Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,06.10.08

Турската авиация бомбардира района на Авашин-Байсан в Северен Ирак
06 октомври 2008 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. След нападението срещу граничната застава “Актютюн”, в рамките на започналите операции срещу ПКК рано тази сутрин турската авиация е нанесла масирани бомбардировки на района Авашин-Байсан в Северен Ирак, пише електронното издание на вестник “Заман”. В съобщение на интернет страницата на Генералния щаб се посочва, че продължават операциите срещу терористичните групи от ПКК/Контра-Гел, извършили на 3 октомври нападението срещу заставата “Актютюн”. В рамките на тези операции около полунощ на 5 октомври и рано днес турската авиация е нанесла удари по две отделни точки, в които е установено наличие на терористи. Самолетите са изпълнили успешно поставените задачи и са се завърнали в своите бази.

Край турската провинция Чанаккале са задържани 24 нелегални имигранти
06 октомври 2008 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Чанаккале. Екипи на турската брегова охрана са задържали 24 нелегални имигранти в района на околия Айваджък на провинция Чанаккале, Западна Турция, предава Анадолската агенция. Чужденците се опитвали да стигнат с гумена лодка на някой гръцки остров в Егейско море. Задържани са в морето, на 2 морски мили от брега. Граждани са на Афганистан – 22 души и на Пакистан – 2 души. След приключване на законовите процедури нелегалните емигранти ще бъдат експулсирани от Турция.

ТЮСИАД осъди нападението срещу турската граничната застава “Актютюн”
06 октомври 2008 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ осъди нападението срещу жандармерийската рота в граничната застава “Актютюн” на турско-иракската граница, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. В писмена декларация на ТЮСИАД се посочва, че с това нападение терористичната организация ПКК цели да постави на изпитание хладнокръвието и решителността на турския народ. ТЮСИАД изразява увереност, че турският народ ще бъде още по-единен и сплотен, за да не допусне терористите да постигнат своите цели.

Поройни дъждове се очакват в Източен Анадол
06 октомври 2008 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Очакват се поройни дъждове от утре в някои райони на Източен Анадол, а в края на седмицата – и в цяла Турция, предава Анадолската агенция. Метеорологичната служба предупреждава, че са възможни свлачища и наводнения и приканва компетентните власти и гражданите да вземат необходимите мерки. Очаква се и понижение на температурите, които поради облачното време ще се усещат като много по-ниски от номиналните стойности.

39 осъдени по делото срещу организация “Ергенекон” са преместени в затвора в Силиври
06 октомври 2008 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Силиври. 39 осъдени по делото срещу организация “Ергенекон” бяха преместени в затвора в Силиври, предаде Анадолската агенция. Сред преместените са 16-те осъдени по делото, които бяха изпратени в затвора с висока степен на сигурност от тип Ф в Коджаели. Сред тях се намира и пенсионираният генерал Вели Кючюк, един от лидерите на организацията. Другите преместени са 23-ма осъдени, които се намираха в затвора от тип Ф в Текирдаг. Сред тях е лидерът на Работническата партия Догу Перинчек.

НТВ: Днес учениците в Истанбул са във ваканция
06 октомври 2008 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Учениците във всички начални и основни училища в Истанбул днес са във ваканция по повод честването на 85-та годишнината от освобождаването на града от чуждата окупация, предава телевизионният канал НТВ. Голяма част от учениците и учителите участваха в тържествената манифестация, която премина на централния булевард “Ватан”.

Истанбулчани отбелязаха 83-годишнината от освобождението на града от чуждата окупация
06 октомври 2008 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбулчани отбелязаха 83-годишнината от освобождението на града от чуждата окупация по време на национално-освободителната война през 1920-1923 година, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. На специално организираните официални чествания участваха валията на Истанбул Муаммер Гюлер и представители на истанбулската администрация. Честванията преминаха при засилени мерки за сигурност и с голямо въодушевление, повлияно от мъката по загиналите войници след нападението на ПКК срещу граничния пункт Актютюн в провинция Хаккяри. Шествието, което премина по булевард “Ватан” развяваше турски знамена и носеше портрети на Ататюрк, пише вестникът.

Турските сили за сигурност са унищожили 17 скривалища на ПКК са провинция Шърнак
06 октомври 2008 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Шърнак. При претърсване на гориста местност в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, силите за сигурност са открили и унищожили 17 скривалища на терористите от ПКК, пише електронното издание на вестник “Заман”. В съобщение на страницата в Интернет на Генералния щаб се посочва, че това е станало вчера рано сутринта.
В гориста местност в околия Башкале на провинция Ван вчера са открити два автомата “Калашников” и близо 19 килограма наркотици, принадлежащи на терористите. В околия Йозалп на провинция Ван един терорист се е предал на силите за сигурност.

Три земетресения са регистрирани в Западна Турция
06 октомври 2008 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Сакария. Три земетресения са регистрирани днес сутринта в провинция Сакария, Западна Турция, предава информационната агенция ДЖИХАН. В 02,53 ч. е регистриран трус с магнитуд 3,4 по скалата на Рихтер с епицентър в околия Акязъ. Последвали са земетресения в 03,15 ч с магнитуд 2,9 и в 03,55 ч – с магнитуд 2,7. Дълбочината на трите земетресения е съответно на 2,4 км, 5,3 км и 5,6 км под земната повърхност. Няма пострадали и разрушения от земетресенията.

Коктейл “Молотов” изпепели ресторант в провинция Айдън, Западна Турция
06 октомври 2008 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Айдън. Коктейл “Молотов” е бил хвърлен от неизвестно лице срещу ресторант в околия Дидим, провинция Айдън, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Ресторантът е изгорял напълно, а 6-членното семейство, живеещо на втория етаж на сградата едва се е спасило от смърт. На мястото са пристигнали противопожарни екипи, които са ограничили разпространението на огъня. Започнало е разследване по случая. Собственикът на ресторанта Рамазан Онат каза, че подобно нападение е първо в околията. Той не изключва това да е терористичен акт.

Едно лице е осъдено на затвор в град Сиирт за помагачество на ПКК

06 октомври 2008 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Сиирт. Едно лице е било задържано в турския град Сиирт за подпомагане на Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Екипи на отдела за борба срещу тероризма в Сиирт задържаха Халил Еге по обвинение, че оказва логистична подкрепа на ПКК. След разпит в дирекцията на полицията Еге е бил предаден на дежурните съдии. По опростена бърза процедура задържаният е осъден и вкаран в закрития затвор в Сиирт, пише вестникът.

И Турция, като всички държави, не е имунизирана срещу кризата в световната икономика, каза Мехмет Шимшек
06 октомври 2008 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Нито една държава, в това число и Турция, не е имунизирана срещу случващото се в световната икономика, заяви държавният министър на Турция Мехмет Шимшек, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Мехмет Шимшек коментира пред телевизионния канал 24 последните икономически и финансови събития в света. Той посочи, че отражението на кризата върху Турция ще бъде чрез пътя на отслабването на световната и европейска икономика. Според турския министър Турция има нужда от външни финансови източници, но отражението на кризата върху нея ще бъде краткотрайно. Шимшек изтъкна, че не може да се говори за ликвидна криза в Турция. Много важно за избягване на една криза са правилните реформи и финансовата дисциплина, добави турският министър.

Турски военни самолети са обстрелвали позиции на ПКК в Северен Ирак
06 октомври 2008 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски военни самолети са обстрелвали позиции на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак. От началото на днешния ден базите на кюрдските сепаратисти в северните иракски райони са били обстрелвани два пъти, предаде АФП.
Операция последва след нападението срещу турски военен пост в петък, при което бяха убити 15 военнослужещи.

АНКА: Високо напрежение на финансовите пазари в Турция
06 октомври 2008 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбулската фондова борса беше затворена поради религиозния празник Рамазан байрам през по-голямата част на миналата седмица и бе отворена само на 3 октомври, петък, но тогава не се почувства влиянието на глобалната финансова криза, за разлика от ситуацията на борсата днес, предава информационната агенция АНКА. През сутрешния сеанс националният индекс 100 спадна с 2 405 пункта и приключи на нивото от 32 148 пункта. Акциите загубиха 6,96% от стойността си. Същевременно продължава да поскъпва щатският долар спрямо турската лира. В края на сеанса на борсата курсът долар – турска лира вече е 1 :1,3422, след като в петък за първи път от дълго време курсът на долара скочи над нивото от 1:1,3.

Трябва да се използва ролята на Турция на мост между Европа и Близкия Изток, каза германски министър
06 октомври 2008 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Хановер. Необходимо е да се възползваме от ролята на Турция на мост между Европа и Близкия Изток, заяви министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, пише електроннто издание на турския вестник “Милиет”. На празненствата “Дни на Ханнах-Аренд” в град Хановер, които се организират ежегодно и които тази година имаха за тема Турция, германският външен министър посочи, че Европа трябва да се възползва от посредническата роля на Турция в решаването на редица конфликтни въпроси в Близкия изток и света. Той изтъкна също, че живеещите три милиона турски граждани в Германия трябва да бъдат приобщени към германското общество и за това трябва да бъде реализиран с успех проектът за съвместен живот на различни идентичности и живот с много идентичности, който трябва да бъде приет от двете страни, пише вестникът.

Турската армия засилва операциите срещу ПКК в Югоизточна Турция
06 октомври 2008 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Шърнак. След нападението на ПКК срещу граничната застава “Актютюн” в околия Шемдинли на провинция Хаккяри /Югоизточна Турция/, при което бяха убити 15 военнослужещи, се засилват операциите на турската армия в района, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Хеликоптери “Кобра” и “Сикорски” излитат от района на командването на 23-та жандармерийска гранична дивизия в Шърнак, и оказват въздушна подкрепва при операциите. Въздушна подкрепа се оказва особено на операцията в района на Бестлер дереси, където се извършва прочистване на местността. Хеликоптерите “Сикорски” стоварват подкрепления, а хеликоптерите “Кобра” оказват огнева подкрепа на сухопътните подразделения.

Турция ще прочисти мините по турско-сирийската граница
06 октомври 2008 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Проект за почистване на мините по турско-сирийската граница и използването на разчистените площи за земеделска цел ще обсъжда тази седмица турският парламент, предава турската агенция АНКА. Проектът предвижда търг за операцията по почистването на мините. Последователността на районите за почистване ще бъде определена по споразумение с Генералния щаб, министерствата на отбраната, външните работи и финансите.

Турският кабинет и Съветът за борба с тероризма ще заседават заедно днес
06 октомври 2008 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Висшият съвет за борба с тероризма и турското правителство ще заседават заедно днес под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган, съобщава електронното издание Хабертюрк. Заседанието ще започне в 14 часа.

“Милиет”: Не сме продавали оръжие на ПКК, заяви местното кюрдско самоуправление в Северен Ирак
06 октомври 2008 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Ербил/Анкара. Говорителят на местното кюрдско самоуправление в Северен Ирак Фуат Хюсеин заяви, че Северен Ирак не е оказвал никаква подкрепа и не е давал оръжие на Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Във връзка с информация на някои агенции, че северноиракските власти са продавали тежки оръжия на ПКК преди нападението им срещу граничния пункт Актютюн в петък Хюсеин посочи, че тези твърдения не отговарят на истината. Той припомни, че северноиракското управление е осъдило нападението на ПКК.

“Сабах”: Няма разделение по основните принципи на турската република, каза Абдуллах Гюл
06 октомври 2008 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Няма разделение в Турция по въпроси като носенето на забрадки и светския характер на страната, а се водят само политически спорове, каза президентът на Турция Абдуллах Гюл, пише турският вестник “Сабах”. В интервю за последния брой на списание “Нюзуик” Гюл изтъкна, че е от хората, които са направили много за доближаването на Турция до Европейския съюз и няма никакви опасения относно европейската насоченост и европейските ценности в проблема с предоставянето на свобода за носенето на забрадки. “Ако ние не искахме светска държава, нямаше да направим всичко това”, каза турският президент. Той посочи, че в страната има консенсус за основните принципи на турската република и не може да се говори за никакво разделение в турското общество по тях.

Пътната карта в борбата срещу тероризма ще бъде начертана отново, каза турският премиер
06 октомври 2008 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Пътната карта за борбата срещу тероризма ще бъде начертана отново, граничните пунктове ще бъдат подсилени, заяви премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на погребението на загинал при нападението на Кюрдската работническа партия /ПКК/ войник от село Армутлу, провинция Къръккале, пише турският вестник “Хюриет”. В отговор на журналистически въпрос дали се обмислят стъпки в борбата срещу тероризма, Ердоган отговори, че темата никога не е слизала от дневния ред на правителството и на заседанието на 9 октомври ще бъде обсъдена отново. Той изтъкна, че проблемът има социоикономическа, психологическа, социологическа и дипломатическа страна, а не е свързан само със сигурността. Ердоган посочи, че е особено наложително да се приложат ефективни мерки за прекъсване на финансовите източници на ПКК. Ердоган каза, че са отправени също призиви към терористичната организация да прекрати насилието, пише вестникът.

АФП: ПКК твърди, че разполага с телата на двама турски войници
06 октомври 2008 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Сюлеймания. Кюрдската работническа партия (ПКК) съобщи днес, че разполага с телата на двама турски войници, убити при атаката в Югоизточна Турция миналата седмица, предаде АФП.
Турската армия съобщи по-рано, че най-малко 15 войници са загинали, а двама други са безследно изчезнали при атаката на 3 октомври край границата с Ирак. Турското военно командване обвини също така иракските кюрди, че подкрепят ПКК.

Анадолска агенция: Послание към Ирак и САЩ да опазват границата с Турция
06 октомври 2008 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. След терористичното нападение на ПКК в провинция Хаккяри Турция отправи послания и към Ирак и към САЩ, които са лидер на коалиционните сили в тази страна, "да опазват и да бъдат господари на турско-иракската граница", предава Анадолската агенция. Според дипломатически източници в нотата, връчена от Турция на Ирак, се иска да бъдат заловени извършителите и да бъдат взети всички необходими мерки в бъдеще да не се повтарят подобни нападения. Дипломатическата нота е връчена от турския посланик в Багдад Дерия Канбай на иракското външно министерство.
Установени са и контакти на различни нива с американските власти по линия на турското посолство във Вашингтон. Източниците намекват, че се обсъжда предприемане и на трансгранична военна операция на турската армия в Северен Ирак, посочва агенцията.

Анадолска агенция: 146 загинали и 649 ранени по пътищата на Турция през 9-те празнични дни
06 октомври 2008 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Въпреки всички предупреждения и взетите мерки, по време на продължилия 9 дни религиозен празник Рамазан байрам равносметката от пътнотранспортните катастрофи в Турция е твърде тежка, предава Анадолската агенция. През тези 9 дни при пътни катастрофи са загинали 146 души и са ранени 649 души. Най-много смъртни случаи има в последния ден на празника. До 18 ч на 5 октомври при 18 катастрофи са загинали 31 души и са ранени 59 души. Най-тежка е катастрофата в околия Малкара на провинция Текирдаг, Източна Тракия. При преобръщане на микробус, превозващ нелегални имигранти, са загинали 18 души и са ранени 25 души.

Турски печат: Турция изпрати във вечния им път загиналите при нападението на ПКК военнослужещи Devam

“Хюриет”: Неправителствени организации в Турция призоваха към единство и отговорност към историята
06 октомври 2008 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Неправителствените организации в Турция протестират срещу нападението на Кюрдската работническа партия /ПКК/ срещу жандармерийския участък Актютюн на турско-иракската граница, при който загинаха 15 турски войници, пише турският вестник “Хюриет”. Гражданският клон на Икономическия и социален съвет – Съюзът на турските борси /ТОББ/, Конфедерацията на синдикатите на професионалните организации, Конфедерацията на синдикатите на работодателите, синдикатите Тюрк-Иш, Хак-Иш и Каму-Сен на съвместна пресконференция призоваха за единство. Председателят на ТОББ Рифат Хисарджъклъоглу посочи в изготвената съвместна декларация, че всички носят отговорност към историята и бъдещите поколения и призова народа, политическите актьори, силите за сигурност, всички граждански сдружения и турски граждани към единство и единни действия. Той изтъкна, че терористичните нападения оставят не само жалеещи семейства, а разрушават общото бъдеще, единството на нацията и демокрацията. В декларацията се посочва, че тероризмът се опитва да възпрепятства решаването на проблемите по мирен и демократичен път, търси помощ от насилието, страха и ненавистта. В общия документ, изготвен от неправителствените сдружения, се изтъква също, че и Ирак носи отговорност за нападенията, тъй като нейните територии и се използват като база за атаките.

“Сабах”: Турция изпрати със сълзи загиналите в резултат на нападение на ПКК военнослужещи
06 октомври 2008 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция изпрати вчера в последния им път загиналите в резултат на нападението на група на Кюрдската работническа партия /ПКК/ срещу жандармерийския участък на граничния пункт Актютюн турски военнослужещи, пише турският вестник “Сабах”. Погребални церемонии се състояха в 13 провинции от Ескишехир и Истанбул до Адана и Денизли. Много граждани дойдоха да кажат последно сбогом на загиналите. Пред тях се поклониха и президентът Абдуллах Гюл и премиерът Реджеп Тайип Ердоган. На погребението на сержант Хасан Айгьор в село Армутлу, околия Кескин, провинция Къръккале, присъстваха премиерът Ердоган, министрите на вътрешните работи Бешир Аталай, на отбраната Веджди Гьонюл, командващите на сухопътните сили на Турция генерал Ъшък Кошанер, на военноморските сили адмирал Метин Арач и други високопоставени лица, а бившият началник на Генералния щаб на Турция армейски генерал Хилми Йозкьок присъства на погребението на сержант Егемен Йълдъз в Измир. В словото си той изтъкна, че трябва да бъде приключено с напастта ПКК.

Си Ен Ен Тюрк: Турската армия извърши въздушна операция срещу ПКК в Северен Ирак
06 октомври 2008 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Въздушна операция срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Северен Ирак е извършила турската армия след нападението на 3 октомври 2008 година срещу жандармерийския участък Актютюн на турско-иракската граница, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Групата на ПКК е била засечена чрез технически средства в района Авашин Басян при опит за избяга и да се скрие в различни райони. Това се съобщава в интернет сайта на Генералния щаб на Турция. Според съобщението при въздушната операция на 4 октомври е ударена само ПКК, не са нанесени щети на цивилни и на местни обекти.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP