Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

"Ергенекон" и парадоксът на турската демокрация

11/07/2008

Кандидатката за членство в ЕС Турция показа, че ислямът може да съществува редом със светската демокрация, глобализацията и съвременността. Друга политическа криза обаче хвърля сянка на тревога.

От Айхан Шимшек за Southeast European Times -- 11/07/08

photo

Генералът в оставка Хуршит Толон бе арестуван в Истанбул на 6 юли при разследването на "Ергенекон". [Архив]

През последните седмици напрежението между турските светски ориентирани политици и държавните лидери, подкрепящи политическия ислям, ескалира до нови нива. Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е изправена пред възможността да бъде закрита от Конституционния съд на основание на това, че подкопава светската система в Турция.

Междувременно подкрепено от правителството разследване доведе до арестуването миналата седмица на генерали в оставка и други изтъкнати фигури, известни като силни критици на правителството. Твърди се, че те участват в терористична групировка, наречена "Ергенекон", която властите обвиняват в подготовка на атентати и граждански размирици с цел да бъде предизвикан военен преврат.

Между задържаните са генералите от резерва Хуршит Толон и Шенер Еруйгур, председател на Асоциация “Ататюркска мисъл”, а също и бизнесменът Синан Айгюн и журналистът Мустафа Балбай, които полицията освободи след няколко дни. Полицията все още издирва Турхан Чомез, бивш депутат от ПСР, който се обърна срещу своята бивша партия.

Светски ориентираната опозиция осъди разследването като "опит за отмъщение", докато подкрепящите ПСР вестници говорят за мрежа от твърдолинейни секуларисти, решени да свалят правителството на всяка цена.

Съществува ли заплаха за демокрацията в Турция и ще успее ли страната да намери изход от кризата? Страната е силно поляризирана и силното разделение личи и при турските блогери.

"Това разследване [срещу "Ергенекон"] трябва да продължи с решителност и смелост," пише bektasazizoglu. "В една демократична правова държава не само превратите, но и всеки опит за преврат или защита на преврат е престъпление, срещу което се налагат строги санкции. Тези последни разследвания са стъпки към напълно демократична Турция."

Tumener също подкрепя разследването, но при едно условие. "При това разследване трябва да бъдат съблюдавани общите принципи за правата на човека," казва той, като критикува задържането на заподозрени без наличие на достатъчно доказателства и продължителния им престой в затвора преди започването на процес. "За съжаление разследването срещу "Ергенекон" засега се превръща в инквизицията от Средновековието. ПСР използва разследването, за да сплаши критиците."

Друг блогер, omerozdamar, изпитва дълбок песимизъм. "Можем ли да кажем, че в тази страна съществува работеща демокрация и върховенство на закона? Не, нямало ги е в миналото, не съществуват и днес," пише той. Според него демократичната риторика на ПСР не може да бъде приемана сериозно, след като се прави от партия, която – както твърди блогерът – експлоатира религиозните чувства на масите.

Битката в момента не е за демокрация или секуларизъм, настоява alfacilllin. Това е просто борба между силите на различните фракции за контрол на държавата. "Не заслужаваме ли демокрация, свобода, добруване и просперитет? Не е ли наше право да живеем живот без страх?” пита той.

Много популярен блогер, neseevrim, критикува двойните стандарти на ПСР, както тя ги нарича, за независимост на правосъдието. Когато става въпрос за прекратяване на делото срещу партията, тя се оплаква от "съдебен преврат", пише тя. Когато обаче става въпрос за разследването срещу "Ергенекон", ПСР твърди, че съдебната власт действа независимо. Според neseevrim това, което става в Турция днес, е "дуел" между секуларистите и привържениците на политическия ислям, а правото просто се е превърнало в оръжие в ръцете им.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP