Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Наплив от купувачи на имоти в Турция

Вилите в Турция по-скъпи от тези в Гърция, България – по средата

България се нарежда между Гърция и Турция по отношение средната цена на вилите, показва класация, цитирана от гръцкото издание Imerisia. И трите страни са в долната част на подреждането, в което са включени 38 пазара, като Турция е на 36-то място, България – на 34-то, Гърция – на 30-то.

Гърция може да е една от най-популярните дестинации за чуждестранни туристи, но с поскъпването на цените на жилищните имоти, вече не може да се каже същото за жилищния пазар, пише Imerisia.

В резултат на това се наблюдава наплив от купувачи на имоти в Турция. Скъпото евро също оказва влияние като тласка потока от туристи на изток.

Плажовете на Мала Азия буквално са наводнени от стотици вили, които се продават два или три пъти по-евтино в сравнение с подобни къщи на гръцките острови или в други туристически райони. Десетки уеб сайтове за недвижими имоти и офиси в чужбина рекламират турските имоти, като търсенето се е покачило значително през последните години, пише изданието.

Цените

Въпреки че Турция нерядко е подложена на терористични атаки, изключително ниските цени за всички продукти привличат все повече и повече туристи и инвеститори в недвижими имоти.

Къща в Турция с изглед към Егейско море, в близост до плажовете на Мала Азия, се продава за 50 хил. евро, докато цената на подобна къща на някой егейски остров в Гърция е 150 хил. евро.

В Турция има много примери за евтини имоти и ако трябва да се сравни с предлагането в Гърция става пределно ясно защо последната не може да привлече повече туристи и още по-важно - повече инвеститори, които ще съживят туристическия пазар на имоти, пише изданието.

Съобщението цитира класация на цените на вилите на някои световни пазари, според която Гърция е на 30-то място със средна цена от 2 240 евро на кв. м. За сравнение, цената на вилен имот в Турция е 1 200 евро на кв. м.

Някои проучвания показват, че Гърция може да привлече 1 милион инвеститори през следващите години, но скъпият и съответно неконкурентноспособен инвестиционен продукт отклонява интереса на чужденците към други дестинации.

Според класацията най-скъпи са луксозните вили в Монако с цени от 36 600 евро на кв. м. Въпреки това различни данни показват средни цени за вилен имоти в Монако от 25 хил. евро на кв. м.

Следват Великобритания, Русия и Франция с цени съответно от 18 хил. евро, 11 хил. евро, 10 хил. евро на кв. м.

България се нарежда на 34-то място с 1 490 евро на кв. м.

Проверка на Investor.bg обаче показа, че средната офертна цена за къща във и около Варна е 1000 евро на кв м.

В зависимост от местоположението, отдалечеността от морето, големината, гледката и качеството, цената им варира между 30 хил. и 150-200 хил. евро. За луксозни имоти има оферти и за 600-800 хил. евро.

Средната цена за Бургас е около 650 евро на кв. м, за Пловдив – 1200 евро, а за София – 1600 евро на кв. м.

Inform,юли 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP