Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,07.07.08

Горски пожар причини смъртта на двама души в Турция
07 юли 2008 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Две жени загинаха, след като домовете им бяха изпепелени от горски пожар, бушуващ в южната част на Турция, предаде АФП.
Пожарът е тръгнал от борова гора в района Гюлнар, провинция Мерсин. Борбата с огнената стихия е затруднена от силния вятър. Само за няколко часа огънят е достигнал до две селища близо до гората. Горският пожар вече се е насочил от планинските райони на Гюлнар към Средиземноморското крайбрежие.

НАТО и ЕС изиграха важна роля за стабилността на Балканите, каза турският генерал Яшар Бююканът
07 юли 2008 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Анталия. НАТО и ЕС изиграха важна роля в опазването на сигурността и стабилността на Балканите, каза днес началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Турция генерал Яшар Бююканът, цитиран от агенция МИА. Генералът откри конференцията на началниците на генералните щабове на балканските страни, която заседава в Анталия.
Ген. Бююканът изрази надежда, че действията на НАТО и ЕС за гарантиране на сигурността ще оставят в миналото политическите въпроси, които биха могли да бъдат потенциална причина за нови напрежения на Балканите. Според него заплахите, с които се е сблъсквал светът през периода на студената война, се различават драстично от сегашните, които са станали “асиметрични, многостранни и непредвидими”.
Опитваме се да се защитим от редица заплахи като тероризма, недостига на енергийни ресурси, дефицита на храни и глобалното затопляне, каза началникът на турския Генерален щаб. По думите на Яшар Бююканът не е възможно всяка страна поотделно да се справи с тези проблеми, поради което са необходими съвместни инициативи за преодоляването им.
В конференцията в Анталия участват началниците на генералните щабове или техни представители от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Мамкедония, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора, както и делегации на НАТО и ЕС.

Турция очаква над 26 млн. туристи през 2008 г.
07 юли 2008 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция очаква между 26 и 27 милиона туристи през тази година, каза министърът на туризма Ертугрул Гюнай пред Анадолската агенция. През първото полугодие е регистрирано увеличение с 15% в сравнение със същия период на 2007 г. Чуждестранните туристи, посетили Истанбул, са с 16% повече в сравнение с първите шест месеца на миналата година и броят им е достигнал 3,2 милиона.
Данните за месец май показват, че най-голям е броят на германските туристи, предпочели да прекарат ваканцията си в Турция, следвани от руснаци, британци, българи, иранци, холандци, грузинци, франзуци, украинци и гърци. През същия месец чуждите туристи в Турция са били с 20,15% повече в сравнение с май 2007 г.

Анадолска агенция: Джалал Талабани призова ПКК да напусне Северен Ирак
07 юли 2008 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Президентът на Ирак Джалал Талабани призова Кюрдската работническа партия /ПКК/ да напусне Северен Ирак, ако продължава да извършва нападения на Турция, предава <Β>Анадолската агенция. В интервю за гръцкия вестник “Елевтеротипия” Джалал Талабани засяга въпроса за ПКК и изтъква, че военните действия на Турция в северните части на Ирак произтичат от поведението на ПКК. “Ето защо отговорен за всичко, което се случва в Северен Ирак е именно ПКК”, посочва Джалал Талабани.

“Ергенекон” е организация с добре изградена структура, каза турският вътрешен министър
07 юли 2008 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай говори за аферата “Ергенекон”, в публицистично предаване по частния телевизионен Канал 7, предава Анадолската агенция. Министърът припомни, че процесът на изготвяне на обвинителния акт продължава и посочи: “Налице е една организация, която е имала добре изградени връзки между отделните структури. На настоящия етап мога да кажа, че това е общото впечатление във връзка с това разследване”.

Трима турци с фалшиви разрешителни за пребиваване в Германия са задържани в Унгария
07 юли 2008 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Будапеща/Анкара. Трима турски граждани с фалшиви разрешителни за пребиваване са задържани в Унгария при опит да преминат унгарско-сръбската граница, предава Анадолската агенция. Официален унгарски представител е заявил, че при проверката на документите са установени фалшивите разрешителни за пребиваване в Германия в паспортите на тримата турски граждани – две жени и един мъж.

Турската брегова охрана задържа 36 нелегални имигранти в провинция Чанаккале
07 юли 2008 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Чанаккале. Екипа на турската брегова охрана са задържали 36 нелегални имигранти в околиите Айваджък и Еджеабад на провинция Чанаккале, които се опитвали да преминат на гръцкия остров Лесбос в Егейско море, предава Анадолската агенция. В околия Айваджък са задържани шестима граждани на Афганистан, а в околия Еджеабад – 30 граждани на Бирма. След приключване на законовите процедури задържаните чужденци ще бъдат експулсирани от Турция.

Анадолска агенция: Нова жертва на ухапване от кърлеж в Турция
07 юли 2008 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Още един човек е починал от заразяване с вируса на Кримска-Конго хеморагична треска /ККХТ/ сред ухапване от кърлеж, предава Анадолската агенция. Това е станало вчера в болнично заведение в Анкара. Починалият е 59-годишен жител на околия Ефлани на провинция Карабюк. На 28 юни е бил ухапан от кърлеж, когато е работил на нивата си и сам го е извадил от тялото си. На 1 юли е постъпил в местна болница с оплакване от висока температура и същия ден спешно е бил преместен за лечение в Анкара.
От началото на година досега в околия Ефлани от заразяване с вируса на ККХТ след ухапване от кърлеж са починали 6 души, посочва агенцията.

Терорист от ПКК е задържан в турската провинция Шърнак
07 юли 2008 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Силите за сигурност са задържали терорист от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в района на околия Силопи на провинция Шърнак, Югоизточна Турция, предава информационната агенция ДЖИХАН. Това се съобщава в раздела за борба с тероризма на интернет сайта на Генералния щаб на турските въоръжени сили.
При претърсване на планинска местност в провинция Шърнак са открити една ръчна бомба и 160 килограма различни хранителни продукти, а провинция Тунджели, Югоизточна Турция, са открити 50 патрона за автомат “Калашников”.

РФИ: Напрежение в Турция след осуетения държавен преврат
07 юли 2008 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турция продължава да живее под напрежение, след като властите обявиха, че са предотвратили опит за държавен преврат. Двама високопоставени генерали бяха арестувани. Те ще бъдат изправени пред военен съд с обвинения за терористичен заговор. Още за аферата от Жером Бастион, кореспондент на РФИ от Истанбул:
“Двама четиризвездни генерали – единият зам.-шеф на сухопътните войски, а вторият: човек номер едно в жандармерията, наскоро пенсиониран, бяха хвърлени в затвора с обвинения за терористичен заговор, целящ държавен преврат. Това е нещо невиждано досега в страната, преживяла три военни преврата. Организацията, наречена “Ергенекон”, е започнала да действа преди около година. Открит е арсенал от терористични оръжия и план за екзукуции на различни личности. Процесът и представените доказателства обаче повдигат някои въпросителни, както и редица съмнения за манипулиране от страна на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/. Малко преди Конституционният съд в страната да произнесе решението си « да бъде ли забранена управляващата партия или не» турското правосъдие направи силен удар. Това е нагледна демонтрация на борбата на живот и смърт, която водят ислямо-демократическата партия и светско-кемалиската огранизация, осъждаща прилагането на Шериата – законите на Корана, в Турция. Аферата е истинско политико-законодателно земетресение, което поляризира двата лагера. А те все още не са успели да си поделят демократично и мирно Турция на Мустафа Кемал.”

Рисковете в турската икономика се увеличават, според доклад на ОИСР
07 юли 2008 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. В доклада на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ за развитието на икономиката през 2008 година, в частта за Турция се посочват увеличените рискове в резултат на влошаването на международните финансови условия и неизвестностите във вътрешнополитически план, предава Анадолската агенция.
За тази година се предвижда инфлацията в Турция да се покачи до 9,6%, а следващата година да бъде в размер 7,5%. Нивото на безработицата в страната се очаква да бъде 10,2% през тази година и се прогнозира да се увеличи на 10,5% през следващата 2009 година.

“Сабах”, Турция: Националистическото крило в армията се ликвидира, смята бивш военен съдия
07 юли 2008 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият военен съдия о.з. полковник Юмит Кардаш заяви, че вкарването в затвора на двама бивши генерали е резултат от постигната договорка, пише днес турския вестник “Сабах”. “Това е ликвидиране и прочистване на армията от националистическото крило. Това крило стана тежест, която вече не може да се носи нито от режима, нито от самата армия. Преди имаше структури за борба с партизански движения, сега са станали организация “Ергенекон”. Разликата е само във формите на тяхното изграждане”, обяснява бившият военен съдия.

“Сабах”: Бивш турски вицепремиер, член от управляващата партия, ще създава нова партия
07 юли 2008 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият вицепремиер и настоящ член на Централния изпълнителен комитет на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Абдюллатиф Шенер за пръв път официално оповести, че ще създава нова политическа партия, пише днес вестник “Сабах”. Шенер не се кандидатира за депутат на последните общи избори на 22 юли 2007 година и предпочете академичната кариера. Най-накрая той наруши мълчанието и говори за бъдещето си място в политиката. В Събота Шенер участва в дискусионно предаване по частен телевизионен канал и обяви, че ще формира нова партия. Изявленията му предизвикаха широк отзвук, но засега от страна на ПСР има пълно мълчание, посочва всекидневникът.

Днес е първото открито съдебно заседание по делото за убийството на Хрант Динк
07 юли 2008 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Днес е първото съдебно заседание по делото за убийството на журналиста от арменски произход и главен редактор на вестник “Агос” Хрант Динк, което ще бъде открито за гражданите и за пресата, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Това стана възможно след като главният заподозрян за убийството на Хрант Динк – 18-годишният О.С. стана пълнолетен, посочва телевизията.

Хрант Динк бе убит през януари 2007 г. пред редакцията на вестник “Агос” в Истанбул.

“Хюриет”: Протести срещу аферата “Ергенекон” в Истанбул
07 юли 2008 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Група членове на Турската комунистическа партия /ТКП/ протестира пред лицея Галатасарай в централния истанбулски квартал Бейоглу против аферата “Ергенекон”, пише вестник “Хюриет”. Лидерът на ТКП Айдемир Гюлер заяви, че в страната има остро противопоставяне, но няма равнопоставеност между спорещите страни. Това противопоставяне, изтъкна Гюлер, ще разцепи страната защото е насочено не срещу евентуален преврат, а срещу народа.
По време на протеста полицията беше взели извънредни мерки за сигурност, посочва всекидневникът.

“Заман”: Четири автомобила са били подпалени в Истанбул
07 юли 2008 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Четири автомобила са били подпалени в истанбулския квартал Кяътхане, пише днес вестник “Заман”. Това е станало на три различни улици. Две коли са изгорели напълно, а пожарите при другите две са били своевременно забелязани и изгасени от граждани. Извършителите на палежите са успели да избягат и в момента се издирват.
Преди известно време в същия квартал имаше подобни палежи, като в една и съща нощ бяха подпалени много автомобили, припомня всекидневникът.

Турски печат: Двама запасни генерали са обвинени за лидери на терористична организация

07 юли 2008 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ходът на разследването по аферата “Ергенекон” е централна тема на всички днешни турски всекидневници.
Вестник “Радикал” обръща внимание, че дежурен състав на истанбулски съд за тежки престъпления е наложил постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” на запасните армейски генерали Шенер Еруйгур и Хушрит Толон и те са вкарани в затвора в истанбулския квартал Метрис. Двамата запасни генерали са обвинени за “лидери на терористична организация” и ако тези обвинения бъдат доказани в съда, те ще получат съгласно новия Наказателен кодекс доживотни посъди без право на замяна.
“Хюриет” информира за подробности от разпитите на двамата запасни генерали в полицията. Първоначално към тях са се обръщали с уважителното обръщение “господин генерал”, след това полициите са преминали на обикновеното “господине”, а накрая са започнали да ги наричат само по имена, след като и двамата са отказали да дават показания.
“Милиет” акцентира на интересните въпроси, задавани от следствието на задържания на 1 юли по аферата “Ергенекон” представител на вестник “Джумхуриет” за Анкара Мустафа Балбай, когото впоследствие съдът пусна на свобода. Самият журналист обяснява: “Обядвах с посланика на САЩ в Анкара. Оказа се, че с това съм променил обстановката на подкрепа в Америка към нашето правителство. Питаха ме “Какво е това, обясни”. А иначе американският посланик разговаря с всеки”.
Вестник “Сабах” съобщава за позицията по разследването на аферата “Ергенекон” на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Дениз Байкал: “Управляващите трябва да махнат ръцетe си от тази работа. Необходимо е представителите на съдебната система да използват целия си авторитет и сами да направят оценката по случая. Ако това стане, няма да има разрушително въздействие и капсулиране на обществото.”.
Вниманието на вестник “Заман” е привлечено от изявленията на командващия сухопътните войски армейски генерал Илкер Башбуг по аферата “Ергенекон”. Най-вероятният следващ началник на Генералния щаб още веднъж категорично опровергава твърденията, че по време на срещата му с премиера Реджеп Тайип Ердоган на 24 юни е бил информиран за предстоящите арести на двамата запасни генерали и декларира, че на тази среща въобще не е било разговаряно по аферата “Ергенекон”.

Али Бабаджан участва в срещата на външните министри на Д8 в Куала Лумпур
07 юли 2008 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Куала Лумпур. Продължава посещението в Малайзия на министъра на външните работи и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан, съобщават турските медии. Бабаджан представлява Турция на шестата среща на високо равнище на организацията на развиващите се страни Д8. Форумът се председателства от премиера на Малайзия Абдуллах Бадави като домакин на проявата. Освен Турция, във висшия форум участват с държавни и правителствени ръководите и министри на външните работи Иран, Египет, Пакистан, Индонезия, Бангладеш, Нигерия и домакина Малайзия. Очаква се Али Бабаджан да проведе редица двустранни срещи по време на престоя си в Куала Лумпур.

Среща на началниците на генералните щабове на балканските страни се провежда Анталия
07 юли 2008 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Анталия. Началниците на генералните щабове на страни от Балканите се събират на конференция в Анталия, Турция, от 6 до 8 юли, съобщават турските медии. В конференцията участват началниците на ГЩ на въоръжените сили на Турция, Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия и на Черна гора, съобщиха от турския Генерален щаб. Очаква се да присъстват и делегации на високо равнище от НАТО и Европейския съюз.

Заловени са близо 125 килограма наркотици в пътнически автобус в Турция
07 юли 2008 | 08:10 | Агенция "Фокус"
Елязъг. Екипи на турската жандармерия заловиха близо 125 килограма наркотици в пътнически автобус в източната турска провинция Елязъг, предава Анадолската агенция. Операцията е проведена след получен сигнал, че се подготвя доставка на наркотици от провинция Ван на границата с Иран за Истанбул, където дрогата да бъде пласирана на пазара. Наркотикът е бил укрит в специално оборудван тайник в пътнически автобус, пътуващ по линията Елязъг-Малатия – в отделни пакети, общо 124,636 килограма. По случая са задържани трима души.

Почина президентът на турската футболна федерация
07 юли 2008 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Бодрум. След сърдечна криза почина председателя на турската футболна федерация Хасан Доган, предава Анадолската агенция. Той е бил на почивка в турския курорт Бодрум в провинция Мугла. По време на вечеря със селекционера на турския национален отбор по футбол е получил сърдечна криза и е бил откаран в частна болница в Бодрум, където въпреки положените усилия е починал. Веднага след смъртта му в болницата са пристигнали турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, съпругата на премиера Емине Ердоган, държавният министър Мурат Башесгиоглу, депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик и съветникът в Министерския съвет Ефкан Ала.
Премиерът Ердоган е изразил съболезнования на семейството и е посочил, че погребението най-вероятно ще бъде днес в Истанбул – религиозна обедна служба в джамията Фатих и погребение в гробищата в квартал Топкапъ.

Агенция “Фокус” припомня:

Фатих Доган е избран за председател на турската футболна федерация на 14 февруари и я ръководи в продължение на 143 дни. Има голям принос за достигането на Турция до полуфиналите на “Евро 2008”. За последно удължи договора на федерацията с националния селекционер Фатих Терим до 2012 година.
Изборът на нов председател на федерацията трябва да стане в рамките на 3 месеца. До избирането на новия председател федерацията ще се ръководи от един от сегашните заместник председатели - Лютфю Аръбоган или Махмут Йозгенер.

Анадолска агенция: Броят на арестуваните по аферата “Ергенекон” нарасна на 58 души
07 юли 2008 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Дежурният 13-ти състав на съда за тежки престъпения арестува запасните армейски генерали Шенер Еруйгур и Хушрит Толон и с това броят на задържаните по аферата “Ергенекон” нарасна на 58 души, предава Анадолската агенция. Еруйгур и Толон са закарани в истанбулския затвор Метрис. По-рано в затвора бяха вкарани 8 души, сред които един запасен полковник и председателят на Анкарската търговска палата.
Междувременно от затвора по здравословни причини е бил освободен задържаният преди това бизнесмен Куддуси Оккур. Той боледувал от раково заболяване и е бил настанен на лечение в университетската болница в Одрин, където вчера е починал.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP