения, са с разклатено душевно здраве, пише вестникът.

“Радикал”: Организацията “Ергенекон” е оказала натиск за повдигане на дело за забрана на управляващата ПСР
28 юли 2008 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. В обвинителния акт по случая “Ергенекон” се твърди, че организацията е оказвала натиск за повдигане на дело за забрана на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Радикал”. Според прокурора Зекерия Йоз “Ергенекон” е планирала дори покушения в тази връзка. Твърдението на прокурора се опира на публикации на главния редактор на “Джумхуриет” Илхан Селчук и на телефонни разговори на Догу Перинчек. В обвинителния акт се посочва, че ако тези намерения не бяха дешифрирани, организацията вероятно щеше да осъществи покушенията на членове на Касационния съд и щеше да хвърли отговорността за тези действия върху привържениците на делото и така щеше да създаде среда на хаос и почва за преврат. Според обвинението вестник “Джумхуриет”, който е под контрола на организацията, е публикувал карикатури за забрадките с цел да предизвика напрежение в страната, след което екипи на организацията са подготвили бомбените атаки срещу редакцията на вестника, а самият Илхан Селчук е писал уводна статия, в която уж е изразил безпокойство от карикатурите, тъй като те щели да поляризират обществото.
Също според прокурора Йоз друг лидер на организацията Догу Перинчек е водил телефонни разговори с група, която се е виждала с някои високопоставени представители на Касационния съд и други висши съдебни институции и е оказвала натиск за повдигане на дело срещу ПСР, пише вестникът.

“Сабах”: Делата за закриване на ПСР и за случая “Ергенекон” са политизирани
28 юли 2008 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заместник-председателят на Партията на националистическото движение /ПНД/ Фарук Бал заяви, че делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и делото по аферата “Ергенекон” са излезли от правната си рамка и са се политизирали, пише днес вестник “Сабах”. “Ако не бяха тези две съдебни дела, сега Турция щеше да дискутира истинските проблеми на страната - безработицата, бедността, кипърския въпрос. С тези две съдебни дела Турция само напразно изразходва своята енергия”, изтъкна представителят на ПНД.

“Сабах”: Използваните в Истанбул бомби са типични за ПКК
28 юли 2008 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Използваните бомби при двете експлозии в Истанбул, при които загинаха 16 души и бяха ранени 154 души, са типични за Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише днес вестник “Сабах”. Полицията оповести, че подобни бомби са били използвани и по-рано от ПКК. Установено е, че те са от типа RDX, при които основна съставка са пластичните взривни вещества А-4 и С-4.
Такива бомби са били използвани и при други подобни бомбени атентати, като:
- атентатът в Диарбекир на 5 януари 2008 година срещу служебен автобус, превозващ офицери и подофицери, при който загинаха 5 души и бяха ранени 68 души. Тогава в автомобил “Лада” с газова уредба бяха поставени 60 килограма от смеската RDX;
- атентатът в Анкара пред входа на търговски център на бул. Анафърталар, при който загинаха 6 души и бяха ранени 79 души;
- атентатът срещу проф. д-р Ахмет Танер Къшлалъ на 21 октомври 1999 година. Тогава пакет с RDX беше поставен върху автомобила му и избухва в момента, в който той отваря автомобила;
- атентатът срещу доц. д-р Бахрийе Ючок в Анкара на 6 октомври 1990 година. Тя загива при избухване на пакет, изпратен в дома й, в който е имало бомба от типа на RDX.

Бомбено нападение е извършено срещу сграда на органите на реда в турския град Бингьол
28 юли 2008 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Бингьол. Четирима членове на ПКК са организирали бомбено нападение срещу сградата на екипите за поддържане на обществения ред, намираща се близо до автогарата в град Бингьол, Югоизточна Турция, предава Анадолската агенция. Дежурните екипи веднага са отговорили на нападението и при възникналата престрелка е бил убит един терорист, а двама са били ранени и задържани. У единия от ранените е намерено взривно устройство. Четвърти терорист, също ранен, успял да избяга и се издирва.
Терористите пристигнали на мястото на атентата с откраднато такси, след като отвлекли неговия водач и го завързали.

Турски печат: Две бомбени експлозии в Истанбул отнеха живота на 16 души и раниха 154
28 юли 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Двете бомбени експлозии, разтърсили снощи Истанбул, при което по последни данни са загинали 16 души и 154 са ранени, са централна тема на турските вестници днес. Двойният атентат в Истанбул измести интереса на печата от планираното за днес заседание на Конституционния съд за разглеждане на делото срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция. Вестник “Хюриет” посвещава няколко публикации на първа страница на ужасното събитие. В публикацията “Експлозия в Гюнгьорен: 16 загинали, 154 ранени” изданието съобщава подробности за двата атентата и помества фотографски снимки от мястото на събитието. Вестникът пише, че експлозиите са станали в квартал Гюнгьорен, на забранен за автомобили булевард. Двете бомби са били сложени в контейнерите за боклук на самия булевард и са избухнали с времеви интервал от 10 минути. След експлозиите мястото е приличало на бойно поле с разкъсани на парчета човешки тела и кръв, изтичаща от загиналите и ранените. Първата експлозия е станала в район Гювен в квартал Гюнгьорен на булевард “Къналъ” близо до телефонна будка в 21,55 часа, а втората в 22,05 часа. Вестникът посочва, че според първоначалното предположение първата експлозия е станала в тръба на природен газ, минаваща оттам. Хората наблизо са се събрали, за да помогнат на окървавените. 10 минути след тази експлозия, на 50 метра от мястото, е станала втора експлозия с голяма заглушителна мощ, която е превърнала мястото в бойно поле. Булевардът се е превърнал в кърваво езеро от експлозията. Вестникът посочва, че за кратко време на мястото са пристигнали медицински екипи и полицейски коли. Специалисти са започнали разследване на случаите. Вестникът цитира изявлението на валията на Истанбул Муамер Гюлер, който посочва, че заснетите с камерите кадри се изследват много внимателно. Той посочва, че този терористичен акт е взел за мишена съвсем невинни хора, което показва неговото лице.
Вестник “Радикал” на първа страница също се спира на терористичния акт. В публикацията си “Страшен терористичен акт в Истанбул” вестникът помества изказвания на очевидци, според които първата експлозия не е била силна и намиращите се в близост бързо са отишли на мястото, за да видят какво се е случило. Недълго след това е станала втора експлозия с голяма сила, при което хората са полетели наляво и надясно. Имало е със скъсани пръсти, ръце и крака. Според очевидците няма съмнение, че това е терористичен акт. Друга публикация в “Радикал” пише, че отговорността за експлозиите засега се хвърля върху Кюрдската работническа партия /ПКК/.
Вестник “Сабах” в публикация, озаглавена “Адресът на бомбата, използвана в ужасното нападение е ПКК”, също пише, че според полицията подобни бомби са използвани от ПКК и изброява предишни бомбени експлозии, при които е използван същият експлозив.
Вестник “Заман” пише в публикация със заглавие “Ужасно нападение в Истанбул”, че докато се обсъждаха терористичните акции на организацията “Ергенекон” Истанбул стана арена на ново ужасяващо терористично нападение. Вестникът посочва, че докато гражданите са били на нощна разходка в неделя вечерта първо е избухнала звукова бомба. След като хората са се събрали на мястото там е избухнала втора бомба с голяма разрушителна мощ. Хората, които се разхождали по булеварда или седяли на пейките, са станали жертва на експлозията. Вестникът цитира валията Муамер Гюлер, който призовава гражданите към единство и твърдост срещу тероризма. Изданието цитира и президента Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган, които остро осъждат терористичното нападение.

“Сабах”: Демокрацията в Турция е на съд
28 юли 2008 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. В случай че управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ бъде закрита, това ще породи много сериозна празнота в управлението на тази страна, посочва в най-новия си брой американското списание “Нюзуик”. В коментара на “Нюзуик” се използва изразът “В най-остра форма се дискутират “свещените крави”, включително ролята на армията в политиката”, пише днес турският вестник “Радикал”. “Закриването на партията и налагането на политическа забрана на нейните водещи лидери ще предизвика политическа криза, ще остави страната без лидери и ще породи празнота във властта. Основателите на ПСР Тайип Реджеп Ердоган и Абдуллах Гюл имат много приятели на Запад и са световно изявени личности”, анализира ситуацията в Турция “Нюзуик” в навечерието на решението на Конституционния съд по делото за закриване на ПСР.

Конституционният съд на Турция започва да разглежда делото за забрана на ПСР
28 юли 2008 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конституционният съд на Турция започва днес да разглежда делото по искането за забрана на управляващата Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, пише Анадолската агенция. Датата за гледане на делото бе взета на заседание на съда на 22 юли. Неговият председател Хашим Кълъч каза, че не може да определи колко дни ще продължи съдебният процес.

Агенция “Фокус” припомня:

Искането за забрана на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието е внесено от главния прокурор на Републиканската касационна прокуратура Абдуррахман Ялчънкая. На 14 март той изготви обвинителен акт срещу ПСР до Конституционния съд, съдържащ 61 обвинения срещу партията на премиера Реджеп Тайип Ердоган.
Основният мотив в искането за забрана на партията е, че застрашава светския характер на турската република и прави явни и прикрити опити за налагане на шериатски модел на управление. Ялчънкая посочва, че ПСР използва демокрацията като средство за налагане на шериатска система на управление. Според него моделът на умерения ислям, който управляващите се опитват да наложат в страната, цели превръщането й в шериатска държава.

“Радикал”: ПКК е отговорна за експлозиите в Истанбул е ПКК, смятат служители на службите за сигурност
28 юли 2008 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Служители в турските служби за сигурност са на мнение, че Кюрдската работническа партия /ПКК/ е отговорна за двете експлозии в истанбулския квартал Гюнгьорен снощи, причинили смъртта на 16 души, пише днес вестник “Радикал”. Експлозивите бяха в две кофи за боклук. Служители в органите за сигурност посочват, че ПКК е притисната от трансграничните военни операции на турската армия в Северен Ирак и от постоянните действия на силите за сигурност в Югоизточен Анадол и поради това има готовност за осъществяване на подобни ефектни терористични актове в големите турски градове.

Анадолска агенция: 16 души са загинали при експлозиите в Истанбул, 154 са ранени
28 юли 2008 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Броят на убитите при двете отделни експлозиии в истанбулския квартал Гюнгьорен достигна 16, ранени са 154 души, предава Анадолската агенция. Дошлият на мястото на експлозиите валия на Истанбул Муаммер Гюлер заяви, че причина за експлозиите не са самоубийствени актове, а поставени в кофи за боклук експлозиви. Едната от експлозиите е заснета от камера и ще бъде детайлно изследвана. Ще бъдат взети и показания от очевидци. Засега се обсъждат различни варианти за осъществилата атентатите терористична организация, но още е твърде рано за по-конкретни заключения.
В Истанбул спешно са пристигнали министърът на вътрешните работи Бешир Аталай, министърът на здравеопазването Реджеп Акдаг и директорът на Генералната дирекция по сигурността Огуз Кьоксал. На мястото на инцидента е отишъл и вицепремиерът Хаяти Язаджъ, който е казал пред журналисти, че първоначално е избухнала една звукова бомба, а след това, когато хора са се събрали около кофата за боклук, е избухнала истинската бомба.

Експлозии в Турция (ОБЗОР)
28 юли 2008 | 07:02 | Агенция "Фокус"
Часове преди Конституционният съд в Турция да разгледа делото за забрана на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ две мощни експлозии избухнаха около 22:00 часа в неделя на оживена търговска улица в квартал в европейската част на Истанбул. Медиите в страната съобщиха за стотици пострадали и най-малко 15 загинали. Първоначалните данни бяха за случаен инцидент, предизвикан от изтичане на газ. По-късно обаче се разбра, че най-вероятно става въпрос за терористичен акт, който е имал за цел нанасянето на сериозни щети. Службите за сигурност на страната съобщиха, като се позоваха на редица очевидци на трагедията, че експлозиите са последвали една след друга, като първата е била с по-слаба от втората. По всяка вероятност тя е целяла да предизвика само паника сред гражданите, като вторият взрив е имал за цел да нанесе колкото се може повече щети и да отнеме човешки животи. Противоречива остава обаче информацията за това, къде са били заложени взривните устройства. Някои медии съобщиха, че първата бомба е избухнала в телефонна кабина, а втората в контейнер за боклук. Според други твърдения и двете взривни устройства са били поставени в кофи за боклук. Турският телевизионен канал Си Ен Ен – Тюрк, който предаваше от мястото на инцидента показа кадри, на които се виждаха сцени на масова паника и дезориентирани хора облени с кръв да бягат от мястото на атентатите, които бяха обсипани с останки от разбити стъкла. Ройтерс съобщи, че полицейските части са предприели незабавни мерки за отцепване на района, така че да се улесни работата на спасителните екипи. На мястото на инцидента пристигна и валията на Истанбул Муамер Гюлер, който заяви, че по-всяка вероятност не става дума за самоубийствени атентати, а за такива, носещи почерка на Кюрдската работническа партия – ПКК. Въпреки това валията отхвърли твърденията на службите за сигурност, че именно ПКК стоят зад терористичните актове, като посочи, че “все още е рано да се каже, кой именно е сторил това”. Не се забави с изявление по случая и турският президент Абдуллах Гюл, който в специално изявление определи стореното като “нечовешкото желание на тероризма за жестокост и насилие без при това да се прави разлика между мъж и жена, млад, стар и дете”.
Засега няма информация за пострадали български граждани при експлозиите в Истанбул. Това каза пред Агенция “Фокус” говорителят на Министерството на външните работи - Димитър Цанчев.

Нов терористичен акт в Истанбул - този път двоен /Обзор/
28 юли 2008 | 04:13 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Часове преди Конституционният съд в Турция да разгледа делото за забрана на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ две мощни експлозии избухнаха около 22:00 часа в неделя на оживена търговска улица в квартал в европейската част на Истанбул. Медиите в страната съобщиха за стотици пострадали и най-малко 15 загинали. Първоначалните данни бяха за случаен инцидент, предизвикан от изтичане на газ. По-късно обаче се разбра, че най-вероятно става въпрос за терористичен акт, който е имал за цел нанасянето на сериозни щети. Службите за сигурност на страната съобщиха, като се позоваха на редица очевидци на трагедията, че експлозиите са последвали една след друга, като първата е била с по-слаба от втората. По всяка вероятност тя е целяла да предизвика само паника сред гражданите, като вторият взрив е имал за цел да нанесе колкото се може повече щети и да отнеме човешки животи. Противоречива остава обаче информацията за това, къде са били заложени взривните устройства. Някои медии съобщиха, че първата бомба е избухнала в телефонна кабина, а втората в контейнер за боклук. Според други твърдения и двете взривни устройства са били поставени в кофи за боклук. Турският телевизионен канал Си Ен Ен – Тюрк, който предаваше от мястото на инцидента показа кадри, на които се виждаха сцени на масова паника и дезориентирани хора облени с кръв да бягат от мястото на атентатите, които бяха обсипани с останки от разбити стъкла. Ройтерс съобщи, че полицейските части са предприели незабавни мерки за отцепване на района, така че да се улесни работата на спасителните екипи. На мястото на инцидента пристигна и валията на Истанбул Муамер Гюлер, който заяви, че по-всяка вероятност не става дума за самоубийствени атентати, а за такива, носещи почерка на Кюрдската работническа партия – ПКК. Въпреки това валията отхвърли твърденията на службите за сигурност, че именно ПКК стоят зад терористичните актове, като посочи, че “все още е рано да се каже, кой именно е сторил това”. Не се забави с изявление по случая и турският президент Абдуллах Гюл, който в специално изявление определи стореното като “нечовешкото желание на тероризма за жестокост и насилие без при това да се прави разлика между мъж и жена, млад, стар и дете”.

“Гардиън”: Бомбени експлозии отнеха живота на 15 души в Истанбул
28 юли 2008 | 03:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Изпъстреният с насилие политически пейзаж в Турция се потопи още по-дълбока криза миналата нощ, след като две бомбени експлозии в Истанбул отнеха живота на най-малко 15 души и раниха 150 други в инцидент, който бе определен от властите като “терористичен”, отбелязва в броя си от днес в. “Гардиън”.
Експлозиите последваха една след друга в рамките на няколко минути на оживена търговска улица в Истанбул. Това са най-смъртоносните атентати от пет години насам, отбелязва изданието, като посочва, че актът е показал степента на напрежение и разделение на страната в момент, когато борбата за власт между светски настроените кръгове и ислямисткото правителство излезе на преден план.

“Таймс”: Бомбени атентати разтърсват Истанбул часове преди решението на съда за забраната на управляващата партия
28 юли 2008 | 02:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Най-малко 15 души загинаха, а 154 други бяха ранени при двоен бомбен атентат миналата нощ в една от най-оживените търговски улици на Истанбул часове преди съдът да се произнесе с решение за съдбата на управляващата в страната партия, пише в броя си от днес британският в. “Таймс”.
Пешеходната търговска улица в работническия квартал Гюн Горен се превърна в опустошителна сцена, със счупени стъкла и витрини и човешки останки, разпръснати около покривите на изгорели автомобили. Жертвите бяха буквално влачени до линейките, докато полицията създаваше защитна зона около района на експлозията. Така описва изданието картината на ужаса и цитира думите на очевидец, който заявява, че изведнъж усетил как земята изчезва изпод краката му. “Хора хвърчаха във въздуха във всички посоки. Беше наистина кошмарно”. Валията на Истанбул Муамер Гюлер потвърди, че две взривни устройства са поставени в контейнери за боклук –едното, по-малко, за да привлече вниманието на хората, а другото, за да нанесе максимално поражения и жертви. Вицепремиерът заяви, че “предателска организация стои зад това…но кой точно, все още не се знае”. Службите за сигурност избързаха обаче да хвърлят вината за атентатите върху Кюрдската работническа партия – ПКК, тъй като според тях атентатите носят почерка на организацията, която в миналото е прибягвала до подобни действия.

Продъжава да расте броят на загиналите при двата терористични акта в Истанбул
28 юли 2008 | 01:49 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Според световните агенции броят на загиналите при двата терористични акта в Истанбул постоянно расте. До този момент се съобщава най-малко за 15 загинали, като не се изключва броят им да се увеличи, като се има предвид, че над сто души са тежко ранени. Според валията на Истанбул атентатите не са извършени от терористи-камикадзе, а носят почерка на Кюрдската работническа партия – ПКК, срещу която от известно време турската армия провежда операции в южната част на страната. Въпреки това Муамер Гюлер посочи, че все още е рано да се каже, дали терористичните актове са извършени от активисти на ПКК.

Според валията на Истанбул бомбените атентати не са дело на терористи-камикадзе
28 юли 2008 | 01:42 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Валията на Истанбул Муамер Гюлер заяви днес, че двата бомбени атентата, в резултат на които загинаха най-малко 14 души, а други 140 бяха ранени, не са дело на терористи-камикадзе, предаде Ройтерс.

Турският президент осъди бомбените атентати от Истанбул
28 юли 2008 | 01:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Абдуллах Гюл осъди остро бомбените атентати миналата нощ в Истанбул, в резултат на което загинаха най-малко 14 души, а други 100 бяха ранени, предаде Ройтерс.
“Осъждам онези, които извършиха бомбените атентати, които ни показват нечовешкото желание на тероризма за жестокост и насилие без при това да се прави разлика между мъж и жена, млад, стар и дете”, се казва в официалното изявление на турския държавен глава, разпространено до медиите.

Хронология на едни от най-значимите атентати в Турция /Агенция "Фокус"/
28 юли 2008 | 01:09 | Агенция "Фокус"
15 ноември 2003 – Трийсет души загиват, а 146 са ранени, след като кола-бомба избухва пред две синагоги в Истанбул. Властите съобщават имената на двама мъже от Югоизточна Турция като извършители на терористичните актове, като посочват, че атаките носят почерка на “Ал Кайда”

20 ноември 2003 – Трийсет и двама души са убити, а десетки други ранени при две експлозии в Истанбул. В резултат на мощните взривове е разрушена и част от сградата на банка HSBC и британското консулство. Отговорността за атентатите поема международната терористична организация “Ал Кайда”.

24 юни 2004 – Четирима души загиват, а 15 са ранени при експлозия в Истанбул непосредствено преди визитата на американския президент Джордж Буш.

2 юли 2005 - Шестима души загиват, а 15 пострадват, след като бомба, поставена от активисти на ПКК експлодира във влак между градовете Елазиг и Татван в провинция Бингол.

6 юли 2005 – Експлозия избухва в автобус в морския курорт Кушадасъ, в резултат на което загиват най-малко 5 души, сред които е и един британски гражданин и жена от Ирландия.

13 февруари 2006 – Шестима души са ранени, единият от които сериозно, след като избухването на взривно устройство в супермаркет в Истанбул. Отговорността за атентата се поема от организацията Кюрдски ястреби, която заплашва с още атентати.

25 юни 2006 – Мощна експлозия избухва в центъра на турския курорт Анталия, като при терористичния акт загиват четирима души, а други 28 са ранени. Отговорността за атентата се поема отново от Кюрдските ястреби.

27 август 2006 – Десет граждани на Великобритания и шестима турци са ранени при взривяването на микробус в туристическия курорт Мармарис на Средиземно море. Петима други граждани получават също наранявания след два подобни инцидента.

28 август 2006 – Трима души загиват, а 87 са ранени при експлозия в Анталия. Отговорността за атентата е поета от Кюрдските ястреби.

12 септември 2006 - Мощна експлозия край парк в Диарбекир предизвиква смъртта на 10 души, осем от които деца.

22 май 2007 – Шестима турски граждани загиват при самоубийствен атентат пред входа на търговски център в столицата Анкара.

3 януари 2008 – Бомбена експлозия срещу кола на турската армия пред училище предизвиква смъртта на петима ученици в Диарбекир.

9 юли 2008 – Трима полицейски служители загиват при престрелка пред сградата на генералното консулство на САЩ в Истанбул.

27 юли 2008 – Най-малко 13 души загиват, а повече от 100 са ранени при експлозия на две взривни устройства в центъра на Истанбул.

“Дойчландфунк”: Най-малко 13 души са загиналите при атентатите в Истанбул
28 юли 2008 | 00:42 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Най-малко 13 души са загиналите при двете бомбени експлозии късно в неделя в Истанбул, предаде “Дойчландфунк”.
По официални данни броят на ранените е 70 души. Турските власти предполагат, че зад атентатите стои най-вероятно обявената за терористична организация Кюрдска работническа партия – ПКК.

РИА Новости: Броят на жертвите при атентатите в Истанбул достигна 13 души

28 юли 2008 | 00:37 | Агенция "Фокус"


Истанбул. Най-малко 13 души са загинали в резултат на двете експлозии, които разтърсиха късно в неделя турския град Истанбул, предаде РИА Новости, като се позова на официална информация.
Според световните медии броят на пострадалите е надхвърлил 100 души, голяма част от които се намират в тежко състояние. По предварителна информация първата бомба е бил с малка мощност и е избухнала в телефонна будка. Няколко минути по-късно е било задействано и второто взривно устройство, което е било с голяма унищожителна мощ и е било поставено по данни на турските власти в контейнер за боклук.

Inform
*

16 загинали и 150 ранени при взривове в Истанбул Сред пострадалите има жени и деца



Снимка: Ройтерс

Истанбул

16 души загинаха и над 150 бяха ранени при двете бомбени експлозии снощи в истанбулския район Гюнгьорен, съобщи Асошиейтед прес.

Сред ранените има жени и деца. Двете експлозии избухнали на интервал от около десет минути на пешеходна улица с магазини и офиси, където вечер се разхождат много хора, отбелязва ДПА. Гюнгьорен е гъсто населен работнически квартал в европейската част на Истанбул.

Първата експлозия в телефонна кабина към 21.45 ч. местно време била от шумова граната. Настъпила паника, част от хората се разбягали, други се втурнали да помагат на ранените. След десетина минути избухнала мощна бомба, скрита в кофа за боклук на пешеходната улица, на около 40 метра от първата експлозия.

Държавният министър Мустафа Саит Язъджъоглу, който пристигна на мястото на експлозиите, заяви пред журналисти: "Знаем, че е извършено терористично нападение, но все още нямаме информация коя организация е отговорна".

Според Ен Ти Ви полицията допуска, че бомбените нападения са извършени от бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК). Но валията на Истанбул Муамер Гюлер заяви пред журналисти, че още е рано да се правят предположения. Той каза, че полицията проверява записите на камерите за наблюдение в района на атентатите.

"Няма съмнение, че това е терористична атака", добави Гюлер. Турският Червен полумесец работи при извънреден режим. В болниците, където са приети ранените, са изпратени допълнителни лекарски екипи и кръв за преливане, посочва ИТАР-ТАСС. Петнайсет от ранените са в критично състояние.

Inform,28.07.08
*
Няма пострадали българи при атентатите в Истанбул

Засега няма информация за пострадали българи при снощните терористични атентати в Истанбул, заяви говорителят на МВнР Димитър Цанчев.

Две мощни експлозии избухнаха около 22:00 часа вчера на оживена търговска улица в квартал в европейската част на Истанбул и отнеха живота на 16 души и раниха 150 други, 15 от ранените са в критично състояние.

Експлозиите са станали в популярния търговски център Гюнгорен.

Според данни на полицията първо се е взривила шумова граната, заложена в телефонна кабина, последвана от мощно взривно устройство, поставено в кофа за боклук.

Това е терористично нападениe, заяви валията на Истанбул Муамер Гюлер. Според него броят на жертвите може да се увеличи, защото бомбите са избухнали в час пик.
От кварталната болница обявиха, че най-малко трийсетина души са приети в критично състояние.

Наблюдатели коментират, че това е най-сериозният атентат в Турция за последните няколко години.

Атентатът става часове преди турски съд да реши за забраната за управляващата в страната партия, отбелязва в. „Таймс".
Междувременно световните агенции съобщиха, че Конституционният съд се е сълбрал, за да реши съдбата на управляващата партия на Ердоган.

АФП съобщава, че турските медии показват линейки и медици, които се грижат за тежко ранените.
На излъчени от турската телевизия Ен Ти Ви кадри се виждат сцени на паника и дезориентирани хора, обляни с кръв, да бягат от мястото на атентатите, обсипани с останки и разбити стъкла. Спасителни екипи и пожарникари са пристигнали на мястото на инцидента.

Започнало е следствие във връзка с експлозиите.

Отговорност за някои от последните атентати пое организацията "Ястреби за освобождение на Кюрдистан", близка до Кюрдската работническа партия (ПКК).

Групировката извърши през изминалите години серия от атентати в Истанбул и в редица курортни градове на Егейско и Средиземно море.

През последните години туризмът в Турция става все по-важна част от икономиката на страната, поради което кюрдските сепаратисти увеличиха броя на атаките срещу туристически обекти в страната.

ПКК е считана за терористична организация от САЩ и ЕС. Лидерът на организацията Абдулла Йоджалан излежава доживотна присъда, след като беше заловен в Кения през 1999 г.

Inform,28.07.08


*
Експлозии разтърсиха Истанбул

Най-малко 13 души са загинали при двойна експлозия в Истанбул. Други най-малко 70 са ранени, предаде Си Ен Ен - тюрк.

Говорителят на МВнР Димитър Цанчев съобщи пред БНР, че засега няма информация за пострадали българи.

Експлозиите са станали в популярния търговски център Гюнгорен. Властите уточниха, че най-малко две бомби са се взривили дистанционно една след друга.

Това е терористично нападения, заяви валията на Истанбул Муамер Гюлер. Според него броят на жертвите може да се увеличи, защото бомбите са избухнали в час пик.

Една от бомбите била заложена в телефонна кабина.

От кварталната болница обявиха, че най-малко трийсетина души са приети в критично състояние.

АФП съобщава, че турските медии показват линейки и медици, които се грижат за тежко ранените.

На излъчени от турската телевизия Ен Ти Ви кадри се виждат сцени на паника и дезориентирани хора, обляни с кръв, да бягат от мястото на атентатите, обсипани с останки и разбити стъкла. Спасителни екипи и пожарникари са пристигнали на мястото на инцидента.

Започнало е следствие във връзка с експлозиите. Отговорност за някои от последните атентати поe организацията "Ястреби за освобождение на Кюрдистан", близка до Кюрдската работническа партия (ПКК). Групировката вече извърши през изминалите години серия от атентати в Истанбул и в редица курортни градове на Егейско и Средиземно море.

През последните години туризмът в Турция става все по-важна част от икономиката на страната, поради което кюрдските сепаратисти увеличиха броя на атаките срещу туристически обекти в страната.

ПКК е считана за терористична организация от САЩ и ЕС. Лидерът на организацията Абдулла Йоджалан излежава доживотна присъда, след като беше заловен в Кения през 1999 г.

Inform,27 юли 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP