Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,05.10.08

Ройтерс: Напрежението върху Турция да се справи с ПКК може да навреди на връзките с ЕС и САЩ
05 октомври 2008 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Властите в Турция са поставени под все по-силен вътрешен натиск да предприемат мащабна офанзива срещу кюрдските сепаратисти в Северен Ирак, което според анализатори ще навреди на връзките на страната с Вашингтон и ЕС, коментира днес агенция Ройтерс. Напрежението в момента ескалира значително след петъчното нападение, в което загинаха 15 турски войници, а други 20 бяха ранени.
Един от водещите вестници в страната излезе днес с водещо заглавие “Достатъчно!” и снимка на загиналите войници.
Телевизионните станции в страната предават на живо погребенията на убитите войници, докато десетки хиляди скърбящи граждани из цялата страна развяват турското знаме.

"Хюриет": Пет застави на границата в Югоизточна Турция ще бъдат преместени
05 октомври 2008 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Пет гранични застави, включително “Актютюн”, която бе обект на смъртоносно нападение на ПКК на 3 октомври, ще бъдат преместени от сегашните планински местности в други райони по границата в Югоизточна Турция. Това съобщи на днешната пресконференция заместник-началникът на Генералния щаб генерал Хасан Ъгсъз, пише електронното издание на вестник “Хюриет”.
Според Генералния щаб двамата войници, които се водят за изчезнали след нападението, вероятно са мъртви.
“Нямаме никаква подкрепа /срещу сепаратистите от ПКК/ от страна на администрацията на Северен Ирак. Освен че не оказват подкрепа, те им предоставят инфраструктурни възможности, като болници и пътища”, е заявил Хасан Игсъз. Той е добавил, че Турция няма проблем с разузнавателните данни, предоставяни от САЩ.
Съответните правни мерки ще бъдат обсъдени в четвъртък, е посочил заместник-началникът на Генералния щаб.

АФП: Турската армия обвини иракските кюрди, че подкрепят ПКК
05 октомври 2008 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес представители на турската армия обвиниха иракските кюрди в оказването на подкрепа на членове на ПКК, които се укриват в кюрдския автономен регион в съседен Ирак, предаде АФП.
При нападение на ПКК срещу турски жандармерийски пост вчера загинаха 15 турски войници и 20 бяха ранени.

Анадолска агенция: Шведският външен министър осъди нападението на ПКК

05 октомври 2008 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Стокхолм/Анкара. Министърът на външните работи на Швеция Карл Билд осъди днес нападението на Кюрдската работническа партия /ПКК/ срещу турски жандармерийски пост, при което загинаха 15 турски военни, 20 бяха ранени, а двама се смятат за изчезнали, предава Анадолската агенция. В съобщение за печата министърът изтъква, че трябва да се приеме твърд подход срещу подобни нападения. Билд отбелязва реформите, които Турция е приложила в редица области, като посочва, че турските граждани от кюрдски произход също се ползват от тези реформи, пише агенцията. По думите на Билд с подобни нападения ПКК цели да унищожи положителния развой.

Президентът на Ирак осъди нападението на ПКК в Турция
05 октомври 2008 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Ирак Джалал Талабани осъди нападението на ПКК срещу турски жандармерийски пост, при което загинаха 15 турски войници и 20 бяха ранени, се казва в съобщение на пресслужбата на турския държавен глава, цитирано от турските медии. Талабани /на снимката/ се е обадил по телефона на турския президент Абдуллах Гюл в събота вечерта. Той е предложил да се състои среща на високо равнище между двете държави по въпросите на сигурността.
В разговора турският президент е призовал иракските власти да вземат необходимите мерки, за да предотвратят подобни нападения в бъдеще. Не трябва да се разрешава на терористите да рушат положителния климат, който се развива между двете страни, е казал Гюл. Той е изтъкнал решимостта на Турция да засили борбата срещу тероризма след нападението.

“Хюриет”: Нападението на ПКК повдига в турските медии въпроси относно разузнавателните данни от САЩ
05 октомври 2008 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-новото нападение на ПКК срещу Турция, извършено с подкрепата на тежко оръжие откъм Северен Ирак, поставя въпроса за разузнавателните данни, отбелязва днес електронното издание на турския вестник “Хюриет”, като представя мнения на журналисти в различни издания.
“Далекобойно тежко оръжие не може да се придвижва, разполага и използва без властите, отговарящи за сигурността на Северен Ирак, да са получили информация за това”, пише днес във вестник “Милиет” журналистът Фикрет Била.
Петнайсет военнослужещи бяха убити, след като членове на терористичната организация ПКК са пресекли границата откъм Северен Ирак и са нападнали жандармерийската гранична рота в Актютюн, град Шемдинли, в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция. Генералният щаб на турските въоръжени сили посочи, че нападението в района е извършено с подкрепата на тежко оръжие от Северен Ирак, което е допринесло за големия брой жертви, се отбелязва в публикацията.
Последните нападения вътре в страната, въздушните удари и трансграничните операции, предприети от турската армия, неутрализираха ПКК за около една година, пише Била. Турция, която получава разузнавателни сведения от САЩ, засили военните си действия срещу ПКК от декември насам и предприе няколко трансгранични операции, включително кратка офанзива по суша през февруари, срещу бази на ПКК в планините в Северен Ирак през последните 12 месеца.
Да се оказва подкрепа с разузнавателни данни и да се предприемат трансгранични операции срещу лагери на ПКК е необходимо, но не е достатъчно като единствено решение, пише Мурат Йеткин във вестник “Радикал”.
Атаката на 3 октомври на ПКК е петата срещу жандармерийския пост в Актутун. Общо 44 войници са загинали там от 1992 г. досега. Петъчното нападение на ПКК е второто по мащаби след онова през 2007 г., при което загинаха 13 войници в Даглица, Югоизточна Турция, припомнят турските вестници.

РИА Новости: В Турция се е преобърнал камион, а не автобус
05 октомври 2008 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-малко 18 души загинаха и 23 бяха ранени, след като камион, превозващ нелегални имигранти, се преобърна в Турция, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии.
По-рано бе съобщено, че авария е претърпял пътнически автобус с чужденци.
Пътнотранспортното произшествие е произтекло на няколко километра от град Малкара в провинция Текирдаг в западната част на страната. По информация на телевизия “Ен Ти Ви”, шофьорът на камиона е изгубил управлението, в резултат на което автомобилът се е преобърнал. Шофьорът е успял да избяга от мястото на инцидента.
Губернаторът на провинция Текирдаг Айдън Незих Доган, пристигнал на мястото на инцидента, съобщи на журналистите, че повечето граждани, пътували в камиона, са от Мианмар. По неговите думи, авариралият камион е бил специално преправен за превоз на нелегални имигранти.

Автобус се преобърна в Турция, има най-малко 18 загинали
05 октомври 2008 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-малко 18 души са загинали и 23 са ранени след като пътнически автобус се преобърна в Турция, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии.
В автобуса, който се преобърна в провинция Текирдаг в западната част на страната, са пътували предимно чуждестранни граждани. Повече подробности около пътнотранспортното произшествие не се съобщават.

В Турция погребват загиналите военнослужещи
05 октомври 2008 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. В различни градове на Турция днес погребват 15-те военнослужещи, загинали при нападението на ПКК срещу жандармерийски пост при град Шемдинли, Югоизточна Турция, съобщават осведомителните агенции. Десетки хиляди хора участват в траурните церемонии. В страната се отправят призиви да се вземат по-твърди мерки срещу забранената Кюрдска работническа партия /ПКК/.

Агенция “Фокус” припомня:
На 8 октомври в парламента на Турция ще се гласува по искането на правителството да се удължи с една година срокът на разрешението за трансгранични операции на турската армия в Северен Ирак, считано от 17 октомври 2008 г. На същата дата миналата година Великото национално събрание на Турция одобри искането на правителството за осъществяване на трансгранична военна операция в Северен Ирак срещу Кюрдската работнически партия /ПКК/. Така Турция получи юридически права в срок от една година да изпрати турски военни части в съседната страна. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган тогава заяви, че операция ще бъде осъществена, ако ситуацията изисква това, в най-подходящия момент, след като още веднъж бъдат преценени всички "плюсове" и "минуси" от подобни действия. До решението за трансгранична операция се стигна след като бунтовниците от ПКК от началото на 2007 г. зачестиха акциите си на територията на Турция, използвайки за подготовка свои бази Северен Ирак. Предприеха бяха няколко операции по въздух и суша.

Турският Генерален щаб ще даде пресконференция за борбата срещу тероризма
05 октомври 2008 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният щаб на турските въоръжени сили ще даде днес пресконференция, съобщава Анадолската агенция. Армейски генерал Хасан Ъгсъз, заместник-началник на Генералния щаб, ще информира представители на медиите за борбата на Турция срещу тероризма и за нападението на ПКК срещу жандармерийски пост в района на град Шемдинли, Югоизточна Турция.
При нападението в нощта срещу събота загинаха 15 турски военнослужещи и 23 членове на забранената Кюрдска работническа партия /ПКК/.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP