Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,10.10.08

Турция има потенциал да превърне кризата във възможност, каза финансовият министър Кемал Унакътан
10 октомври 2008 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Ескишехир. Турция има потенциал да превърне кризата във възможност за своето развитие, заяви министърът на финансите на Турция Кемал Унакътан, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Унакътан присъства на първата копка по изграждането на подземна железопътна линия за бързия влак, който ще минава през Ескишехир. Турският финансов министър заяви на церемонията, че ще бъдат улеснени процедурите за привличане на пари в Турция. В тази връзка няма да бъдат правени разследвания за произхода на парите, които в условията на глобална криза ще бъдат насочени към страната и ще се предприемат улеснения за привличането на нови финансови потоци, тъй като са необходими инвестиции. Унакътан каза, че в Турция криза като тази в САЩ сега е имало през 2001-2002 година и оттогава насам Партията на справедливостта и развитието като управляваща партия непрестанно взема мерки. Той посочи, че турските банки са стабилни и спокойни от гледна точка на финансовата дисциплина и кризата застрашава повече реалния икономически сектор и трябва да се вземат мерки в сферата на кредитирането на реалния сектор и да се обърне специално внимание на износа. Той предупреди онези, които неоснователно критикуват управляващите за поведението им в тази обстановка и посочи, че правителството и икономическите и финансови инвестиции следят много отблизо кризата.

Холандия е много силен партньор на Турция и отношенията ни ще се разширяват бързо, каза Али Бабаджан
10 октомври 2008 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Анкара/Амстерзам. Холандия е един много силен партньор на Турция и отношенията ни ще бъдат разширени още в следващите години, заяви министърът на външните работи на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан, пише турският вестник “Заман”. Али Бабаджан и министърът на външните работи на Холандия Максиме Верхаген присъстваха на откриването на турско-холандска конференция в Анкара. На откриването на форума Бабаджан изтъкна, че между двете страни се организират чести двустранни визити, което ще подпомогне за разширяването на отношенията в близко бъдеще. Турският министър изтъкна, че Холандия е една от страните, които са най-големите инвеститорки в Турция и търговските отношения се разширяват бързо. Той посочи, че в Холандия живеят и работят 400 хиляди турски граждани, а броят на холандските туристи посетили тази година Турция е надхвърлил 1 милион. Холандският гост от своя страна осъди кървавия атентат в Диарбекир и изтъкна, че подкрепят Турция в борбата срещу тероризма. Верхаген посочи, че през 2012 година ще се отбележат 400 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни. “Културните връзки между двете страни в момента са много активни и турската музика е много популярна в Европа, а Турция е четвъртият голям търговски партньор на Холандия извън ЕС”, добави той. Холандският външен министър определи Турция като мост между Изтока и Запада и оцени като положителна ролята й на посредник в решаването на конфликтни проблеми.

РИА Новости: Турция разглежда възможността за създаване на буферна зона на границата с Ирак
10 октомври 2008 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турското правителство разглежда предложението на опозицията за създаване на буферна зона на границата с Ирак и в неговите северни райони, съобщи правителственият говорител Джемил Чичек, предаде РИА Новости.
“Разглеждаме идеята за създаването на буферна зона. Тя има нужда от подробно изучаване”, каза той в ефира на телевизия НТВ.
В сряда турският парламент удължи с една година мандата за провеждане на трансгранични военни операции в Северен Ирак срещу базиращите се там активисти на сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК). В навечерието на гласуването опозицията предложи създаването на буферни зони в региона с цел да се попречи на кюрдските сепаратисти да проникват в турска територия.

Турция е решена да се бори докрай с тероризма въпреки провокациите на ПКК, каза Абдуллах Гюл
10 октомври 2008 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Терористичната организация непрекъснато прави провокации, но Турция е решена докрай да се бори с тероризма, каза турският президент Абдуллах Гюл на среща с естонския си колега Тоомас Хендрик Илвес, предаде Анадолската агенция. Абдуллах Гюл се срещна с естонския президент Илвес в двореца Кадриорг в Талин на четири очи и в присъствието на придружаващата го делегация. На въпрос дали Турция ще подкрепи отбранителния план на НАТО Гюл отговори, че както е известно Турция е подкрепила присъединяването на балтийските републики към алианса и е участвала в защитата на границите им и изпитва гордост от това. Турският президент определи като провокация съвпадението на деня на терористичната акция в Диарбекир и удължаването от парламента на срока на действие на разрешението за трансгранична операция срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Северен Ирак. Той изтъкна, че терористичните организации се подхранват от провокациите, но страната му ще продължи борбата срещу тероризма с решимост.

Агенция “Фокус” припомня, че под терористична организация турските медии и политици визират Кюрдската работническа партия /ПКК/, без да споменават името й.

Три земетресения с магнитуд 2,7 – 3 по Рихтер са регистрирани в турската провинция Адана
10 октомври 2008 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Адана. Три земетресения са регистрирани снощи в района на провинция Адана, Югоизточна Турция – две с магнитуд 2,7 по скалата на Рихтер в 21.43 ч. и в 22.45 ч. и едно с магнитуд 3 - в 22.55 ч. Епицентърът на трусовете е бил в околия Юрегир. Жителите на провинцията, които са усетили земетресението, са изпаднали в паника. Няма пострадали и разрушения.

В Турция се очаква годишната инфлация от 10,4%
10 октомври 2008 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Очакванията за размера на годишната инфлация в Турция са за понижение с 0,3% и вече са на ниво от 10,4%, предава Анадолската агенция. Това показват резултатите от първата анкета на Централната банка за октомври. Данните от последната анкета за септември бяха за очаквана годишна инфлация от 10,7%.
Промяна има и в очакванията за размера на дефицита по текущата сметка в края на годината – от 51,157 милиарда долара през последната анкета през септември, на 51,090 милиарда долара от сегашната първа за октомври анкета.

“Сабах”: Отменен е поход на прокюрдската партия в Диарбекир
10 октомври 2008 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ отмени запланувания поход под формата на “жива верига” от Диарбекир до околийския център Лидже, пише днес вестник “Сабах”. Решението е взето заради последните събития след терористичното нападение срещу служебен полицейски автобус, при което бяха убити 5 и бяха ранени 18 души. Предвиждаше се два лъча на похода да тръгнат от различни места в Диарбекир и да се съберат в района на Брлейн, на около 10 километра от околийския център Лидже. Сред участниците трябваше да има депутати и кметове от ПДО.

АНКА: ПКК разваля отношенията между Анкара и Багдад, пише “Файненшъл таймс”
10 октомври 2008 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Нападенията на Кюрдската работническа партия /ПКК/ целят да развалят отношенията на Анкара с Багдад и с автономното кюрдско управление в Северен Ирак, пише британският вестник “Файненшъл таймс”, цитиран от турската информационната агенция АНКА. В публикацията на “Файненшъл таймс” се подчертава, че ако Турция се ориентира към по-остра тактика в борбата срещу ПКК, това “може още повече да увеличи социалното напрежение в страната и да изостри нейните отношения със САЩ и с Ирак”.

"Хюриет": Турски бойни самолети неутрализираха група терористи на ПКК в Северен Ирак
10 октомври 2008 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски бойни самолети и артилерийски части бомбардираха Северен Ирак и убиха група терористи на ПКК, които се опитвали да проникнат в Турция, съобщава електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Операцията е предприета късно снощи, казал началникът на пресслужбата на Генералния щаб генерал Метин Гурак. Той не уточнил мястото на акзията, нито броя на убитите терористи. Местонахождението на групата било установено чрез наблюдение и повечето от членовете й били убити при нападението по протежение на иракската граница.

Турция ще организира търг за изграждане на АЕЦ Синоп, каза министърът на енергетиката
10 октомври 2008 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер заяви, че ще бъде организиран търг за изграждането на АЕЦ Синоп и че подготовката за това продължава, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Ще бъде внесена малка поправка в действащия закон, но няма никакви проблеми с търга за АЕЦ Синоп, каза министърът без да назовава конкретна дата за търга.
По отношение на проведения търг за АЕЦ Мерсин-Аккую, Хилми Гюлер каза, че е отворен вторият плик от единственото предложение на руска фирма и съдържанието му сега се разглежда от Комитета за ядрена енергия на Турция. Ако то отговаря на критериите за изграждане на АЕЦ, ще бъде отворен и третият плик.

Агенция “Фокус” припомня:

На 24 септември се състоя търгът за изграждане на първата АЕЦ в Турция – в района на Мерсин-Аккую. Тръжна документация беше закупена и се очакваше на търга да се явят 13 фирми и консорциуми от 10 държави – Турция, Канада, Япония, Франция, Белгия, Русия, Южна Корея, Китай, Холандия и Германия. Условията на търга предвиждат номиналната мощност на АЕЦ Мерсин-Аккую да бъде 4 000 мегавата /с опция за плюс минус 25%/.
На самия търг Турция получи шест плика за изграждане на първата АЕЦ в страната, но само в единия имаше заявка за участие. В другите пликове са фигурирали само писмени благодарности.
По този начин руската компания “Атомстройекспорт” стана фактически победител в търга за изграждане на първата турска АЕЦ, оставайки единствен участник в конкурса. Предвижда се първата турска АЕЦ да покрива 8% от нуждите на страната от електроенергия.
Липсата на очаквания интерес към организирания търг за изграждане на първата АЕЦ в страната предизвика остри критики вътре в Турция и намери широк отзвук и в чуждите медии. Британският вестник “Файненшъл таймс” например специално обърна внимание, че на търга е било представено само едно предложение, което се оценява като “срамно развитие”. Вестникът отбеляза, че Турция е избързала много и е отклонила исканията да се даде допълнителен срок за подготовка на участниците в търга.

“Заман”: Земетресение с магнитуд 4,5 по Рихтер бе регистрирано в Анкара
10 октомври 2008 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. По данни на Сеизмологичната обсерватория на Босфорския университет, регистрираното тази сутрин в 09.36 ч. земетресение в околия Бала на провинция Анкара е било с магнитуд 4,5 по скарата на Рихтер, пише електронното издание на вестник “Заман”. Епицентърът на земния трус е бил в района на градчето Афшар в околия Бала. Не се съобщава за пострадали и разрушения.

Турският държавен министър Мехмет Шимшек разговаря с Доминик Строс-Кан във Вашингтон
10 октомври 2008 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Турският държавен министър Мехмет Шимшек се срещна във Вашингтон с директора на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан, предава Анадолската агенция. В разговора, продължил около час, са били обсъдени състоянието на турската икономика, вероятното отражение на световната финансова криза върху икономиката на Турция и световните икономически тенденции. На срещата са присъствали управителят на Централната банка на Турция Дурмуш Йълмаз, председателят на Съветничеството по държавната хазна Ибрахим Чанакчъ и председателят на Комитета за надзор и регулиране на банковия сектор Тевфик Билгин.

В Анкара е усетено земетресение, няма сведения за пострадали и щети
10 октомври 2008 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската столица Анкара беше разтърсена от земетресение в 9.35 ч днес, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Земетресението е усетено и в съседните на Анкара провинции и околии, и на първо място в провинция Къръккале, където е предизвикало паника сред населението.
Засега няма сведения за силата и епицентъра на земния трус, както и дали има пострадали и разрушения.

“Сабах”: Професионализация на охраната на турските граници по проект на ЕС
10 октомври 2008 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. След изпълнение на проект по линия на ЕС на обща стойност 3,7 милиарда евро охраната на турските граници ще се извършва само от професионални военни, пише днес вестник “Сабах”. Проектът обаче се изпълнява бавно и това предизвиква сериозни критики. Започнал е преди 5 години и следва да приключи до 2012 г., до деня, в който ЕС ще даде дума на Турция, че ще я приеме в общността.
В рамките на проекта турски специалисти са установили контакти и проучват опита във Франция, Великобритания и Полша. За изпълнение на проекта на първо време ЕС е осигурил 685 хиляди евро. От общата стойност в размер на 3,7 милиарда евро ЕС ще даде 60%, а останалите средства ще бъдат осигурени от Турция.

Турски печат: Военните предлагат “цивилни” мерки за борбата с тероризма

10 октомври 2008 | 09:16 | Агенция "Фокус" Devam

“Заман”: Масово задържане на членове на прокюрдската пария в Измир
10 октомври 2008 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Измир. Полицията в турския град Измир задържа 44 членове на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/, пише вестник “Заман”. Първоначално са били задържани 38 души за провеждане на неразрешена демонстрация, а след това – други шестима участници в демонстрацията. Сред задържаните е и председателят на областното ръководство на ПДО в Измир Наметуллах Епьоздемир и други членове на областното партийно ръководство. Задържаните са били подложени на медицински прегледи и са откарани в отдела за борба с тероризма. Срещу тях са повдигнати обвинения в “съзнателно извършване на пропаганда в името на терористична организация [ПКК] и оказването по този начин на помощ на тази терористична организация”.

Заседанието на турския Висш съвет за борба с тероризма ще продължи на 14 октомври
10 октомври 2008 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. .Заседанието на Висшия съвет за борба с тероризма, което се състоя вчера под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган ще бъде продължено следващата седмица, предава Анадолската агенция. В писмено съобщение на пресцентъра на Министерския съвет се посочва, че оценката на борбата с тероризма ще продължи на 14 октомври.
Във вчерашното заседание, продължило 6 часа, участваха вицепремиерът и държавен министър Джемил Чичек, министърът на външните работи Али Бабаджан, министърът на националната отбрана Веджди Гьонюл, министърът на вътрешните работи Бешир Аталай, министърът на правосъдието Мехмет Али Шахин, началникът на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг, командващият сухопътните войски армейски генерал Ъшък Кошанер, командващият жандармерийските войски армейски генерал Атила Ъшък, заместник началникът на Генералния щаб армейски генерал Хасан Ъгсъз, генералният директор на Генерална дирекция сигурност Каган Кьоксал, началникът на Националната разузнавателна организация /МИТ/ Емре Танер, главният секретар на Министерския съвет Ефкан Ала; други представители и ръководители на ведомства, имащи отношение към борбата с тероризма.

Едрият бизнес в Турция ще обсъжда на конференция отражението на световната финансова криза
10 октомври 2008 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ организира днес конференция, на която ще бъдат разисквани отражението на кризата в Турция и мерките, които трябва да се вземат, съобщават турските медии. Председателят на дружеството г-жа Арзухан Доган Ялчънкая заяви, че едрият турски бизнес е силно обезпокоен от световната финансова криза и въпросът трябва да бъде разгледан много сериозно с оглед на протичащите в целия свят промени.

Еврокомисарят по разширяването Оли Рен пристига в Истанбул
10 октомври 2008 | 08:19 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Комисарят по разширяването на ЕС Оли Рен пристига днес в Истанбул. Турските медии отбелязват, че визитата се осъществява малко преди да бъде публикуван годишният доклад на ЕС за Турция. В Истанбул Оли Рен ще участва в петата конференция на тема “Турция и ЕС: установяване на връзки за общите ползи”, организирана от Босфорския университет на 10 и 11 октомври. Програмата на Оли Рен предвижда среща с министъра на външните работи и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Турска делегация участва в годишните срещи на МВФ и Световната банка
10 октомври 2008 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Голяма делегация от икономисти начело с турския държавен министър Мехмет Шимшек е във Вашингтон за започващите днес във Вашингтон редовни годишни срещи на Бордовете на гуверньорите на Групата на Световната банка и на Международния валутен фонд. Срещите ще се състоят от 10 до 14 октомври.
Шимшек ще има срещи с ръководни служители на МВФ и на Световната банка.
След заседанията във Вашингтон в Турция се очаква делегация на МВФ начело с представителя на фонда за страната Лоренцо Джордиани, която ще направи преглед на състоянието на турската икономика.

Портал за Турция

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP