Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Споровете между ислямистите и секуларистите в Турция продължават

06. 10 .2008 koran

Споровете между ислямистите и секуларистите в Турция продължават

Мнозинството преподаватели по философия в турските университети подложиха на сериозна критика плановете на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), която има ислямски корени, да внесе промени в програмата на обучение по тази специалност. Те заявиха, че ислямистите се опитват да насадят религиозни идеи в преподаването на философията, което не съответства на светските начала на съвременната турска държава. Според вестник “Turkish Daily News” това става посредством Съвета за образование и възпитание (СОВ), който е подведомствен на Министерството на образованието. Пилотният проект започна в малкия университет „Ирсирис”, намиращ се в Централен Анадол.

Ясер Кубили, председателят на Турската философска асоциация (ТФА) пояснява, че са внесени поправки в дисциплината онтология. До този момент преподавателите са разделяли материята на три основни дяла, а именно: 1. Аллах съществува и това може да се докаже; 2. Аллах не съществува и това може да се докаже; 3. Ние не можем да знаем и да докажем дали Аллах съществува или не. Намесата на СОВ се състои в това, че студентите се задължават единствено да разсъждават и правят изследванията си в първия дял – този, който потвърждава съществуването на Аллах. Игнорирането на свръхестествената сила не се допуска като опция в новите философски подходи.

В миналото представителите на ТФА не обръщаха голямо внимание на опитите за намеса на ПСР в техните учебни планове, но сега съпротивата, от тяхна страна, е яростна. Кубили твърди, че ислямистите “хвърлят сянка върху умовете на студентите” и че “философите са обезпокоени за бъдещето на Турция”. Той допълва също, че “това е най-лошата промяна, която някога е била внасяна в учебната програма на философската дисциплина онтология”.

В същия дух се изказва преподавателят по философия в Близкоизточния технически университет в Анкара. Той обвинява СОВ, че е действал зад гърба на професорите и не е поставил на широко обсъждане въпросните промени.

Действията на управляващата партия в съседна Турция са следствие от прилагането на утвърдения петгодишен план за модернизиране на системата на образование. Авторите му са заложили в него изучаването на големите постижения на турската държава в областта на икономиката, външната политика, образованието, здравеопазването и правата на човека. На практика сега управляващите са решили да пропагандират своите действия във въпросните сектори като ги представят за “големи успехи”. Опонентите им – секуларистите не само ги оспорват, но и се противопоставят на самия процес на тяхното пропагандиране.

Напрежението в областта на образованието идва броени дни след като редица светски настроени кръгове, най-вече представени от медиите, се противопоставиха на стремежа на правителството да преименува последните три празнични дни от свещения месец рамадан от “шекер байрям” в “рамазан байрям”. Става въпрос за традиция, която е утвърдена преди 80 години, още от времето на управлението на Ататюрк.

Конкретният повод бе речта, произнесена от премиера Ердоган в провинция Санлиурфа. В нея той обвини секуларистите, че са променили името на празника, като са му придали характер на удоволствие и веселба. Според него оттам се е появило и името “шекер байрям”. Турският министър-председател оспорва правилността на името на празника на месец рамадан, тъй като то не отразява истинския характер на ритуала. Вестник “Миллиет” остро разкритикува тези думи на премиера и го обвини, че нарушава традицията, нравите и обичаите на съвременните турци.

Спорът, който придоби догматичен характер, има очевидни политически измерения. Желанието на Ердоган – последните дни от свещения месец рамадан да бъдат възприемани преди всичко като неизменна част от ислямския култ, се сблъсква с турската светска традиция. Тя повелява този период от годината да бъде компонент от множество почивни дни за населението.

orientbg

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP