Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,04.10.08

Извънредна среща на турските власти след сблъсък на турски войници с кюрдски бунтовници
04 октомври 2008 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски цивилни и военни лидери се срещнаха днес, за да обсъдят отговора на Анкара, след като 15 войници и 23 кюрдски бунтовници бяха убити при тежки боеве близо до иракската граница, съобщи АФП. Извънредната среща, председателствана от турския премиер Реджеп Таийп Ердоган включва командващия армията ген. Илкер Башбук, генерали, министри, шефове на разузнаването и полицията.

САЩ осъждат нападението на ПКК в Югоизточна Турция
04 октомври 2008 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Посолството на САЩ в Анкара осъди енергично терористичното нападение на ПКК срещу жандармерийския пост в град Шемдинли,провинция Хаккяри, пише електронното издание на вестник “Хюриет”.
“Скърбим с гражданите на Турция и изказваме съболезнования на семействата на загиналите войници. Президентът Джордж Буш определи ПКК като общ враг на Съедините щати, Турция и Ирак и ние отново
отправяме отдавнашния призив ПКК да свали оръжието и да спре веднъж завинаги насилието си”, се казва в изявлението на американското посолство.

"Хюриет”: Турция призова Ирак да накаже извършителите на нападението срещу турски жандармерийски пост
04 октомври 2008 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. “Турция призова днес иракските власти и други съответни структури да предприемат необходимите мерки, за да бъдат наказани извършителите на терористичното нападение срещу жандармерийски пост в района на град Шемдинли, в югоизточната провинция Хаккяри, съобщава електронното издание на вестник “Хюриет”.
“Турция изпитва голямо възмущение от акта, довел до смъртта на 15 турски военнослужещи, и енергично осъжда нападението, което още веднъж разкрива бруталността и целите на терористичната организация”, се казва в изявление на турското външно министерство. Нападението, предприето от ПКК откъм Северен Ирак с използване на тежко оръжие, показва, че терористичната организация продължава дейността си в този район, се посочва в изявлението.

Ройтерс: 15 турски войници загинаха при сблъсъци с ПКК
04 октомври 2008 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. 15 турски войници загинаха вчера при сблъсъци с Кюрдската работническа партия (ПКК) в Югоизточна Турция - една от най-смъртоносните атаки тази година, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на турското военно командване.
Най-малко 23 членове на ПКК са убити, след като терористите, които са били “тежко въоръжени” са атакували военен пост в турски регион на границата с Ирак и Иран.
Атаката вероятно ще предизвика натиск върху премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган да “отговори” на ПКК.
НАТО и Европейския съюз вече осъдиха нападението на ПКК.

Турският Съвет за борба с тероризма се събира на заседание
04 октомври 2008 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Анкара.Турският съвет за борба с тероризма се събира на заседание днес във връзка с нападението на ПКК срещу жандармерийска гранична рота в околия Шемдинли в Югоизточна Турция, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. Очаква се заседанието да бъде председателствано от премиера Реджеп Тайип Ердоган, който прекъсна обиколката си в страни в Централна Азия и се завръща в Анкара.
При нападението на ПКК загинаха 15 турски военнослужещи и 23 членове на ПКК. По думите на премиера са ранени 20 турски военнослужещи.
В акцията, предприета към 1 ч в нощта срещу събота, са участвали около 350 членове на забранената Кюрдската работническа партия /ПКК/, съобщава Догу хабер ажансъ /ДХА/.
Това е третото досега нападение срещу този жандармерийски пост. От 1992 г. там са загинали общо 43 военнослужещи.

Президентът на Турция разговаря с началника на Генералния щаб след нападението на ПКК
04 октомври 2008 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Абдуллах Гюл каза днес, че терористичната организация ПКК е предприела нападението срещу рота близо до турско-иракската граница, "за да демонстрира, че все още се държи", пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Изявлението на Гюл бе разпространено след днешната му визита при началника на Генералния щаб генерал Илкер Башбуг.
По думите на държавния глава “ПКК е показала с тази акция, че е деморализирана”. Борбата срещу тероризма ще продължи независимо от цената й, е заявил Абдулах Гюл.
След новината за нападението на ПКК, при което загинаха 15 турски военнослужещи и 23 членове на ПКК, турският президент отмени предвиденото за утре посещение във Франция за участие в международна конференция.

Турският президент обеща "подобаващ" отговор на нападението на кюрдските екстремисти
04 октомври 2008 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Абуллах Гюл обеща "подобаващ" отговор на нападението на кюрдските екстремисти, предаде АФП.
При нападението в югоизточната част на страната по-рано днес загинаха 15 турски военнослужещи и 23 кюрдски екстремисти.

Реджеп Тайип Ердоган отложи визитата си в Монголия след нападението срещу турски военен пост
04 октомври 2008 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Ашхабад. Турският премиер Реджеп Таийп Ердоган заяви днес, че отлага планираното двудневно посещение в Монголия и ще се завърне в страната си от Туркменистан след извършените от кюрдски бунтовници кървави атаки срещу турски военен пост, предаде АФП.
„Променихме програмата си. Някои членове на водената от мен делегация ще заминат за Монголия, а аз ще се върна с останалата част от делегацията в Турция”, каза Ердоган в Ашхабад, където е на официално посещение. В предварителните планове на Ердоган влизаше преди да се завърне в Анкара да посети Улан Батор. По-рано днес турската армия съобщи, че в петък 15 войници и 23 кюрдски бунтовници са били убити след нападение срещу военен пост, разположен до иракската граница.

Анадолска агенция: 15 военнослужещи и 23 терористи са убити при нападение на ПКК на турска гранична рота
04 октомври 2008 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Терористи от ПКК, проникнали от Северен Ирак,са нападнали вчера гранична жандармерийска рота в Актютюн – околия Шемдинли на провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, предава Анадолската агенция. официално съобщение в интернет страницата на Генералния щаб се посочва, че при възникналата престрелка са загинали 15 турски военнослужещи и са били убити 23 терористи. С двама специалисти ефрейтори все още не е установена връзка и се водят за изчезнали. Тежко са ранени двама военнослужещи, които са откарани на лечение в Анкара. Сред убитите военнослужещи има един подофицер, шестима специалисти ефрейтори и осем ефрейтори и редници. Голяма част от загубите в жива сила са дадени в резултат на обстрел с оръжие с голям калибър от територията на Северен Ирак.

“Хюриет”: Ислямско гробище е открито във Виена
04 октомври 2008 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Виена/Анкара. Във Виена официално беше открито ислямско гробище, пише турският вестник “Хюриет”. То се намира в 23-ти район на австрийската столица и е на площ от 33 декара, дарени от Голяма община Виена. По- голямата част от средствата за изграждането му са осигурени от Фонда за подпомагане на Организацията на страните-износителки на петрол /ОПЕК/, Саудитска Арабия и Катар. Фондът на ОПЕК е дарил 200 000 евро, Катар – 500 000 евро и Саудитска Арабия – 100 000 евро. Разходите за проектиране и изграждане са общо около 1 милион евро. На откриването присъстваха председателят на ислямската общност в Австрия Анас Шакфен и кметът на Виена Михаел Хоупл, а кметът на Истанбул Кадир Топбаш беше представен от проф. д-р Ерман Тунджа.

Поройни дъждове паднаха в азиатската част на Истанбул
04 октомври 2008 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Започналите снощи поройни дъждове в азиатската част на Истанбул предизвикаха наводнения в много жилищни сгради и работни помещения, пише вестник “Хюриет”. В район Юмрание са наводнени 13 жилищни и офис сгради, в район Юскюдар – 17, а в район Малтепе - 13. Противопожарни екипи продължават да отводняват засегнатите сгради. Валежите продължават и има опасност от нови наводнения, предупреждават местните власти.

На 17 октомври ще стане ясно дали Турция ще бъде непостоянен член на Съвета на сигурност на ООН
04 октомври 2008 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. На 17 октомври Общото събрание на ООН ще гласува кандидатурите за непостоянни членове на Съвета за сигурност на световната организация за периода 2009-2010 г., между които е и тази на Турция, предава Анадолската агенция. За да бъде избрана, Турция трябва да получи подкрепата на най-малко 128 страни - квалифицирано мнозинство от две трети от гласовете на 192 членки на световната организация. От Западноевропейската група за нови непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН ще бъдат избрани две страни. Конкуренти на Турция за мястото в Съвета за сигурност са Исландия и Австрия.

АФП: Най-малко 38 души загинаха при сблъсъци на армията и кюрдски бунтовници в Турция

04 октомври 2008 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-малко 15 турски военнослужещи и 23 кюрдски бунтовници загинаха при нападение на кюрдски екстремисти на военен пост недалеч от иркаската граница, предаде АФП, позовавайки се на Анадолската агенция.

“Заман”: При назначаването на имами в Турция ще се следи колко книги са прочели
04 октомври 2008 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Дирекцията по вероизповеданията иска все повече сред населението да се разпространява навикът за редовно четене на книги и за целта започва първо със своите религиозни служители, пише днес турският вестник “Заман”. При новите назначения и размествания на религиозните кадри дирекцията ще взема под внимание и колко книги са прочели. Освен отчитане на религиозната и социалната дейност, при издигането на имами ще се има предвид и броят на прочетените от тях книги. Дирекцията е издала поредица от 10 тома и целта й е тези книги да бъдат прочетени от всички религиозни служители. Досега 40 000 имами са си закупили поредицата.

Земетресение с магнитуд 3,7 по Рихтер бе регистрирано в Източна Турция
04 октомври 2008 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Ерзурум. Земетресение с магнитуд 3,7 по скалата на Рихтер е регистрирано в 02,27 ч днес в провинция Ерзурум, Източна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Няма жертви и разрушения.
Епицентърът на земния трус е бил в околия Текман. Представители на Кризисния център към валийството в Ерзурум съобщават, че за кратко време е имало паника сред хората.

“Сабах”: Мълния падна на летище в Турция и наложи принудително кацане на пътнически самолет
04 октомври 2008 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Ушак. Паднала мълния на летище Ушак, Югозападна Турция, предизвика прекъсване на електрозахранването и излетял пътнически самолет по дестинацията Истанбул-Ушак беше принуден да се върне обратно на летище Ататюрк в Истанбул, пише турският вестник “Сабах”. Самолетът на авиокомпанията “Атлас джет” е излетял от Истанбул снощи в 22:30 ч. и малко сред това се е върнал обратно на летището, като пътниците са били настанени в пътническия салон за да изчакат отстраняването на аварията на летище Ушак.

Турция е избрана за член на Управителния съвет на Международната агенция за атомна енергия
04 октомври 2008 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Виена. Турция беше избрана за член на Управителния съвет на Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/ на вчерашното заседание на Общото събрание на международната организация във Виена, предаде Анадолската агенция. На заседанието са избрани общо 11 нови членове на Управителния съвет на МААЕ. Ръководителят на турската делегация посланик Ахмет Ертай заяви, че членството е с продължителност две години и осигурява важна възможност на Турция да оказва влияние върху вземането на решения от МААЕ. Турция и останалите новоизбрани 10 страни ще участват в заседанието на Управителния съвет на МААЕ на 6 октомври във Виена.

Турция има за цел да подпомогне възстановяването на Туркменистан, заяви турският премиер
04 октомври 2008 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Ашхабад. Намиращият се на двудневно посещение в Туркменистан турски премиер Реджеп Тайип Ердоган откри, заедно с президента на страната Гурбангули Бердимухамедов, начално училище за 320 деца, построено от турска фирма, предава Анадолската агенция. В изказването се при откриването на училището Ердоган подчерта, че никога не може да има ограничения за развитието на двустранните икономически отношения и, че Турция си поставя за цел да допринесе за възстановяването на Туркменистан. Турският премиер обърба внимание на общия език и общите корени на народите на двете страни и в тази връзка посочи и “голямата социална отговорност на турските фирми, извършващи инвестиции в Туркменистан”.

Анадолска агенция: Терористично нападение над гранична застава на турско-иракската граница
04 октомври 2008 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Група терористи от ПКК са предприели снощи нападение над гранична застава на турско-иракската граница в околия Шемдинли в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, предава Анадолската агенция. По първоначални данни е ранен един войник, който е приет в болница с опасност за живота. След престрелката терористите са се възползвали от тъмнината и са успели да избягат. Установено е, че са проникнали от територията на Северен Ирак. Започнала е операция по суша и въздух за тяхното обезвреждане.

*

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP