Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция с нова масирана атака в Северен Ирак

Военновъздушните сили на южната ни съседка подложили на силен обстрел 31 обекти на кюрдските партизани в района на Хакурк

12.10.2008

Турските самолети и артилерия са атакували миналата нощ 31 бази на кюрдските бунтовници в рамките на операцията в Северен Ирак, започнала след нападението преди десетина дни на кюрдски бойци срещу турски военен пост, при което бяха убити 17 турски войници, предаде Ройтерс.

В съобщение на генералния щаб на турските въоръжени сили се казва, че военновъздушните сили са подложили на силен обстрел 31 обекти на кюрдските партизани в района на Хакурк, в Северен Ирак, и напълно са ги унищожили. Както винаги при обстрела е било направено всичко, обстрелът да засегне само цели на ПКК, но не и цивилното население, се казва още в съобщението.

Ройтерс цитира говорител на ПКК, според който бунтовниците не са претърпели загуби.

Турският президент Абдула Гюл потвърди, че се водят преговори с иракските кюрдски власти, за които по-рано съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви.

Ен Ти Ви предаде, че турските власти желаят подкрепата на иракските кюрдски лидери срещу ПКК. Според дипломатически източници разговорите между двете страни вече са в ход.

Решението на Турция за директни преговори с ръководството на Северен Ирак не е ново. Това е държавна политика и вярвам, че тя е правилна, каза президентът на летището в Анкара при завръщането си от Талин.

Той напомни, че Турция има специален представител в Ирак и той се среща с всички групировки в страната, включително и с лидерите на Северен Ирак. Подобни контакти има и турското посолство в Багдад.

Си Ен Ен Тюрк цитира Фуад Хюсеин, високопоставен представител на кюрдските власти в Северен Ирак, който казал, че те са готови на диалог за решаване на проблемите в района. Турция поиска диалог при всички условия и при това положение ние не можем да го отхвърлим, казал той.

Според Ройтерс турските власти ще обмислят дали да поканят премиера на кюрдския автономен район в Ирак Ниширван Барзани в Турция за разговори.

ПКК води от 1984 г. въоръжена борба за автономия в Югоизточна Турция, където населението е предимно кюрдско. Според Анкара над 3 хил. кюрдски терористи са намерили убежище в лагери в Северен Ирак, откъдето проникват на турска територия и извършват терористични актове.

ПКК е смятана за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ.

Турската полиция задържа днес в Истанбул млада жена с чанта, пълна с експлозиви, която е член на Кюрдската работническа партия (ПКК), съобщи турският телевизионен канал Ен Ти Ви.

Жената, на около 30 години, била задържана в Шишли, в центъра на Истанбул, когато се опитала да избяга, след като забелязала, че е следена от полицията.

В чантата имало около 8,8 кг експлозиви и 15 детонатора, които вероятно са били предназначени за извършването на атентат в Истанбул, съобщи валията на Истанбул Муамер Гюлер. Има подозрения, че тя се е готвела за самоубийствен атентат заради колана, който носела.

Стотици кюрди, пристигнали от няколко европейски държави, демонстрираха пред сградата на ЕС в Брюксел, с искане за освобождаване на бившия лидер на ПКК Абдула Йоджалан, съобщи агенция Франс прес.

Демонстрантите носеха плакати с надпис "Стига, свобода за Йоджалан" и знамена с лика на кюрдския лидер, който е в турски затвор с доживотна присъда.

Според Махмут Доган, говорител на Федерацията на кюрдските дружества в Белгия, около 2500 души, дошли от различни райони на Белгия, участват в протеста. Те са дошли, за да поискат освобождаването на Йоджалан и решаване на кюрдския проблем, заяви той.

Бившият лидер на ПКК бе осъден на смърт по обвинение в сепаратизъм през юни 1999 година, но присъдата му бе заменена през 2002 година, когато Турция премахна смъртното наказание.

netinfo

*

Portal for Turkey
Портал за Турция

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP