Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Отново напрежение в Турция (ОБЗОР)

04 октомври 2008 | 17:01 | Агенция "Фокус"

Анкара. Петнайсет турски военнослужещи са убити и 20 са ранени при престрелка, възникнала при нападение на терористичната организация ПКК срещу жандармерийски пост в околия Шемдинли на провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, съобщава Генералният щаб на турските въоръжени сили на страницата си в Интернет. Убити са и 23 членове на ПКК.
Заради нападението турският премиер Реджеп Таийп Ердоган съобщи, че отлага планираното двудневно посещение в Монголия и ще се завърне в страната си от Туркменистан.
“Променихме програмата си. Някои членове на водената от мен делегация ще заминат за Монголия, а аз ще се върна с останалата част от делегацията в Турция”, каза Ердоган в Ашхабад, където е на официално посещение.
На свой ред турският президент Абуллах Гюл обеща "подобаващ" отговор на нападението на кюрдските терористи.
По думите на държавния глава, терористичната организация ПКК е предприела нападението срещу рота близо до турско-иракската граница, "за да демонстрира, че все още се държи".
По думите на Гюл, “ПКК е показала с тази акция, че е деморализирана”. Борбата срещу тероризма ще продължи независимо от цената й, е заявил Абдулах Гюл.
Турският съвет за борба с тероризма се събира на заседание днес във връзка с нападението на ПКК срещу жандармерийска гранична рота в околия Шемдинли в Югоизточна Турция. Очаква се заседанието да бъде председателствано от премиера Реджеп Тайип Ердоган, който прекъсна обиколката си в страни в Централна Азия и се завръща в Анкара.
Предполага се, че атаката на ПКК ще увеличи натиска над премиера Ердоган да “даде отговор” на действията на групировката.
В отделни изявления ЕС и НАТО осъдиха атаката на Кюрдската работническа партия.
„Европа е изцяло солидарна с турските власти и изразява своите съболезнования на семействата и приятелите на жертвите”, се казва в изявление на френското председателство на ЕС.
„Председателството на съюза потвърждава, че ЕС решително подкрепя Турция в борбата й с ПКК, организация включена в списъка на ЕС на терористичните групировки”, се посочва още в становището на общността.
Предишното подобно голямо нападение на ПКК бе през 2007 г. при село Даглица, Югоизточна Турция. Тогава загинаха 13 военнослужещи.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP