Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Хиляди българи на поклонение в Турция

Осветиха повторно „Св. св. Константин и Елена” в Одрин

Шефът на вероизповеданията Иван Желев крещи на журналисти по време на литургията

Вилдан Байрямова пратеник на „Монитор" в Одрин
Снимка: Авторът

Миряни разглеждат обновения храм „Св. Константин и Елена".

Българският храм "Св. Константин и Елена" в Одрин бе осветен отново на Кръстовден след реставрация от Русенския митрополит Неофит. Затова хиляди българи се стекоха на поклонение в Турция.
На ритуала присъстваха премиерът Сергей Станишев, зам.-министрите на културата Явор Милушев и на външните работи Любомир Кючуков. Светата литургия уважиха посланикът ни в Анкара Бранимир Младенов, както и шефът на вероизповеданията проф. Иван Желев. Той обаче не сдържа гнева си и се разкрещя неколкократно на журналистите по микрофона, защото според него пречели на ритуала. „Разчистете журналистите, изгонете ги!", обърна се към охраната той. Навън пък целият квартал „Абдурахман" беше обсадил двора на светата обител, а стотици местни висяха по оградите. Турски полицаи с жива верига блокираха пътя, за да не стигнат хората до самата църква.
"Възраждането на този храм с пари на българската държава е символ на възраждането и на България. Политиката на държавата да възкресява български светини на Балканите ще продължи и занапред. Мисля, че имаме всички основания като народ да сме със самочувствие", коментира премиерът Сергей Станишев. Той призова за толерантност към историята и поуките дори от най-трагичните й моменти.
Според местните жители пък допреди да бъде реставриран храмът, кварталът е бил бунище. "Да са ви живи и здрави ръцете, дето сториха това чудо! Украсихте живота ни, сега ще идват много хора и тук ще живне", коментираха граждани.
„Св. Константин и Елена" е издигнат през 1869 г., а през средата на 80-те години на миналия век е опожарен и разграбен. В резултат на активен диалог между България и Турция през есента на миналата година беше получено разрешение да започнат възстановителните дейности. Реставрацията стартира официално на 3 март 2008-ма. Църквата е възстановена в първоначалния си вид на базата на архивни документи и стари снимки. Възкресяването е ръководено от арх. Васил Китов от българска страна и от арх. Али Ерол, председател на Съюза на архитектите в Одрин. Българското правителство осигури 400 000 евро за възкръсването на храма. 50 000 лв. са предоставени от фонд „Култура". 74-те икони, които ще бъдат поставени в църквата, са изографисани по снимки от 30-те години на миналия век. Оригиналните са изчезнали или унищожени. След литургията под Светия престол в храма бе вграден паметен документ за възстановяването и освещаването на църквата.

Inform,15.09.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP