Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Кризисно съвещание в Анкара след нападението на ПКК/Ирак: Спокойно, Анкара!/15 турски войници загинаха при нападение на ПКК

Кризисно съвещание в Анкара след нападението на ПКК

04.10.2008

Турското правителство и военното командване се събраха спешно, за да обсъдят отговора, който Анкара се закани да даде на вчерашната атака кюрдски бунтовници в югоизточната част на страната, при която бяха убити 15 турски войници и 23 кюрди.

Премиерът Ердоган председателства кризисното съвещание, в което участват главнокомандващият, генерали, министри и началниците на разузнаването и на полицията, предаде АФП. Президентът на Турция Абдулах Гюл се зарече, че Анкара ще продължи борбата срещу бунтовниците независимо от цената и ще даде твърд отговор на нападението. /БГНЕС

*
Ирак: Спокойно, Анкара!

дата : 4 Октомври 2008 г. 19:43 ч.

Иракското правителство осъжда нападението, извършено от Кюрдската работническа партия (ПКК) срещу пост на турската армия близо до иракската граница. Снимка: ЕРА/БГНЕС

Иракското правителство осъди нападението на кюрдски сепаратисти срещу турски военен пост близо до иракската граница, но настоя Анкара да действа благоразумно и сдържано.

Иракското правителство осъжда нападението, извършено от Кюрдската работническа партия (ПКК) срещу пост на турската армия близо до иракската граница, нападение, поставящо в опасност сигурността на граничните зони и сигурността между Турция и Ирак, се посочва в цитирана от АФП декларация на говорителя Али ал Дабаг.

Багдад подкрепя всички мерки, които се налага Анкара да вземе за сигурността на територията си, но настоява турското правителство да реагира с благоразумие и сдържаност.

Както вече стана ясно, 15 турски войници и 23 кюрдски бунтовници са загинали в атаката близо до Семдинли, провинция Хакяри, а двама турски войници се водят за изчезнали.

В Ирак, който на север има обща граница с Турция, 20 % от населението са кюрди.
*
15 турски войници загинаха при нападение на ПКК

След атаката турски военни самолети, хеликоптери и артилерийски части са обстрелвали позиции на бунтовниците в Северен Ирак

04.10.2008

15 турски войници и най-малко 23 кюрдски бунтовници бяха убити при нападение на ПКК срещу военен пост в Югоизточна Турция, съобщи турската армия, цитирана от световните агенции.

Нападението било извършено снощи срещу военния пост Актютюн в района на град Шемдинли (окръг Хаккяри, граничещ с Ирак).

Освен 15-те убити турски войници, двама военнослужещи се смятат за изчезнали, съобщи говорителят на армията ген. Метин Гюрак.

При вчерашното нападение са били ранени и много войници, които са приети в болници в различни градове в Турция. Състоянието на шестима от пострадалите е тежко, информира телевизионният канал Си Ен Ен-Тюрк.

След нападението турски военни самолети, хеликоптери и артилерийски части са обстрелвали позиции на бунтовниците в Северен Ирак, посочва Гюрак.

Вчерашното нападение на кюрдските сепаратисти беше извършено, след като турската армия няколко пъти посочи, че бунтовниците от ПКК са ослабени в следствие на действията на турската армия.

Нападението изглежда беше най-смъртоносната атака на кюрдски бунтовници срещу турската армия през последните няколко месеца, отбелязва АП.

Ген. Гюрак информира, че турските сили са убили най-малко 23-ма кюрдски бунтовници, но е вероятно броят на жертвите да е по-голям след обстрела на артилерията и военновъздушните сили в Северен Ирак.

Той добави, че турски сухопътни сили не са пресичали границата с Ирак.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който е на посещение в Туркменистан, направи изявление след нападението и посочи, че вероятно ще отмени планираното си посещение в Монголия и ще се върне в Турция, отбелязва Си Ен Ен-Тюрк.

Президентът Абдуллах Гюл обеща, че ще бъде даден решителен отговор на нападението.

"Искам да подчертая още един път, че ще продължим борбата срещу кюрдските бунтовници на каквато и да е цена", заявява Гюл във видеопослание, рпазпространено на сайта на президентството.

Турското правителство поиска миналата седмица парламентарно одобрение за удължаване с една година на мандата, позволяващ операции на армията срещу бунтовници от ПКК в Северен Ирак. Той изтича на 17 октомври.

Турският парламент вероятно тази седмица ще обсъди неговото подновяване.

От 1984 г. ПКК води въоръжена борба срещу централната власт в Анкара за създаване на независима кюрдска държава в населената предимно с кюрди Югоизточна Турция. Около 40 хил. души загинаха в този конфликт.
ПКК е призната за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС.

netinfo
*

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP