Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,15.10.08

Узбекски поет и радикален кемалист е „неуспелият похитител” на турския самолет, извършващ полет за Санкт Петербург
15 октомври 2008 | 19:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Поетът от узбекски произход Яшар Пашаоглу е „неуспелият похитител” на самолета, извършващ полет Анталия-Санкт Петербург, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Яшар Пашаоглу, който е роден във Фергана на 3 май 1956 година, е бил изпил много алкохол и се е опитал да отвлече самолета, пътуващ от Анталия за Санкт Петербург. След неуспешния опит за похищение той е бил предаден на руските власти след кацането на самолета на летището в Петербург. Пашаоглу е основател на Радикалната кемалистка партия, женен е и е баща на три деца.

Безработицата и бюджетният дефицит в Турция са се увеличили в сравнение с преди година
15 октомври 2008 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Безработицата и бюджетният дефицит в Турция са нараснали в сравнение с преди година, предаде турската агенция АНКА. В сравнение със същия период на миналата година безработицата в Турция е нараснала с 202 000 и е достигнала 2 милиона 353 000 души. Тя се е увеличила с 0,6 % и е достигнала ниво от 9,4 %. В градовете безработицата е нараснала с 0,7 % и е стигнала 11,9 %, а в селските райони тя се е увеличила с 0,2 %, като е станала 5,6 %. Процентът на безработица сред младото население е спаднал с 0,3 % и е 18,3 %.
Бюджетният дефицит на Турция в края на месец август 2008 година в сравнение с преди година също се е увеличил и е достигнал 34 милиарда 838 милиона долара. От края на август досега се е увеличил на 48 милиарда 745 милиона долара.

Ще направим всичко каквото е необходимо в борбата срещу тероризма, каза турският вицепремиер Хаяти Язъджъ
15 октомври 2008 | 19:13 | Агенция "Фокус"
Адъяман. Държавният министър и вицепремиер на Турция Хаяти Язъджъ заяви при посещението си в град Адъяман, Югоизгточна Турция, че правителството е решено да продължи борбата си срещу тероризма, предаде Анадолската агенция. Язъджъ изтъкна, че ще направят всичко, каквото е необходимо в тази връзка и оттук нататък. Турският държавен министър каза, че ще реализират икономически и социални проекти, които да възпрат терористичните действия.

ДХА: Похитителят на турския самолет е гражданин на Узбекистан
15 октомври 2008 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Похитителят на турския самолет е гражданин на Узбекистан и името му е Яшар Пашаоглу, предаде турската информационна агенция Догу хабер ажансъ /ДПА/.
Днес пътуващият със самолет на Турските авиолинии Пашаоглу направил опит да отвлече машината, изпълняваща полет от Анталия до Санкт Петербург. По информация от авиокомпанията самолетът е невредим и скоро ще казне на летището в руския град.

Би Би Си: Похитителят на турския самолет е бил обезоръжен
15 октомври 2008 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Похитителят, който се опита да отвлече самолет на “Търкиш Еърлайнс”, е бил обезоръжен, предаде Би Би Си, цитирайки турски медии.
Пътниците на борда на самолета, изпълняващ полет от Анталия до Санкт Петербург, са надвили неидентифицирания терорист. Самолетът “Еърбъс А-320” със 167 души на борда е продължил полета си по план след инцидента.

Самолетът на Турските авиолинии е невредим и ще кацне в Санкт Петербург
15 октомври 2008 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Самолетът на Турските авиолинии, за който бе направен опит да бъде отвлечен, е невредим и скоро ще кацне на летище в Санкт Петербург, съобщава електронното издание на турския вестник "Хюриет". Темел Котил, директор в компанията, казал на турската телевизия НТВ, че пътникът, възнамеряващ да отвлече самолета, искал да изпрати на пилота бележка, в която заявява, че отвлича самолета и има бомба. Пътникът обаче бил пиян и екипажът потвърдил, че не е въоръжен.
Със самолета няма нищо нередно в момента и предстои да кацне в Санкт Петербург, е казал Котил.

АНА-МПА: Турски самолет беше отвлечен, нападателят е обезоръжен
15 октомври 2008 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Анталия/Атина. Обезоръжен беше похитителят на самолет на турската авиокомпания, предаде гръцката агенция АНА-МПА, позовавайки се на информация на Си Ен Ен Тюрк. Самолетът изпълнявал полет от Анталия - Санкт Петербург. След обезоръжаването на нападателя самолетът продължава към летището в руския град.

Предотвратен е опит за отвличането на турски самолет, съобщават турските медии
15 октомври 2008 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските медии съобщават, че е предотвратен опит да бъде отвлечен самолет на авиокомпания “Търкиш Еърлайнс”. Мъж се е опитал да отвлечен самолета над Беларус, но е бил обезвреден от пътниците, съобщават турската телевизия НТВ и агенция ДХА, позовавайки се на източници от Министерството на транспорта на Турция.

“Скай Нюз”: Похитителят на турския самолет е бил “обезоръжен”
15 октомври 2008 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Похитител, който отвлече самолет на турските авиолинии, пътуващ от Анталия към Санкт Петербург, е бил “обезоръжен”, съобщи телевизия “Скай Нюз”.

Самолетът на “Търкиш Еърлайнс” продължава полета си към Санкт Петербург
15 октомври 2008 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Анталия. Самолетът на “Търкиш Еърлайнс” продължава полета си към Санкт Петербург, след като пътниците са успели да разоръжат мъж, който се е опитал да отвлече самолета, предаде агенция Ройтерс. До момента няма данни за пострадали при инцидента. Самолетът е излетял от турския град Анталия и се очаква съвсем скоро да се приземи в Русия.

АФП: Пътниците са обезоръжили похитителя на турския самолет
15 октомври 2008 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Пътниците са обезоръжили похитителя на турския самолет, който е летял от Анталия до Санкт Петербург, предаде АФП.
По-рано бе съобщено, че самолетът, собственост на “Търкиш Еърлайнс” е отвлечен от терористи.

"Хюриет": Похитителят на отвлечения турски самолет е обезоръжен, полетът продължава по маршрута
15 октомври 2008 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Похитителят на отвлечения днес турски самолет е обезоръжен, съобщава електронното издание "Хюриет", като цитира агенция ДХА. Извършителят бил пътник в самолета на Турските авиолинии, пътуващ по линията Анталия - Санкт Петербург.
Член на екипажа на самолета казал за турска медия, че самолетът, със 163 пътници на борда, продължава по маршрута си за руския град.
Похитителят, който говорел турски и бил с неустановена националност, заплашвал, че носи бомба, отбелязват турските медии.

РИА Новости: Разоръжени са терористите, отвлекли турски самолет
15 октомври 2008 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Анталия. Терористите, които отвлякоха самолет на “Търкиш Еърлайнс”, са разоръжени, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на турските медии. По-рано беше съобщено, че самолетът е извършвал полет по линията Анталия-Санкт Петербург.

Ройтерс: Самолет по маршрута Анталия – Санкт Петербург е отвлечен от терористи
15 октомври 2008 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Самолет на компанията “Търкиш Еърлайнс”, изпълняващ полет по маршрута Анталия – Санкт Петербург, е отвлечен от терористи, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на съобщение на турски медии.
За момента няма повече информация за инцидента.

"Хюриет": Отвлечен е турски самолет, летящ от Анталия за Санкт Петербург
15 октомври 2008 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Отвлечен е самолет на турските авиолинии, изпълняващ полет по линията Анталия - Санкт Петербург, пише електронното издание на вестник "Хюриет". Засега няма никакви други сведения за отвличането.

Турски пътнически самолет е отвлечен на път за Русия
15 октомври 2008 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Анталия. Самолет на авиокомпания “Търкиш Еърлайнс” е бил отвлечен, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на телевизия Си Ен Ен-Тюрк. Самолетът е извършвал полет от Анталия за Санкт Петербург.

Турция няма да се държи с комплекси по отношение на Северен Ирак, каза Реджеп Тайип Ердоган
15 октомври 2008 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма да се държи с комплекси по важните въпроси и защити установяването на дипломатически контакти с ръководството на местното кюрдско самоуправление в Северен Ирак, пише днес вестник “Хюриет”. В изказване пред депутатите от парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието Ердоган подчерта, че “в миналото е била допускана грешка, защото още тогава е трябвало да бъдат предприемани такива стъпки”.

Дипломатическите контакти на Турция с Масуд Барзани се възприемат положително в Северен Ирак
15 октомври 2008 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Ербил/Анкара. Срещата в Багдад на специалния пратеник на Турция за Ирак посланик Мурат Йозчелик с президента на автономното кюрдско самоуправление в Северен Ирак Масуд Барзани се възприема положително в северните части на Ирак. Това, както предава информационната агенция АНКА,е заявил премиерът на автономното кюрдско самоуправление в Северен Ирак Нечирван Барзани. На пресконференция в град Ербил той е подчертал, че кюрдите винаги са били за решаване на проблемите по пътя на диалога и са убедени, че това не може да стане с военни методи. На въпрос дали ще посети Турция Нечирван Барзани е отговорил, че няма получена официална покана и публикациите по темата в медиите не отразяват действителността.

ДХА: Призив от премиера на Армения за сътрудничество с Турция без предварителни условия
15 октомври 2008 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Ереван/Анкара. Премиерът на Армения Тигран Саркисян заяви, че страната му е готова за установяване на дипломатическо и икономическо сътрудничество с Турция без предварителни условия, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Саркисян посочва, че Армения иска отново да съживи замръзналите от 15 години насам връзки с Турция и да ги превърне в едно силно сътрудничество. “Категорично трябва да бъде оценено предложението на Турция за взаимна помощ на петте Кавказки страни. Правителството на Армения отдава най-голямо внимание на съседните страни и особено на установяването на приятелски връзки с Азербайджан”, отбелязва Тигран Саркисян.

Пътнически самолет „Боинг 737” излезе от пистата на международното летище в Истанбул
15 октомври 2008 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Пътнически самолет „Боинг 737”, собственост на румънската авиокомпания „Таром”, пътуващ по маршрут Букурещ-Истанбул, излезе при кацането си от пистата на международното летище в турския черноморски град, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на материал на турска телевизия.
На борда на машината са се намирали 94 души, в това число седемчленен екипаж.
След спирането на самолета, техници и спасители са извели пътниците от борда на машината.
Не се съобщава за жертви и за пострадали.

“Заман”: Добрите връзки на Турция с Ирак ще отворят пътя за нови терористична нападения, счита опозиционен лидер
15 октомври 2008 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал изрази мнение, че добрите връзки на Турция с Ирак ще отворят пътя за нови терористични нападения от типа на това над граничната застава “Актютюн” в провинция Хаккяри, пише днес вестник “Заман”. Пред депутатите от парламентарната група на НРП Дениз Байкал обяснява, че Турция иска да развива връзките си с иракското правителство и с местното кюрдско самоуправление в Северен Ирак, но тяхното поведение спрямо тероризма затруднява това. В тази връзка лидерът на НРП предупреждава, че докато Ирак официално не признае ПКК за терористична организация, Турция не трябва да издига на по-добро равнище двустранните отношения и да позволява да бъде използвана в “играта” на Багдад. Дениз Байкал също така обръща внимание, че ако няма успехи в борбата с тероризма, на опасност ще бъде изложена самата демокрация в Турция.

Турски печат: Борбата с тероризма – от военните към цивилните

15 октомври 2008 | 09:04 | Агенция "Фокус" Devam

Продължава визитата на министъра на външните работи на Турция в Ню Йорк
15 октомври 2008 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Продължава визитата на министъра на външните работи на Турция Али Бабаджан в САЩ, съобщават медиите. Основна цел на посещението е търсене на дипломатическа подкрепа от различни страни за кандидатурата на Турция за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2009-2010 г. Изборът ще се проведе на 17 октомври от постоянните представители на 192 страни в международната организация.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP