Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,16.10.08

Терорист от ПКК е убит при престрелка с турските сили за сигурност в провинция Шърнак
16 октомври 2008 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Терорист от Кюрдската работническа партия /ПКК/ е бил убит от силите за сигурност при престрелка в района на планината Джуди в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, предава агенция ДХА. Това станало вчера вечерта, след като силите за сигурност се натъкнали на група терористи. Операцията на турската армия в района продължава. Излитащи вертолети от състава на 23-та жандармерийска гранична дивизия оказват въздушна подкрепа на операцията.

ДХА: 350 бебета са починали за 8 месеца в Диарбекир
16 октомври 2008 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. 350 бебета са починали в Детската болница в Диарбекир през първите осем месеца на годината, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. В това число са включени и приетите на лечение бебета от други провинции в района. Детската смъртност в Диарбекир е 13,4 на хиляда, което е около средните стойности общо за Турция. За 2009 година е поставена целта детската смъртност в Диарбекир да бъде намалена под 10 на хиляда, посочва агенцията.

Проектобюджетът на Турция за 2009 г. влиза утре в парламента
16 октомври 2008 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Проектът за държавния бюджет на Турция през 2009 г. ще бъде депозиран в парламента утре до края на работния ден, предава Анадолската агенция. След разрастването на глобалната финансова криза темповете на прираст на икономиката бяха намалени първоначално на 4,5%, а след това и още по-надолу – до 4%.
Общо бюджетът възлиза на около 261,5 милиарда турски лири /около 260 милиарда лева/, с дефицит в размер на 15-16 милиарда турски лири. Съгласно постигнатото споразумение на преговорите за колективните трудови договори заплатите на държавните служители ще бъдат повишени с 4% през януари и с други 4,5% - през юли 2009 г.

Мурат Караялчън чака обявяването на графика за местните избори, за да са кандидатира за кмет на Анкара
16 октомври 2008 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Социалдемократичната народна партия /СНП/ Мурат Карайълчън /бивш вицепремиер и министър на външните работи в едно от правителствата на Тансу Чилер – бел. на “Фокус”/ чака Висшата избирателна комисия да обяви графика за местните избори през пролетта на 2009 г., за да издигне кандидатурата си за кмет на Анкара с листата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/, предава телевизионният канал НТВ. Вчера Карайълчън е разговарял по въпроса с лидера на НРП Дениз Байкал и процесът на номинация и утвърждаване на кандидатурата му вече е започнал, въпреки че все още няма официално изявление. Лидерът на СНП обаче отрече появилите се съобщения в медиите, че неговата партия ще се влее в НРП – не е било отправяно подобно предложение и не са били водени никакви преговори. Освен това Карайълчън оповести, че съгласно принципа за мандатност в устава на СНП, през 2009 г. той трябва да напусне лидерското място в партията.

Премиерът на Турция се срещна с председателя на парламента на Афганистан
16 октомври 2008 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Таийп Ердоган /на снимката/ се срещна с председателя на парламента на Афганистан Юнус Кануни, който е на официално посещение в Турция, пише електронното издание на вестник “Заман”. Срещата се състоя в новата сграда на Министерския съвет и продължи около половин час.

Успехът в борбата срещу тероризма зависи от решимостта за единно противодействие, каза турският премиер
16 октомври 2008 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Успехът в борбата срещу тероризма зависи от решимостта да стоим заедно срещу него, заяви премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, предаде Анадолската агенция. На заседанието на Съвета за борба срещу тероризма днес Eродаган посочи, че това е подчертал и набалникът на Генералния щаб генерал Илкер Башбуг по повод твърденията в медиите за терористичната дейност на ПКК и противодействието срещу нея. “Разбира се пресата е свободна и има право да прави разследвания, но също в демократична страна съществува и право на отговор на тези разследвания”, подчерта турският премиер. Той добави, че срещу тероризма всички трябва да стоят на една страна и това е човешка, морална и правна отговорност. Никой не трябва да окуражава тероризма”, изтъкна Ердоган и изрази подкрепата на правителството за турските въоръжени сили в тази насока.

Кметът на Анкара ще напусне политиката, ако не спечели следващите избори
16 октомври 2008 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кметът на Анкара Мелих Гьокче, който е от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, се зарече да напусне политиката, ако не спечели следващите местни избори през пролетта на 2009 г., предава телевизионният канал НТВ. Мелих Гьокче заяви, че ако ПСР отново издигне кандидатурата му за кмет на турската столица и ако не успее да спечели надпреварата за кметското място срещу Мурат Карайълчън /лидер на Социалдемократичната народна партия, който най-вероятно ще яви на изборите с листата на основната опозиционна народнорепубликанска партия /НРП/ на Дениз Байкал/, веднага ще напусне политиката. Мелих Гьокче призова Мурат Карайълчън и Дениз Байкал също да поемат подобен ангажимент.

Турция е един от най-важните партньори на Швейцария, каза швейцарският президент Паскал Кушпен
16 октомври 2008 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Берн. Президентът на Швейцария Паскал Кушпен заяви, че Турция е един от най-важните партньори на Швейцария, пише електронното издание на турския вестник ”Заман”. Паскал Кушпен се срещна в град Берн с група турски журналисти преди посещението му в Анкара в началото на ноември. Швейцарският президент представи пред тях позициите си по различни въпроси. Той припомни 80-годишните връзки между двете страни и изрази задоволство от това, че Турция е взела за модел законите на Швейцария при изграждането на републиката. Швейцарският президент посочи, че и Турция като неговата страна е извън ЕС, но това не пречи да има много тесни връзки със Запада и европейските страни. Той каза, че в Турция и в Истанбул се усеща като в Западна Европа, докато като се отиде в някои райони на Южна Европа това усещане липсва. Той отхвърли обвиненията на някои турски представители, че Швейцария е убежище за терористи от ПКК. Връщането на такива лица, за което настоява Турция, може да стане зсамо по правен път чрез спазване на международното законодателство.

НТВ: Турски журналисти оценяват като много остри последните изявления на началника на Генералния щаб
16 октомври 2008 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските журналисти се обединяват около оценката, че последните изявления на началника на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг са много резки, предава телевизионният канал НТВ. Главният редактор на вестник “Тараф” Ясемин Чонгар определя изявленията на генерала като неприемливи. Главният редактор на вестник “Милиет” Седат Ергин смята, че генералът по принцип е прав, но начинът му на изразяване е погрешен. Политическият консултант на телевизионния канал НТВ Рушен Чакър е на мнение, че подобни публикации пораждат гняв сред турските въоръжени сили.
Самият генерал държи на позицията си, че “всеки трябва да си намери правилното място”, а президентът Абдуллах Гюл застава зад тезата, че не трябва да се уронват престижът и самочувствието на военните.

Агенция “Фокус” припомня:

Началникът на Генералния щаб на Турция армейски генерал Илкер Башбуг реагира много остро срещу твърдения, появили се в турски медии, че е имало информация за планирано терористично нападение срещу граничната застава Актютюн на турско-иракската граница, но въпреки това не са били взети необходимите превантивни мерки. Тези твърдения бяха поместени първо във вестник “Тараф” на 14 октомври, а след това бяха цитирани и в други турски медии. При нападението на ПКК на граничната застава “Актютюн” на 3 октомври бяха убити 17 и бяха ранени 20 турски военни.

Турският капиталов пазар и турската икономика няма да се повлияят особено от глобалната криза, смята експерт
16 октомври 2008 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Председателят на Борсата за движими ценности в Истанбул Хюсеин Еркан заяви, че турският капиталов пазар и турската икономика няма да се повлияят особено от глобалната финансова криза, обхванала най-големите страни в света, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. На конференция на тема “Световните капитали и Турция 2008” в Истанбул Еркан изтъкна, че 38 фирми в Турция притежават над 1 милиард долара от пазара. По думите му Турция притежава много добра банкова система. Той каза, че правят опити да приложат редица механизми на регионалното банково и финансово сътрудничество като начин за избягване на кризата като един от тях е опитът за създаване на общ индекс с атинската борса.

Делегация на МВФ разговаря в Истанбул с ръководството на Съюза на турските банки
16 октомври 2008 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Делегацията на МВФ, водена от представителя на фонда за Турция Лоренцо Джорджиани, започна контактите си в Истанбул със среща с ръководството на Съюза на турските банки /СТБ/, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. Председателят на СТБ Ерсин Йозиндже разговаря в продължение на 2 часа с Рачел ван Елкан, който в близко време ще замени Лоренцо Джорджиани като представител на МВФ за Турция. Срещата беше закрита за журналисти и след нея не бяха направени никакви изявления. Утре срещите на делегацията на МВФ в Истанбул да продължат.

Генералният щаб на Турция ще назначи нови цивилни служители
16 октомври 2008 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният щаб на Турция ще назначи нови 20 цивилни служители, които ще постъпят на работа в подчинените му части и институции, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. Кандидатите трябва да са издържали успешно изпитите за държавни служители през 2008 г. и към датата на явяване на изпита да не са били навършили 31 години. За мъжете се изисква ефективно да са отслужили редовната си военна служба. За постъпване на работа е необходимо и специално разрешение от компетентните органи за работа в структурите на Генералния щаб.

20 нелегални имигранти са задържани на ферибот в провинция Чанаккале, Северозападна Турция
16 октомври 2008 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Чанаккале. 20 нелегални имигранти са били задържани в околия Лапсеки, провинция Чанаккале, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Задържаните са влезли по незаконен начин в Турция и са планирали да се прехвърлят в други страни. Имигрантите се намирали в минибус, който се намирал на ферибота, извършващ курс между Гелиболу и Чардак. Екипите на ферибота се усъмнили и предприели проверка, но намиращите се в минибуса пътници избягали на скелето на пристанището. След като служител на ферибота се обадил на жандармерийските екипи, те задържали 18 имигранти в околните улици, а двама на скелето на пристанището. По случая е започнало разследване, пише вестникът.

Петима терористи от ПКК са убити в провинция Хаккяри, при престрелката са загинали и 4 турски войници
16 октомври 2008 | 13:01 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Петима терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са били убити в района Каваклъ на провинция Хаккяри, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Според информацията в интернет сайта на Генералния щаб при сблъсъка са загинали и 4 турски войници. Вчера при маневри на турските сили към 20,30 часа е станала експлозия, след което терористи от ПКК са открили огън срещу силите за сигурност. При откритата стрелба са загинали четирима войници. След последвала масирана стрелба от страна на турските военни части терористите са избягали. През нощта в района са били изпратени хеликоптери, за да пресекат бягството на групата от ПКК. Един от хеликоптерите обаче в резултат на повреда се е разбил, при което един военен е загинал, а 15 военнослужещи са били ранени. Те са настанени в болницата в Шърнак, пише вестникът.
Също според информацията на Генералния щаб е имало масиран артилерийски обстрел от нулевата точка на турско-иракската граница в околия Чукурджа срещу лагери на ПКК в районите Зап и Чемчо в Северен Ирак.

Иракският премиер разговаря с министър-председателя на Турция по повод нападенията на ПКК
16 октомври 2008 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Ирак Нури ал Малики е изразил в телефонен разговор с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган съболезнованията си по повод последните терористични нападения на ПКК в Турция, предава Анадолската агенция. Малики /на снимката/ отново е изказал безпокойството си от обстоятелството, че иракска територия се използва за терористични акции и е потвърдил готовността на Ирак за всякакви съвместни мерки и общо продължаване на борбата срещу тероризма. Двамата премиери са се договори в близко време да бъде свикано заседание на ниво министри на двустранния Стратегически съвет на високо равнище.

Делегация на МВФ е на посещение в Турция
16 октомври 2008 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Атина. Делегация на Международния валутен фонд, водена от представителя на фонда за Турция Лоренцо Джорджиани, започва днес разговори с турски представители. Разговорите ще бъдат в Истанбул и в Анкара, съобщават медиите. В делегацията на МВФ е включен и Рачел ван Елкан, който в близко време ще замени Лоренцо Джорджиани като представител на МВФ за Турция. Посещението, което започна вчера, е в рамките на процеса на наблюдаване на турската икономика след приключване на последното стенд бай споразумение на Турция с МВФ.

Представители на прокюрдската ПДО ще внесат искане да присъстват на гледането на делото срещу “Ергенекон”
16 октомври 2008 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Истанбул. На 20 октомври, понеделник, започва гледането на делото срещу скандалната организация “Ергенекон”, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. 40 представители на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/, които се смятат за онеправдани и засегнати от “Ергенекон”, ще се съберат в понеделник пред затвора в Силиври, където ще се гледа делото. Те ще представят писмена молба да присъстват на делото. Лични молби за участие в делото ще депозират и лидерът на ПДО Ахмет Тюрк, депутатът Себахат Тунджел и кметът на Диарбекир Осман Байдемир. В обвинителния акт се дават твърдения, че срещу тези трима представители на партията са подготвяни покушения. В края на седмицата ПДО ще организира митинги в тази връзка в пет провинции, посочва телевизията.

Ройтерс: Петима турски войници загинаха при сблъсъци с кюрдски сепаратисти
16 октомври 2008 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Четирима турски войници загинаха при сблъсъци с кюрдски сепаратисти в югоизточната част на страната, предаде Ройтерс.
Друг войник загина, след като хеликоптерът, превозващ подкрепление за мястото на сблъсъците се разби поради техническа неизправност.

Жената, задържана с бомба в район Шишли в Истанбул, бе доведена в съда в Бешикташ, Истанбул
16 октомври 2008 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Жената, задържана с бомба в район Шишли в Истанбул бомба, и 4 души, считани за съучастници, бяха доведени днес в съда в Бешикташ, Истанбул, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Жената беше задържана на 11 октомври, събота, с 8 килограма и 800 грамово взривно устройство, 15 гранати и един електрически бутон и беше с фалшива самоличност и изглеждаше бременна. При довеждането им в съда четирите лица са се опитали да скандират лозунги на кюрдски език в защита на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан.

Петима турски войници загинаха при сблъсък с група на ПКК в провинция Шърнак, Югоизточна Турция
16 октомври 2008 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Петима турски войници са загинали при въоръжен сблъсък между група на терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ и турските сили за сигурност в околия Бейтюшшебап, провинция Шърнак, предаде Анадолската агенция. Операцията на турските сили срещу кюрдските сепаратисти в провинцията продължава, посочва агенцията.

Турция представи своята стара и съвременна литература на 60-ия международен панаир на книгата във Франкфурт
16 октомври 2008 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Франкфурт. Турция представи своята стара и съвременна литература на 60-ия международен панаир на книгата във Франкфурт като страна гост, пише турският вестник “Хюриет”. Голямо внимание на панаира привлече и щандът на “Хюриет”. На панаира беше представена книгата “Суперприятели”, подготвена съвместно от главните редактори на вестник “Хюриет” и германския вестник “Билд” Ертугрул Йозкьок и Кай Дикман. На панаира се представиха 150 турски издателства и бяха изложени стотици книги от детски романи до политическа и историческа литература, което даде възможност на стотици писатели и хиляди читатели по света да запознаят с турската литература. Особен интерес беше проявен към турските произведения, преведени на английски език. Гост на панаира беше и турският президент Абдуллах Гюл, който заедно с германския президент Хорст Кьолер обиколи турските щандове и представи на своя домакин постиженията на турската литература и книгоиздаване. Гюл изрази надежда, че имиджът на Турция в Европа ще се промени след това представяне, както и ще даде принос за разширяване на турско-германските отношения.

Лидерът на СНП Мурат Караялчън е кандидатът за кмет на Анкара от НРП за предстоящите местни избори

16 октомври 2008 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Народнорепубликанската партия /НРП/ Дениз Байкал заяви, че председателят на Социалдемократичната народна партия /СНП/ Мурат Караялчън е кандидатът за кмет на Анкара от НРП за предстоящите местни избори през март 2009 година, пише турският вестник “Хюриет”. Според споразумението с НРП условие за подкрепата е Караялчън първо да напусне своята партия и да стане член на НРП, а след това партията, ръководена от него да се влее в НРП. Споразумението беше постигнато на срещата на Байкал и Караялчън вчера, състояла се по покана на Байкал. Според лидера на НРП тя е опит за постигане на единство в лявото пространство, за което трябва да се използват всички възможни пътища и методи. Байкал посочи, че решението на Мурат Караялчън е много градивно и позитивно и той трябва да го сподели с останалите си съпартийци.

Турски печат: Всеки да стои на правилното място, се обърна генерал Илкер Башбуг към медиите
16 октомври 2008 | 09:42 | Агенция "Фокус" Devam

Газова експлозия в квартално заведение за хранене в Истанбул породи голяма паника сред жителите
16 октомври 2008 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Газова експлозия в бюфет в район Газиосманпаша в Истанбул породи голяма паника сред жителите, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Експлозия в бюфет в квартал Пазаричи в Газиосман паша е станала рано тази сутрин. На мястото са пристигнали полицейски и противопожарни екипи, които са предприели разследване дали експлозията не е терористичен акт. В резултат на експлозията са счупени стъклата на намиращите се в района къщи и служебни сгради. А разпръсналите се стъкла са нанесли щети на автомобили, които са били парикрани там. Собственикът на бюфета Надир Дюмен и синът му са се качили след експлозията от страх на покрива, но са били свалени от пристигналите полицейски екипи. Няма загинали и ранени при инцидента, но паниката, която се е породила, е била голяма, пише вестникът.

Генерал Илкер Башбуг реагира остро срещу изнесена в турски медии информация за действията на ПКК
16 октомври 2008 | 08:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Началникът на Генералния щаб на Турция армейски генерал Илкер Башбуг реагира остро срещу твърденията, появили се в турски медии, че е имало информация за планирано нападение срещу граничната застава Актютюн, но не са били взети необходимите мерки, пише турският вестник “Хюриет”. “Онези, които представят действията на терористичната организация като успешни, стават съучастници в проливането на кръв”, каза най-високопоставеният турски военен. В изявление генерал Башбуг и командващите видовете военни сили в Турция изразиха твърда и остра реакция срещу информация и кадри, поместени първо във вестник “Тараф” на 14 октомври, а след това и в други турски медии. В изявлението си генерал Башбуг не даде подробности по случая, но говори с нервен тон и изражение. Той посочи, че случаят в Байрактепе е терористично нападение и турските войници са проявили храброст при защитата и каза, че ще започне съдебно разследване срещу онези, които са изнесли информация, която е военна тайна. “Турските въоръжени сили са по-силни и решени от всякога и е ясно какъв отговор ще даде всяка армия на подобни нападения”, каза Башбуг в защита на медийните нападки срещу действия на турската армия.

Продължава визитата на министъра на външните работи на Турция в Ню Йорк
16 октомври 2008 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Продължава визитата на министъра на външните работи на Турция Али Бабаджан в САЩ, съобщават медиите. Основна цел на посещението е търсене на дипломатическа подкрепа от различни страни за кандидатурата на Турция за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2009-2010 г. Изборът ще се проведе на 17 октомври от постоянните представители на 192 страни в международната организация.

Турският военен съд разпореди забрана за изнасяне на информация по разследването за изнесени военни тайни
16 октомври 2008 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Военният съд на Генералния щаб на Турция взе решение за забрана за изявления и изнасяне на информация в медиите във връзка с разследването за изнасяне на информация, определяна като “военна тайна”, от лица от армията в турски медии, предаде Анадолската агенция. На 14 октомври във вестник “Тараф” и други медии беше изнесена информация и видеокадри, отнасящи се за разузнаването на лица, свързани с Кюрдската работническа партия /ПКК/, и операциите срещу нея. Искането за забрана за изнасяне на информация в медиите се опира на 13 и 28 член на Закона за медиите и е по искане на Военната прокуратура.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP