Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция става посредник за разрешаването на иранското ядрено досие

erdogan В момент, в който Турция се тресе от арести по аферата „Ергенекон”, управляващите в Анкара преприемат поредната контраофанзива за своето оцеляване. Този път тя е извън съдебната зала, в която преди дни адвокатите на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) изложиха своята пледоария в отговор на допълнителните аргументи, предоставени от прокурора Абдуррахман Ялчинкая.

На конференция, проведена в Анкара премиерът Реджеб Ердоган заявява, че неговата страна е готова да поеме същата роля между Иран и международната общност, както в момента тя играе между Сирия и Израел. Той отбелязва, че ще бъде използвано нарастналото влияние на Турция в региона на Близкия Изток, за да се реализират подобни миротворчески планове. Лидерът на ПСР не дава допълнителни подробности относно своите намерения. В същото време анализатори коментират, че този път Ердоган вдига твърде високо „летвата” и най-вероятно подобни планове имат предимно вътрешнополитически, отколкото реални външнополитически измерения. Причината за това е, че конфликтът Сирия - Израел и придружаващите го преговори имат чисто регионални рамки, докато „иранското ядрено досие” е най-значимата международна криза от началото на ХХІ век.

Турция има силната позиция на „улеснител” (от израелското МВнР отказват да признаят официалната посредническа роля на Анкара) в сирийско-израелския конфликт, тъй като един от пунктовете на разногласия между двете страни е използването на регионалните води. Сирия е готова да предостави значителна част от водите на езерото Тибериада на Тел Авив срещу пускането на допълнителни водни ресурси от Анкара във водоема на река Ефрат. Така Турция не е само механичен „посредник-улеснител”, а на практика се явява трети, скрит участник в самия преговорен процес.

В казуса „иранско ядрено досие” Турция няма потенциала да заема същата или близка позиция. Спорещите страни са с коренно различен статус и размер на външнополитическо влияние. Нещо повече – САЩ, които са основният компонент в т.нар. международна общност са против посредническата роля на Анкара в сирийско-израелските преговори. Много съмнително е дали в този случай Белият дом би допуснал трета държава да „улеснява” преговорите с негов директен опонент. Остава съмнението, че е възможно подобно начинание да е силно поощрено от ислямската република и реално подтикнато от нейното ръководство. Въпреки войнстващите изявления на отделни ирански официални лица, действията на официален Иран са по посока избягване на военен конфликт със САЩ с цената на всичко. Ирански анонимен източник дори коментира, че неговата страна е готова да обсъди приемането на американски дипломати след засилените медийни слухове за желанието на Вашингтон за разкриване на бюро за защита на интересите. Това става след постоянно правени изявления от страна на президента Ахмединаджад и на духовния лидер Хаменей, че Иран не желае дипломатически отношения със САЩ.

В същото време турският Конституционен съд излъчи сигнали, че кризата относно потенциалната забрана на ПСР скоро ще бъде разрешена. Неговият член Осман Баскут заяви, че висшата юрисдикция ще се произнесе по казуса в рамките на следващите 5 седмици. Според Баскут всеки съдия щял да вземе решение, съобразно своята професионална съвест и не съществувало предварително оформено мнение по сложния казус. Той отбелязва, че каквото и да е крайното решение, поради силната поляризация на страната, в обществото щял да започне дебат и със сигурност една от двете страни щяла да остане недоволна. Местни експерти са на мнение, че публичното встъпление на въпросния конституционен съдия е индиректен симптом, че най-вероятно ПСР ще избегне забраната. До този момент надделяваше предположението, че Конституционният съд ще забави становището си, обявявайки излизането си в редовна лятна отпуска. По този начин сработваше сценарият за възможното най-дълго забавяне на съда с цел да се попречи на ислямистката партия да се реорганизира под ново име и да участва в местните избори през март догодина.

Допълнителен аргумент за състоятелността на тази новата хипотеза, благоприятна за ПСР, е и изявлението на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Дениз Байкал. Последният заявява, че „каквото и да е решението на съда, всички трябва да си направят изводи.” Той допълва: „оттук насетне трябва да се работи за отваряне на нова политическа страница.” Някои експерти коментират, че в думите му липсва доскорошната острота и непримиримост към управляващите.

Наблюдателите припомнят, че Байкал не присъства на съвсем наскоро завършилото съвещание на Социнтерна в Атина, въпреки че неговата формация е член на авторитетното политическо семейство. Редица медийни експерти считат, че левият лидер не е отишъл в гръцката столица, тъй като е щял да бъде подложен на критика от своите съидейници, заради позицията му в подкрепа на забраната на ПСР. Повечето водачи на Социнтерна направиха изявления, че подобен политически акт противоречи на демокрацията и на редица принципи на Европейския съюз за изграждане на плуралистична многопартийна система. Няма информация дали БСП или неговият лидер Станишев са взели някакво отношение в рамките на Социнтерна по дадения въпрос.
източник,юли 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP