Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Кircaali haber

АНСАМБЪЛ „КЪРДЖАЛИ” НА ФЕСТИВАЛ В ТУРЦИЯ

Утре 17.Юли 2008 година Ансамбъл за турски песни и танци „Кърджали” при читалище „Юмер Лютфи” заминава на фестивал в гр. Ялова- Турция. 11 ти Международен фестивал на турските общности ще се проведе от 17 до 26 юли 2008 година в гр. Ялова. Организатор на фестивала е ЯФЕМ / Център за обучение по фолклор Ялова/ с подкрепата на община Ялова и правителството на Република Турция. 25 фолклорни групи от Турски етноси от 25 държави ще вземат участие в тазгодишното издание на фестивала.
Ансамбъл „Кърджали” ще участва на този фестивал вече за 6 ти път. По време на фестивала концертни програми ще се изнесат в Измит, Ялова, Бурса, Орхангази, Ташкьопрю и др.

Inform,юли 2008

ТАНЦЬОРИ ОТ КЪРДЖАЛИ НА ФЕСТИВАЛ В АНТАКИЯ

Танцовият ансамбъл при Дома на културата Кърджали получи покана за участие в Международния фестивал в Антакия ,Турция . 24 –то издание на фестивала ще се проведе в края на юли . В него традиционно се представят състави от цяла Европа - Латвия , Полша, Унгария , Германия и други страни.
Репетираме усилено , в програмата сме включили различни композиции от нашия репертоар , искаме да покажем не само фолклорно богатство на отделните региони на България , но и красотата на нашите костюми , сподели Васил Василев - директор на Дома на културата и ръководител на ансамбъла. Заедно с танцьорите в Турция ще бъде и народният оркестър .
Град Антакия се намира на 1600 км на турско – сирийската граница. Районът е известен като един от най-големите производители на зеленчуци в Турция .
Изявите на танцьорите от Кърджали продължават през цялото лято . В началото на септември в южната ни съседка ще гостуват и най-малките участници от състава. Само преди няколко дни част от ансамбъла при Дома на културата бе на турне и в Гърция .В град Агрия кърджалийската трупа танцува на една сцена с представители на други балкански страни .

Inform,юли 2008

ДЕЦА ОТ КЪРДЖАЛИ НА СКАУТСКИ ЛАГЕР В ТУРЦИЯ

Турция ще изпробва първите си ракети с лазерно управление “Джирит”
47 деца от община Кърджали ще летуват това лято в Гаазиосман паша, Истанбул. Групата замина вчера. В нея са включени ученици от 6 до 8 клас по предложение на училищните директори. В състава има както деца, показали отличен успех през годината, така и от социалнослаби семейства. Учениците са придружавани от двама ръководители и вече са настанени в палатковия лагер /тип скаутски/ в района на побратимената ни турска община, съобщи Нели Попова-главен специалист в отдел "Образование".
Още през първия ден са започнали и занятията по групи. Момчетата и момичетата ще се учат да преодоляват различни препятствия, ще получат полезна информация и за ориентиране в непозната среда, ще имат часове по плуване, езда и др. Скаутският лагер е с продължителност една седмица и в него за трета година ще почиват и кърджалийски деца. Първата група от Кърджали замина през 2006 година, когато 98 деца гостуваха на община Гаазиосман паша.
Интересът към подобен тип почивка се увеличава и децата се завръщат много доволни от престоя си скаутския лагер, съобщиха от общинска администрация Кърджали.
/снимка-първите кърджалийски скаути от 2006г./

Inform,юли 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP