Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Демонстрации и инциденти в Турция заради Йоджалан

2008-10-18|Автор: TODAY.BG

Снощи в Истанбул и други турски градове имаше сблъсъци между кюрдски демонстранти и полиция във връзка с информации, че излежаващият доживотна присъда водач на кюрдските бунтовници Абдулах Йоджалан е бил малтретиран.

В Юмрание, квартал в азиатската част на Истанбул, се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция, която в крайна сметка ги разпръсна с помощта на водни струи, информира Анадолската агенция. Неизвестни лица замеряха със самоделни бомби търговски център в Кючюкчекмедже в околностите на метрополията, като причиниха материални щети.

Адвокатите на бившия водач на ПКК (Кюрдската работническа партия) твърдят, че техният клиент е бил неотдавна малтретиран от пазачите си в затвора на остров Имралъ, където е единственият затворник от 1999 г. Йоджалан е бил грубо блъскан от пазачите и заплашван със смърт, посочват те.

Всеки път, когато защитниците на Йоджалан, които редовно го посещават, донасят сведения за престоя му в затвора, в градовете с преобладаващо кюрдско население има спорадични демонстрации, които прерастват в стълкновения с полицията.

В Мерсин, на юг, Шанлиурфа, на югоизток, Ван и Варто, на изток, полицията разгони демонстрантите, предаде прокюрдската агенция Фират. Няколко коли са били опожарени през нощта в Шанлиурфа. Според медиите днес ще има демонстрация в Диарбекир, главен град на югоизточната част на Турция, където населението е предимно кюрдско.

Йоджалан бе арестуван на 15 февруари 1999 г. в Кения и осъден на смърт. Присъдата му бе променена през 2002 г. в доживотен затвор след премахването на смъртното наказание в Турция.

Близо 44 000 са загиналите в сблъсъците между кюрдските бунтовници и турските сили за сигурност от 1984 г. когато започна бунтът на ПКК (поставена в списъка на терористичните организации в САЩ и ЕС).

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP