Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,09.07.08


ДПА: Според валията на турската провинция Агръ ПКК готови да освободят похитените германски алпинисти
09 юли 2008 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кюрдската работническа партия (ПКК) обяви, че е похитила тримата граждани на Германия заради последните действия на правителството в Берлин срещу организацията. Това заяви валията на турската провинция Агръ, Мехмет Четин, който бе цитиран от ДПА.
По думите на Четин обявената за терористична организация ПКК е обявила, че възнамерява в скоро време да освободи отвлечените алпинисти.

Председателят на турския парламент осъди терористичното нападение срещу консулството на САЩ в Истанбул
09 юли 2008 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на турския парламент Кьоксал Топтан осъди извършеното днес въоръжено нападение срещу сградата на генералното консулство на САЩ в Истанбул, предава електронното издание на вестник “Заман”. В съболезнователно послание до министъра на вътрешните работи Бешир Аталай председателят на турския парламент подчертава, че това нападение е насочено срещу спокойствието на Турция, обществения мир и единството на нацията и изразява увереността си, че “страната няма да бъде повлияна от подобни предателски терористични актове”. Кьоксал Топтан посочва, че е научил с голямо прискърбие за смъртта на тримата служители на органите за сигурност Ердал Йозташ, Мехмет Йондер Сачакоглу и Недим Чалък и за раняването на други двама полицаи.

Повишени са мерките за сигурност около британското консулство в Истанбул
09 юли 2008 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Истанбул. След въоръженото нападение срещу сградата на генералното консулство на САЩ в Истанбул са повишени мерките за сигурност около генералното консулство на Великобритания в града, съобщава електронното издание на вестник “Заман”. Увеличен е броят на патрулиращите полицаи около сградата на дипломатическото представителство. Виждат се и цивилни служители на органите за сигурност, носещи бронирани жилетки. Дежурните полицаи на входа на консулството обаче прилагат обичайната процедура и не са въвели допълни мерки или ограничения, посочва изданието.

ЕК осъди нападението на американското генерално консулство в Истанбул
09 юли 2008 | 16:03 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Истанбул. Европейската комисия осъди извършеното днес въоръжено нападение на сградата на генералното консулство на САЩ в Истанбул, предава Анадолската агенция. Говорителят на комисията Амадеу Алтафаж Тардио изрази съболезнования на семействата на загиналите и на турските власти и пожела бързо оздравяване на ранените при терористичния акт, посочва агенцията.

Турският премиер ще посети утре Ирак
09 юли 2008 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Багдад. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще посети Багдад утре, предаде АФП. Целта на визитата е засилване на подкрепата на Анкара за възстановяването на Ирак, съобщиха от офиса на иракския премиер Нури ал Малики.

Истанбулската полиция арестува един човек във връзка с нападението на консулството на САЩ
09 юли 2008 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбулската полиция е арестувала един човек във връзка с въоръженото нападение на сградата на американското генерално консулство в града, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Засега не се съобщават подробности.
При нападението, извършено днес преди обед, бяха убити шест души – трима полицаи и трима нападатели.

Шест души са убити при терористично нападение срещу консулството на САЩ в Истанбул (ОБЗОР)
09 юли 2008 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Анкара. Трима полицаи и трима нападатели са убити при въоръжено нападение днес срещу външната врата на генералното консулство на САЩ в Истанбул. Двама от четиримата нападатели са турски граждани, съобщи валията Муамер Гюлер. Главният прокурор на Истанбул Айкут Ченгиз Енгин и валията окачествиха нападението като терористичен акт.
Посланикът на САЩ в турция Рос Уилсън заяви, че нападението срещу американското консулство в Истанбул е “очевиден терористичен акт”, насочен срещу САЩ.
Полицай, охраняващ входа и двама служители на пътна полиция са убити при стрелба близо до полицейския пункт на главния вход на консулството. Единият е умрял на място, а двама са починали по-късно в болница.
При нападението са ранени други двама полицаи.
По информация на турски телевизионни канали сред чакащите за американски визи няма пострадали.
Четиримата нападатели, на възраст между 20 и 25 години, са използвали пушки тип помпа и пистолети. Един от нападателите е избягал от местопрестъплението с колата, използвана при нападението, съобщи главният прокурор на Истанбул.
Според очевидци, цитирани от турски телевизионни станции, неидентифицирани мъже, пътуващи в лека кола, открили огън срещу охраната пред външната врата на консулството и последвала престрелка, която продължила шест-седем минути. Нападението е станало около 11 ч.
Вътрешният министър Бешир Аталай замина спешно за Истанбул. Началникът на Националната разузнавателна организация /МИТ/ Емре Танер запозна Реджеп Тайип Ердоган с данните, с които МИТ разполага за нападението.
Посолството на САЩ в Анкара засега няма информация някой американски служител в консулството да е пострадал, е казала говорителката на посолството Кати Шалоу.

Нападението срещу американското консулство в Истанбул е терористичен акт, заяви американският посланик
09 юли 2008 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. “Нападението срещу американското консулство в Истанбул е “очевиден терористичен акт”, насочен срещу САЩ”. Това заяви американският посланик в Турция Рос Уилсън, цитиран от АФП.
“Това бе атака срещу американско дипломатическо ведомство. Хората, загубили живота си са турски граждани и сме много натъжени от тяхната смърт,” каза той.

ЕФЕ: Бунтовници отвлякоха три германски туристки в Турция
09 юли 2008 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бунтовници от Кюрдската работническа партия отвлякоха три германски туристки, предаде агенция ЕФЕ. Валията на провинция Агръ - Мехмет Четин, потвърди информацията. Германките са били част от група, наброяваща 13 души.

Началникът на турското разузнаване информира премиера за атентата в Истанбул09 юли 2008 14:10 Агенция "Фокус"Анкара. Началникът на Националната разузнавателна организация /МИТ/ Емре Танер информира премиера Реджеп Тайип Ердоган /на снимката/ във връзка с извършеното днес въоръжено нападение срещу сградата на генералното консулство на САЩ в Истанбул, съобщава електронното издание на вестник “Заман”. В разговора, който е започнал в 13.20 ч в Министерския съвет, Танер ще запознае Ердоган с данните, с които МИТ разполага по въпроса, посочва изданието.

Двама от нападателите на консулството на САЩ в Истанбул са турски граждани09 юли 2008 14:04 Агенция "Фокус"Истанбул. Валията на Истанбул Муаммер Гюлер заяви, че е установена самоличността на двама от общо четиримата нападатели на сградата на генералното консулство на САЩ в Истанбул и те са турски граждани, предава електронното издание на вестник “Заман”. Валията, директорът по сигурността Джелялетин Джерах и кметът на Истанбул Кадир Топбаш посетиха държавната болница в квартал Истиние, където са настанени ранените при въоръженото нападение. Според представители на органите за сигурност става въпрос за “самоубийствен атентат”. Валията потвърди смъртта на трима полицаи и на трима нападатели и посочи, че при нападението са ранени един полицай и един цивилен служител.

Турският министър на вътрешните работи спешно замина за Истанбул09 юли 2008 13:44 Агенция "Фокус"Истанбул. Министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай спешно замина за Истанбул във връзка с извършеното днес нападение срещу сградата на генералното консулство на САЩ в града, съобщава електронното издание на вестник “Заман”. Преди това Бешир Аталай беше приет спешно в Анкара от премиера Реджеп Тайип Ердоган и го информира за терористичното нападение, посочва изданието.

Подписка срещу арестите по аферата “Ергенекон” започна в турския град Испарта09 юли 2008 13:39 Агенция "Фокус"Испарта. Секцията на Дружеството за защита на идеите на Ататюрк /АДД/ в град Испарта, Югозападна Турция, е започнала кампания за събиране на подписи срещу извършваните арести в рамките на аферата “Ергенекон”, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Генерален председател на АДД е арестуваният о.з. армейски генерал Шенер Еруйгур, припомня агенцията. Завеждащият секцията на дружеството в Испарта Махмут Йозюрек силно възразява срещу третирането на АДД като убежище за терористи, отбелязва ДХА.

В турската провинция Одрин са задържани 75 нелегални имигранти09 юли 2008 13:30 Агенция "Фокус"Одрин. Екипи на жандармерията и на гранични войски са задържали 75 нелегални имигранти в провинция Одрин, предава Анадолската агенция. Това е станало при рутинна проверка в района на село Боснакьой край Одрин и в околиите Ипсала и Енез. Задържаните - граждани на Мароко, Грузия, Ирак и Палестинската автономия, са предадени на отдел “Чужденци” на одринската дирекция по сигурността, за да бъдат експулсирани от страната.

Трима германски алпинисти са отвлечени от ПКК в Източна Турция09 юли 2008 13:26 Агенция "Фокус"Агръ. Трима германски алпинисти са били отвлечени от бойци на терористичната Кюрдска работническа партия /ПКК/ в планината Агръ в провинция Агръ, Източна Турция, съобщава електронното издание на вестник “Хюриет”. Група от петима терористи е отвлякла германците към 23 ч снощи. Това е станало на 3200 надморска височина.Валията на Агръ - Мехмет Четин, заяви, че групата алпинисти от Германия в състав общо от 13 души е имала официално разрешение за планинския преход в планината Агръ.

Си Ен Ен Тюрк: Нападателите на консулството на САЩ в Истанбул са носели сирийски паспорти09 юли 2008 13:17 Агенция "Фокус"Истанбул. Днес преди обяд срещу външната полицейска охрана на сградата на американското генерално консулство в истанбулския квартал Истиние беше извършено въоръжено нападение, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Убити са трима полицаи и трима от похитителите. Кореспондент на Си Ен Ен установи на място, че убитите нападатели са носели в себе си сирийски паспорти, посочва телевизията.

“Заман”: Избягалият терорист след нападението над консулството на САЩ в Истанбул е притиснат от полицията09 юли 2008 13:12 Агенция "Фокус"Истанбул. Избягалият терорист сред днешното въоръжено нападение над сградата на генералното консулство на САЩ в Истанбул е притиснат от полицията в района на истанбулския квартал Саръйер /в района на входа на Босфора при Черно море – бел. на “Фокус”/, съобщава електронното издание на вестник “Заман”. Открити са следите на използвания при атентата сив автомобил Форд Фокус с начални регистрационни номера “34 US.....” /истанбулска регистрация/ и операцията за неговото залавяне вече е започнала.

Установена е самоличността на убитите полицаи пред консулството на САЩ в Истанбул09 юли 2008 13:04 Агенция "Фокус"Истанбул. Установена е самоличността на убитите днес полицаи при терористичното нападение над сградата на американското генерално консулство в Истанбул, информира електронното издание на вестник “Сабах”. Освен убитите трима полицаи при дръзкото нападение са ранени още шестима полицаи.

Нападателите на генералното консулство на САЩ в Истанбул са държали ръчни бомби09 юли 2008 13:00 Агенция "Фокус"Истанбул. Нападателите на полицейския контролен пункт пред входа на визовата служба на американското генерално консулство в Истанбул са държали в ръцете си ръчни бомби и дългоцевно оръжие, съобщава електронното издание на вестник “Заман”. По данни на очевидец нападателите са пристигнали със сив на цвят автомобил Форд Фокус и са държали в ръцете си ръчни бомби и дългоцевно оръжие. Единият от нападателите е успял да избяга от мястото на терористичния акт, твърди очевидецът.

“Заман”: Трима полицаи и трима похитители загинаха при нападението срещу генералното консулство на САЩ в Истанбул09 юли 2008 12:53 Агенция "Фокус"Истанбул. Валията на Истанбул Муаммер Гюлер заяви, че при днешното нападение на входната врата на визовата служба на генералното консулство на САЩ в Истанбул са били убити трима полицаи и трима от нападателите, предава електронното издание на турския вестник “Заман”. От убитите полицаи един е от външната охрана на дипломатическото представителство, а двамата други са служители на пътната полиция.

АФП: Шестима души са убити в престрелката пред американското консулство в Истанбул09 юли 2008 12:52 Агенция "Фокус"Истанбул. Трима нападатели и трима полицаи са загинали в резултат на избухналата пред американското консулство в Истанбул престрелка, съобщи валията на града Муамер Гюлер, цитиран от АФП. Нападателите са убити на място, каза той пред журналисти, като добави, че те са атакували полицейски пост пред дипломатическата мисия, която се намира в истанбулския квартал Истинйе.Единият полицай е убит още пред консулството, а другите двама са починали от раните си по-късно в болница. Още един полицай и цивилният шофьор на полицейски автомобил са ранени, допълни Гюлер.

“Навтемборики”: Трима полицаи и трима нападатели са жертвите при въоръженото нападение в Истанбул09 юли 2008 12:42 Агенция "Фокус"Истанбул. Трима полицаи и трима нападатели са жертвите при въоръженото нападение пред консулството на САЩ в Истанбул, съобщи електронното издание на гръцкия вестник “Навтемборики”, позовавайки се на информация на турската Анадолска агенция. Съобщението е направено от валията на Истанбул.


Въоръжено нападение пред консулството на САЩ в Истанбул взе жертви (ОБЗОР)09 юли 2008 12:23 Агенция "Фокус"Истанбул. Трима полицаи са сред убитите четирима души при въоръжено нападение днес пред консулството на САЩ в Истанбул, съобщават турските медии. Според АП са загинали шестима души, а двама са пострадали. Си Ен Ен пък има информация за един загинал и един тежко ранен, а Би Би Си съобщава за най-малко четирима загинали.Нападението станало в 11 ч днес. Според очевидци неизвестни нападатели, пътуващи с лека кола, открили огън срещу служителите на органите на реда, охраняващи външна врата на консулството. Престрелката продължила шест-седем минути.Според телевизия НТВ имало ранени и между хората, чакащи за американски визи пред консулството.Засега няма изявления за инцидента от турската полиция и от властите. Валията на Истанбул Муамер Гюлер и началникът на полицията Джелялетин Джерах са отишли на мястото на нападението.“Разследваме инцидента и не можем да направим никакъв коментар за момента”, е казал за вестник “Хюриет” служител на американското консулство.

“Навтемборики”: Неустановен е броят на жертвите при нападението в Истанбул09 юли 2008 12:18 Агенция "Фокус"Истанбул. Неустановен е броят на жертвите при въоръжено нападение в близост до американското консулство в Истанбул, съобщи електронното издание на гръцкия вестник “Навтемборики”. Изданието се позовава на информация на АП, според която са загинали шестима души, а двама са пострадали. СиЕнЕн пък има информация за един загинал и един тежко ранен, а БиБиСи съобщава за най-малко четирима загинали. Турските медии информират, че въоръжени лица са открили огън срещу полицейски участък, намиращ се в близост до консулската служба на САЩ. Представител на американското посолство в Анкара заяви, че са осведомени за инцидента, но че не разполагат с повече информация.

Трима полицаи са сред убитите при нападението пред консулството на САЩ в Истанбул09 юли 2008 12:07 Агенция "Фокус"Истанбул. Трима полицаи са сред убитите при въоръженото нападение днес пред външна врата на консулството на САЩ в Истанбул, предаде Догу хабер ажансъ /ДХА/, като се позовава на Анадолската агенция. При нападението са убити общо четирима души, посочва ДХА.Очевидци са казали за турски телевизионни канали, че мъже, пътуваши с бяла лека кола, открили огън срещу служителите на органите на реда, охраняващи вратата. Престрелката продължила шест-седем минути.Според телевизия НТВ имало ранени и между хората, чакащи за американски визи пред консулството.Засега няма изявления за инцидента от турската полиция и от властите.

Четирима души, включително трима нападатели, са убити при нападение близо до консулството на САЩ в Истанбул09 юли 2008 11:55 Агенция "Фокус"Истанбул. Четирима души, включително трима нападатели, са убити при въоръжено нападение днес близо до консулството на САЩ в Истанбул,съобщава Догу хабер ажансъ /ДХА/. Нападението е станало в 11 ч днес. Полицейски хеликоптери оглеждат района за автомобила, от който е било стреляно.Валията на Истанбул Муамер Гюлер и началникът на полицията Джелялетин Джерах са отишли на мястото на нападението, съобщава телевизия НТВ.Разследваме инцидента и не можем да направим никакъв коментар за момента, е казал за вестник “Хюриет” служител на американското консулство.

Трима души са убити от турската полиция в Истанбул09 юли 2008 11:53 Агенция "Фокус"Истанбул. Три неидентифицирани въоръжени лица и турски полицай са загинали при престрелка край американското консулство в Истанбул, предаде АФП, позовавайки се на турски медии. Трима други полицаи са ранени.Според свидетели тримата неизвестни са открили огън срещу полицейски пост в близост до консулството. Полицията е открила ответен огън, с който нападателите са били ликвидирани.Все още няма официално потвърждение на инцидента.

АФП: Престрелка край дипломатическата мисия на САЩ в Истанбул09 юли 2008 11:48 Агенция "Фокус"Истанбул. Четирима турски полицаи са ранени при престрелка край американското консулство в Истанбул, предаде АФП. Това е съобщил турският телевизионен канал НТВ. Не се съобщават повече подробности.

"Хюриет": Двама души са убити при въоръжено нападение срещу консулството на САЩ в Истанбул09 юли 2008 11:45 Агенция "Фокус"Истанбул. Двама души са убити при въоръжено нападение пред посолството на САЩ в Истанбул, извършено от неизвестен нападател, съобщава електронното издание на турския вестник ”Хюриет”, като цитира Догу хабер ажансъ /ДХА/. Очевидец казал обаче за телевизия НТВ, че е видял четири тела.При нападението според ДХА са били ранени шестима.Двама полицаи са загинали от стрелба, дошла от преминаваща край консулството кола, съобщават телевизионни станции.

Шестима души са пострадали при въоръжено нападение в близост до американското консулство в Истанбул09 юли 2008 11:43 Агенция "Фокус"Истанбул. Шестима души са пострадали при въоръжено нападение в близост до американското консулство в Истанбул, съобщи електронното издание на гръцкия вестник “Навтемборики”, позовавайки се на информация на турския канал Си Ен Ен Тюрк. Неизвестно лице е открило огън срещу полицейски участък, намиращ се в близост до консулската служба на САЩ.

Най-малко четирима полицаи са ранени при престрелка до генералното консулство на САЩ в Истанбул09 юли 2008 11:37 Агенция "Фокус"Анкара. Най-малко четирима турски полицаи са ранени в резултат на нападение срещу тях в близост до генералното консулство на САЩ в Истанбул, съобщи телевизия НТВ. Подробностите около инцидента се изясняват, предаде РИА Новости.

Цех за фалшив алкохол е разбит в турската провинция Анталия09 юли 2008 10:07 Агенция "Фокус"Анталия. Нелегален цех за производство на алкохол е разбит в околия Алания на турската провинция Анталия, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. При операцията на екипите на отдела за борба с контрабандата и организираната престъпност на полицията са иззети 3 500 бутилки фалшив алкохол. При претърсване на жилище е открит склад с 1000 бутилки със залепени етикети за уиски, водка и ракия. Задържани са общо 13 души, от които трима са пуснати след разпити в полицията. Останалите 10 души са изправени пред съда, като 9 души са арестувани и вкарани в затвора.

Турският премиер ще вземе участие в Средиземноморската среща в Париж09 юли 2008 10:07 Агенция "Фокус"Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган посочи, че ще вземе участие в срещата този уикенд в Париж, на която ще бъде даден стартът на Средиземноморския съюз, предаде днес “ИЮ Обзървър”. Премиерът се отнася предпазливо към участието си, тъй като се опасява, че идеята на Париж за създаване на съюза е начин да се предостави на Анкара алтернативно членство в Европейския съюз.

"Милиет", Турция: Бивш вицепремиер иска да отцепи 20 депутати от управляващата партия09 юли 2008 09:38 Агенция "Фокус"Анкара. Целта на Абдюллатиф Шенер, който бе вицепремиер в предишното правителство на премиера Реджеп Тайип Ердоган, е да отцепи поне 20 недоволни депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитото /ПСР/, пише днес вестник "Милиет". На последните парламентарни избори в Турция през юли 2007 г. Шенер изненадващо не се кандидатира за депутат, но продължава да бъде член на Централния изпълнителен комитет /ЦИК/ на ПСР. Твърди се, че замисълът на бившия вицепремиер е да създаде самостоятелна парламентарна група, за което са му необходими най-малко 20 депутати, за да може да участва в следващите избори.ЦИК на управляващата партия е изпратил указания до структурите на партията да предотвратят подобни намерения на бившия вицепремиер, посочва всекидневникът.

"Радикал": Първа пробойна на депутатския имунитет в Турция09 юли 2008 09:32 Агенция "Фокус"Страсбург/Анкара. Европейският съд по правата на човека намери за основателна жалбата на депутата от основната опозиционна Народнорепубликанска партияАтила Карт, че в Турция му е било отказано да се защити в съда поради това, че е депутат и има съдебен имунитет, пише днес вестник "Радикал". Съдът се позовава на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и посочва, че Турция нарушава ал. 1 от чл. 6 на този документ. Това означава, че в бъдеще турските депутати ще имат правото да се отказват от депутатския си имунитет, когато искат да се явят и защитят в съда, посочва всекидневникът.

Агенция “Фокус” припомня:Член 6 на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, приета от Съвета на Европа, постановява право на справедлив съдебен процес. Алинея 1 гласи: “Βсяко лице, при решаването на правен спор относно неговите граждански права и задължения или основателността на каквото и да е наказателно обвинение срещу него, има право на справедливо и публично гледане на неговото дело в разумен срок от независим и безпристрастен съд, създаден в съответствие със закона.Съдебното решение се обявява публично, но пресата и публиката могат да бъдат отстранявани по време на целия или на част от съдебния процес в интерес на нравствеността, обществената и националната сигурност в едно демократично общество, когато това се изисква от интересите на непълнолетните лица или за защита на личния живот на страните по делото или, само в необходимата според съда степен, в случаите, когато поради особени обстоятелства публичността би нанесла вреда на интересите на правосъдието.


"Заман": Двойно са нараснали оплакванията за ухапване от кърлежи в провинция Испарта09 юли 2008 09:14 Агенция "Фокус"Испарта. През първите шест месеца на тази година двойно са се увеличили оплакванията за ухапвания от кърлежи в провинция Испарта, Западна Турция, пише вестник "Заман". До преди две години техният брой е бил 217, а през първата половина на 2008 г. броят на потърсилите лекарска помощ в болниците е нараснал на 470 души. Само при два от случаите обаче е доказано заразяване с вируса на Кримска-Конго хеморагична треска /ККХТ/, като здравословното състояние на заболелите е добро.При последния случай в Испарта 66 военнослужещи бяха откарани в болница със съмнение за ухапване от кърлежи по време на учение. При клиничните изследвания обаче не е открит вирусът на ККХТ.

Двеста декара гори са изгорели в турската провинция Къркларели09 юли 2008 08:54 Агенция "Фокус"Къркларели. Двеста декара гори са изгорели в пожар, бушуващ в провинция Къркларели /Лозенград/, Източна Тракия, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Пожарът е избухнал вчера към 16 ч в борова гора в близост до село Демерджихали. Сред местното население е настъпила голяма паника. сред местното население. За потушаването на пожара се използват тежки пътни машини. Огнената стихия е овладяна късно снощи.

"Сабах": Високият избирателен праг в Турция не нарушава правата на човека09 юли 2008 08:48 Агенция "Фокус"Страсбург/Анкара. Европейският съд по правата на човека /ЕСПЧ/ постанови, че високият избирателен праг от 10% в Турция не нарушава правата на човека, пише днес вестник "Сабах". Вчера висшата съдебна инстанция на ЕСПЧ, който има характер на касационен съд, взе решение, че избирателният праг в Турция не противоречи на чл. 3 от допълнителния протокол във връзка със свободните избори на Европейската харта за правата на човека. Решението е взето с 13 гласа "за" и 4 гласа "против".

Агенция "Фокус" припомня:

През 2003 г. въпросът за високия избирателен праг в Турция беше отнесен до Европейския съд по правата на човека от бившите членове на забранената прокюрдска партия ДЕХАП Ресул Садак и Мехмет Юмак. На 30 януари 2007 г. съдът взе решение, че избирателният праг не представлява нарушение на правата на човека. Това решение беше обжалвано и въпросът беше отнесен до висшата инстанция на съда. На второто заседание по делото на 21 декември 2007 г. адвокатът на турската държава пледира, че "високият избирателен праг е необходим за политическата стабилност", а адвокатът на ищците - че "високият избирателен праг поражда проблеми за представителността и легитимността от гледна точка на широката демокрация".

Турски печат: Полемика на тема операция "Чисти ръце"09 юли 2008 08:44 Агенция "Фокус"Анкара. Централна тема на всички турски всекидневници и днес е ходът на разследването по аферата “Ергенекон”. Изданията представят различни гледни точки, оценки и коментари за случая.Вестник "Сабах" пише за полемиката на тема операция "Чисти ръце" между премиера Реджеп Тайип Ердоган и лидера на основната опозиционна народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал. Ердоган пита риторично "Защо се сърдят онези, които навремето бяха очаровани от подобна операция "Чисти ръце" в Италия?", а Байкал контрира: "Ръцете на тези, които натискат копчето на подобна операция, трябва да бъдат чисти."."Радикал" лансира последното твърдение, че разследването по аферата "Ергенекон" ще се разпростре до Генералния щаб. Това е заявил бившият депутат от забранената Партия на благополучието на бившия премиер Неджметтин Ербакан - Мехмет Бекяроглу. Бившият депутат очаква военната прокуратура да се сезира и да премине в действие, както отбелязва, че част от действащото военно ръководство и командири в турската армия са сериозно обезпокоени от развитието на разследването по аферата "Ергенекон"."Милиет" акцентира на мнението на бившия началник на Генералния щаб о.з. армейски генерал Хилми Йозкок за скандалните разкрития от миналата година за наличието на т.нар. "записки за преврати" на бившия командващ ВМС о.з. армейски адмирал Йозден Йорнек. Първоначално тези записки бяха публикувани в списание "Нокта" и там се твърдеше, че именно Хилми Йозкок е спрял тези опити за преврати. Сега бившият началник на Генералния щаб заявява, че не може нито да потвърдиq нито да отрече тези информации.“Хюриет" обръща внимание, че водещият разследването прокурор Зекерия Йоз не е казал на арестувания бивш командващ Първа турска армия о.з. армейски генерал Хушрит Толон за какво точно го обвинява и че в обвинителния акт има определени пропуски.Вестник "Заман" съобщава, че прокуратурата е обжалвала решението на съда да бъдат пуснати на свобода 9 души от задържаните на 1 юли заподозрени по аферата "Ергенекон". Сред тях са двама журналисти - от вестниците "Джумхуриет" и "Терджуман", един о.з. дивизионен генерал и един професор.

Над 200 души са загинали от мини в Югоизточен Анадол за девет години09 юли 2008 08:43 Агенция "Фокус"Диарбекир. През последните 9 години в района на Югоизточен Анадол от мини са загинали 202 души, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Данните бяха оповестени от Секцията на дружеството за защита на правата на човека в Диарбекир.През 2000 г. са загинали 20 души, през 2001 г. - 13 души, през 2002 г. - 27 души, през 2003 г. - 19 души, през 2004 г. - 18 души, през 2005 г. - 48 души, през 2006 г. - 30 души, през 2007 г. - 15 души и през първите шест месеца на 2008 г. - 12 души. От дружеството алармират, че причина за наранявания и смъртни случаи не са само мините, а и изоставени в населените места и извън тях невзривени военни експлозиви, които избухват в ръцете на деца и стават причина за тяхното осакатяване или смърт.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP