Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,26.07.08

Анадолска агенция: Извършва се военно съсредоточаване по границата с Ирак в турската провинция Шърнак
26 юли 2008 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Шърнак. В рамките на операциите срещу терористичната организация ПКК в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, по границата с Ирак се извършва военно съсредоточаване, предава Анадолската агенция. Операциите на турските сили за сигурност срещу терористите продължават без никакво прекъсване. В ранните часове днес военен конвой от около 20 превозни средства достави на намиращите по границата турски военни части голямо количество военни материали и боеприпаси. По време на тези военни доставки бяха взети повишени мерки за сигурност, посочва агенцията.

“Заман”: Пакистан търси 5 млрд.долара за енергетиката си и покани турски фирми да инвестират
26 юли 2008 | 11:55 | Агенция "Фокус"
карачи/Анкара. Пакистан, който търси краткосрочни инвестиции в областта на енергетиката за 5 милиарда долара, покани турски фирми да участват в обявените търгове в страната, пише днес турският вестник “Заман”. Същевременно на турските предприемачи ще бъде давано предимство при предстоящото изграждане на един милион жилища в столицата Карачи. Пакистан, с население 168 млн. души, е изцяло обвързан и зависим от външни доставки на енергийни ресурси и правителството спешно търси 5 милиарда долара за задоволяване на енергийните нужди на страната, посочва всекидневникът.

“Сабах”: Висшата избирателна комисия на Турция е готова за предсрочни избори, но те не са на дневен ред
26 юли 2008 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вероятността за предсрочни парламентарни избори при евентуално закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ става причина вниманието да се насочи към Висшата избирателна комисия /ВИК/, пише днес турският вестник “Сабах”. Председателят на комисията Муаммер Айдън заяви, че при необходимост има готовност предсрочни общи избори да се произведат още през тази година. Иначе ВИК извършва рутинна подготовка за местните избори през март 2009 година. За целта вече е проведен търг за отпечатване на пликовете и на бюлетините и той е спечелен от фабрика във Финландия.
Същевременно председателят на парламента Кьоксал Топтан заяви, че на настоящия етап въпросът за предсрочни избори въобще не стои на дневен ред, посочва всекидневникът.

Управляващата партия в Турция не трябва да бъде закривана, каза Девлет Бахчели
26 юли 2008 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение /ПНД/ Девлет Бахчели заяви, че управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ не трябва да бъде закривана, пише днес турският вестник “Сабах”.
“Да кажем, че ПСР бъде закрита - това ще тласне Турция към дълбока политическа криза, към хаос. Сегашният парламент работи и пълноценно изпълнява своите задължения”, посочи Девлет Бахчели. По отношение на закриването на политически партии той каза, че това може да става само в случаи, ако те са използвали политическо насилие и тероризъм.

“Сабах”: Известен е списъкът на планираните покушения от организацията “Ергенекон”
26 юли 2008 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. В обвинителния акт по делото “Ергенекон” фигурира и списък на планираните от нелегалната организация покушения на знакови фигури, пише днес турският вестник “Сабах”. Между тях са премиерът Реджеп Тайип Ердоган, началникът на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът, високопоставен ръководител във Върховния касационен съд, журналистът Фехми Кору, световно известният писател и носител на Нобелова награда за литература Орхан Памук. В обвинителния акт се посочва, че въоръженото нападение в сградата на Върховния административен съд, при което беше убит висш магистрат и хвърлените бомби по сградата на вестник “Джумхуриет” са дело на организацията “Ергенекон”, а освен това тя е планирала и атентат срещу висш магистрат от Върховния касационен съд.

"Заман", Турция: Бизнесът предлага да се създаде министерство за слаборазвитите провинции
26 юли 2008 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Дружеството на независимите индустриалци и бизнесмени /МЮСИАД/ предложи да бъде създадено специално министерство за слаборазвитите провинции в Турция, пише вестник “Заман”. Тази идея е включена в специално подготвения доклад с конкретно предложения за възстановяване и развитие на района на Югоизточен Анадол. В този доклад се визират развитието и проблемите в икономиката и в социалната сфера на 24 турски провинции, които са изток от линията Синоп-Хатай.

“Сабах”, Турция: Напук на Русия Вартоломей беше посрещнат с държавни почести в Украйна

26 юли 2008 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Киев/Анкара. Напук на Русия вселенският патриарх Вартоломей беше посрещнат с държавни почести в столицата на Украйна Киев, пише днес турският вестник “Сабах”. Тези дни Киев е окичен с портрети на Вартоломей и на президента на Украйна Виктор Юшченко. След съветския период Украйна се ориентира към Запада вместо дотогавашната обвързаност с Русия и едно от измеренията на тази ориентация е искането на автокефалност за украинската православна църква. След вчерашното посрещане с държавни почести в Киев Вартоломей имаше специални срещи с лидерите на украинската православна църква и това предизвика моментално острите критики на московската патриаршия и на проруски настроените украински политици, посочва турският всекидневник.

Самоделно взривно устройство е унищожено в турската провинция Хаккяри
26 юли 2008 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Самоделно взривно устройство, е било открито и унищожено вчера в околия Чукурджа на провинция Хаккяри, предава Анадолската агенция. В съобщение в интернет сайта на Генералния щаб се посочва, че за устройствоjf са били използвани осем килограма пластичен взрив С-4 и то е било поставено от терористите от Кюрдската работническа партия /ПКК/ на
пътя Ъшъклъ-Кавушак.

“Хюриет”: Първото съдебно заседание по делото “Ергенекон” ще бъде на 20 октомври
26 юли 2008 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Първото заседание на 13-ти състав на съда за тежки престъпления в Истанбул по делото “Ергенекон” ще бъде на 20 октомври, пише турският вестник “Хюриет”. Поради големия брой задържани по делото съдът взе решение заседанието да бъде в сградата на затвора в истанбулския район Силиври. Съдът постанови да бъде продължена мярката за неотклонение “задържане под стража” на арестуваните обвиняеми, както и да бъдат оборудвани специални помещения за защитените свидетели по делото в залата за съдебното заседание. Първият ден от гледането на делото ще продължи докато бъдат изслушани всички обвиняеми, отбелязва всекидневникът.

“Радикал”: В аферата “Ергенекон” нямало замесени действащи служители на разузнаването и на армията
26 юли 2008 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В обвинителния акт по аферата “Ергенекон” фигурирали имената на пенсионирани военни, но нямало замесени действащи служители на националната разузнавателна организация /МИТ/ и на военните, пише днес турският вестник “Радикал”. Това е заявил прокурорът по делото Зекерия Йоз. На този етап от разследването той изрично подчертава, че организацията не е стигнала до МИТ и до армията. Ключовите имена в обвинителния акт били запасният генерал от жандармерията Вели Кючюк и запасният офицер от армията Музаффер Текин.

“Милиет”: Тежки обвинения по аферата “Ергенекон” за създаване и ръководство на въоръжена групировка
26 юли 2008 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В обвинителния акт по аферата “Ергенекон” са включени тежки обвинения за създаване и ръководство на незаконна въоръжена групировка, пише днес турският вестник “Милиет”. Сред главните обвиняеми фигурират изненадващи имена – главният редактор и собственик на вестник “Джумхуриет” Илхан Селчук, бившият ректор на Истанбулския университет Кемал Алемдароглу, генералният председател на
Работническата партия Догу Перинчек, запасният генерал от жандармерията Вели Кючюк, говорителят на турската православна църква Севги Еренол, запасният майор Музаффер Текин. 13-ти състав на съда за тежки престъпления в Истанбул прие обвинителния акт и насрочи първото заседание по делото на 20 октомври 2008 г., понеделник, в комплекса за изтърпяване на наказанията в истанбулския район Силиври. Обвинителният акт, предявен в съда на 14 юли срещу 86 заподозрени, се състои от 2 455 страници и включва 441 класьора с приложения.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP