Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,14.10.08

29 нелегални имигранти са задържани на турско-сирийската граница
14 октомври 2008 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Хатай. На турско-сирийската граница в околия Яйладагъ на провиня Хатай са задържани 29 нелегални имигранти, пише електронното издание на вестник “Заман”. Граничният патрул е задържал 20 мъже, 7 жени и 2 деца, които са влезли в Турция по незаконни пътища от територията на Сирия. Чужденците са граждани на Палестинската автономия и на Сомалия и след приключване на законовите процедури ще бъдат изгонени от Турция.

Над 2 000 бутилки фалшиво уиски са заловени в турската провинция Биледжик
14 октомври 2008 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Биледжик. Над 2 000 бутилки фалшиво усики е заловила жандармерията в околия Османели на провинция Биледжик, Западна Турция, предава информационната агенция ДХА. Общо 2 150 бутилки с уиски менте от по 700 грама и 2 700 фалшиви бандерола били натоварени в камион с истанбулска регистрация, пътуващ от Истанбул за Анталия. Водачът на камиона е задържан.

ДЖИХАН: Петима войници са ранени при нападение срещу военен конвой в провинция Тунджели
14 октомври 2008 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Тунджели. . Петима войници са били ранени при терористично нападение на ПКК срещу военен конвой, превозващ уволнени войници, в провинция Тунджели, Югоизточна Турция, предава информационната агенция ДЖИХАН. Военният конвой е бил обстрелван с далекобойно оръжие. Това е станало на 10 километра от град Тунджели в района на Динар.
Ранените, от които единият – тежко, са настанени на лечение в държавната болница в Тунджели. В района е започнала широкомащабна операция на турската армия с използване и на хеликоптери “Кобра”.

С един убит завърши разправия за място на кооперативен пазар в Северна Турция
14 октомври 2008 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Самсун. Един убит и седем арестувани е завършекът на разправия между осем души за място на кооперативен пазар в околия Терме на провинция Самсун, Северна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Спорът за сергия на кооперативния пазар бързо се разгорещил и единият от участниците в него прострелял с пистолет опонента си, който починал по-късно в болница. Убиецът и другите шестима замесени в разправията са арестувани.

Турска дипломатическа делегация пристигна в Багдад
14 октомври 2008 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Багдад/Анкара.Турска дипломатическа делегация, водена от специалния представител на Турция за Ирак посланик Мурат Йозчелик, пристигна в Багдад, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. Делегацията ще бъде приета от премиера на Ирак Нури ал Малики в района на строго охраняваната pелена зона в иракската столица. По сведения на източници от Багдад след разговора с Малики делегацията ще се срещне с лидера на местното кюрдско самоуправление в Северен Ирак Масуд Барзани. Срещата ще бъде в дома на Барзани в Северен Ирак.

Турските авиолинии ще купуват нови самолети
14 октомври 2008 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турските авиолинии ще получат оферти от “Боинг” и от “Еърбъс” за закупуване на 35 самолета с един коридор между редовете седалки и 70 самолета с два коридора, пише днес вестник “Хюриет”. Това е в изпълнение на взетото преди известно време решение от Управителния съвет на турските авиолинии за попълване на самолетния парк през периода 2009-2023 г. с 35 самолета с един коридор, като за 25 решението е категорично, а другите 10 са опция и 70 самолета с два коридора, от които 50 категорично ще бъдат закупени.
При търговете ще бъдат оценявани самолети за къси и средни разстояния на фирмите “Еърбъс” /моделите 320, 330 и 350/ и на “Боинг” /моделите 737, NG, 777 и 787/.

Абдуллах Гюл потвърди желанието си да посети Ирак, но засега няма конкретна дата и програма
14 октомври 2008 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви, че има желание да посети Ирак, но поясни, че все още не е започнала конкретна работа за уточняване на дата и изготвяне на програма за подобна визита, предава информационната агенция АНКА. На въпрос дали е получил покана да посети провинции в Ирак извън Багдад Абдуллах Гюл се задоволи да напомни, че след визитата на президента на Ирак Джалал Талабани в Турция е получил покана да посети Ирак и още тогава е изразил желанието си да направи това. Запитан за мнението му за създаване на буферна зона в Северен Ирак Абдуллах Гюл отговори, че въпросът ще бъде оценен от правителството, посочва агенцията.

С повече от 60% е намалял бюджетният дефицит на Турция през последните 9 месеца
14 октомври 2008 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. През периода януари-септември бюджетният дефицит на Турция е намалял с 60,4% в сравнение със същия период през 2007 г. и в края на септември 2008 г. възлиза на 4,816 милиарда турски лири /около 5 милиарда лева/, предава информационната агенция АНКА. През периода януари-септември 2008 г. бюджетните разходи са се увеличили със 7,5%, а бюджетните приходи – с 13,3% в сравнение с периода януари-септември 2007 г. Увеличението на приходите само от данъци е в размер на 14%, а нарастването на бюджетните разходи, извън лихвите, възлиза на 11,6%. Това означава, че през първите 9 месеца на тази година приходите от данъци в бюджета са повече, отколкото бюджетните разходи извън заплащаните лихви, посочва агенцията.

Опозиционен лидер критикува правителството на Турция за слабости в борбата срещу тероризма
14 октомври 2008 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение /ПНД/ Девлет Бахчели критикува остро правителството на Турция заради слабостите в борбата срещу тероризма, пише електронното издание на вестник “Сабах”. На заседание на парламентарната група на ПНД Девлет Бахчели подчерта, че единствено правителството е отговорно за воденето на борбата срещу тероризма на Кюрдската работническа партия /ПКК/. “В рамките на управляващата Партия на справедливостта и развитието има депутати, които говорят на един и същ език с ПКК”, заяви Бахчели.

Турското президентство опроверга твърдение за участие на съпругата на президента в ТВ предаване
14 октомври 2008 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентството на Турция излезе с опровержение във връзка с тиражирани съобщения, че съпругата на президента - Хайрюниса Гюл, ще участва на 3 декември в телевизионната програма на Хюлия Авшар /известната турска актриса и телевизионна водеща/, пише вестник “Заман”. В опровержението от пресцентъра на президентството се посочва, че нито до президентството, нито лично до Хайрюниса Гюл не е пристигало такова искане за участие във въпросната телевизионна програма. Освен това се напомня, че досега Хайрюниса Гюл не е отговаряла положително на нито едно подобно искане и ще продължи да се придържа към този подход.

АФП: Петима турски войници са били ранени в засада на ПКК в Източна Турция
14 октомври 2008 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Петима военнослужещи от турската армия са били ранени днес след като кюрдски сепаратисти са атакували военен конвой в източната част на страната, предаде АФП, позовавайки се на местни източници от силите за сигурност.
Атаката на активисти на Кюрдската работническа партия (ПКК) е била проведена в провинция Тунджели, като според данните на неназованите източници един от войниците е ранен тежко.
ПКК фигурира в списъците с терористични организации на Анкара, ЕС, и САЩ. Групировката започна въоръжена борба за кюрдско самоуправление в югоизточната част на Турция през 1984 г. като досега в конфликта с турската централна власт са загинали около 44 хил. души.

Гъста мъгла има в района на Одрин
14 октомври 2008 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Одрин. От сутрешните часове има много гъста мъгла в района на град Одрин, предава Анадолската агенция. Видимостта е намалена до 50 метра. Температурата в града е 13 градуса, а мъглата е най-гъста в квартал Караагач - в района по течението на река Марица. Метеоролозите обръщат внимание, че мъглата ще продължи утре и в четвъртък. Екипите на полицията предупреждават водачите на МПС да пътуват на къси светлини и да използват на фаровете за мъгла. Мъглата е толкова гъста, че дори и най-високата джамия с висящ покрив в Турция – джамията Селемийе, не се вижда почти от нито едно място в града, посочва агенцията.

Премиерът на Турция изпрати писмо до сирийския си колега за активизиране на двустранните връзки
14 октомври 2008 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Дамаск/Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е изпратил писмо до президента на Сирия Башар Асад, в което засяга активизирането на двустранните връзки във всички области и общите инвестиции и проекти между двете страни, пише днес турският вестник “Хюриет”. По данни на официалната сирийска информационна агенция САНА писмото е било връчено вчера на Башар Асад от намиращия се на посещение в Дамаск министър на транспорта на Турция Бинали Йълдъръм.

130 нелегални имигранти са заловени в източната турска провинция Ван
14 октомври 2008 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Ван. Екипи на жандармерията са заловили в околия Йозалп на провинция Ван, Източна Турция, 130 нелегални имигранти, които са влезли в страната по незаконни пътища, предава Анадолската агенция. Всичките са граждани на Афганистан и са се движели в група в района на село Ашагъ Балчъклъ на турско-иранската граница. След приключване на законовите процедури чужденците ще бъдат експулсирани от Турция, посочва агенцията.

Анадолска агенция: Подкрепа за кандидатурата на Турция за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН
14 октомври 2008 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Турция е получила обещание за подкрепа за кандидатурата си за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН от страните от Африка и от Пасифика, предава Анадолската агенция. Това е станало ясно по време на срещите в Ню Йорк на министъра на външните работи Али Бабаджан с постоянните представители в световната организация на тази група страни. Самият избор на новите непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН за периода 2009-2010 г. ще се проведе на 17 октомври. В гласуването ще участват постоянните представители в ООН на 192 държави , посочва агенцията.

Турция ще бъде повлияна в минимална степен от световната финансова криза, каза Реджеп Тайип Ердоган
14 октомври 2008 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страните с развиващи се икономики, към които спада и Турция, непременно ще бъдат засегнати от вълната на глобалната финансова криза, но това ще бъде в минимална степен, предава Анадолската агенция. В изказване на семинар в Анкара в рамките на 11-та седмица на външната търговия Ердоган използва по този повод следния израз: “Днес се намираме в много по-добро положение от повечето развити страни във финансовата и в банкова област. Аз се надявам, че и износът ни няма да бъде повлиян в особена степен от този процес. Този процес може да се превърне и в една възможност. За това казвам, че ако Турция продължи да се държи разумно и решително, този процес може да се превърне в предимство за нея ”.

Вече съм против членството на Турция в ЕС, каза световноизвестният турски писател Яшар Кемал
14 октомври 2008 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Франкфурт/Анкара. Световноизвестният турски писател Яшар Кемал заяви, че вече е против присъединяването на Турция към ЕС в интервю за германски вестник, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Яшар Кемал, който е почетен гост на панаира на книгата във Франкфурт, каза, че преди няколко години е изпитвал голямо желание и доволство от евентуално присъединяване на Турция към ЕС, но днес вече това членство е необяснимо. Той посочи, че е разочарован от ЕС и не вярва, че той ще даде принос в утвърждаването на мира в света. Турският писател изтъкна, че не е надеждна политиката на ЕС и към Русия и Грузия. Яшар Кемал посочи, че е противник на политиката на САЩ като поддръжник на политиката на умерения ислям. Той определи националистите като най-голямата пречка за модерна Турция и призова да не се слага знак на равенство между тях и Ататюрк.

Проект за прехвърляне на финансови средства от чужбина в Турция без разследване обсъжда турският кабинет
14 октомври 2008 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. В срок от три месеца онези лица, които имат спестявания в чужди банки и в чужбина, ще могат да пренесат парите си в Турция с оглед на сигурност в обстановката на глобалната финансова криза, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Тази седмица турското правителство ще разглежда законопроект, който е една мярка срещу икономическата и финансовата криза в света. Според проекта няма да се прави проучване за произхода на парите, които чрез банки или куфари ще дойдат в Турция. При обявяването на парите пред определената банка ще се плаща само символична такса. В него проекта изрично ще има клауза, която постановява, че произходът на парите няма да бъде разследван. За лицата и организациите, които ще прехвърлят парите си в Турция, ще бъде даден определен срок. Според високопоставени турски бюрократи размера на спестяванията на турски вложители в чужбина е между 80 и 100 милиарда долара. Дори да не дойдат финансови потоци в такъв размер, все пак ще има сериозен приток на финансови средства, сочат специалисти. По думите на турския бюрократ една от целите на законопроекта е намаляването на бюджетния дефицит, посочва телевизията.

19 служители в затвор в Турция са уволнени от работа след скандални разкрития за насилие над затворници
14 октомври 2008 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. 19 служители в затвор в Турция са уволнени от работа след скандални разкрития за упражнявано насилие над затворниците, пише електронното издание “Хабертюрк”. Министърът на правосъдието Мехмет Али Шахин потвърди твърденията, че е имало осъдени и излежаващи присъди в затвора Метрис, които са били малтретирани. Лекарят на затвора е отстранен от работа, защото е дал медицински доклад за здравословното състояние на затворник, без да го е преглеждал. Шахин изрази съжаление, че един затворник е загубил живота си в резултат на насилие в затвора. Той обеща в скоро време да бъде предприета инспекция в затворите в Турция за условията в тях и за отношението към излежаващи наказания.

Анадолска агенция: Турски ТИР е замесен в тежка пътна катастрофа в България
14 октомври 2008 | 11:22 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Турски ТИР е замесен в тежка пътна катастрофа в България, при която са загинали четирима души, предава Анадолската агенция. По данни на българското министерство на вътрешните работни, частен автомобил със софийска регистрация, в който са пътували трима мъже и една жена, се опитал да изпревари на пътя Свиленград-Любимец ТИР с латвийска регистрация и е бил притиснат между него и пътуващ в лентата за насрещно движение турски ТИР. Лекият автомобил е смазан до неузнаваемост, а четиримата души са загинали на място и все още не е установена тяхната самоличност. Шофьорите на двата ТИР-а са арестувани, посочва агенцията.

Страните от Пасифика и Африка ще подкрепят Турция за непостоянна членка на Съвета за сигурност към ООН

14 октомври 2008 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Страните от Пасифика и Африка заявиха подкрепата си за Турция при избора за непостоянни членки на Съвета за сигурност към ООН, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Според информация от дипломатически източници в двустранните си срещи с министъра на външните работи на Турция Али Бабаджан постоянните представители на страните от Пасифика и Африка обещаха да подкрепят Турция на изборите за непостоянни членки на Съвета за сигурност за периода 2009-2010 година в четвъртък, 17 октомври. На избора за непостоянни членки ще гласуват постоянните представители на 192-те страни членки на Общото събрание на ООН. Турция ще се бори за място срещу Австрия и Исландия. Днес Бабаджан ще има срещи с представители на Азия и Латинска Америка, от които ще търси подкрепа за турската кандидатура.

РФИ: Уникален ж.п. тунел ще свързва Европа и Азия до 2012 г.
14 октомври 2008 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Уникален железопътен тунел ще свързва Европа и Азия или по-точно европейската и азиатска част на Истанбул чрез разклонение на метрото. Тунелът е частично готов. За да види докъде е стигнал строежът, турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган си позволи кратка разходка пеша из тунела.
Жером Бастион от РФИ с анализ на събитието: “Дълъг километър и половина, предишният подобен тунел, изграден с помощта на японците, бе на дълбочина от 40-на метра под морското равнище. Този път дълбочината е 60 метра под морското равнище, а тунелът е дълъг около километър и свързва Европа с Азия и съответно Азия с Европа. Именно такава разходка си позволи премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Лидерът на турското правителство бе впечатлен и развълнуван, затова прекоси тунела и в двете посоки. На излизане, изказа възхищението си от твърде дългата железопътна линия, която трябва да свързва Лондон с Пекин. Прочутият Ориент Експрес, идващ от Великобритания, навремето е трябвало да бъде свалян от релси вагон по вагон, натоварен на ферибот, който да прекоси Босфора и след това отново монтиран върху релси, за да продължи пътя си до Багдад. Сега, железопътните релси продължават до Китай. Това е символ на технологичното развитие и подобряването на комуникациите. В Истанбул става въпрос само за една малка част от метрото, но пък тя позволява да стигнеш от единия на другия бряг само за пет минути и то не пеша. За съжаление този подводен тунел няма да реши проблемите със задръстването в града. Вече се говори за откриването на втори подобен тунел, който ще се използва само от автомобили. На Босфора има вече два моста, скоро ще бъде изграден и трети. Въпреки това движението си остава затруднено. Във всеки случай, подводният тунел значително ще облекчи придвижването на онези, които не използват личните си автомобили. Вече има много метро и трамвайни линии и в двете посоки, които обаче не са свързани помежду си. Относно датата, на която трябва да приключат строителните работи министър-председателя Ердоган спомена едно-единствено изречение: “Да се надяваме да няма повече закъснения”. Първоначално бе предвидено тунелът да бъде пуснат в края на 2009 г., но работата се забави, заради археологическите открития. Това лято бяха намерени и човешки останки, датиращи на 6500 години преди новата ера. И така, краят на строителните работи е предвиден за не по-рано от 2012 г.”

“Хюриет”: Разкрита е самоличността на “живата бомба”, задържана в район Шишли в Истанбул
14 октомври 2008 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Истанбул. “Живата бомба”, която беше задържана в квартал Шишли в Истанбул, се е казвала Гизем Е., пише турският вестник “Хюриет”. Тя е носила кодовото име “Езги” и е пристигнала 14 дни преди задържането си от Ван в Истанбул. Според информация на разследващите лица едно лице от Ван се е обадило по телефона на Хатидже Йенер, живееща в Окмейдан и е казало “Изпращам жена си, има проблеми с окото. Обърни й внимание”. След тази кодова фраза Хатидже Йенер, бременна в седмия месец, е прибрала на 28 септември Гизем Е. и едно лице, което я е съпровождало, в дома си. “Живата бомба” е била непрестанно следена от хора на организацията. Два дни преди задържането си Гизем Е. е получила заповед да се премести в дом в квартал Газиосманпаша. Два дни тя се е крила в дома на бивш член на организацията, който не е знаел за планирания акт. При излизането си след два дни от този дом е била задържана в Шишли. При разпита Неджип К., собственик на квартирата, е казал, че лице на име Али от Ван му се е обадило, че ще дойде сестра му, която е имала медицински проблеми и е помолил да остане у тях за известно време. Неджип К. е посочил, че не е знаел, че ще слага бомба и с кого се е срещала през деня, защото е бил на работа.

“Сабах”: 136 пъти са стреляли терористите при нападението срещу полицейския автобус в Диарбекир
14 октомври 2008 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. 136 пъти са стреляли терористите при нападението срещу полицейския автобус в Диарбекир, сочи полицейското разследване, пише турският вестник “Сабах”. В изявление на дирекцията на полицията в Диарбекир след възстановка на терористичния акт се посочва, че са конфискувани два автомата “Калашников”, 5 ръчни бомби, 9 пълнители за автомати, 120 пълни и 136 празни патрондажи от лица, свързани с нападението. От дирекцията на полицията посочват, че гражданите помагат на полицейските служители в разузнавателната, техническа и криминалистична работа по разкриването на терористичния акт. Според информацията са задържани 3 души, свързани с подготовката на престъплението и 5 души, които са били помагачи и укриватели на тези лица. При обиска в домовете на задържаните са били открити мобилни телефони, лаптоп, сим карти и документи на терористичната организация /бел. Фокус – Кюрдска работническа партия /ПКК/, пише вестникът.

Турски печат: Турска делегация ще се срещне със северноиракския кюрдски лидер Масуд Барзани в Багдад
14 октомври 2008 | 08:44 | Агенция "Фокус" Devam

Заседание на Висшия съвет за борба с тероризма ще се състои в Анкара днес
14 октомври 2008 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Второ заседание на Висшия съвет за борба с тероризма се провежда днес под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган. То е продължение на първото заседание на съвета от 9 октомври. Ще бъдат обсъдени всички аспекти на борбата с тероризма, включително и промени в нормативната уредба по въпросите на противопоставянето на терористичната дейност. В заседанието ще участват вицепремиерът и държавен министър Джемил Чичек, министрите на външните работи Али Бабаджан, на националната отбрана Веджди Гьонюл, на вътрешните работи Бешир Аталай, на правосъдието Мехмет Али Шахин, началникът на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг, командващият сухопътните войски армейски генерал Ъшък Кошанер, командващият жандармерийските войски армейски генерал Атила Ъшък, заместник началникът на Генералния щаб армейски генерал Хасан Ъгсъз, генералният директор на Генерална дирекция сигурност Каган Кьоксал, началникът на Националната разузнавателна организация /МИТ/ Емре Танер, главният секретар на Министерския съвет Ефкан Ала; други ръководители на ведомства, имащи отношение към борбата с тероризма.
Междувременно на 12 септември вечерта турските ВВС проведоха седмата въздушна операция в Северен Ирак след терористичното нападение на 3 октомври срещу граничната застава “Актютюн”, при което бяха убити 17 и ранени 20 турски военнослужещи. Турските изтребители са подложили на унищожителен огън група терористи, след които и висши функционери на ПКК в района на северно иракската провинция Зап.

Делегация на турското външно министерство се среща днес със северноиракския кюрдски лидер Масуд Барзани
14 октомври 2008 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Анкара/ЕРбил. Делегация на министерството на външните работи на Турция, която заминава днес за Багдад, ще се срещне със северноиракския кюрдски лидер Масуд Барзани, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Така Анкара ще изгради тази седмица контакти със северноиракските кюрдски власти за съвместна борба срещу Кюрдската работническа партия /ПКК. Турската делегация е водена от специалния представител за Ирак Мурат Йозчелик и в състава й е включен и главният съветник в Министерския съвет Ахмед Давутоглу. На срещата с Барзани ще бъде отправен призив от страна на Турция да се води обща борба срещу ПКК и районът в Северен Ирак, където действа тя, да се постави с помощта на Турция под контрола на Масуд Барзани.
Последната среща на турски представители с Масуд Барзани беше през 2004 година в Ербил с тогавашния специален представител за Ирак Осман Корутюрк и съветник в Националната разузнавателна организация.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP