Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Първанов: Подкрепяме европейската перспектива на Турция

06.10.2008 13:34

Оценявам като неудовлетворителни темповете на дебата за общата енергийна политика на Европейския съюз/ЕС/, каза президентът Георги Първанов на съвместната си пресконференция с президента на Кипър Димитрис Христофиас, предаде БГНЕС.

Българският държавен глава акцентира върху виждането си, че засега дебатът в ЕС се води предимно по посока "какво не трябва да става", а не какво трябва да се направи. "Дебатът за общата енергийна политика предполага конкретни мерки в намирането на нови източници и доставки на енергия", отбеляза Георги Първанов. Той подчерта, че "България дава повече гаранции за енергийната сигурност на Европа с договорите, които е подписала в началото на годината".

Димитрис Христофиас изтъкна, че страната му се стреми да осигури алтернативни източници на енергия чрез използване на слънчевата сила. Христофиас благодари за последователната политика на България по отношение на конфликта между кипърските гърци и кипърските турци.

От своя страна българският държавен глава приветства провеждащите се преговори между двете враждуващи от 30 години страни в Кипър и изрази надежда, че "ЕС ще е все по-активен фактор в намирането на решение, което всички искаме".

На въпрос за позицията на България по отношение на европейската интеграция на Турция Георги Първанов подчерта: "Подкрепяме европейската перспектива на Турция. Както сега, така и в бъдеще всяка страна-кандидатка ще бъде оценявана в зависимост от конкретните й постижения".

Снимка: БГНЕС/ПЕТКО НАЛБАНТОВ

Inform

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP