Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,13.10.08

350 000 ще достигне броят на турските граждани, предприели екскурзии в чужбина през религиозните празници13 октомври 2008 20:01 Агенция "Фокус"Анкара. Числото на хората, направили резервации за пътувания в туристическите агенции на изминалия празник Рамазан и за предстоящия празник Курбан байрам ще достигне тази година 350 хиляди, заяви председателят на Съюза на туристическите агенции в Турция Башаран Улусой, предаде турската агенция АНКА. Улусой посочи, че увеличаването на броя на пътуващите на екскурзия в чужбина се дължи на увеличаването на стойността на турсската лира спрямо еврото и долара. Предпочитани дестинации за празника Рамазан са били Италия, Франция и Германия.

Имаме очаквания от иракските власти в борбата срещу тероризма, каза Джемил Чичек13 октомври 2008 19:46 Агенция "Фокус"Анкара. Имаме искания и очаквания на първо място от централните иракски власти в сътрудничеството в борбата срещу тероризма, заяви вицепремиерът на Турция и правителствен говорител Джемил Чичек след заседанието на турския кабинет днес, предаде Анадолската агенция. След заседанието на кабинета Чичек отговори на журналистически въпроси за борбата срещу тероризма и глобалната финансова криза. Относно излязлата в медиите информация, че Масуд Барзани ще посети Анкара, Чичек отговори, че се надяват обещанията на иракските власти за справяне с тероризма в Северен Ирак да не останат напразни. Той посочи, че терористичната организация нанася голяма вреда на съседските отношения и в борбата срещу нея ще се срещат с всички, които имат отношение към въпроса. По въпроса дали на заседанието за борбата срещу тероризма ще бъде приета пътна карта в тази насока, Чичек каза, че в тази дейност трудно може да се посочат точни дати и не е правилно да се казва, че на тази дата ще започне борбата, на тази дата ще свърши. Във връзка с финансовата криза турският вицепремиер каза, че средите на бизнеса се срещат на различни форуми и обсъждат тази тема. Той призова медиите да не спекулират в тази насока, защото психологическата атака също поражда криза, посочва агенцията.

Адвокатите на семейство Динк поискаха да бъде отворено досието по делото, обозначено като “държавна тайна”13 октомври 2008 19:14 Агенция "Фокус"Истанбул. Адвокатите на семейството на убития журналист от арменски произход Хрант Динк поискаха да бъде отворено досието по делото, квалифицирано като “държавна тайна”, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Досието се състои от 90 страници. При разглеждането на делото от 14-ти съд за тежки престъпления в Истанбул днес председателят на съдебния състав Еркан Чанак огласи документите, които са изпратени на съда, без папката с документи, обявени за “държавна тайна”, изпратена от разузнавателния отдел на полицията в Истанбул. Адвокатът Фетхийе Четин изтъкна, че тези документи са от жизнена важност за разплитане на престъплението, но те не знаят какво съдържат – най-вероятно касаят обвинените Ясин Хаял и Ерхан Тунджел. Адвокатите изтъкнаха, че в Турция няма закон за държавна тайна при извършени престъпления и те трябва да бъдат отворени за разрешаване на случая с тежкото престъпление, пише вестникът.

Турция ще се повлияе от глобалната криза, но в най-малка степен, каза турският премиер Ердоган13 октомври 2008 18:23 Агенция "Фокус"Анкара. Икономиките, които са в развитие, сред които е и Турция, несъмнено ще се повлияят от глобалната икономическа и финансова криза, но това ще бъде в най-малка степен, каза турският премиер Реджеп Тайип Ердоган на седмицата на външната търговия в хотел “Шератон” в Анкара, пише турският вестник “Заман”. В изказването си на откриването на седмицата на външната търговия Ердоган анализира и коментира глобалната криза във финансовия сектор. Той посочи, че потъването на най-големите финасови институции в света ще се отрази на развитието и тенденциите в реалната икономика и в много страни цените на хранителните продукти ще се увеличат. Турция също не може да избяга от този процес, но тя ще се повлияе най-малко от него. Турският премиер увери, че турската банкова система е стабилна и няма да има сътресения като в 2001 година. Той изрази надежда, че турският износ също няма да се повлияе силно от кризата и доказателство за това са търговските сделки със страни от Близкия и Средния Изток, Кавказ и Балканите.


Двама полицаи охранители на турския премиер пострадаха при катастрофа с премиерския кортеж
13 октомври 2008 17:56 Агенция "Фокус"
Анкара. Двама от охранителите на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган са били ранени при катастрофа с премиерския кортеж днес следобед, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. При придвижването на кортежа на премиера Ердоган след церемонията по откриването на седмицата на външната търговия в хотел “Шератон” до сградата на Министерския съвет коли от кортежа са предизвикали катастрофа при Кугулу. При сблъсъка на две коли от охраната една в друга са били ранени двама от полицаите охранители. След произшествието кортежът е продължил. На ранените полицаи е оказана помощ, посочва телевизията.

Ще работим за сближаване с Турция, каза съветникът на северноиракския премиер Нечирван Барзани
13 октомври 2008 17:32 Агенция "Фокус"
Ербил/Анкара. Личният съветник на премиера на Северноиракската кюрдска автономия Нечирван Барзани Сербаз Хаврами заяви, че ще работят за сближаване с Турция, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. “Тези, които не са в диалог помежду си, не знаят и чувствителните си страни”, изтъкна северноиракският представител. В интервю за вестник “Кюрдистан репърт” Хаврани посочи, че трябва да се поддържа диалог със съседните страни и те отдават голямо значение на отношенията със Турция. Той изтъкна, че последните терористични действия на ПКК служат на неразрешимостта на проблема и го вкарват в задънена улица. Той добави, че знаят своята отговорност като правителство и не искат да нанасят вреди на съседни държави, но е много трудно да контролират дългата планинска граница с Турция. Според Хаврани разширяването на демокрацията в Турция е от голямо значение за турския и кюрдския народ в страната, пише вестникът.

Турска делегация заминава за Багдад за срещи с централните иракски власти и с Масуд Барзани
13 октомври 2008 17:04 Агенция "Фокус"
Анкара/Багдад. Специалният представител на Турция за Ирак Мурат Йозчелик заминава за Ирак заедно със съпровождаща го делегация, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Йозчелик ще има днес срещи с високопоставени представители на централните власти в Багдад. Той ще се срещне също днес и със северноиракския кюрдски лидер Масуд Барзани, който ще бъде в Багдад за урегулиране на спорни въпрос между централната власт и северноиракското автономно управление. Повече подробности за визитата на турската делегация в Ирак не съобщават от съображения за сигурност. В отговор се очаква скоро Анкара да бъде посетена от премиера на автономното кюрдско управление в Северен Ирак Нечирван Барзани, пише вестникът.

Ройтерс: Турция няма нужда от буферна зона в Северен Ирак
13 октомври 2008 16:09 Агенция "Фокус"
Анкара. Турция в момента няма нужда от създаване на буферна зона в Северен Ирак за прекратяване на трансграничните атаки на кюрдските сепаратисти, заяви днес турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от агенция Ройтерс.
Миналата седмица турският парламент одобри искане на правителството за даване на зелена светлина на армията за осъществяване на операции срещу бази на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак в продължение на още една година.
“В момента няма нужда от буферна зона. Вече е направено, каквото е нужно”, заяви Ердоган пред репортери в Анкара.

Седем задържани за нападението срещу полицейски автобус в Диарбекир са предадени на съда
13 октомври 2008 16:06 Агенция "Фокус"
Диарбекир. Седем от задържаните за атентата срещу полицейски автобус на Висшето училище за полицаи в район Сейрантепе в Диарбекир миналата седмица бяха предадени днес на съда, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Задържаните бяха доведени в съда тази сутрин при засилени мерки за сигурност. Разпитът на другите двама задържани продължава в отдела за борба срещу тероризма към полицията в Диарбекир. Виновник номер 1 за нападението Мехмет Шах Илдениз все още се издирва, пише вестникът.

Глобалната финансова криза спря продажбите в Турция на предишни модели автомобили
13 октомври 2008 15:49 Агенция "Фокус"
Бурса. Глобалната финансова криза спря продажбите в Турция и на предишни модели автомобили, пише електронното издание “Хабертюрк”. Председателят на центъра за изложение на автомобили в Бурса Себахаттин Сейит посочи, че изложителите на автомобили не са доволни от реализираните продажби и не са покрили очакванията си дори през дългоочакваните дни на празника Рамазан. Той изтъкна, че икономическата и финансова криза засяга правенето на разходи от потребителите и те се въздържат от покупко-продажби. По думите му гражданите в Турция предпочитат да купуват автомобили, движещи се с газ, но се търсят също, макар и по-малко, евтини и икономични бензинови коли. От продаваните стари модели коли най-мого се търсят “Опел Корса”, “Опел Астра”, “Форд Фокус”, “Форд Конект”, “Фиат Албеа”, “Фиат Доган”, “Фиат Палио”, чиято цена е паднала средно с 1000-2000 турски лири, посочва изданието.

Няма официална покана към северноиракските лидери да посетят Анкара, каза турският премиер Ердоган
13 октомври 2008 15:23 Агенция "Фокус"
Анкара. Няма официална покана към лидерите на северноиракското автономно управление да посетят Анкара, а има контакти на работно ниво на по-ниско държавно стъпало с цел да се направи по-ефективна дейността на тройния механизъм по обмяната на информация между Ирак, Турция и САЩ в борбата срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/, каза премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Ердоган коментира появилите се твърдения за отправена от Турция покана към премиера на автономното кюрдско правителство в Северен Ирак Нечирван Барзани да посети Анкара. Турският премиер посочи, че работят в насока централната иракска власт да активизира своята дейност срещу лагерите на терористичната организация в районите Авашин, Зап и други, тъй като това не е работа на международната общност, а на местните власти. Ердоган изтъкна, че въпросът не се изчерпва само и със Северен Ирак, а има европейска страна. “Намираме се по пътя на борба с дълбок “въздух”, който трябва да поемем и каквото е необходимо ще направим. Той разкритикува предложението за буферна зона в Северен Ирак и лицата, които неподготвено и без достатъчно информация коментират този въпрос. “Каквото предложи Генералният щаб, ще разгледаме и ще го направим. На първия етап е предвидено изграждането на 167 гранични застави”, каза турският премиер.

АФП: Нелегални имигранти протестират срещу условията за задържане в Турция
13 октомври 2008 15:10 Агенция "Фокус"
Истанбул. Няколко десетки нелегални имигранти протестираха днес срещу условията, при които са задържани в Истанбул, предаде АФП. Според информацията имигрантите са счупили прозорците на центъра за временно задържане и са подпалили одеалата в него.
В центъра, който се намира в европейската част на Истанбул, се намират между 600 и 800 имигранти, задържани в Турция, докато са се опитвали да достигнат Европа и в момента очакват депортиране.
Турция се намира на маршрут за трафик на хора от Азия до Западна Европа. През юли сомалиец загина от огнестрелна рана, а четирима души, от които двама полицаи, пострадаха при бунт в център за нелегални имигранти в провинция Къркларели в близост до границата с България, припомня агенцията.

13 войници са ранени при пътна злополука с военен автобус в провинция Чанаккале
13 октомври 2008 14:51 Агенция "Фокус"
Чанаккале. 13 войници са били ранени при преобръщане на военен автобус в околия Еджеабат, провинция Чанаккале, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Автобус, превозвал 45 войници и пенсионирани служители от армията, които са тръгнали от Истанбул към националния исторически парк на полуостров Галиполи, за да посетят паметниците на загиналите войници в Национално-освободителната война. Повече подробности за пътното произшествие не се съобщават, пише вестникът.

Анадолска агенция: Задържани са 4 души по случая със заловената в Истанбул терористка с експлозиви
13 октомври 2008 13:23 Агенция "Фокус"
Истанбул. Четирима души са задържани по случая с терористката, заловена на 12 октомври в истанбулския район Шишли, предава Анадолската агенция. В рамките на разследването е задържана жена, в чието жилище в Истанбул е пребивавала терористката, както и мъж по подозрение, че е осигурил експлозивите. Двама души, за които се предполага, че са участвали в осигуряването на експлозивите, са задържани в източната турска провинция Ван и са доведени в Истанбул.
Задържаната терористка е носела 8,8 килограма експлозиви и 15 капсул-детонатори, като е използвала фалшива лична карта на името “Айше Шен” и изглеждала като бременна.

Продължават операциите на турската армия в планините Джуди и Габар в Югоизточен Анадол
13 октомври 2008 12:39 Агенция "Фокус"
Шърнак. Продължават непрекъснатите операции срещу ПКК на турската армия с използване на въздушна подкрепа в планините Джуди и Габар в Югоизточен Анадол, предава Анадолската агенция. Рано тази сутрин от Шърнак също излетяха много хеликоптери, които оказват подкрепа по въздуха на операциите в района. Успоредно с това се извършва и доставка на боеприпаси за дислоцираните по границата войскови части, посочва агенцията.

Анадолска агенция: Анкара чества своята 85-та годишнина като столица на Република Турция
13 октомври 2008 12:23 Агенция "Фокус"
Анкара. Днес Анкара чества своята 85-та годишнина от датата за нейното обявяване за столица на Република Турция, предава Анадолската агенция. В рамките на честването валията на Анкара и водената от него делегация ще посети мавзолея на основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк - Анъткабир; ще бъде проведено тържество пред паметника на Ататюрк на централния анкарски площад Улус; президентът Абдуллах Гюл ще приеме валията на Анкара и водената от него делегация в президентския дворец Чанкая.

Премиерът на автономното кюрдско самоуправление в Северен Ирак Нечирван Барзани идва в Анкара
13 октомври 2008 12:03 Агенция "Фокус"
Ербил/Анкара. Премиерът на автономното кюрдско самоуправление в Северен Ирак Нечирван Барзани ще посети Анкара през близките дни, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Представителят на Патриотичния съюз на Кардиран в Анкара Бехроз Галали заяви, че визитата е по покана на Турция и е във връзка с последните събития в района на турско-иракската граница. Бехроз Галали добави, че кюрдското автономно управление в Северен Ирак винаги е било привърженик на разрешаването на проблемите чрез диалог.

Агенция “Фокус” припомня:

След нападението на Кюрдската работническа пария /ПКК/ на турска военна част в района на Даглъджа в околия Юксекова на провинция Хаккяри през октомври миналата година, при което буха убити 12, ранени 16 и отвлечени 10 турски военнослужещи, Турция започна преки срещи и диалог с представители на автономното кюрдско самоуправление в Северен Ирак. В рамките на този процес официални представители на турското външно министерство вече се срещнаха с Нечирван Барзани в Багдат.

ДЖИХАН: ПКК пое отговорността за терористичното нападение на полицейския автобус в Диарбекир
13 октомври 2008 11:41 Агенция "Фокус"
Диарбекир. Кюрдската работническа партия /ПКК/ пое отговорността за терористичното нападение на служебен полицейски автобус в Диарбекир на 8 октомври, при което загинаха 5 души, от които четирима полицаи, и бяха ранени други 23 полицаи, предава информационната агенция ДЖИХАН. В близък до ПКК интернет сайт е публикувано съобщение, че нападението в Диарбекир е било организирано от въоръженото крило на организацията HPG, а участниците в него са се завърнали невредими в своите бази, посочва агенцията.

Анадолска агенция: Групата Г-20 ще играе по-ефективна роля за преодоляване на глобалната финансова криза
13 октомври 2008 11:22 Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Групата Г-20 ще играе по-ефективна роля за преодоляване на глобалната финансова криза и администрацията на САЩ гледа положително на това, предава Анадолската агенция. На заседанието на Г-20 във Вашингтон Турция е представена от държавния министър Мехмет Шимшек, който в изказването си предложи вместо изявления, вече да се премине към действия за справяне със загубите на фондовите борси. В тази връзка Мехмет Шимшек лансира приложеното преди няколко дни от Централната банка на Турция увеличаване на валутната ликвидност.
Изненадващо на срещата на Г-20 пристигна президентът на САЩ Джордж Буш, който председателства самата среща. Джордж Буш се ръкува с всички участници в срещата, а по време на ръкуването си с Мехмет Шимшек определи Турция като “приятелска страна”, посочва агенцията.

“Заман”: Мурат Караялчън даде зелена светлина за кандидатурата си за кмет на Анкара
13 октомври 2008 11:10 Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Социалдемократичната народна партия Мурат Карайълчън /бивш вицепремиер и министър на външните работи в едно от правителствата на Тансу Чилер – бел. на “Фокус”/ даде зелена светлина за издигането на кандидатурата му за кмет на Анкара на местните избори през пролетта на 2009 г. с листата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/, пише днес вестник “Заман”. До сега Мурат Карайълчън упорито опровергаваше твърденията на сегашния кмет на Анкара Мелих Гьокче /от управляващата Партия на справедливостта и развитието/, че именно той ще бъде кандидатът на НРП за кметското място в турската столица. Вчера Мурат Карайълчън говори по различен начин по този въпрос и декларира, че е “готов да бъде навсякъде, където се налага, за да спаси Анкара от сегашното управление”.

“Сабах”: Депутат от прокюрдската партия започва безсрочна седяща стачка на трибуната на парламента
13 октомври 2008 10:59 Агенция "Фокус"
Анкара. Депутатът от прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ от провинция Шърнак Хасип Каплан започва от утре своебразен начин на протест в опит да накара политическите партии да търсят общо разрешение на кюрдския проблем, пише вестник “Сабах”. Днес депутатът от ПДО ще се срещне с председателя на парламента Кьоксал Топтан, за да го убеди, че мястото за разрешаване на кюрдския проблем е именно в турския парламент. Ако не получи желания отговор от Кьоксал Топтан, депутатът от ПДО започва безсрочна седяща стачка на трибуната на парламента.

“Хюриет”: Среща на представители на 14 православни църкви в Истанбул
13 октомври 2008 10:38 Агенция "Фокус"
Истанбул. Представители на 14 православни църкви се срещнаха в Истанбул и достигнаха до единно мнение по въпроса за воденето на преговори за преодоляване на различията между тях, пише днес вестник “Хюриет”. На християнската среща на високо равнище е решено също така да се води диалог с другите религии и православната църква да подкрепя усилията за опазване на околната среда. Срещата е в рамките на честванията на годината на Свети Павел през 2008-ма, организирани от Вселенската патриаршия. Присъства и руският патриарх Алексей, с което стана първият руски патриарх, посещаващ Истанбул от 89 години насам. Патриарх Алексей участва в неделната религиозна служба в църквата Свети Георги в двора на Вселенската патриаршия.

Агенция “Фокус” припомня:

Напрежението между Вселенската патриаршия в Истанбул и Руската православна църква възниква през 1919 г. по повод искането на православната църква в Естония да се обвърже с Вселенската патриаршия, вместо дотогавашната обвързаност с Руската православна църква.
Самото идване на руския патриарх Алексей в Истанбул се възприема като смекчаване и нормализиране на отношенията между двете църкви и се коментара като признаване от църквата в Москва на върховенството на Вселенската патриаршия.

“Милиет”: Кюрдите в Турция се капсулират
13 октомври 2008 10:26 Агенция "Фокус"
Анкара. Известният изследовател и писател Мустафа Сьонмез, станал особено популярен с изследванията си за Югоизточен Анадол, обръща внимание, че напоследък кюрдите в Турция се капсулират, пише днес вестник “Милиет”. Последните индикации за това са развитието на културата на линчуване на кюрди след последните случаи на извършени престъпления в околия Алтънова в провинция Адана по време на честването на религиозния празник Рамазан байрам, които шумно се приписваха на кюрдите. Има и други причини за това капсулиране на кюрдите, но резултатът е очевиден – те вече се затварят вътре в себе си в района на Югоизточен Анадол. Според последните статистически данни, от Югоизточен Анадол вече няма миграционна вълна, въпреки че мизерията там се е увеличила. В изследванията си Мустафа Сьонмез цитира думите на обикновените хора: “Тук сме бедни, но се чувстваме сигурни. Когато отиваме в западните турски провинции силно се напрягаме и се изнервяме. Преди се изнервяхме в източните части на
страната”.

“Хюриет”: Глобалната криза се отразява негативно на покупката на златни накити в Турция
13 октомври 2008 09:49 Агенция "Фокус"
Истанбул. Глобалната криза се отразява негативно на покупката на златни накитив Турция и гражданите не проявяват голям интерес към златото след като през последната седмица цената на един грам 22 картовото злато се увеличи с 3 турски лири до 41 турски лири /около 40 лева на грам злато/, пише вестник “Хюриет”. Представители на бранша посочват, че гражданите очакват цената на златото да падне и за това през последните дни има осезателен застой в търговията със злато. Поради липсата на достатъчно продажби златарите не разполагат с оборотни средства и връщат клиентите, които пък искат да продадат злато. Създава се един омагьосан кръг – нито се продава, нито се купува злато, като всеки чака да види до къде ще стигне кризата.

Турски печат: Точни попадения по време на седмата въздушна операция на турските ВВС в Северен Ирак
13 октомври 2008 09:03 Агенция "Фокус" Devam

Министърът на външните работи на Турция е на посещение в Ню Йорк
13 октомври 2008 08:38 Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Продължава визитата на министъра на външните работи на Турция Али Бабаджан в САЩ, съобщават медиите. Основна цел на посещението е търсене на дипломатическа подкрепа от различни страни за кандидатурата на Турция за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Изборът ще се проведе на 17 октомври, четвъртък. Визитата на Али Бабаджан ще продължи една седмица.

Столицата на Турция е преместена от Истанбул в Анкара през 1923 г.

13 октомври 2008 04:36 Агенция "Фокус"

Анкара. Столицата на Турция е преместена от Истанбул в Анкара през 1923 г. Името си Анкара получава още през III в.пр.н.е., когато галите населяват града и при строителното му намират стара котва (анкер). Анкара се намира в Централен Анадол и е обявена за столица от Мустафа Кемал Ататюрк - основателя на Турската Република.
На 29 октомври 1914 г. Турция се включва в Първата световна война на страната на Германия и Австро-Унгария. След разгрома й Гърция взима Измир, Източна Тракия и много острови в Егейско море, а Италия, Франция и Англия си поделят арабските владения. Кемал Ататюрк оглавява група офицери и създава общонародно движение, наречено по-късно Кемалистка революция. Турция успява да си върне проливите, а през 1923 г. сключва мирен договор с Антантата в Лозана, който гарантира суверенитета й. Същата година Турското народно събрание обявява държавата за република, а Кемал Ататюрк става нейният първи президент (1923 - 1938 г.) и обявява Анкара за столица.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP