Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,17.10.08

Оли Рен: ЕС подкрепя всички мерки на Турция срещу тероризма, които не нарушават гражданските права
17 октомври 2008 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Комисарят по разширяването на ЕС Оли Рен заяви, че е важно Турция да продължи борбата срещу тероризма и по този въпрос ЕС подкрепя всички мерки, които не нарушават гражданските права и свободи, пише електронното издание на вестник “Заман”. Оли Рен даде специално интервю за информационния телевизионен канал “Саманйолу”, коeто ще бъде излъчено тази вечер. Оли Рен реагира срещу появилите се твърдения, че реформите за ЕС са отслабили способностите на Турция да води борба с тероризма. Във връзка с доклада за напредъка на Турция, който ще бъде публикуван през следващия месец, Оли Рен отбеляза, че “както винаги докладът ще бъде обективен, ще се основава на реалностите, ще бъде справедлив и балансиран”.

Черни венци бяха положени пред централата на прокюрдската партия в Анкара
17 октомври 2008 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Близки на жертвите в борбата с тероризма положиха черни венци пред централата на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в Анкара, предава Анадолската агенция. Председателят на Федерацията на далите живота си за родината Мехмет Генчер направи изявления за пресата, че “депутатите от ПДО, които получават заплатите си от събираните от народа данъци, не искат да окачествят Кюрдската работническа партия /ПКК/ като терористична организация”. След неговите изявления близки на загиналите в борбата с тероризма от 23 турски провинции поставиха 23 черни венеца пред централата на ПДО в анкарския квартал Балгат. Бяха издигнати плакати с надписи “ПКК=ПДО”. Полицията беше взела засилени мерки за сигурност в района, посочва агенцията.

Министърът на външните работи на Испания ще посети Турция
17 октомври 2008 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Испания Мигел Анхел Моратинос ще посети Грузия и Турция, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. По данни от МВнР на Испания Моратинос пристига днес в Грузия, където ще поднови ангажимента на Испания да бъде защитена териториалната цялост на Грузия след края на кризата и войната с Русия.
В неделя Моратинос идва в Анкара, където в понеделник ще бъде приет от президента Абдуллах Гюл и ще се срещне с министъра на външните работи и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан и с други представители на турското правителство. Очаква се Моратинос да потвърди подкрепата на Испания за членството на Турция в ЕС и да бъдат обсъдени пътища за по-нататъшно активизиране на двустранните политически, икономически и търговски връзки.

Турция иска да помогне за решаването на въпроса за иранската ядрена програма, каза Али Бабаджан
17 октомври 2008 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Турция разбира чувствителността и на двете страни по въпроса за иранската ядрена програма и иска да даде принос в решаването му, заяви министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Али Бабаджан даде интервю за агенция Ройтерс преди избора на непостоянни членки за Съвета за сигурност днес. В интервюто Бабаджан посочва, че Турция може да изиграе ключова роля за решаването на проблемите между западните дъжави и Иран, породени от неотстъпчивостта на Иран по ядрената програма. Той изтъкна, че Турция на първо място е против в региона да има ядрено оръжие и в този смисъл не подкрепя иранската програма, но иска проблемът да се реши по дипломатически път чрез диалог между заинтересованите страни. Турският външен министър подчерта, че страната му ще има по-активна роля в тази насока, ако бъде избрана за непостоянна членка на Съвета за сигурност, посочва телевизията.

Четирима представители на прокюрдската ПДО са задържани в провинция Мардин, Югоизточна Турция
17 октомври 2008 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Мардин. Четирима представители на Партията на демократичното общество /ПДО/ са задържани в околия Нусайбин, провинция Мардин, предаде Анадолската агенция. Към задържаните е предявено обвинение за пропаганда в полза на терористичната организация и възхвала на престъплениятна, посочва агенцията.

Опозиционната ПНД в Турция започва семинар за подготовката на местните избори през 2009 година
17 октомври 2008 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Партията на националистическото движение /ПНД/ в Турция започва работен семинар за набелязване на стратегията и политиката за местните избори през март 2009 година, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Семинарът започва днес и ще продължи три дни. В него ще вземат участие и депутатите от ПНД, наред с представители на местните структури. На семинара ще бъде решено как ще се определят кандидатите за местни органи на властта. ПНД възнамерява да изгради голяма коалиция и да отправи призив към изключени и изолирани от други партии лица. Ще бъдат разгледани и политиките, които ще следва партията. В края на семинара лидерът на ПНД Девлет Бахчели ще излезе с изявление.

Барак Обама нарече Турция окупатор в писмо до гръцката общност в САЩ
17 октомври 2008 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Барак Обама нарече Турция окупатор с цел да спечели гласовете на гърците, живеещи в САЩ, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Обама изпрати писмо до гръцката общност в САЩ, в което засяга кипърския въпрос. В писмото той определя Турция като окупатор и обещава, че като спечели президентските избори, ще покаже качеството си на лидер и ще предложи начини за решаване на кипърския въпрос като сложи край на окупационната политика на Турция в Кипър, пише вестникът.

Турция ще се съревновава с Австрия и Исландия за непостоянно членство в Съвета за сигурност
17 октомври 2008 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Турция ще се съревновава с Австрия и Исландия от групата на западноевропейските страни, а в азиатската група ще се борят Иран и Япония за избирането на непостоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, предаде Анадолската агенция. Очаква се на изборите, които ще се състоят днес в Общото събрание на ООН, истинската борба да бъде сред страните в западната група, в която е и Турция. Изборът ще започне в 17 часа турско време. Турция очаква да получи две трети от гласовете, посочва агенцията.

Предстои поскъпване на жп билетите в Турция
17 октомври 2008 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Очаква се през следващите дни ръководството на турските държавни железници да увеличи цените на билетите по основните линии в страната и по крайградските маршрути, предава информационната агенция АНКА. Увеличението ще бъде най-малко с 10% и най-много с 15%. Последното поскъпване на жп билетите Турция беше обявено 28 февруари 2007 г. Като причина за сегашното увеличение на цените на билетите се посочва поскъпването на петрола и неизпълнението в голяма степен на заложените показатели за нивото на инфлацията. Очаква се цената на билет за експресния влак Анкара-Истанбул да се увеличи от сегашните 23 на 30 турски лири /около 30 лева/, а за място в спален вагон в същия експрес – от 85 на 95 турски лири /около 95 лева/. Цените на билетите за крайградските жп маршрути в Анкара, Истанбул, Измир и други големи турски градове скачат от 1,50 на 1,70 турски лири.

Подкрепата на кюрдите за ПСР в Турция намалява заради военните операции, пише британско списание
17 октомври 2008 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Подкрепата на кюрдите за Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция намалява заради отстъплението й пред турските въоръжени сили и продължаването на операциите в Северен Ирак, се посочва в статия в британското списание ”Економист”, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. В статия, озаглавена “Терорът в планините”, се дава карта на югоизточните райони на Турция, където преобладава кюрдско население, и се анализират терористичните атаки на ПКК в Турция и отношението на Турция към гражданите от кюрдски произход. В нея се отбелязва, че Турция се опитва да изгради приятелство с иракските кюрди в последно време, като се надява това да помогне да се пребори с терористичнвите действия на нейна територия. Според проучване на британското списание кюрдите не са доволни от политиката на ПСР, която преди изборите е обещавала да направи стъпки за правата на кюрдите и запазването на кюрдската идентичност. Според тях това са били само обещания за спечелване на гласовете им срещу Партията на демократичното общество.

Турската жандармерия задържа 136 нелегални имигранти в провинция Ван
17 октомври 2008 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Ван. Екипи на жандармерията са задържали 136 нелегални имигранти при две операции в околия Гюрпънар на провинция Ван, Източна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Чужденците са влезли по незаконни пътища в Турция през границата с Иран и са граждани на Ирак, Афганистан и Пакистан. След приключване на законовите процедури те ще бъдат експулсирани от страната

НТВ: 35 терористи от ПКК са ликвидирани при операциите в планината Джуди тази седмица
17 октомври 2008 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният щаб на Турция заяви, че видеоматериалите, публикувани във вестник “Тараф”, които предизвикаха остро противопоставяне между турските въоръжени сили и медиите, не са от нападанието срещу граничната застава Актютюн, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Генералният щаб обяви също, че при операция в планината Джуди тази седмица са убити 35 терористи. На редовна седмична пресконференция председателят на отдела за връзки с обществеността генерал Метин Гюрак даде информация за нападението срещу граничната застава Актютюн и операциите срещу ПКК в планината Джуди. Той посочи, че от разговори между членове на ПКК е установено, че при операцията на 14 октомври са били убити 35 членове на организацията. Гюрак добави, че продължава разследването във връзка с изнесените във вестник “Тараф” тайни разузнавателни кадри и каза, че снимките са от планината Кандил, а не от района на Актютюн.

"Хюриет": 35 терористи от ПКК са убити в Югоизточна Турция
17 октомври 2008 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Трийсет и пет терористи от ПКК са убити при сблъсъци с турските сили за сигурност в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. Представители на турската армия са казали пред журналисти, че са прихванали съобщения между членове на терористичната организация, които споменали смъртта на 35 души. Говорителят - бригаден генерал Метин Гюрак, е прочел дешифриран текст от прихванати радиокомуникации, в който се казва също, че терористи от ПКК са погребали няколко тела, а останалите са отнесли със себе си. Членовете на ПКК били убити при сблъсъци в началото на седмицата.
По думите на генерала обаче армията не може да потвърди загубите на ПКК в района.

При престрелка в Турция са убити 35 кюрдски екстремисти
17 октомври 2008 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Югоизточна Турция в провинция Шърнак са ликвидирани 35 активисти на сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК), съобщи днес Генералният щаб на турските въоръжени сили, цитиран от РИА Новости.
ПКК вече четвърт век се опитва със сила да постигне автономия за кюрдите на турска територия. Този конфликт отне над 40 хиляди живота. ПКК е призната от Турция, САЩ и Евросъюза за терористична организация.

Истанбулската прокуратура е започнала рзследване срещу 19 души във връзка със смъртта на затворник
17 октомври 2008 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Започнало е разследване срещу 19 души, които са отстранени от длъжност във връзка със смъртта в истанбулския затвор Метрис на затворника Енгин Чебер, предава телевизионният канал НТВ. Прокурори от републиканската прокуратура в истанбулския район Бакъркьой са посетили затвора и са взели показанията на отстранените служители, включително един лекар. Показания са дали и съкилийниците на Енгин Чебер.
Неправителствени организации сезираха за случая и републиканската прокуратура в Анкара. Представители на 8 неправителствени организации протестираха срещу изтезанията и убийството на Чебер пред сградата на съдебната палата в Анкара, посочва телевизията.

Истинският брой на безработните в Турция е към 5 милиона, или 18,5 %, обявиха турските статистици
17 октомври 2008 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският статистически институт обяви, че броят на безработните в Турция е близо 5 милиона, което процентно е 18,5 %, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Турските статистици заявиха, че изнесените преди дни данни за 2,5 милиона безработни в страната са неточни и не отчитат още същото число хора, които са извън трудовия пазар. Числото от 2 милиона 353 000 души безработни през юли 2008 година, което беше оповестено от Турския статистически институт не включва онези, които са се отказали да търсят работа. Тази цифра през август се изчислява на 1 милион 717 000 души. Според статистическите изследвания на всеки 10 безработни трима са безработни повече от една година. Също така броят на частично заетите е достигнал 858 000 души. Според данните общият брой на безработните в Турция е 4 милиона 928 000 души, което процентно е 18,5, докато през 2007 година безработните са били 17,8 %.

“Заман”: В бившата комунистическа част на Германия е открита първата джамия
17 октомври 2008 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Берлин/Анкара. В бившата комунистическа част на Германия е открита първата джамия, пише днес турският вестник “Заман”. Намира се в района Панков в столицата Берлин. Джамията е на два етажа, с 13-метрово минаре, боядисана в бяло и носи името Хадижа джамия. . При откриването на джамията полицията беше блокирала района и бе поставила заграждения на улицата. През няколко сгради от джамията около 300 души протестираха срещу нейното откриване.
На тържественото откриване на джамията снощи присъстваха членове на мюсюлманското течение Ахмедийе, което има около 30 000 последователи в Германия. Мюсюлманската общност Ахмедийе вярва в Корана и в Мохамед, но приема за свой месия Мирза Гулам Ахмед, който е роден в Индия през 1835 г. и е основател на тази религиозна мюсюлманска общност.
В западната част на Берлин, където живеят повечето турци, има около 70 джамии – повечето разположени в стари сгради и складове. В Германия живеят около 3,2 милиона мюсюлмани, предимно с турски произход. В страната има около 2 250 действащи имами.

Собственикът на Коч холдинг призовава за конкретни програми за турската икономика
17 октомври 2008 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Собственикът на Коч холдинг и председател на Висшия консултативен съвет на Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ Мустафа Коч заяви, че в обстановката на глобалната криза “трябва да се изоставят приказките, че всичко се намира под контрол”, пише днес вестник “Сабах”. Мустафа Коч смята, че вместо това обществеността и икономическите актьори, както и представителите на деловите среди трябва да излязат с конкретни и креативни програми и с разбиране за развитие на нови стратегии. Известният турски бизнесмен е на мнение, че изгубеното доверие има важна роля след последните общи избори през миналата година икономиката по една или друга причина да не бъде първа точка в дневния ред на обществото.

Анадолска агенция: Смъртен случай в турски затвор влиза в дневния ред на парламента
17 октомври 2008 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на парламентарната комисия за следене спазването на правата на човека Зафер Юскюл заяви, че комисията следи много отблизо събитията напоследък в участъците и затворите в Турция и може да вземе някои конкретни решения във връзка с тях, предава Анадолската агенция. Комисията се събира под председателството на Зафер Юскюлq за да обсъди случая с починалия в затвора затворник Енгин Чебер, изготвения от Зафер Юскюл доклад след посещението му в Центъра за грижи и рехабилитация на хора в неравностойно положение в Мерсин, както и доклада на парламентарната подкомисия, подготвен във връзка с разследването на твърденията за нарушение на личните права за комуникация чрез използване на тайни средства за подслушване.

Турската крайбрежна охрана в провинция Измир задържа 52 нелегални имигранти
17 октомври 2008 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Измир. 52 нелегални имигранти, които са се опитали да се прехвърлят от Турция в Гърция по нелегален път, са били задържани в околия Сеферхисар, провинция Измир, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Задържаните имигранти са били от Бирма /Мианмар/ и са били с кораб с украински флаг. Те са били задържани при операция на екипи на службата за крайбрежна охрана в Демирджилер и жандармерийски екипи в околия Урла. По случая са задържани двама украинци и трима турски граждани, пише вестникът.

Пакет от предложения за наказанията при посегателство срещу деца и жени разбуни правосъдните среди в Турция
17 октомври 2008 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Представители на Държавния съвет /Върховния съд/ на Турция направиха изненадващи предложения за наказанията за посегателства срещу бебета, деца и жени, пише електронното издание “Хабертюрк”. На работна среща в министерството на правосъдието се очакваше да бъде обсъдено утежняването на наказанието за онези, които са посегнали на деца и жени. Вместо това обаче представителите на Върховния съд направиха интригуващи предложения в противоположната посока. Представителката на Съюза на адвокатите в Анкара Тюркай Асма се противопостави на предложенията. Депутатката от НРП Джанан Арътман също заяви, че ще се борят срещу тях. Представителите на Върховния съд поискаха наказанието за агресия и насилие, причинени от съпруга, да бъде намалено от 7 години затвор на наказание от 1 до 6 години с аргумента, че когато главата на семейството влезе в затвора, семейството изпада в хаос. Според предложението възрастта на пострадалите при наказанието за причинено сексуално насилие на деца над 15 години, което се наказва със затвор от 6 месеца до 2 години, да спадне на 14 години. Също така представителите на Държавния съвет предложиха възрастта за женитба да се свали от 17 на 14 години. Според внесените предложения се иска също пострадалите при сексуално посегателство момичета да могат да се женят при случай на бременност за своите насилници, посочва изданието.

Целта е престъпленията, особено тежките, да бъдат сведени до нула, заяви турският министър на правосъдието

17 октомври 2008 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Анталия. Министърът на правосъдието Мехмет Али Шахин заяви, че в много страни, в това число и европейски, се срещат случаи на убийства и никой не може да каже, че в неговата страна това не се случва, но целта е в Турция тези престъпления да бъдат сведени до нула, пише турският вестник “Сабах”. Турският министър на правосъдието каза това във връзка със смъртния случай на Шахин Енгин в затвора в Коджаели в резултат на упражнено насилие на колоквиум на средиземноморските страни в Анталия. Той отхвърли критиките към правителството относно политиката им за разкриване и намаляване на престъпленията. Шахин посочи, че в последните години е направено много за спада на престъпността, особено на убийствата, до равнището в други страни, но още трябва да се работи в тази насока, пише вестникът.

Турски печат: Премиерът Ердоган защити началника на Генералния щаб в атаката му към медиите
17 октомври 2008 | 09:35 | Агенция "Фокус" Devam

“Радикал”: Глобалната финансова криза възпрепятства приватизацията на компанията за природен газ в Анкара
17 октомври 2008 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Приватизацията на компанията за природен газ в турската столица Анкара “Башкент догалгаз” /Столичен природен газ/ ще бъде отложена, защото купувачите не могат да намерят финансови средства да изплатят задълженията си към общината, пише турският вестник “Радикал”. “Глобал ятъръм холдинг” /Глобален инвестиционен холдинг/, който притежава дял в “Башкент доалгаз” и получи разрешение за покурка на компанията, заяви, че докато финансовата ситуация в световен мащаб не се нормализира, проектът за покупка на енергийната компания няма да се реализира. От холдинга казаха, че докато не отмине кризата, няма да могат да извърши плащанията си. Таках кметът на Анкара Мелих Гьокчек, който взе решение за продажба на компанията “Башкент догалгаз” /Столичен природен газ/ с оглед изчистване на задълженията на “ЕГО”, е препятстван от глобалната финансова криза.
Когато беше обявен търгът на 14 март 2008 година най-голямата предложена сума дойде от консорциума “Глобал-Енергаз” – 1 милиард и 610 милиона долара. Според бюлетина на Международната банка за възстановяване и развитие за приватизацията на енергийната компания беше постигнато споразумение между консорциума и група от местни и чужди банки. Заради глобалната финансова криза обаче банките в момента не отпускат кредити, пише вестникът.

“Хюриет”: Локал на спортен клуб в Истанбул е бил нападнат с коктейл “Молотов” от неизвестни лица
17 октомври 2008 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Неизвестно лице или лица са хвърлили коктейл “Молотов” срещу локал на Анадолския спортен клуб в квартал Газиосманпаша в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Хвърлените през прозореца коктейли са прездизвикали пожар в кафенето. На мястото веднага са пристигнали противопожарни екипи, които бързо са загасили пожара. По случая е започнало разследване. Според разкази на очевидци нападателите са били двама души с маски на лицата. Задържани са съмнителни лица от района на заведението, пише вестникът.

Турция предостави материална помощ на армията на Македония
17 октомври 2008 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Анкара/Скопие. Турция предостави материална помощ на армията на Македония, предаде Анадолската агенция. В рамките на турската помощ за модернизиране на македонската армия Македония получава моторизирани автомобили, генератори и военни приспособления като военни чадъри и други материали, посочва агенцията.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP