Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турска романистка ще украси новата банкнота от 50 лири



За пръв път в най-новата история на Турция централната банка реши ликът на основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк да бъде свален от обратната страна на предвидените за пускане през 2009 г. нови копюри от 10, 20, 50, 100 и 200 лири, писа в. "Гардиън". Решението предизвика критиките на светските кръгове, докато премиерът Реджеп Таийп Ердоган заяви, че новите образи на банкнотите имат за цел да отбележат постиженията на турската култура през вековете.
Дебатът обаче се нажежи допълнително, след като се разбра, че за пръв път на обратната страна на банкнотата от 50 лири ще се появи образът на жена - първата турска писателка Фатма Алийе, живяла в преломно за Османската империя време, белязано от разпада на една вековна традиция и раждането на републиката на Кемал Ататюрк. Родена през 1862 г., на 30 години тя издава първия си роман - "Мухазарат" ("Наръчник"), който разкрива възгледите й. Алийе настоява за образование на момичета и девойките, но в същото време отстоява и консервативната теза за ролята на жената като стожер на ценностите на традиционното семейство.
Другите "наследници" на Ататюрк върху новите купюри са професор Джахит Арф (10 лири), архитектът Кемаледдин бей (20 лири), създателят на класическата турска музика Бухуризаде Мустафа Ефенди (100 лири) и поетът и създател на класическата турска лирика Юнус Емре (200 лири).

Inform,13.10.08/Guardian

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP