Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Антикюрдски протести в Турция

bgВести
понеделник, 6 октомври 2008
15 войнци загинаха при атака в петък

Турция е поставена под все по-засилващ се натиск у дома да започне мащабна операция срещу кюрдските бунтовници в северен Ирак, предаде Ройтерс. Това обаче може да навреди на отношенията на страната със САЩ и ЕС.

След като в петък в кюрдска атака в югоизточна Турция, близо до границата с Ирак, загинаха 15 турски войници, из цялата страна се надигат вълни на възмущение и национализъм.

Хиляди опечалени се стекоха да отдадат последна почит на убитите войници, а по време на поклоненията се чуваха скандирания против кюрдите и за военна операция в Ирак. Вестник „Ватан” пък излезе със заглавие „Стига толкова!” на първа страница и снимки на всички загинали войници.
При атаката в петък бяха ранени и двайсет други турски войници, двама са безследно изчезнали. Кюрдските бунтовници са дали 23 жертви.

В събота министър-председателят Реджеп Тайп Ердоган обеща да засили военната намеса и да „смаже” Кюрдистанската работническа партия (ПКК), а в неделя от Генералния щаб на армията оповестиха, че са провели въздушен удар по база на бунтовниците в Кюрдистан.

Ако правителството удовлетвори искането на публиката за по-мащабна офанзива обаче, това едва ли би било прието добре във Вашингтон и Брюксел. В последната година Турция провежда няколко въздушни атаки по кюрдски бази в северен Ирак. През февруари беше стартирана и едноседмична наземна операция, която обаче свърши набързо под натиска на Запада.

Както САЩ, така и ЕС, в който Анкара иска членство, се опасяват, че евентуална по-дълга офанзива на иракска територия би нарушила баланса в региона, който и без това не е много стабилен от началото на американската инвазия преди пет години.

Въпреки че ПКК отдавна не представлявая реална опасност за сигурността на Турция, каквато беше през деветдесетте години на миналия век, в северен Ирак все още се крият няколко хиляди бунтовници, които организират атаки и атентати предимно над военни обекти.

За пълното им унищожаване обаче е нужно повече от спорадични въздушни удари, смятат анализатори. Премиерът Ердоган обяви, че в следващите години ще бъдат инвестирани 12 милиарда долара в югоизточна Турция, а на етническите кюрди ще бъдат осигурени културни права като например телевизия на кюрдски език.

Подобни обещания обаче е имало и в миналото и досега те не са изпълнени. ПКК е обявена за терористична организация от САЩ и ЕС и е винена за смъртта на над четиридесет хиляди души от началото на кампанията си за независима кюрдска държава през 1984 година.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP