Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,08.10.08

Турският парламент удължи мандата на правителството за операции в Северен Ирак
08 октомври 2008 | 19:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент гласува в сряда за удължаване на мандата на правителството за провеждане на военни удари срещу кюрдските бунтовници в Северен Ирак, предаде АФП. Сепаратистите от Кюрдската работническа партия (ПКК) използват планинския регион за разполагане на своите бази и за нападения на територията на Югоизточна Турция.
От 529 законодатели, които присъстваха на заседанието в 550-членния законодателен орган, 511 подкрепиха решението, което осигурява на кабинета още една година за трансгранични операции срещу забранената ПКК. 18 депутати гласуваха “против”. В рамките на сегашния мандат, който изтича на 17 октомври, турската армия проведе няколко въздушни удара в Северен Ирак и едноседмична сухопътна операция през февруари.

Турският парламент удължи мандата на кабинета за военни операции в Северен Ирак
08 октомври 2008 | 19:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент гласува в сряда за удължаване на мандата на правителството за провеждане на военни удари срещу кюрдските бунтовници в Северен Ирак, предаде АФП. Сепаратистите от Кюрдската работническа партия използват планинския регион за разполагане на своите бази и за нападения на територията на Югоизточна Турция.

Двама души са загинали при въоръженото нападение в Турция
08 октомври 2008 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Двама полицейски служители са убити при въоръжено нападение срещу полицейски автобус в югоизточната част на Турция, съобщава на електронната си страница турският вестник “Хюриет”. Ранени са 13 души.
Нападателите са били въоръжени с автоматично оръжие и гранати.
В автобуса са пътували служители от полицейската академия в Диарбекир.

АФП: Един убит и 14 ранени при нападение срещу полицейски автобус в Турция
08 октомври 2008 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Полицейски служител е убит, а други 14 души са ранени, при въоръжено нападение срещу полицейски автобус в Турция, предаде АФП.
Атаката е извършена докато автобусът, в който са пътували служители на местна полицейска академия, е преминавал през жилищен район на турския град Диарбекир. Нападателите са били въоръжени с автоматично оръжие и експлозиви.
Електронното издание на вестник “Хюриет” съобщава, че автобусът извършва редовни служебни курсове за работещи в полицейска академия в града.
Предполага се, че атаката е извършена от Кюрдската работническа партия (ПКК).

"Хюриет": Един убит, 14 ранени при въоръжено нападение срещу полицейски автобус с ученици в Югоизточна Турция
08 октомври 2008 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Анкара.. Един полицай е убит и 14 души са ранени при нападение с огнестрелно оръжие и екплозиви срещу полицейски автобус, превозващ ученици в Югоизточна Турция, съобщава електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Нападателите са неизвести. Според телевизионния канал Си Ен Ен Тюрк при атаката били използвани и ръчни гранати. Засега няма друга информация за нападението, посочват турските медии.

Нападение срещу полицейски автомобил е извършено в Турция
08 октомври 2008 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Няколко души са ранени при въоръжено нападение срещу полицейски автомобил в югоизточната част на Турция, предаде агенция Ройтерс.
Броят на пострадалите се установява. Нападателите са били въоръжени с автоматично оръжие и експлозиви. До момента не се съобщават повече подробности.

Четирима активисти на ПКК са убити при операция на турската армия
08 октомври 2008 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Четирима активисти на Кюрдската работническа партия (ПКК) са убити при операция на турската армия в югоизточната част на Турция, предаде ДПА. Кюрдските сепаратисти са ликвидирани при операция в района на Шърнак.
При сражение между ПКК и турската армия в Диарбекир е загинал един военнослужещ.

Търговията на Турция с Чехия е нараснала с 40% през първата половина на годината
08 октомври 2008 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. През първата половина на годината външната търговия на Турция с Чешката република е нараснала с 40% в сравнение с първите 6 месеца на 2007 г., пише електронното издание на вестник “Хюриет”. Очаква се до края на 2008 г. обемът на двустранният търговски оборот да достигне 1,7 милиарда евро. През 2002 г. външнотърговският оборот между Турция и Чешката република е бил 470 милиона евро, през 2007 година скача на 1,2 милиарда долара, за да достигне с очертаващото се увеличение от 40% до рекордното равнище от 1,7 милиарда евро в края на тази година.

Оли Рен пристига в Истанбул на 10 октомври
08 октомври 2008 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Комисарят по разширяването на ЕС Оли Рен пристига в Истанбул на 10 октомври, пише електронното издание на вестник “Заман”. Това става малко преди да бъде публикуван годишният доклад на ЕС за Турция. В Истанбул Оли Рен ще участва в петата конференция на тема “Турция и ЕС: установяване на връзки за общите ползи”, организирана от Босфорския университет на 10 и 11 октомври. Предвижда се Оли Ред да се срещне с министъра на външните работи и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Трансграничната операция ще е насочена само срещу ПКК, а не срещу кюрдите, каза Абдуллах Гюл
08 октомври 2008 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. “Ако парламентът даде съгласие за продължаването на срока на действие на разрешението за трансгранична операция на турските сили в Северен Ирак, операцията ще бъде насочена само срещу цели на Кюрдската работническа партия /ПКК/”, каза президентът на Турция Абдуллах Гюл, предаде Анадолската агенция. Гюл заяви това на съвместна пресконференция след срещата си с президента на Финландия Паула Халонен. На въпрос “Кюрдският въпрос ли или Европейският съюз е важен за Турция?”, Гюл отговори, че ако парламентът вземе решение за операция в Северен Ирак, то няма да е за бомбардиране на кюрдите, а ще е насочено срещу гнездата на ПКК в планинските райони. Той добави, че е необходимо да се прави разлика между кюрдския народ и ПКК и добави, че борбата срещу тероризма не е пречка за членството на Турция в ЕС.

ПКК е общ враг на САЩ и Турция, заяви съветник в Държавния департамент на САЩ
08 октомври 2008 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съветникът в Държавния департамент на САЩ Уйлям Бърнс заяви, че Кюрдската работническа партия /ПКК/ е общ враг на САЩ и Турция, пише турския вестник “Хюриет”. В интервю с журналистка от турския вестник Бърнс посочи, че няма промяна в политиката на САЩ към ПКК и сътрудничеството срещу нея ще продължи. Наред с това Бърнс посочи, че САЩ са направили грешки в борбата срещу тероризма в глобален мащаб и действията им са били възприети погрешно в много райони на света. Той изтъкна също, че борбата срещу тероризма не трябва да се води само чрез силите за сигурност, а изисква прилагането на различни програми. “Трябва да се направят инвестиции в отношенията между общностите”, изтъкна американският дипломат.

Турското разузнаване три пъти е предупреждавало за евентуално нападение срещу заставата Актютюн
08 октомври 2008 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Анкара.Националната разузнавателна организация /МИТ/ три пъти е предупреждавала за получени сигнали за подготвяно нападение срещу граничната застава Актютюн на турско-иракската граница, пише електронното издание на вестник “Заман”. Във връзка с тези предупреждения военните са изпратили там допълнителни специални военни части и въоръжение, но независимо от това при терористично нападение на ПКК на 3 октомври бяха дадени твърде много жертви. Данните за предупрежденията на МИТ станаха известни в хода на продължаващите дискусии дали граничната застава е била достатъчно надеждно укрепена, посочва изданието.

Агенция “Фокус” припомня, че на 3 октомври ПКК предприе нападение на граничната застава Актютюн, при което бяха убити 17 турски военни и бяха ранени 20. При продължилите цял ден престрелки загинаха и 23 терористи.

Турция изгражда свой център за ядрени изследвания по подобие на ЦЕРН в Швейцария
08 октомври 2008 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция изгражда свой център за ядрени изследвания по подобие на Европейския център за ядрени изследвания /ЦЕРН/ в Швейцария, съобщава телевизия Си Ен Ен Тюрк. Центърът ще бъде изграден с помощта на Държавната планова организация и за изграждането му в края на месеца ще бъде обявен търг. За работа в дейността на центъра ще бъдат привлечени най-добрите специалисти по ядрена физика, физика на частиците и специалисти по най-нови технологии. Координаторът на проекта проф. д-р Йомер Яваш от Физическия факултет на Анкарския университет посочи, че след първоначалните изследвания и подготовка проектът вече е на ниво да бъде реализиран на практика. Той предвижда да бъдат изградени 4 големи съоръжения за етапите на ядрените изследвания и деленето на частиците. Според проф. Яваш центърът ще бъде аналог на ЦЕРН в Турция и ще работи в тясно сътрудничество с изследователските центрове в Швейцария, Хамбург, Берлин и Дрезден.

Си Ен Ен Тюрк: Денонощно съсредоточаване на турската армия по турско-иракската граница
08 октомври 2008 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. След терористичното нападение срещу граничната застава Актютюн в околия Шемдинли на провинция Хаккяри се извършва денонощно съсредоточаване на турската армия по границата с Ирак, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Сигурността и бойната готовност по граничните застави е вдигната на най-висока степен. С военни конвои нощно време се изпращат подкрепления от Хаккяри, Шемдинли, Юксекова и Чукурджа към граничните застави.
Успоредно с военното раздвижване от турската страна на границата, се наблюдава и движение на турските части, разположени на иракска територия в рамките на спогодбата от 1996 г. за гарантиране на сигурността на границата. По-специално в районите на Бегова и Канимаси турските части претърсват на местността, укрепват съществуващите позиции с чували с пясък, копаят нови позиции и наблюдават с термални камери близките планини.

Чужди фирми проявяват голям интерес към панаира по информационни технологии в Истанбул
08 октомври 2008 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Организаторът на панаира по информационни технологии и обработка на данни в Истанбул Шафак Алпай заяви, че и тази година има много голям интерес от страна на родни и чужди фирми, пише турският вестник “Заман”. Глобалната финансова криза, обхванала Америка и света, принуждава фирмите да се преструктурират и да засилят своята действеност и производителност. Фирмите, които поставят акцент върху прилагането на нови технологии в работата си и увеличаването на своите печалби, се стекоха на открилия се вчера панаир за обработка на данни в конгресния център в район Бейликдюзю в Истанбул. При откриването на панаира министърът на комуникациите Бинали Йълдъръм каза, че на 28 ноември тази година в същия център ще се състои представянето на трето поколение GSM технологии, при които ще може да се разговаря чрез видеовръзка. Директорът на софтуерната компания “Уюмсофт” Мехмед Йондер изтъкна, че за да могат компаниите в областта на новите технологии да останат действащи, трябва да се инвестира в тях. На панаира представят своите продукти най-големите софтуерни компании в света, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Скандал с депутатски дарения в Турция
08 октомври 2008 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Както и в цял свят, така в Турция, най-лесният път да се правят дарения за различни кампании на фондации или дружества с нестопанска цел е изпращането на кратки съобщения по мобилния телефон, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. От този метод се възползуват и турските депутати, като през тази година техният брой е 311 /от общо 550 депутати в турския парламент/. Оказва се обаче, че сметките на депутатите за мобилни телефони автоматично се плащат от държавата. По правилник всеки депутат има лимит от две депутатски заплати за телефонни разходи или около 16 000 турски лири /около 16 000 лева/ на година. Средномесечните дарения от депутати, които са заплатени от държавата, са за около 50 000 турски лири /около 50 000 лева/, а общо за месеците май, юни и юли – около 150 000 турски лири. Председателството на парламента обаче се е намесило и сега тези средства ще бъдат платени от съответните депутати, посочва телевизията.

Френската компания “Либерти сигорта” ще увеличи инвестициите си в Турция
08 октомври 2008 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Директорът на осигурително-застрахователната компания “Либерти сигорта” Даниел Бернард Лучесоли заяви, че ще увеличат размера на инвестициите си в Турция със 120 милиона турски лири, пише турският вестник “Милиет”. Лучесоли посочи, че компанията им е много добре структурирана и действаща и не е открита за въздействие на световните финансови кризи. Той каза, че са дошли в Турция с трайно намерение и от 80 милиона ще увеличат инвестициите си с две трети. “Целта ни е да превърнем “Либерти сигорта” в една от най-стабилните финансови компании в Турция”, изтъкна финансистът. Той добави също, че ще разширят предметите на дейност на компанията и ще привличат млади и способни хора за работа в нейните клонове.

Анадолска агенция: Глобалната криза повлия и бюджета на Турция за 2009 г.
08 октомври 2008 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Глобалната финансова криза оказва влияние и върху бюджета на Турция за 2009 г., предава Анадолската агенция. Икономическото ръководство на държавата увеличава решимостта си за стриктно спазване на финансовата дисциплина и за намаляване на предвижданите темпове на прираст на икономиката през следващата година.
Проектът за Бюджет – 2009 трябва да бъде внесен в парламента до 17 октомври и първоначално в него са заложени основните макроикономически показатели, предвидени в средносрочната програма за развитие на турската икономика. Сега обаче се извършва ревизия на фона на продължаващата световна финансова криза и очакваните отражения върху икономиката. В таза рамка се очаква приходната част на бюджета да бъде около 261-262 милиарда турски лири, разходната част – около 245 милиарда турски лири и дефицит в размер на 15-16 милиарда турски лири /около 15-16 милиарда лева/.

“Сабах”: Доларът поскъпна спрямо турската лира с 3,39 пункта за един ден
08 октомври 2008 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Със страховете от глобалната финансова криза курсът на долара в Турция достигна 1,41 турски лири, а пунктът в операциите по облигациите със срок на погасяване 23 юни 2010 година надмина 21, пише турският вестник “Сабах”. Дейността на борсата в Турция днес започна от стойности 29,445.32 пункта след спада в международния индекс. Най-доброто котиране на турската лира за един долар днес достигна 1,4170 лири. Така от снощи американската валута поскъпна с 3,39 пункта. Курсът на централната банка за едно евро е 1,840/1,8519 турски лири за евро.Така турската валута загуби 1,65 от стойността си срещу единната европейска валута, а спрямо долара загуби 1,79 от стойността си. Според експертите вътре в страната също се усеща вълнение на борсите паралелно с разклащането на световния борсов пазар. В доклада, изготвен от стратега на британската HSBC в Турция Фатих Керестеджи, се посочва, че няма достатъчно предложения за възлагането на дълговете на хазната и под глобалния натиск за продажби лихвата е паднала до 20.7. Според него техническите нива за регулиране на курса долар-турска лира няма да заработят, защото ситуацията е много сложна. Приходите от облигациите на пазара на Борсата за движимо имущество в Истанбул, които изтичат на 14 април 2010 година достигнаха 22,20 на сто, а съставните приходи се покачиха с 21,09 на сто, пише вестникът.

Индексът на Истанбулската фондова борса падна на нивото от август 2005 г.
08 октомври 2008 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Истанбул. По време на сутрешния сеанс на Истанбулската фондова борса обединеният индекс падна на 29 096,18 пункта - ниво, регистрирано през август 2005 г., предава Анадолската агенция. При затварянето на борсата вчера индексът бе 31 561,87 пункта. Днес сутринта при откриването падна с 2 119,55 пункта или с цели 6,72%. От рекордно ниските 29 096,18 пункта индексът се покачи леко на 29 508,05 пункта, за да спадне отново 75 минути по-късно борсова търговия с 2 287,98 пункта.

Правителството на Турция не осъзнава дълбочината на въпроса за борбата с тероризма, каза Дениз Байкал


08 октомври 2008 | 11:50 | Агенция "Фокус" Анкара. Лидерът на Дениз Байкал заяви, че правителството на Турция все още не е осъзнало същността на въпроса за борбата срещу тероризма, предава Анадолската агенция. На заседание на парламентарната група на НРП Дениз Байкал подчерта, че правителството не е осъзнало дълбочината и обхвата на въпроса за противопоставянето на тероризма или предпочита да не ги разбира. “Констатацията за терора само като проява на безпричинни и безцелни убийства, само като форма на психологически натиск не е правилна. Терористите не са обикновени
кръвопийци. Те са хора с политически цели. Те проливат кръв именно в името на тези политически цели”, посочи лидерът на НРП.

Политическият диалог е единственото решение за проблема с тероризма в Турция, каза Ахмет Тюрк

08 октомври 2008 | 11:30 | Агенция "Фокус" Анкара.Лидерът на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ Ахмет Тюрк заяви, че с изказвания на тема борбата с тероризма няма да се решат проблемите в Турция, предава Анадолската агенция. “Този проблем е проблем на демократичното, равнопоставеното и свободното гражданство. И има
само едно единствено решение – политиката на разбирателство по демократичен и мирен път; политиката на диалога. Извън този разумен начин на решение няма друг път”, подчерта Ахмет Тюрк на заседание на парламентарната група на ПДО.

Анадолска агенция: Още двама терористи от ПКК са ликвидирани в района на застава Актютюн

08 октомври 2008 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Още двама терористи от ПКК са били обезвредени в района на граничната застава Актютюн, предава Анадолската агенция. Заставата беше обект на терористично нападение на 3 октомври, при което бяха ликвидирани 23 терористи. В съобщение в страницата в Интернет на Генералния щаб се посочва, че двамата са били ликвидирани на 6 октомври към 17.30 ч и така броят на убитите терористи в този район става 25. При операцията са заловени картечница “Бикси”, снайперистка пушка “Канас”, два автомата “Калашников”, 12 ръчни бомби, 6 боеприпаса за преносими ракетни комплекси и много гилзи от такива боеприпаси. Операциите на турската армия в района продължават, посочва агенцията.

“Хабертюрк”: Турската икономика ще бъде поставена върху 4 стоманени стълба като противодействие срещу кризата

08 октомври 2008 | 11:09 | Агенция "Фокус" Анкара. Икономиката на Турция ще бъде поставена върху 4 основни стоманени стълба като противодействие срещу кризата, каза държавният министър на Турция Назъм Екрен, пише електронното издание “Хабертюрк”. Екрен представи на заседание на конфедерацията на турските индустриалци /КОБИ/ мерките, които се предприемат срещу финансовата и икономическата криза, която обхвана САЩ и други страни в света, Екрен посочи, че няма особен хаос в ситуацията в момента и не са необходими някакви особено специални мерки. Той посочи, че основната задача е да се увеличи производството и да се формира един продуктивен процес. Според турския министър има три важни вълни в ситуацията в Турция, които могат да се квалифицират като криза. Първата е финансовата криза, втората са глобалните икономически промени, третата е кризата с храните. Другият фактор за сътресение е, че играчите на борсата не действат рационално, повлияни от информациите и дезинформациите в медиите. По думите му психологическата ситуация влияе силно на бизнес климата, на финансовите отношения и производствения процес.

Анадолска агенция: Трима терористи от ПКК са включени в червения бюлетин за издирване

08 октомври 2008 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Ван. Прокуратурата в град Ван, Източна Турция, стигна до важни детайли във връзка с терористичното нападение, осъществено от ПКК на 21 октомври 2007 г. над дислоцирания батальон в селището Даглъджа в околия Юксекова на провинция Хаккяри, предава Анадолската агенция. При това нападение бяха убити 12 турски военнослужещи, ранени 16 военни, а 8 войници бяха отвлечени. В хода на разследването е установено, че заповедта за нападението е издадена от отговорника на военното крило на терористичната организация Фехман Хюсеин, който е от сирийски произход и е известен по кодовото име “Доктор Бахоз”. Самото нападение е ръководено от Кадри Челик с псевдоним “Апе Хюсеин” и Вахадеттин Карай с псевдоним “Агит”. Съдът за тежки престъпления във Ван е постановил имената на тримата да бъдат включени в червения бюлетин за издирване. Нападението в Даглъджа бе най-голямото преди атаката на 3 октомври срещу граничната застава Актютюн, при която загинаха 17 турски военнослужещи, а 20 бяха ранени.

“Хюриет”: Експлозия пред околийски център на ПСР в Истанбул предизвика паника

08 октомври 2008 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Експлозия пред сградата на околийското управление на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в район Бейоглу в Истанбул е станала в 8 часа тази сутрин, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. Експлозията е била предизвикана от звукова бомба. Взривът е предизвикал паника сред гражданите, живеещи и намиращи се в близост. Нанесени са леки материални щети на кола, която е била паркирана пред сградата. Полицията, която е пристигнала на мястото, е започнала разследване на случая.

Турски печат: Няма да има и крачка отстъпление от демокрацията успоредно с борбата срещу тероризма
08 октомври 2008 | 09:48 | Агенция "Фокус" Devam

Земетресение с магнитуд 4 по Рихтер бе регистрирано в района на Анкара
08 октомври 2008 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Земетресение с магнитуд 4 по скалата на Рихтер бе регистрирано днес в 02,.54 ч в района на Анкара, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. Епицентърът на земния трус е бил l община Икиздже на околия Хаймана. Не се съобщава за пострадали и разрушения.

“Сабах”: Турските въоръжени сили възприемат значението на демокрацията, каза Абдуллах Гюл
08 октомври 2008 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви, че когато срещу теб излизат с оръжие и ти ще воюваш с оръжие, но вярата в демокрацията не трябва да бъде загубена и унищожена, пише турският вестник “Сабах”. Преди да отпътува на официално посещение за Финландия Гюл посочи, че може да има нови предложения, нови концепции, нови методи в борбата срещу тероризма, но всичко това не трябва да нарушава демокрацията. Той изтъкна, че една от причините за намесата на турската армия в Северен Ирак е празнината в авторитета на властта там и нейната неспособност да се справи с проблемите, свързани с тероризма. “Иначе няма защо турските въздушни сили да провеждат там операции”, каза Гюл. Той добави, че турските въоръжени сили вече възприемат значението на демокрацията, не отправят слепи желания, представят аргументирано своите нужди.

Началникът на турския Генерален щаб ще посети Народнорепубликанската партия
08 октомври 2008 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Началникът на Генералния щаб на Турция армейски генерал Илкер Башбуг ще посети днес основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/, съобщава турският печат. В централата на НРП Илкер Башбуг ще се срещне с лидера на партията Дениз Байкал. Посещението е ответна визита на вежливост, сред като миналия месец Дениз Байкал посети генерала в Генералния щаб по повод назначаването му на най-високата военна длъжност.

Турският парламент ще гласува удължаването на срока на разрешението за трансгранична операция в Северен Ирак
08 октомври 2008 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Предложението на турското правителство за удължаване на срока на действие на разрешението за трансгранична операция в Северен Ирак, което беше дадено на турските въоръжени сили на 17 октомври 2007 година, ще бъде гласувано днес в парламента на Турция, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. С гласуването на този изключително важен документ започва новият законодателен сезон на парламента. Предложението на кабинета предвижда удължаване на срока на действие на резолюцията с една година – до 17 октомври 2008 година.
Утре меджлисът ще обсъжда законопроекта за дейностите по почистването от мини на турско-сирийската граница и превръщането на разминираните площи в обработваеми земеделски земи. В тази връзка се предвиждат промени в Закона за организираните промишлени зони. Парламентарното заседание ще се състои днес от 14 до 20 часа

Парламентът на Турция ще обсъди искането на правителството за трансгранични операции в Северен Ирак
08 октомври 2008 | 07:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент ще гласува днес по искането на правителството да се удължи с една година срокът на разрешението за трансгранични операции на турската армия в Северен Ирак, считано от 17 октомври 2008 г. Медиите в страната отбелязват, че след нападението срещу граничната застава Актютюн на 3 октоври, , при което загинаха 17 турски войници, решението за удължаване на срока ще мине безпроблемно.
На 17 октомври м.г. Великото национално събрание на Турция одобри искането на правителството за осъществяване на трансгранична военна операция в Северен Ирак срещу Кюрдската работнически партия /ПКК/. Така Турция получи юридически права в срок от една година да изпрати турски военни части в съседната страна. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган тогава заяви, че операция ще бъде осъществена, ако ситуацията изисква това, в най-подходящия момент, след като още веднъж бъдат преценени всички "плюсове" и "минуси" от подобни действия. До решението за трансгранична операция се стигна след като бунтовниците от ПКК от началото на 2007 г. зачестиха акциите си на територията на Турция, използвайки за подготовка свои бази Северен Ирак. Предприеха бяха няколко операции по въздух и суша.

Турска делегация заминава за САЩ за годишните срещи на МВФ и Световната банка
08 октомври 2008 | 07:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Голяма делегация от икономисти начело с турския държавен министър Мехмет Шимшек заминава днес за Вашингтон, съобщават турските медии. Тя ще участва в редовните годишни срещи на Бордовете на гуверньорите на Групата на Световната банка и на Международния валутен фонд. Срещите ще се състоят от 10 до 14 октомври.
Шимшек ще има срещи с ръководни служители на МВФ и на Световната банка.
След заседанията във Вашингтон в Турция се очаква делегация на МВФ начело с представителя на фонда за страната Лоренцо Джордиани, която ще направи преглед на състоянието на турската икономика.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP