Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,31.07.08

Турският внос ще достигне 200 млрд. долара до края на 2008 г.
31 юли 2008 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният министър Кюршад Тюзмен заяви, че до края на 2008 г. износът на Турция ще са затрудни да достигне нивото от 130 милиарда долара, но вносът вероятно ще възлезе на около 200 милиарда долара, пише днес вестник “Заман”. По този начин външнотърговският оборот на Турция в края на годината ще бъде около 330 милиарда долара. Предварително се планираше турският внос към края на годината да бъде за 182 милиарда долара, а износът – 125 милиарда долара, отбелязва всекидневникът.

ПСР не трябва повече да напряга обществото, смятат политически партии и граждански организации в Турция
31 юли 2008 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Решението на Конституционния съд на Турция по делото срещу Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ постави на дневен ред каква “пътна карта” трябва да следва оттук нататък партията, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Политическите партии, гражданските и професионалните организации се обеднияват във виждането, че ПСР повече не трябва да напряга обществото. Чуват се мнения от техни представители, че трябва да се изработи нова конституция и да се съхраняват принципите на републиката. Председателят на Социалдемократичната народна партия Мурат Караялчън заяви, че изявлението на Ердоган вчера, че ПСР ще прегърне всички граждани не е реално и възможно, след като членове на съда са решили, че тя е станала средоточие на антисветски действия. Той изтъква, че след това решение политическата сцена на Турция трябва да се структурира отново.
Според представители на Демократичната лява партия и Народнорепубликанската партия ПСР трябва да намали напрежението и да изостави войната срещу конституционните принципи на Турция. Според редица неправителствени организации тя трябва да приеме нова конституция, която да разширява демократичните свободи.

Време е Турция да се съсредоточи върху икономиката, пише турски вестник
31 юли 2008 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Решението на Конституционния съд да не бъде закривана управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ беше посрещнато положително от деловите среди в страната, пише днес турският вестник “Сабах”. Общото мнение на бизнес средите в Турция е, че вниманието вече трябва да се съсредоточи върху икономиката. Председателят на Съюза на турските палати и борси Рифат Хисарджъкоглу коментира решението на съда с думите: “Има полза всеки да си вземе поуки от това решение. Турция има нужда не от напрегнати дискусии, а от усилена работа”.

Турция оставя зад себе си един “горещ” юли
31 юли 2008 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция оставя зад себе си един много “горещ” юли, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Отиващият си юли на 2008 година ще бъде запомнен с горещи политически събития. Започнал с шокови арести по случая “Ергенекон”, като сред задържаните бяха и генералите в пенсия Хуршит Толон и Шенер Еруйгур, месецът завършва с решението по делото срещу Партията на справедливостта и развитието /ПСР/. Освен арестите по “Ергенекон” месецът ще бъде запомнен със смъртта на шефа на Турския футболен съюз Хасан Доган, с терористичния атентат срещу консулството на САЩ в Истанбул, при който загинаха трима полицаи, с изпращането на обвинителния акт по “Ергенекон” в наказателния съд в Истанбул, приемането на обвинението от съда и образуване на дело, атентата на терористичната организация срещу полицейско управление в провинция Хаккяри и въздушната операция в района Зап на 24 юли, с атентата в квартал Гюнгьорен в Истанбул, отнел живота на 17 души, със заседанията на Конституционния съд по делото срещу ПСР на 28-30 юли и обявяването на решение вчера, посочва телевизията.

Двама войници са ранени в провинция Сивас при нападение на терористи срещу жандармерийски участък
31 юли 2008 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Сивас. Двама войници са били ранени при нападение на терористи срещу жандармерийски участък в провинция Сивас, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Нападението е било извършено срещу участъка Чукуроба в околия в Коюлхисар. Единият от ранените войници е бил открана в болница в Сивас, пише вестникът.

“Сабах”: Най-големите държавни субсидии на човек от населението са за провинциите Тунджели, Анкара и Хаккяри
31 юли 2008 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. През първите шест месеца на годината провинция Тунджели е спечелила за държавата по 197,7 турски лири на човек от населението, а получава най-голяма субсидия – по 1 650 турски лири на човек от населението /около 1 700 лева/, пише днес вестник “Сабах”. На второ място по размер на субсидиите на човек от населението е Анкара – 1 458 турски лири, следвана от провинция Хаккяри – 1 122 турски лири. В същото време Хаккяри е провинцията, която осигурява най-малко приходи за държавата – само по 58 турски лири на човек от населението, посочва всекидневникът.

Четирима турски военни са ранени при експлозия на мина в провинция Османие
31 юли 2008 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Османие.Военен автомобил се натъкна на мина в провинция Османие, Южна Турция, информира електронното издание на вестник “Милиет”. Това е станало на около един километър от казармения район на жандармерийската рота Командос в Канлъгечит. В служебния микробус е пътувал персонал от жандармерийското поделение. Ранени са четирима военни, сред които един подофицер. Пострадалите са настанени на лечение в държавната болница в Османие.

ПКК се насочи към трафик на дрога след привършването на парите си, каза експерт на САЩ
31 юли 2008 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Експертът на Организацията за борба с наркотиците на САЩ Кинда Луц, работеща в офиса в Истанбул, каза, че с намаляването на финансовите си източници в резултат на операциите Кюрдската работническа партия /ПКК/ се е насочила към трафик и разпространение на дрога, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. На брифинг за членовете на Комисията за борба с наркотиците към турския парламент тя изтъкна, че Турция е транзитна страна по пътя на дрогата и това е една от причините за увеличаването на употребата на наркотици в последно време в страната. Тя посочи, че приходите от трафик на наркотици са един от най-важните финансови източници за терористичните организации, пише вестникът.

АФП: Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е подложен на натиск за помирение
31 юли 2008 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е поставен под силен натиск, целящ помирение със светски настроените опоненти, след като неговата ислямистка Партия на справедливостта и развитието бе на крачка от поставяне под забрана, предава АФП.
Турските вестници, почти единодушно, призовават Ердоган и неговата партия да загърбят проислямистката си политика и да стартират нови демократични реформи, чрез които да възстановят увереността, че целта им не е налагане на ислямистки режим.
“Топката сега е в полето на Ердоган”, пише популярният вестник “Милиет”.
“Премиерът трябва да обмисли предприемането на конкретни стъпки, както на правителствено, така и на партийно ниво, за да успокои хората”, допълва вестникът.

Би Би Си: Европейският съюз приветства решението в полза на турската управляваща партия
31 юли 2008 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Европейският съюз изрази своето облекчение относно решението на турския конституционен съд да не забранява управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, предаде Би Би Си.
“Това е добър ден за Турция и за Европа”, заяви еврокомисарят по разширяването Оли Рен и призова турското правителство да “активизира реформите”. Политическата несигурност забави напредъка на Турция, чиято цел е да се присъедини към ЕС.
Въпреки че не наложи забрана на партията, чрез своето решение на 30 юли, съдът “отряза” наполовина финансовите средства на партията за тази година.
Главният прокурор на Турция заведе дело срещу ПСР, обвинявайки я в опит да въведе тихомълком закона на ислямския шериат.

“Заман”: Турция отвръща на България в областта на автомобилните превози
31 юли 2008 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на транспорта на Турция се готви да даде отговор със строги мерки спрямо България, която едностранно въведе такси от 83 евро за преминаващите през нейна територия турски ТИР-ове, пише днес вестник “Заман”. Съгласно тези мерки от 1 септември ще бъдат събирани такси от всички български превозни средства, които преминават през Турция. Същевременно турските ТИР-ове няма да използват българската територия. Стоките, които се превозват за европейските страни, ще бъдат оставяни на българската граница. Внасяните от Европа стоки ще бъдат получавани на българската граница. По този начин турските ТИР-ове няма да плащат високите транзитни такси за преминаване през България. В рамките на предвидените мерки ще бъде възпрепятствано влизането в Турция на превозни средства, които нанасят вреда на околната среда и масово се използват в българските международни превози. Въпросните мерки влизат в сила от 1 септември и вчера бяха оповестени на пресконференция от генералния директор на сухопътните превози на Турция Талят Айдън, пише вестникът.

“Хюриет”: Русия е най-големият пазар за износа на турски плодове и зеленчуци
31 юли 2008 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Мерсин. Руска ветеринарна делегация, водена от заместник-председателя на Ветеринарната служба на Руската федерация Алексей Саурин е проучила района на цитрусовите насаждения в околия Ердемли на провинция Мерсин и е взела решение да се разреши вносът в Русия на турски плодове и зеленчуци, пише вестник “Хюриет”. Саурин е дал дума на местните производители, че очакваната тази година продукция от 75 000 тона лимони ще бъде внесена от Русия.
Годишно Турция има добив на 41 милиона тона плодове и зеленчуци, но само 3,5 милиона тона от тях се изнасят. От тях 1,5 милиона тона отиват за Русия, която е най-големият пазар за изнасяните турски плодове и зеленчуци, посочва вестникът.

“Заман”: Турция се нарежда след Китай по капацитет за най-бързо икономическо развитие
31 юли 2008 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Букурещ.През последните 25 тримесечия Турция постоянно има икономически прираст и се развива напред, като след Китай има капацитет за най-бързо икономическо развитие в света, пише вестник “Заман”. Това се казва в доклад на международната инвестиционна консултантска организация “Голдман Сач”. Очаква се през 2050 г. Турция да стане девета икономическа сила в света и да изпревари такива развити икономически страни като Япония, Германия, Франция, Италия и Канада. За да може да стигне до 2050 година икономическа мощ от 6 трилиона долараq Турция трябва да запази високите темпове на нарастване чрез правилна икономическа политика, се посочва в доклада.

ДХА: Изказването на Хашим Кълъч е политическо, каза бивш председател на турския парламент
31 юли 2008 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият председател на турския парламент Хюсаметтин Джиндорук заяви, че изказването на председателя на Конституционния съд Хашим Кълъч след оповестяването на решението по делото срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ е политическо, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. “Всички съдилища, включително Конституционният съд, говорят за взетите от тях решения. Изказването на председателя на Конституционния съд беше едно изказване, което е отблъскващо. Съдържаше доста политически послания. Изказванията на съдиите в Конституционния да трябва да бъдат по-научни, по-юридически и по-пасивни”, е мнението на бившия председател на турския парламент.

ДХА: Паника от кърлежи в турския град Анталия
31 юли 2008 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Анталия. Паника от кърлежи е възникнала в турскя град Анталия, след като във временна постройка в работническия квартал били намерени в два плика голям брой кърлежи, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Сигналът бил подаден от един от настанените в постройката общо 25 работници на строителна фирма. На място веднага пристигнали голям брой екипи на полицията и на областната земеделска служба. Намерените 15 кърлежа са изпратени за лабораторни изследвания. Цялата улица е затворена за автомобилно движение, районът е подложен на санитарна обработка.

Турция е на седмо място в света сред страните, жертви на тероризма
31 юли 2008 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция се нарежда на седмо място в света сред страните, жертви на тероризма, през второто тримесечие на тази година, предава Анадолската агенция. През този период в Турция са извършени 71 терористични акта, при които са убити 38 души и са ранени 88 души. Това се казва в публикувания на английски език доклад “Общ поглед върху терористичната дейност”, изготвен от командването на Центъра за борба с тероризма. Според този доклад през второто тримесечие на 2008 г. в целия свят е имало 2 396 терористични акта, при които са убити 4 204 души и са ранени 7 614 души. По официални данни през този период са били отвлечени 319 души от “неизвестни похитители”.
Най-пострадала страна от терористични актове през второто тримесечие на годината е Ирак – 857 различни терористични нападения с 1 575 души убити и 3 247 души ранени. От всички извършени в света терористична нападения 35% са именно в Ирак. Подреждането на най-силно пострадалите от тероризма страни през второто тримесечие на 2008 г. по брой терористични актове е следното: Ирак /857/, Афганистан /334/, Шри Ланка /327/, Пакистан /216/, Индия /195/, Сомалия /112/, Турция /71/, Тайланд /55/, Непал /44/, Израел /31/.

Си Ен Ен Тюрк: Началникът на турския Генералния щаб е обезпокоен от новите преговори за Кипър
31 юли 2008 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Началникът на Генералния щаб на турските въоръжени сили армейски генерал Яшар Бююканът изрази сериозните си опасения от новите преговори по кипърския въпрос, които ще започнат между лидерите на двете общности на острова, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. "Необходимо е да се действа много внимателно”, каза Бююканът по повод предстоящите първи сериозни преговори между кипърските турци и кипърските гърци след отхвърления през април 2004 г. план на бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан.

Агенция “Фокус” припомня, че планът на Кофи Анан за обединение на острова бе подложен на референдум на 24 прил 2004 г. За прилагането му бе необходимо да бъде одобрен от двете общности на острова. Турската общност гласува “за”, а гръцката - “против” плана “Анан” и Република Кипър влезе самостоятелно в Европейския съюз на 1 май 2004 г.

“Милиет”: Европейската комисия въздъхна спокойно с решението на Конституционния съд на Турция
31 юли 2008 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Европейската комисия въздъхна спокойно с решението на Конституционния съд на Турция да не забранява Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, пише турският вестник “Милиет”. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен поиска Турция да се концентрира вече върху реформите, което трябва да се направи с един широк консенсус в обществото. Ротационната председателка на ЕС Франция призова турските политически актьори да решават различията във възгледите си с диалог, на базата на основните права и свободи в правовата държава. Външният министър на Великобритания Дейвид Милибанд заяви, че с това решение Турция ще следва по-демократичен и по-европейски път.
Съпредседателят на Смесената комисия ЕС-Турция Йост Лагендейк също посочи, че се е успокоил с това решение и се надява, че ПСР ще извлече поуки от него. “ПСР трябва да покаже явни знаци на онези, които не са гласували за тях, че ще защитава светския характер на страната”, каза холандският европарламентарист. Съпредседателката на германската Партия на зелените Клаудия Рот изрази мнение, че с решението е била зачетена демократичната воля на избирателите в Турция.

“Заман”: Кьоксал Топтан подкрепи призива на Хашим Кълъч за законови промени относно забраната на партии
31 юли 2008 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на парламента на Турция Кьоксал Топтан заяви, че с решението на Конституционния съд по делото срещу Партията на справедливостта и развитието демокрацията в Турция се е издигнала още едно стъпало нагоре, пише турският вестник “Заман”. Топтан подкрепи призива на председателя на съда Хашим Кълъч да бъдат направени конституционни промени, които да затруднят забраната на политически партии в страната. Той посочи, че трябва законодателството в Турция в тази връзка да се хармонизира с Венецианските критерии, с решенията на Европейския съд за правата на човека и европейското право. Топтан каза, че това е решение, от което цяла Турция е въздъхнала, пише вестникът.

ДХА: Бомбена експлозия в провинция Хаккяри

31 юли 2008 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Звукова бомба е избухнала снощи пред триетажна сграда в околия Юксекова на провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Няма жертви, нанесени са материални щети на сградата. В сграда на около 20 метра от експлозията е ранен от счупените прозорци 18-годишен младеж. В района на експлозията са били изпратени специални части за борба с тероризма и полицейски екипи.

Девет души са задържани досега във връзка с взривовете в Истанбул
31 юли 2008 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Девет души са задържани досега във връзка с взривовете на 28 юли в истанбулския квартал Гюнгьорен, при които загинаха 17 души и бяха ранени над 150 души, предава Анадолската агенция. Смята се, че те може да имат отношение към поставянето на бомбите или да са във връзка с терористите. Продължават разпитите им в истанбулската дирекция по сигурността, както и цялостната дейност по разследване на терористичния акт, посочва агенцията.

РФИ: Турция си пое дъх, ЕС призова Анкара да ускори реформите
31 юли 2008 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен призова Турция да навакса изгубеното време и да ускори реформите след като Конституционният съд реши да не забранява управляващата Партия на справедливостта и развитието. Според Рен решението на съда отразява влиянието на европейските ценности върху Турция. Той подкани правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган да поднови усилията си за социални и икономически реформи, за да може страната да покрие европейските стандарти след като политическата нестабилност през последните две години “отне от времето, през което тези реформи можеха да бъдат извършени”.
Що се отнася до управляващата ислямистката Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, за нея решението на Конституционния съд на Турция е наистина “глътка въздух”. От Анкара предава Жером Бастион, РФИ:
“Турция си пое дъх. Тя избегна нова политическа криза и още една не дотам славна премиера – смъкване от власт на управляващата партия. Удовлетворен, без да ликува, премиерът Ердоган приветства укрепването на демокрацията и на правовата държава. Той обеща: “Оттук насетне Партията на справедливостта и развитието, без никога да е била огнище на антисветска дейност, ще продължи да защитава принципите на Турската република.” Независимо дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна, партията на г-н Ердоган е смятана за виновна, но беше осъдена по-скоро леко – да върне половината от обществената субсидия, която е получила за 2008 г., тоест около 13 млн. евро.

Управляващата партия в Турция ще връща половината от държавната субсидия от 45,6 млн. турски лири
31 юли 2008 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конституционният съд взе решение по делото срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ партията да бъде лишена от половината от предоставената през тази година държавна субсидия от 45,6 милиона турски лири /около 50 милиона лева/, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.
След предсрочните общи избори на 22 юли 2007 г. три партии получиха правото на държавна субсидия, съобразно броя на получените гласове: ПСР – 45,6 милиона турски лири; Народнорепубликанската партия – 20,4 милиона турски лири и Партията на националистическото движение – 13,9 милиона турски лири. Съгласно наредбата държавните помощи се изплащат в рамките на 10 дни от влизането в сила на бюджета. Така ПСР е получила на 10 януари тази година 45,6 милиона турски лири и сега трябва да връща половината от тази сума, посочва телевизията.

Турски печат: Конституционния съд не забрани ПСР, но отправи сериозно предупреждение към нея
31 юли 2008 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Решението на Конституционния съд да не се забранява управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция, взето вчера, е водещата тема на всички турски вестници днес. На мотивите на магистратите за историческото за страната решение и на реакцията на политици, чуждестранни представители и граждани е посветена цялата заглавна страница на вестник “Радикал”. В публикация, озаглавена “Един глас определи съдбата на Турция”, вестникът пише, че от 11 членове на Конституционния съд 10 са изразили становище, че ПСР е център на действия, насочени срещу светския характер на държавата. Четирима от тях обаче са преценили, че тези действия все още нямат такава тежест, за да бъде забранена партията, а са поискали само наказание лишаване от половината държавна финансова субсидия за идната година. За забраната на партията се изискваха 7 положителни гласа. Вестникът цитира изявлението на председателя на Конституционния съд Хашим Кълъч, който посочва, че решението на съда е едно предупреждение за ПСР и се надява тя добре да го анализира и да извлече поуки. Вестникът посочва, че съдът не е наложил и забрана за политическа дейност на 71-те членове на партията, каквато поиска прокурорът Абдуррахман Ялчънкая. “Радикал” се спира и на куриозните моменти по време на изявлението на Кълъч, свързани с въодушевлението на журналистите за предаването на решението на съда като светкавична новина. В друга публикация същият вестник цитира изявлението на лидера на ПСР и премиер на Турция Реджеп Тайип Ердоган, че оттук нататък трябва да действат с голяма отговорност и ще направят каквото е правилно за страната. В изявлението Ердоган заявява категорично, че ще спазват и охраняват принципите на Ататюрк и републиката.
Вестник “Хюриет” в публикация под заглавие “Не беше забранена, беше отправено сериозно предупреждение” също се спира на решението от изключителна важност за съдбата на Турция. Вестникът пише, че 10 от членовете на съда са изразили мнение, че ПСР е център на антисветски действия, но вот за нейната забрана са дали само шестима от тях. Изданието посочва, че срещу забраната на управляващата партия е гласувал само председателят Хашим Кълъч. В друга публикация “Хюриет” се спира на изявлението на началника на Генералния щаб Яшар Бююканът на въпрос на медиите как ще тълкува ситуацията. Отговорът на Бююканът е, че не трябва да очакват от него изявление, съдът е оповестил своето решение.
Вестник “Сабах” в публикация със заглавие “Послание за обществен мир” се спира на реакцията на премиера Ердоган на решението на съда и цитира думите му, че не само ПСР, но цяла Турция се е спасила от една несправедливост и неправда. Премиерът заявява на пресконференцията след обявяване на решението, че независимо дали са привърженици или не, ПСР като управляваща сила “ще прегърне” всички турски граждани. “Нека да бъде на добро за Турция. Вече няма спиране. Ще работим много повече. Оттук нататък трябва да се концентрираме върху бъдещето ни”, казва Ердоган.
Вестник “Милиет” озаглавява публикацията си на първа страница “Сериозно предупреждение към ПСР”. Вестникът пише, че с 6 гласа “за” забраната й, с 4 за частично лишаване от субсидия и с един глас “против” Конституционният съд отправя сериозно предупреждение към управляващата партия. Той допълва, че историческото решение е било оповестено от армия представители на турските и световните медии, които са предавали обявяването му като светкавична новина. Изданието цитира изявлението на Хашим Кълъч, като акцентира на посланието му към политиците да променят с диалог законовите текстове, засягащи забраната на политически партии съобразно модерните демократични модели в света. Той изтъква, че този тип дела са най-тежки за конституционните съдии.
Вестник “Заман” озаглавява публикацията си “Отхвърляне на забраната” и пише, че Конституционният съд е сложил точка на неопределеността, която съществува вече 4 месеца и половина.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP