Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,18.10.08

Кюрдски демонстранти протестираха в няколко града в Турция
18 октомври 2008 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кюрдски демонстранти се събраха в Истанбул и други турски градове на протестни акции в подкрепа на излежаващия доживотна присъда кюрдски бунтовнически лидер Абдуллах Йоджалан след появилите се обвинения за лошо отношение към него в затвора, предаде АФП.
Турската Анадолска агенция предаде, че полицията използвала водна струя, за да разпръсне кюрдите в истанбулския район Умрание, а в съседния квартал Кючукчекмедже търговски център пострада, след като стана обект на нападение с коктейли “Молотов”.
Прокюрдската информационна агенция Фират съобщи, че полицията потушила протестите в градовете Мерсин и Санлиурфа в югоизточната част на страната, където били подпалени автомобили и във Ван и Варто в Източна Турция.

Агенция "Фокус" припомня:

Лидерът на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан се намира на острова-затвор Имралъ в Мраморно море от 1999 г., където изтърпява доживотна присъда за държавна измяна, тероризъм и сепаратизъм. Той бе осъден на смърт, но присъдата бе трансформирана в доживотен затвор през 2002 г. след премахването на смъртното наказание в Турция. Йоджалан е единственият затворник в затвора на остров Имралъ.
Абдуллах Йоджалан бе заловен на 16 февруари 1999 г. в Кения. Той бе предаден на властите в Найроби от служители на гръцкото посолство, където потърсил политическо убежище. В операцията по залавянето му са участвали ЦРУ и турските специални служби.
ПКК е обявена извън закона в Турция. Смята се за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС.

ДХА: Четирима заподозрени в членство в “Ал Кайда” са вкарани в затвора в град Коня
18 октомври 2008 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Коня. Четирима души, заподозрени в членство в терористичната мрежа “Ал Кайда”, са арестувани и вкарани в затвора, предава турската информационна агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. След техническо проследяване и събиране на разузнавателна информация в продължение на една година, отделът за борба с тероризма в град Коня, Централна Турция, е извършил сутринта на 16 октомври две едновременни и съгласувани операции в Коня и в Коджаели, Северозападна Турция. В Коня са задържани трима души, а в Коджаели – един човек. Срещу тях са повдигнати обвинения, че са членове на “замразена клетка” на военното крило на “Ал Кайда”. При обиските на жилищата им са иззети много организационни документи, компютър и дискове. Снощи заподозрените са били изправени пред съда и той е постановил арест и вкарване в затвора в Коня.

Оли Рен призова Турция да намери "основа за разбирателство" във връзка с мюсюлманските забрадки
18 октомври 2008 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Комисарят по разширяването на ЕС Оли Рен заяви, че следи отблизо проблема с мюсюлманските забрадки в Турция, пише днес вестник “Милиет”. Въпросът е изключително важен за турското общество, каза Оли Рен и призова страната да намери основа за разбирателство между различните възприятия и предпочитания за начин на живот. Междувременно ЕС силно насърчава Турция за приемането на закон за институцията омбудсман, подчерта Оли Рен.

Агенция “Фокус” припомня:

Въпросът за носенето на мюсюлмански забрадки в турските университети и държавни институции бе в центъра на политическия живот на Турция през последните месеци. Правителството на премиера Реджеп Таийп Ердоган стана инициатор за премахване на съществуващата забрана за забрадките. Президентът Абдуллах Гюл подписа през февруари 2008 г. приетите от парламента конституционните промени, които разрешават носене на забрадки в университетите. Промените срещнаха съпротива сред академичните среди в страната, както и от страна на политически партии. През юни т. г. Конституционният съд отмени решението на парламента с мотива, че законът за промените е в противоречие със светския характер на конституцията. Позицията на правителството и на управляващата партия за забрадките бе сред основните мотиви на главния прокурор на Турция да започне дело за закриване на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган заради действията й срещу светските устои на държавата. В края на юли т.г. Конституционният съд реши да не забранява проислямската ПСР, но й наложи финансови санкции – лишаване от половината от държавната субсидия за 2008 г.

“Радикал”, Турция: Неформална среща на представители на прокюрдската и на управляващата партия
18 октомври 2008 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ Ахмет Тюрк проведе неформална среща със заместник генералния председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието Денгир Мир Фърат, пише днес вестник “Радикал”. Двамата са вечеряли заедно на 16 октомври, като е присъствал и депутатът от ПДО от провинция Муш – Сърръ Сакък. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган отказва да се среща с представители на ПДО, докато партията не определи Кюрдската работническа партия /ПКК/ като терористична организация, посочва всекидневникът.
На срещата Тюрк и Фърат са разговаряли за отговорностите, които падат върху всички политическо сили, с цел преодоляване на обстановката на напрежение и противопоставяне; за ускоряване на демократичния процес в страната, за последните случаи на изтезания в турските участъци и затвори.

Операцията на турските ВВС в Северен Ирак завърши успешно, съобщи Генералният щаб
18 октомври 2008 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният щаб оповести, че вчера е била осъществена масирана въздушна операция на турските ВВС срещу установени цели на терористичната организация ПКК/КОНТРА-ГЕЛ в района на планината Кандил в Северен Ирак, предава Анадолската агенция. В съобщение в интернет страницата на Генералния щаб се посочва, че операцията е била осъществена през светлата част на деня на 17 октомври, завършила е напълно успешно и самолетите са се завърнали невредими в своите бази.

Нови луксозни и бързи градски автобуси ще се движат в Истанбул
18 октомври 2008 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Нови луксозни и бързи градски автобуси излизат на пътя и започват да се движат в Истанбул, предава телевизионният канал НТВ. В експресните автобуси, които ще обслужват линиите между европейската и азиатската част на града, ще се сервира чай, кафе, безалкохолни напитки, ще се предлагат вестници и списания, ще има дори интернет връзка. На първия етап ще бъдат пуснати в движение 25 такива автомобила. Таксата за един пътник ще бъде равностойна на цената на пет билета за обикновените градски автобуси.

Анадолска агенция: Проектобюджет 2009 г. на Турция отчита тенденциите във връзка с глобалната криза
18 октомври 2008 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Проектобюджетът на Турция за 2009 г. беше внесен вчера в парламента, след като е бил окончателно редактиран от служителите в министерството на финансите, Държавната планова организация и Съветничеството по държавната хазна, предава Анадолската агенция. При определянето на основните макроикономически показатели в бюджета са отчетени целите в средносрочната икономическа програма на страната, както и възникналите събития и тенденции във връзка с глобалната криза. Министърът на финансите Кемал Унакътан ще представи на 23 октомври проектобюджета пред членовете на парламентарната бюджетно-планова комисия. През ноември проектът ще бъде обсъждан в комисията. Маратонът по Бюджет 2009 ще продължи два месеца и ще завърши в края на декември с приемането му в пленарната зала.

Анадолска агенция: Лидерът на ПДО предупреди за опасност от турско-кюрдско противопоставяне в региона
18 октомври 2008 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ Ахмет Тюрк предупреждава за опасността от възникване на турско-кюрдско противопоставяне в района, предава Анадолската агенция. На пресконференция в централата на ПДО в Анкара Ахмет Тюрк посочи: “На дневен ред отново се поставя концепцията за развитието на турско-кюрдското противопоставяне в Турция и в района и за изграждането на таза база на политиката. Изпитваме безпокойство от подобно развитие... Турция преминава на ръба на опасността от дълбок хаос; за съжаление всички връзки и действия на ниво държава са насочени не към преодоляване на този хаос, а за неговото задълбочаване... След военната намеса в Афганистан и Ирак, на Турция беше определена нова роля; виждаме, че новото ниво на договаряне се изплита стъпка по стъпка от 1999 г. насам.”

Близо 36 000 души кандидатстват за 3 000 нови работни места в мините в Турция
18 октомври 2008 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Зонгулдаг. За новите 3 000 работни места, които Комитетът за каменни въглища на Турция ще разкрие в мините, кандидатстват 35 942 души, пише вестник “Заман”. Приемането на молбите на кандидатстващите започна на 6 октомври и приключи вчера. На 20 октомври ще бъдат регистрирани кандидатите, които отговарят на поставените условия. След като бъдат определени отговарящите на изискванията, в присъствието на нотариус ще бъдат изтеглени чрез жребий имената на новите миньори – на две групи от по 1 500 души, общо 3 000 нови работници в турските мини.

“Хюриет”, Турция: Танково учение в провинция Шърнак
18 октомври 2008 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Шърнак. На фона на продължаващите операции с подкрепа по въздуха за обезвреждане на терористите от ПКК в провинция Шърнак, вчера танкове от състава на танковия батальон в околия Джизре проведоха учение в местността, пише вестник “Хюриет”. Излезлите от казармения район на танковия батальон 10 танка проведоха стрелби с реални боеприпаси и маневри в района на Куштепе покрай пътя за Идил. Учението продължи около 3 часа, след което танковете се завърнаха в казармения район. По време на учението бяха взети повишени мерки за сигурност в района.

“Хюриет”: Ердоган може да посети САЩ след като Турция стана непостоянен член на Съвета за сигурност
18 октомври 2008 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган може да посети САЩ след като Турция беше избрана за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2009-2010 година, пише вестник “Хюриет”. Това заяви самият Ердоган в централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Ердоган изрази задоволство, че след 47 години Турция отново влиза в състава на Съвета за сигурност и определи това като признание за уважението, което страната е спечелила сред международната общност, както и за нейната нараснала тежест в международната политика.

Турция получи солидна подкрепа в ООН при избора за член на Съвета за сигурност, каза Али Бабаджан
18 октомври 2008 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Министърът на външните работи Али Бабаджан заяви на пресконференция в Ню Йорк, че международната общност и много страни от различни части на света са оказали силна подкрепа за избирането на Турция за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, предава Анадолската агенция. Али Бабаджан подчерта, че Турция е била избрана още на първия тур от гласуването с внушителната подкрепа на 151 страни и определи деня на избора 17 октомври като “специален ден”.
Турция има принос за сигурността, стабилността и установяването на мир в целия свят и ще продължи да дават такъв принос в рамките на Съвета за сигурност на ООН като отговорен член на международната общност както в регионален, така и в световен мащаб, посочи турският външен министър.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP