Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Нестабилността в Турция е на път да предизвика икономическа буря

Конституционният съд поставя на карта развитието на страната

Нестабилността в Турция е на път да предизвика икономическа буря

Над Турция като цяло и конкретно над премиера Ердоган продължава да виси сянката на "бащата на Турция" Мустафа Кемал

[Reuters]

Икономиката на Турция ще бъде първата жертва на политическата нестабилност в страната, ако Конституционният съд все пак реши да закрие управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и да забрани на десетки нейни представители да се занимават с политика. Според анализатори, цитирани от Ройтерс, правителството почти няма какво да направи, за да намали опасните последици, ако се стигне до подобно решение.

От миналата седмица съдът започна слушанията по делото, а присъдата се очаква в началото на август. Евентуалната забрана на партия, спечелила безапелационно последните избори само преди година и разполагаща с мнозинство в парламента, би било безпрецедентно и страната ще навлезе непозната политическа територия с непредсказуеми правни последици, коментират наблюдатели.

А финансовото и икономическото въздействие от подобно развитие би било изключително лошо, дори и да не се стигне до криза като през 2001 г., когато 10% от икономиката беше буквално унищожена, а хиляди работни места бяха закрити. Лирата със сигурност ще бъде сериозно засегната, а акциите вече загубиха около една трета от стойността си от началото на годината и ще продължат да падат. "Смятам, че най-големи са рисковете за валутния пазар и за пазарите с фиксирана доходност", казва анализаторът от Данске банк Ларс Кристенсен. Според него при подобно развитие Турция може да не бъде в състояние да покрива бюджетния си дефицит, който се очаква да достигне 49 млрд. долара за тази година след 38 млрд. през миналата най-вече заради повишените цени на горивата.

Ако се стигне до забраната на ПСР, нейните депутати, които не бъдат изхвърлени от политиката, вероятно бързо ще създадат нова партия с ново име и ще формират ново правителство, тъй като ще продължат да имат мнозинство в парламента, посочва Ройтерс. ПРС разполага с 340 депутатски места с 550-местния Меджлис, а прокуратурата иска забрана на дейността на 39 от тях. Според анализатори евентуалната буря би могла поне да бъде намалена със стендбай споразумение с МВФ, което да успокои цените на акциите и да даде рамо на валутните пазари. Други обаче са на мнение, че ръцете на правителството са вързани и дори сделка с МВФ няма да спре падането на турската икономика.

Реакцията на финансовите пазари може да бъде изключително остра, ако съдът извади от политиката премиера Реджеп Тайип Ердоган и така създаде реален вакуум в елита на най-влиятелното политическо движение в страната. В Анкара вече се обсъжда и сценарий, при който след забраната на ПСР се провеждат предсрочни избори и Ердоган се връща в политиката като независим депутат. За целта обаче той трябва да получи специално разрешение от Върховния избирателен съвет, което е крайно съмнително.

Според прокуратурата ПСР се опитва да наложи ислямистка политическа програма в светска Турция, което налага забраната й. Освен разпускането й на 71 от нейните най-видни членове може да бъде забранено да се занимават с политика и да членуват в партии за срок от 5 години. Освен премиера мярката може да засегне и президента Абдула Гюл, което допълнително ще увеличи вакуума по върховете. Анализатори очакват в началото на август действително да се стигне до забрана на партията, както по-рано бяха забранени и други формирования с ислямистки корени като Партията на благоденствието, Партията на добродетелта и др.

"В този случай ще имаме предсрочни избори наесен", казва Волфганго Пиколи, анализатор на консултантската група "Юрейша груп". "Ако решението дойде през август или септември, изборите ще бъдат през ноември." Все още съществува и надеждата съдиите да не прибягнат до крайното решение и да наложат на партията и нейните представители солени глоби, като така избягнат обвиненията, че действат с политически, а не с юридически подбуди.

"Целта на инициативата е да бъде "укротен" и отстранен Ердоган, който вече е лежал в затвора за ислямизъм, обяснява Ибрахим Калън, директор на базирания в Анкара мозъчен тръст SETA. Секуларистите обаче пропускат факта, че с този ход ще бъде разтърсена цялата система и поляризацията в страната ще се задълбочи."
*
Анкара се отдалечава от Европа

ЕС е изправен пред сериозна дилема как да реагира на нарастването на политическото напрежение в Турция. Перспективата да се стигне до забрана на управляващата партия поднови дебата дали Турция е готова да стане член на съюза, посочва Ройтерс. Вълната от арести на генерали, журналисти и общественици, обвинени в подготвяне на преврат, пък засили опасенията за все още твърде силната роля на военните в политиката. "Истинските приятели на Турция съзират опасността и смятат, че трябва да действат. На останалите просто не им пука", казва високопоставен европейски представител, който признава, че Европа почти не може да влияе на събитията в страната.

Нито привържениците на турското присъединяване, нито неговите противници обаче биха желали да видят страната, съюзник по линия на НАТО и важен енергиен център, дестабилизирана. Британският външен министър Дейвид Милибанд дори стигна дотам да заяви: "Хората, а не юристите са тези, които трябва да избират правителството в Турция." Така той се присъедини към хора от гласове, които все повече говорят за "съдебния преврат" срещу правителството, който сериозно отдалечава Анкара от Европа. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен допълни, че делото срещу ПСР "не е в унисон с европейските норми". Доволен от развоя на събитията е френският президент Никола Саркози, според когото това е доказателство, че Турция няма поне засега място в Европа.

Inform,юли 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP